Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Οι θρυλικές «στοές» της Θεσσαλονίκης και η ιστορία τους

 

POSELI 01a

 

Οι στοές της Θεσσαλονίκης δείχνουν ξεκάθαρα τον συνδυασμό της δύσης με την ανατολή, δύο κουλτούρες που "συγκρούονται" σε κάθε γωνιά της πόλης. Οι κλειστές αυτές, αγορές είναι κατά βάση απόρροια της Τουρκοκρατίας, καθώς στην Τουρκία οι κλειστές αγορές αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Στη Θεσσαλονίκη μέσα σε αυτές τις κλειστές αγορές πουλούσαν τις πραμάτειες τους οι έμποροι, ενώ συχνά αποτελούσαν και συντεχνιακά στέκια, όπου πολλοί επαγγελματίες που πουλούσαν παρόμοια προϊόντα. Για αυτό το λόγο πολλές από αυτές τις στοές, ακόμα και σήμερα είναι γνωστές για συγκεκριμένα είδη πώλησης, όπως ραφτικά, κουμπιά και άλλα πράγματα που μπορείς να βρεις σε τιμές χονδρικής. 

 

Στοά Κολόμβου

Μία από τις πιο παλιές στοές της Θεσσαλονίκης, είναι η γνωστή ως "Αγορά Κολόμβου". Η είσοδός της βρίσκεται επί της Εγνατίας και χτίστηκε το 1935. Κάποτε υπήρξε ένα από τα πιο εμπορικά σημεία της πόλης, ενώ σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα εμπορικά καταστήματα, ενώ τη θέση τους έχουν πάρει κάποια μπαράκια που μπορεί να φέρνουν το βράδυ κόσμο στη στοά, ωστόσο δεν έχουν βοηθήσει στην αύξηση της αγοραστικής κίνησης.
 
stoes 01
 
stoes 03
 

Στοά Μοδιάνο

Η μεγάλη οικογένεια των Εβραίων Μοδιάνο, η οποία δραστηριοποιήθηκε και δημιούργησε τον περασμένο αιώνα στη Θεσσαλονίκη, άφησε στην πόλη μοναδική πολιτιστική, αρχιτεκτονική κληρονομιά. Η παρουσία τους είναι έντονη σήμερα σε κάθε γωνιά της πόλης.
 
 
3 225
 
4 225
 
5 225
 
stoa2 2
 

 

Ολύμπιος Στοά 

Μία ακόμη στοά της Θεσσαλονίκης είναι η Ολύμπιος Στοά που χτίστηκε το 1956 και η είσοδος της οποίας βρίσκεται επί της Λέοντος Σοφού. Ένα μέρος στο οποίο κάποτε λειτουργούσαν πολλά μικρά καταστήματα, που πουλούσαν κυρίως είδη ρουχισμού και υφάσματα και σήμερα μοιάζει έρημο.
stoes 05
 

Στοά Μαλακοπής

Η Στοά Μαλακοπής βρίσκεται σε ένα από τα πλέον γνωστά μέρη της Θεσσαλονίκης, τη Βαλαωρίτου. Το κτίριο που αποτελούσε κέντρο του φραγκομαχαλά της οθωμανικής Θεσσαλονίκης, χτίστηκε το 1906 και στέγασε την Τράπεζα Θεσσαλονίκης που είχε ιδρυθεί το 1888 από την οικογένεια Αλλατίνι.
 
POSELI 01a
 
 
stoes 07
 
stoes 11
Το ρολόι που δεσπόζει στην πρόσοψη του κτιρίου σταμάτησε να χτυπάει
την ώρα του μεγάλου σεισμού που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη το 1978.
 
stoes 09
 
stoes 10
 

Στοά Καράσσο

Η πιο γνωστή στοά της Θεσσαλονίκης για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν είδη ραπτικής. Η στοά Καράσσο έχει δύο εισόδους, μία από την Ερμού και μία από τη Βενιζέλου. Στη σημερινή της μορφή είναι από το 1959.Ήταν ιδιοκτησία του Ισαάκ Καράσσο, γνωστού επιχειρήματια της Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε κάποια στιγμή αποφάσισε να πουλήσει τη μισή στοά σε έναν άλλο επιχειρηματία, ονόματι Μακρίδη, από τον οποίο ονομάστηκε και το μισό μέρος της στοάς. Από το ξεκίνημά της η στοά αποτέλεσε κομβικό σημείο για όσους ήθελαν να ψωνίσουν υφάσματα, κλωστές κουμπιά, είδη νεωτερισμού και με το πέρασμα του χρόνου έγινε γνωστή στους Θεσσαλονικείς για την ποικιλία των προϊόντων που μπορούσες να βρεις εκεί.
 
stoes 12
 stoes 13
 

ΣΤΟΑ ΡΙΑΔΗ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΣΤΟΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΧ. ΑΛΛΑΜΑΝΗ (Λέοντος Σοφού 18)

 

ΣΤΟΑ ΕΜΠΟΡΩΝ

 

ΣΤΟΑ ΛΕΒΗ-ΜΕΝΕΞΕ

 

Στοά Πελοσώφ

Το κτίριο στον αριθμό 22 της οδού Τσιμισκή κτίστηκε το 1924 με σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη και λειτούργησε αρχικά ως εμπορική στοά (στοά Πελοσώφ – Αμαρίλιο – Πάρδο). Προπολεμικά στέγαζε το ταχυδρομείο. Λόγω βομβαρδισμού το 1941, το κτίριο έμεινε άδειο στο διάστημα της κατοχής. Κατά την απελευθέρωση στέγασε συμμαχικά στρατεύματα (Ινδική μονάδα) και στη συνέχεια μετά από επισκευή στέγασε και πάλι το ταχυδρομείο. Από τους σεισμούς του 1978 και μέχρι σήμερα παραμένει αχρησιμοποίητο, με εξαίρεση τα καταστήματα του ισογείου και ένα γραφείο στον όροφο. Οι ζημιές που είχαν καταγραφεί τότε θεωρήθηκαν μεγάλες.
 
pelosof3
 
pelosof2
 
pelosof1
 

 

Στοά Χιρς

Η Στοά Χιρς ονομάστηκε τιμητικά στη μνήμη του βαρώνου Χιρς (1831-1896) και της φιλανθρωπικής του δράσης. Παρ' όλο που η μητέρα του Κaroline Wertheimer τον παρότρυνε να σπουδάσει θεολογία, αυτός ακολούθησε τις συμβουλές του τραπεζίτη πατέρα του και ασχολήθηκε με τα οικονομικά. Το 1869 η οθωμανική κυβέρνηση ανέθεσε στον Χιρς την κατασκευή και εκμετάλλευση πολλών σιδηροδρομικών δικτύων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το έργο απέφερε στον Χιρς περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια. Η φιλανθρωπική του δράση επεκτάθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου κατασκευάστηκαν πολλά ιδρύματα, με κυριότερο το Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
 
στοα χιρς1
 

Στοά Μακρίδη

stoes 15
 

Στοά Αγίου Μηνά

Το κτήριο αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο για την ιστορία της νεότερης Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1906, για να στεγάσει την "Τράπεζα της Ανατολής" και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια του τετραγώνου έχουν χαρακτηριστεί μη κατεδαφιστέα. Ο αρχιτέκτονας ο οποίος ανέλαβε να χτίσει τη στοά, ήταν ο ονομαστός στις αρχές του 20ού αιώνα Ξενοφών Παιονίδης.
 
Στοά Αγιου Μηνά 1
 
Στοά Αγιου Μηνά2
 
Στοά Αγιου Μηνά3
 

 
Πηγή: Seleo.gr

Γράφτηκε από την   στο site Seleo.gr

Επιμελήθηκε από τους συντάκτες του Thessgiatro.gr

 

 

Read 7841 times

Related items

Bookmark and Share

Translate this article:

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Thessaloniki Poli twn Balkaniwn banner

Republic Radio 100.3 02

Bibliopwleio