Λεξικό ιατρικών όρων.

Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Tick to search all glossaries
Page:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11... Next »
Term Definition
α-φετοπρωτεΐνη

Πρωτεΐνη του αίματος, που αυξάνεται σε ασθενείς με ορισμένες μορφές καρκίνου (π.χ. ήπατος, όρχεων).

Aliases (separate with |): Α-φετοπρωτεΐνη
αβηταλιποπρωτεϊναιμία

Mια συγγενής διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια απουσία των βήτα λιποπρωτεϊνών στο αίμα και χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, λιπαρών οξέων και χυλομικρών.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν μια ακανθώδη ή αιχμηρή εμφάνιση (δηλ. ακαν-θοκυττάρωση). Πιο συχνά παρατηρείται στους Εβραίους Ashkenazi. Συμπτώματα περιλαμβάνουν εκφύλιση της αμφιβληστροειδούς κηλίδας και χρόνια προοδευτικά νευρολογικά ελλείμματα, που συνήθως ξεκινούν στην παιδική ηλικία. Τα προσβεβλημένα βρέφη αναπτύσσουν στεα-τόρροια και καθυστέρηση ανάπτυξης. Μεταγενέστερες κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αταξία· στην εφηβεία. πολλοί ασθενείς είναι ανίκανοι να περπατήσουν. Η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι χρήσιμη στη διακοπή της προόδου των νευρολογικών συμπτωμάτων.

Aliases (separate with |): abetalipoproteinemia|Bassen-Komzweig|syndrome
αγγειακό σύστημα

Τα αιμοφόρα αγγεία: οι αρτηρίες, τα τριχοειδή και οι φλέβες. Τα αγγεία μεταφέρουν αίμα από και προς την καρδιά και συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. H ανταλλαγή ουσιών μεταξύ του αίματος και των ιστών λαμβάνει χώρα στα τριχοειδικά δίκτυα. Το αγγειακό σύστημα διακρίνεται στην πνευμονική και στη συστηματική κυκλοφορία.

Aliases (separate with |): system|vascular|Αγγειακό|σύστημα
αγγειίτιδα

Φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Οφείλεται συνήθως στην εναπόθεση συμπλεγμάτων αντιγόνου-αντισώματος ή εξαιτίας άλλων άνοσο-μεσολαβούμενων γεγονότων. H αγγειίτιδα που οφείλεται σε ανοσοσυμπλέγματα συναντάται στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην ηπατίτιδα Β και C, στην ορονοσία και στις φαρμακευτικές αντιδράσεις. H αγγειίτιδα που συναντάται σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, η κοκκιωμάτωση Wegener, η απόρριψη μοσχεύματος, η οζώδης πολυαρτηριίτιδα και η κροταφική αρτηριίτιδα περιλαμβάνουν άλλες άνοσο-μεσολαβούμενες διεργασίες. H αγγειίτιδα προσβάλλει συχνά τα νεφρικά σπειράματα, τις αρθρώσεις, τα εγκεφαλικά αγγεία, τους όρχεις ή το αναπνευστικό σύστημα. H αγγειίτιδα μπορεί να προσβάλει μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους αγγεία. Όταν ανευρίσκεται σε μικρού μεγέθους αγγεία στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει χαρακτηριστικά εξανθήματα. H αγγειίτιδα ταξινομείται με κύριο κριτήριο το μέγεθος των αγγείων που προσβάλλονται. H αρτηριίτιδα Takayasu και η γιγαντοκυτταρική αρτηριίτιδα αφορούν μεγάλου μεγέθους αρτηρίες, συμπεριλαμβανομένων της αορτής και των καρωτίδων. H οζώδης πολυαρτηριίτιδα και η νόσος Kawasaki αφορούν μεσαίου μεγέθους αγγεία και η κοκκιωμάτωση του Wegener, η πορφύρα Henoch-Schonlein και η μικροσκοπική πολυαγγειίτιδα αφορούν μικρού μεγέθους αγγεία, ιδίως στο νεφρό και στο αναπνευστικό σύστημα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Αν και παρατηρούνται συχνά πυρετός, πόνος και κακουχία, οι φλεγμονώδεις μεταβολές των αιμοφόρων αγγείων παρατηρούνται κυρίως μέσω των σημείων και των συμπτωμάτων, που σχετίζονται με το όργανο ή τους ιστούς που προσβάλλονται από τη νόσο. H αγγειίτιδα σε επιφανειακά αγγεία μπορεί να δώσει την εικόνα επώδυνων οζιδίων. H φλεγμονή των σπειραματικών τριχοειδών του νεφρού, σε αγγειίτιδα μικρών αγγείων, μπορεί να προκαλέσει σπειραματονεφρίτιδα και μειωμένη νεφρική λειτουργία. Όταν προσβάλλονται τα αναπνευστικά αγγεία, ενδέχεται να προκληθεί πνευμονία, παραρρινοκολπίτιδα και εξέλκωση του ρινοφάρυγγα. H προσβολή των αγγείων της καρδιάς προκαλεί στεφανιαία νόσο και ανευρύσματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ανοσοκατασταλτική θεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των περισσότερων μορφών αυτοάνοσης αγγειίτιδας.

Aliases (separate with |): angiitis|vasculitis|Αγγειίτιδα
αγγειογραφία

Λήψη εικόνων της πορείας των αγγείων μετά από έγχυση σκιαγραφικού. Σε ασθενείς με καρκίνο, μπορεί να πραγματοποιηθεί για να προσδιοριστεί η αιμάτωση του όγκου πριν την επέμβαση, να τοποθετηθεί καθετήρας ή αντλία έγχυσης φαρμάκων ή να εντοπιστεί η θέση αγγειακών βλαβών.

Aliases (separate with |): Αγγειογραφία
αγγειοοίδημα

Μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση οιδηματωδών περιοχών στο δέρμα, τους βλεννογόνους ή στα εσωτερικά όργανα. Συχνά συσχετίζεται με κνίδωση (κνησμός). Είναι καλοήθης όταν είναι περιορισμένη στο δέρμα αλλά μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσχέρεια όταν εμφανίζεται στο στόμα, στο φάρυγγα ή στο λάρυγγα. Συνήθως οφείλεται σε αντίδραση ευαισθησίας τύπου Ι. Απελευθερώνεται ισταμίνη κατά την αντίδραση των αντισωμάτων IgE με κάποια αντιγόνα που εισήλθαν στον οργανισμό, όπως είναι τα τρόφιμα και τα φάρμακα, που οδηγεί σε αγγειοδιαστολή και αύξηση της διαπερατότητας των αγγείων, η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση οιδήματος το οποίο δεν αφήνει εντύπωμα κατά την πίεση το οποίο είναι διαφορετικό από το κανονικό οίδημα. Οι μη αλλεργικές μορφές του αγγειοοιδήματος είναι το κληρονομικό αγγειοοίδημα, το οποίο οφείλεται σε κάποια ανεπάρκεια του συμπληρώματος και σε αναφυλακτικές αντιδράσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τα πρώτα που χρησιμοποιούνται είναι τα αντισταμινικά για άμεση ανακούφιση του ασθενούς. Η επινεφρίνη χρησιμοποιείται όταν υπάρχει οίδημα στο ανώτερο αναπνευστικό, το οποίο εμποδίζει την αναπνοή.

Aliases (separate with |): angioedema|angioneurotic|edema
αγγειοπλαστική

Οποιαδήποτε ενδοαγγειακή επέμβαση με την οποία διανοίγεται εκ νέου ένα στενωμένο αγγείο και αποκαθίσταται η αιματική ροή μέσα από αυτό. Συνήθως, οι αγγειοπλαστικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε στεφανιαίες, καρωτίδες ή σε περιφερικές αρτηρίες οι οποίες έχουν αποφραχθεί λόγω αθηροσκλήρωσης. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές αγγειοπλαστικής είναι οι ακόλουθες: η αθηρεκτομή, με την οποία διανοίγεται κάποιο αποφραγμένο, ουλοποιημένο ή ασβεστοποιημένο αγγείο με την αφαίρεση των αθηροσκληρωτικών πλακών με αθηροτόμους ταχείας περιστροφής· η αγγειοπλαστική με μπαλονάκι, η οποία πραγματοποιείται με την διάταση του υψηλής πίεσης μπαλονιού μέσα στην αποφραγμένη αρτηρία προκειμένου να ανοίξει· η αγγειοπλαστική με τη χρήση laser και ραδιοσυχνότητας, με την οποία εξαφανίζονται ή αφαιρούνται οι αθηροσκληρωτικές πλάκες· τα ενδοαγγειακά stents, τα οποία συγκρατούν τα αγγεία ανοικτά με την εισαγωγή εκτεινόμενων πλεγμάτων κατά μήκος του στενωμένου τμήματος της αρτηρίας.

Aliases (separate with |): angioplasty|coronary|laser|Αγγειοπλαστική
αγευσία

Παροδική αλλαγή στην γεύση. Μπορεί να είναι παρενέργεια της χημειοθεραπείας, της ακτινοβολίας ή της ίδιας της νόσου

Aliases (separate with |): Αγευσία
αγοραφοβία

Υπερβολικά συμπτώματα άγχους που καταλαμβάνουν τον ασθενή όταν αυτός εγκαταλείπει το σπίτι του· μια μορφή κοινωνικής φοβίας. Η κρίση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας ποικιλίας καθημερινών καταστάσεων (πχ., κατά την αναμονή σε κάποια ουρά, σε κάποιο γεύμα σε δημόσιο χώρο, ανάμεσα σε ένα πλήθος ανθρώπων, σε γέφυρες ή σε σήραγγες· κατά την οδήγηση) από τις οποίες το άτομο μπορεί να μη μπορεί να διαφύγει ή να βοηθηθεί από κάποιον, και τελικά μπορεί να γελοιοποιηθεί. Στα συμπτώματα συχνά συμπεριλαμβάνονται η ταχυπαλμία, ο πόνος στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή, οι γαστρενετρικές διαταραχές, η λιποθυμία, η ζάλη, η αδυναμία, η εφίδρωση, ο φόβος της απώλειας του ελέγχου ή ο φόβος της τρέλας και ο φόβος θανάτου ή ο φόβος επικείμενης καταστροφής. Τα άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα συχνά αποφεύγουν τις φοβικές καταστάσεις βγαίνοντας σπάνια ή και καθόλου από το σπίτι τους.

Aliases (separate with |): agoraphobia|Αγοραφοβία
άγχος

Ακαθόριστο αίσθημα δυσαρέσκειας ή φόβου που συνοδεύεται από κάποια αντίδραση από το αυτόνομο νευρικό σύστημα· η αιτία είναι συχνά μη ειδική ή άγνωστη για το άτομο· ένα αίσθημα φόβου για το μέλλον που οφείλεται σε επικείμενο κίνδυνο. Πιθανόν είναι ένα σημάδι με το οποίο προειδοποιείται το άτομο για τον επικείμενο κίνδυνο και του επιτρέπει να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την απειλή. Βλ.: neurosis, anxiety Παράρτημα Νοσηλευτικών Διαγνώσεων.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Οι επαγγελματίες υγείας εκτιμούν τα επίπεδα άγχους του ασθενούς και καταγράφουν τις αντίστοιχες συμπεριφορικές μεταβολές και τα σωματικά συμπτώματα, όπως είναι η διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και οι επιπτώσεις του στην αντιληπτική ικανότητα του ασθενούς καθώς και στην ικανότητα μάθησης και επίλυσης προβλημάτων. Επίσης αξιολογούνται οι μηχανισμοί αντιμετώπισης προβλημάτων και οι αμυντικοί μηχανισμοί, οι συμπεριφορές αποφυγής και οι συνθήκες του περιβάλλοντος. Ένα περιβάλλον ήρεμο, ήσυχο, με ενδιαφέρον και ελεγχόμενη ατμόσφαιρα μπορούν να αποτρέψουν την εξέλιξη του άγχους του ασθενούςή και ακόμα και τη μείωσή του, με τον περιορισμό του αισθήματος της απομόνωσης και της αστάθειας. Οι ασθενείς με ήπιο άγχος μπορεί να βοηθηθούν εάν αναγνωρίσουν και απομακρύνουν τους στρεσσογόνους παράγοντες, εάν αυτό είναι δυνατόν. Η περίσσεια ενεργητικότητας διοχετεύεται σε κατάλληλες διεξόδους. Οι επαγγελματίες υγείας εγκαθιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον ασθενή, ενθαρρύνοντας τον να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του. Ποτέ δε θα πρέπει να παρέχεται στον ασθενή υποκριτική υποστήριξη. Το ενδιαφέρον για τον ασθενή με σοβαρό άγχος επικεντρώνεται στην μείωση των ερεθισμάτων από το περιβάλλον του και από αλλού που αναζωπυρώνουν το άγχος. Τα απλά σχόλια επιβεβαίωσης χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία με τον ασθενή και επαναλαμβάνονται όσο συχνά χρειάζεται και εάν υπάρχει κάποια διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά του ασθενούςθα πρέπει να επιχειρείται η αποκατάστασή της από τον θεραπευτή. Επισημαίνονται οι σωματικές ανάγκες του ασθενούς και ενθαρρύνεται η δραστηριότητα που θα τον βοηθήσει να αποβάλλει την περίσσεια ενεργητικότητας και να ανακουφιστεί από το άγχος.

Aliases (separate with |): anxiety
αγχώδης διαταραχή

Οποιαδήποτε από μια ομάδα ψυχικών διαταραχών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία, η αγοραφοβία με ή χωρίς διαταραχή πανικού, η απλή (ειδική) φοβία, η κοινωνική φοβία, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διαταραχή μετατραυματικού άγχους, το οξύ άγχος, η διαταραχή γενικευμένου άγχους, το άγχος το οποίο οφείλεται σε κάποια γενική ιατρική κατάσταση και η αγχώδης διαταραχή που οφείλεται σε κάποια ουσία. Τα συμπτώματα ποικίλλουν σημαντικά αλλά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσιολογική λειτουργικότητα.

Aliases (separate with |): anxiety|disorder|αγχώδης|διαταραχή
αδαμαντίνη

Η σκληρή, λευκή, πυκνή, ανόργανη ουσία που καλύπτει τη στεφάνη του δοντιού. Η αδαμαντίνη αποτελείται από κρυστάλλους υδροξυαπατίτη, ένα άλας που περιέχει ασβέστιο. Οι κρύσταλλοι είναι διατεταγμένοι έτσι ώστε να σχηματίζουν ράβδο. Οι ράβδοι οργανώνονται για να σχηματίσουν την αδαμαντίνη. Η αδαμαντίνη είναι η σκληρότερη ουσία του ανθρώπινου σώματος. Η αφαλάτωση της αδαμαντίνης μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό τερηδόνας ή «κενοτόπιου».

Aliases (separate with |): enamel|enamelum|Αδαμαντίνη
αδενοκαρκίνωμα

Κακοήθης νεοπλασία, που προέρχεται από τον αδενικό ιστό (π.χ. καρκίνος μαστού, πνεύμονα, θυρεοειδούς, παχέος εντέρου, παγκρέατος).

Aliases (separate with |): Αδενοκαρκίνωμα
αδένωμα

Καλοήθης νεοπλασία, που προέρχεται από τον αδενικό ιστό (π.χ. αδένωμα μαστού, πνεύμονα, θυρεοειδούς, παχέος εντέρου, παγκρέατος).

Aliases (separate with |): Αδένωμα
αδιαφοροποίητος όγκος

Tα κύτταρα του οποίου στο μικροσκόπιο δεν μοιάζουν με αυτά του ιστού, από τον οποίο αφαιρέθηκε. Οι αδιαφοροποίητοι όγκοι τείνουν να εξαπλώνονται ταχύτερα από τους καλώς διαφοροποιημένους όγκους, που μοιάζουν με τον φυσιολογικό ιστό προέλευσής τους.

Aliases (separate with |): Αδιαφοροποίητος όγκος
αδρανές φάρμακο (Placebo)

Aδρανής ουσία, που χρησιμοποιείται σε ερευνητικές ή κλινικές μελέτες. Χορηγείται για να περιοριστεί το φαινόμενο της βελτίωσης της κατάστασης του ασθενούς, που οφείλεται στην πεποίθησή του ότι βρίσκεται υπό κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Aliases (separate with |): Αδρανές φάρμακο (Placebo)
αδυναμία λόγω θέσης

Η φαινομενική αδυναμία ενός μυ όταν εξετάζεται σε βραχύ εύρος κίνησης. Πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο της καμπύλης μήκους-τάσης του μυός. Για να διαφοροδιαγνωσθεί η αδυναμία θέσης από τη γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, ο μυς πρέπει να εξεταστεί σε όλο το εύρος της κίνησής του.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ασθενής πρέπει να τοποθετηθεί σε σωστή θέση, όταν εξετάζεται η μυϊκή ισχύς του. Για να εκτιμηθεί η μυϊκή ισχύς με ακρίβεια, οι μυς πρέπει να εξεταστούν σε όλο το εύρος της κίνησής τους.

Aliases (separate with |): positional|weakness|αδυναμία|θέσης|λόγω
αεραγωγός
  1. Ο φυσιολογικός σωλήνας για την είσοδο και την έξοδο του αέρα από τους πνεύμονες.

  2. Μια συσκευή που χρησιμοποιείται για να εμποδίσει ή να απελευθερώσει κάποια απόφραξη της αναπνευστικής οδού, ειδικά κατά την αναισθησία και την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Η διατήρηση των αεραγωγών είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση της ζωής του ασθενούς. Σε μια επείγουσα κατάσταση, ειδικά όταν κάποιος ασθενής είναι αναίσθητος ή έχει αμφοτε-ρόπλευρο κάταγμα της κάτω γνάθου, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η γλώσσα να έχει αποφράξει τον στοματοφάρυγγα. Μέθοδοι για την διάνοιξη των αεραγωγών περιγράφονται στην παράγραφο για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση· τεχνική πρότασης του πώγωνα· πλαγίωση της κεφαλής· προώθηση της γνάθου· τραχειοτομία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν κάποιος ασθενής έχει τραυματισθεί από τις κλείδες και πάνω, θα πρέπει να γίνεται απόπειρα διάνοιξης των αεραγωγών μόνο με τον χειρισμό της προώθησης της γνάθου.

Aliases (separate with |): airway|Αεραγωγός
αέρας

Το αόρατο, άγευστο, άοσμο μείγμα αερίων που περιβάλλει τη γη. Ο καθαρός αέρας στην επιφάνεια της θάλασσας αποτελείται κατ όγκον περίπου από 78% άζωτο και 21% οξυγόνο. Το υπόλοιπο είναι υδρατμοί, διοξείδιο του άνθρακα και ίχνη αμμωνίας αργού, ήλιου, νέου, κρυπτού, ξένου και άλλων σπάνιων αεριών.

Aliases (separate with |): air|alveolar|complemental|Αέρας
αερισμός, εξαερισμός
  1. Η κίνηση του αέρα προς και από τους πνεύμονες.
  2. H κυκλοφορία καθαρού αέρα σε ένα δωμάτιο και η απομάκρυνση του ακάθαρτου αέρα.
  3. Στη φυσιολογία, το ποσό του αέρα που εισπνέεται ανά ημέρα. Μπορεί να εκτιμηθεί σπειρομετρικά, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των αναπνοών με τον όγκο του αναπνεόμενου αέρα. Υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 10.000 λίτρα. Δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη συνολική ποσότητα οξυγόνου που καταναλώνεται, η οποία είναι κατά μέσο όρο 360 λίτρα/ημέρα. Οι όγκοι αυτοί διπλασιάζονται τουλάχιστον κατά τη διάρκεια σκληρής σωματικής εργασίας.
Aliases (separate with |): ventilation|Αερισμός|εξαερισμός
άζωτο

ΣΥΜΒ.: Ν. Άχρωμο, άοσμο, άγευστο, αέριο στοιχείο το οποίο απαντά ελεύθερο στην ατμόσφαιρα, αποτελώντας το 80% περίπου του όγκου της. Ο ατομικός του αριθμός είναι 7 και το ατομικό του βάρος είναι 14,0067. Στοιχείο όλων των πρωτεϊνών, το άζωτο είναι απαραίτητο στη φυτική και ζωική ζωή για την κατασκευή ιστών. Γενικά, ανευρίσκεται οργανικά μόνο στη μορφή ενώσεων όπως η αμμωνία, τα νιτρώδη και τα νιτρικά. Αυτά μετατρέπονται από τα φυτά σε πρωτεΐνες και καταναλωθείσες από τα ζώα μετατρέπονται σε ζωικές πρωτεΐνες του αίματος και των ιστών.

Aliases (separate with |): nitrogen|άζωτο
αθέτωση

Μια κατάσταση κατά την οποία παρατηρούνται αργές, ακανόνιστες, ελικοειδείς κινήσεις των άνω άκρων, ειδικά της άκρας χείρας και των δακτύλων. Αυτές οι ακούσιες κινήσεις εμποδίζουν τη διατήρηση του σώματος και ειδικά των άκρων σε μια θέση. Μπορεί να προσβληθούν και τα τέσσερα άκρα ή η προσβολή μπορεί να είναι μονόπλευρη. Τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε εγκεφαλίτιδα, παρεγκεφαλιδική παράλυση, ηπατική εγκεφαλοπάθεια, τοξικότητα που έχει προκληθεί από ναρκωτικά ή χορεία του Huntington ή μπορεί να είναι παρενέργεια λόγω της παρατεταμένης θεραπείας του παρκινσονισμού με λεβοντάπα.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι αθέτωσης. Στην αθέτωση με σπαστικότητα, ο μυϊκός τόνος κυμαίνεται από φυσιολογικά μέχρι και αυξημένα επίπεδα· συχνά υπάρχει μέτρια σπαστικότητα στα εγγύτερα σημεία και αθέτωση στα απώτερα. Συχνά υπάρχουν αλλαγές στα πρωτοπαθή νωτιαία αντανακλαστικά. Στην αθέτωση με τονικούς σπασμούς, ο μυϊκός τόνος κυμαίνεται και μπορεί να είναι από υποτονικός μέχρι και υπερτονικός. Είναι εμφανής η έντονη έκταση ή κάμψη. υπάρχει έντονη ασυμμετρία θέσης και συχνές νωτιαίες ή ισχιακές ανωμαλίες ή παραμορφώσεις. Στην χοριοαθέτωση, ο μυϊκός τόνος μπορεί να είναι υποτονικός, φυσιολογικός ή υπερτονικός. υπάρχει μεγάλο εύρος κινήσεων. Οι παραμορφώσεις είναι σπάνιες, αλλά η μερική εξάρθρωση του ώμου ή των αρθρώσεων των δακτύλων συμβαίνουν συχνά. Η αμιγής αθέτωση είναι πιο σπάνια σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ο μυϊκός τόνος μπορεί να είναι από υποτονικός μέχρι και φυσιολογικός. Οι παραμορφώσεις είναι σπάνιες. Παρατηρούνται απότομες συσπάσεις και τινάγματα των μυών ή μεμονωμένων μυϊκών ινών, μαζί με αργές, στροφικές ακούσιες κινήσεις οι οποίες παρατηρούνται περισσότερο πριν από την άρθρωση παρά μετά την άρθρωση.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ελέγχεται ο μυϊκός τόνος και το εύρος της άρθρωσης· επίσης ελέγχεται η τυχόν σπαστικότητα, ακούσιες κινήσεις και παραμορφώσεις των αρθρώσεων ή και μερικά εξαρθρήματα. Εκτιμάται ο βαθμός που επηρεάζονται οι καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς αλλά και η αυτοεκτίμησή του. Εφαρμόζονται οι ενδεικνυόμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις (ανάλογα με την υποκείμενη αιτία) και αξιολογείται η αποτελεσματικότητά τους αλλά και οι παρενέργειές τους. Παρέχεται συναισθηματική υποστήριξη και αποδοχή, και ο ασθενής ενημερώνεται σχετικά με τις τοπικές και εθνικές ομάδες και υπηρεσίες οι οποίες προσφέρουν υποστήριξη και πληροφορίες.

Aliases (separate with |): athetosis|Αθέτωση
αθηροσκλήρωση

Η συνηθέστερη μορφή αρτηριοσκλήρωσης, οι οποία χαρακτηρίζεται από εναποθέσεις χοληστερόλης-λιπιδίων-ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών.

ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΑ: Οι αρχικές παθολογοανατομικές αλλοιώσεις, ονομάζονται λιπώδεις γραμμώσεις, είναι ορατές στην επιφάνεια του ενδοθηλίου των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων ήδη από την ηλικία των 10 ετών. Αυτές οι βλάβες είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε πάχυνση του εσωτερικού των αρτηριών (μια διαδικασία η οποία ονομάζεται πάχυνση του έσω χιτώνα των αρτηριών) εάν υπάρχουν οι προδιαθεσικοί εκείνοι παράγοντες οι οποίοι ευνοούν την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Το κατά πόσον αυτές οι βλάβες θα εξελιχθούν σε προχωρημένες βλάβες, οι οποίες ονομάζονται ινώδεις πλάκες, εξαρτάται από τις αιμοδυναμικές συνιστώσες (όπως είναι η υπέρταση) και τα παθολογικά επίπεδα των λιποπρωτεϊνών του πλάσματος (π.χ. υψηλά επίπεδα ολικής ή LDL χοληστερόλης· χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης). Τελικά, οι αρτηρίες οι οποίες θα προσβληθούν από τη νόσο μπορεί να αποφραχθούν σχεδόν ολοκληρωτικά, γεγονός που οδηγεί σε ανεπαρκή παροχή αίματος (ισχαιμία). Εάν η πλάκα μέσα στο αιμοφόρο αγγείο ξαφνικά ραγεί, το αιμοφόρο αγγείο αποφράσσεται και τα όργανα ή ιστοί μπορεί να ισχαιμίσουν.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης, οι μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα, η υπέρταση, το οικογενειακό ιστορικό, το ανδρικό φύλο, η αύξηση της ηλικίας, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Ο ρόλος της φλεγμονής των αγγείων λόγω των χρόνιων λοιμώξεων (πχ από χλαμύδια ή κυτταρομεγαλοϊό) και ο ρόλος που παίζουν τα αυξημένα επίπεδα αιμοκυστεΐνης είναι θέματα για περαιτέρω διερεύνηση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να εκδηλωθούν από οποιοδήποτε σύστημα οργάνων στο οποίο η παροχή αίματος είναι μειωμένη λόγω της αθηρωσκλήρωσης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η στηθάγχη, η διαλείπουσα χωλότητα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι παροδικές ισχαιμικές κρίσεις και η νεφρική ανεπάρκεια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Για την αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης συνιστάται τακτική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, δίαιτα χαμηλή σε χοληστερίνη με τροφές χαμηλές σε λιπαρά. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης, των διαταραχών των συγκεντρώσεων των λιπιδίων, και του διαβήτη επίσης βοηθάει. Η αγγειοπλαστική, η αθηρεκτομή ή εμφύτευση μοσχεύματος αρτηριακής παράκαμψης έχει αποδειχθεί ότι είναι επίσης ωφέλιμες σε κάποιους συγκεκριμένους ασθενείς.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ασθενής και η οικογένειά του ενημερώνονται σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση και οι επαγγελματίες υγείας βοηθούν τους ασθενείς να τροποποιήσουν αυτούς τους παράγοντες. Οι ασθενείς που καπνίζουν ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Επίσης ο ασθενής ενημερώνεται σχετικά με κοινοτικά προγράμματα τα οποία αποσκοπούν στον περιορισμό της καθιστικής ζωής, στη μείωση του άγχους, στον έλεγχο της παχυσαρκίας και στην μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων για να ελεγχθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης. Η νοσηλεύτρια ή κάποιος άλλος επαγγελματίας υγείας παραπέμπει τον ασθενή σε κάποιον ειδικό για τον έλεγχο της υπέρτασης και του διαβήτη και επίσης ενισχύει την προσπάθεια του ασθενούςνα συμμορφωθεί με τον νέο τρόπο ζωής. Συστήνεται τακτική άσκηση στον ασθενή, ο τύπος και η ένταση της οποίας όμως θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στον κάθε ασθενή ενώ συστήνεται και επαρκής ανάπαυση. Ο ασθενής ενημερώνεται σχετικά με την ανάγκη μακράς διάρκειας παρακολούθησης από ειδικούς προκειμένου να προληφθεί οποιαδήποτε επιπλοκή από κάποιο σύστημα του σώματος.

Aliases (separate with |): atherosclerosis|Αθηροσκλήρωση
αιδοιϊκό αιμάτωμα

Εξαγγείωση αίματος στους μαλακούς ιστούς των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί μετά τον τοκετό ή να είναι το αποτέλεσμα τραύματος. Η αιμορραγία μετά τον τοκετό συνήθως οφείλεται σε ρήξη υποβλεννογόνιων ιστών στη διάρκεια δύσκολου τοκετού ή τοκετού υποβοηθούμενου με εμβρυουλκό.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Η γυναίκα συνήθως παραπονείται για σοβαρό άλγος στο αιδοίο. Η επισκόπηση μπορεί να αποκαλύψει μια ετερόπλευρη σκληρή περιοχή στα μεγάλα χείλη που είναι εξαιρετικά επώδυνη στην ψηλάφηση. Η ταχεία εφαρμογή πάγου μπορεί να περιορίσει την περαιτέρω αιμορραγία· ωστόσο, μεγάλα διογκούμενα αιματώματα απαιτούν χειρουργική παρέμβαση (δηλ., απολίνωση και εκκένωση).

Aliases (separate with |): vulvular hematoma|Αιδοιϊκό αιμάτωμα
αιθέρας

Οποιαδήποτε οργανική ένωση στην οποία ένα άτομο οξυγόνου ενώνεται με αλύσους άνθρακα. Ο αιθέρας που χρησιμοποιείται στην αναισθησία είναι ο διαιθυλαιθέρας, C4H10O. Ως αναισθητικό προκαλεί μετεγχειρητική ναυτία και έντονη σιελόρροια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο αιθέρας είναι εξαιρετικά εύφλεκτος και πρέπει να χειρίζεται με προσοχή. Επίσης, δεν πρέπει να αποθηκεύεται όταν ο περιέκτης του έχει ανοιχθεί, γιατί σχηματίζονται τοξικά προϊόντα όταν ο αιθέρας εκτίθεται στο φως.

Aliases (separate with |): ether|Αιθέρας
αιθέριο έλαιο

Πτητικό έλαιο, ιδιαίτερα ένα που έχει οσμή και παράγει γευστικές αισθήσεις και αποκτάται από συγκεκριμένα φυτά με διάφορα μέσα απόσταξης. Κάποια από αυτά τα έλαια χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα ως συντηρητικά και αντισηπτικά (π.χ., η θυμόλη και η ευγενόλη), κάποια χρησιμοποιούνται ως μυρωδικά, ως αρώματα και ως φάρμακα. Συνήθως πρόκειται για σύνθετες χημικές ενώσεις που είναι δύσκολο να απομονωθούν.

Aliases (separate with |): essential oil|Αιθέριο έλαιο
αίμα

Υγρό που κυκλοφορεί διαμέσου της καρδιάς, των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων, μεταφέροντας θρεπτικά υλικά, ηλεκτρολύτες, ορμόνες, βιταμίνες, αντισώματα, θερμότητα και οξυγόνο στους ιστούς και απομακρύνοντας άχρηστα υλικά και διοξείδιο του άνθρακα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Το αίμα έχει χαρακτηριστική και κατά κάποιο τρόπο μεταλλική οσμή. Το αρτηριακό αίμα είναι ανοικτό ή βαθύ κόκκινο και συνήθως αναβλύζει, όταν ραγεί η αρτηρία. Το φλεβικό αίμα είναι σκούρο κόκκινο και ρέει σταθερά από μια ραγείσα φλέβα.

ΣΥΣΤΑΣΗ: Το ανθρώπινο αίμα αποτελείται περίπου κατά 52%-62% από πλάσμα και κατά 38%-48% από κύτταρα. Το πλάσμα αποτελείται κυρίως από νερό, ιόντα, πρωτεΐνες, ορμόνες και λιπίδια. Τα κυτταρικά στοιχεία αποτελούνται από τα ερυθροκύτταρα (ερυθρά αιμοσφαίρια), τα λευκοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) και τα θρομβοκύτταρα (αιμοπετάλια). Τα λευκοκύτταρα αποτελούνται από ουδετερόφιλα, ηωσινόφιλα, βασεόφιλα, λεμφοκύτταρα και μονοκύτταρα.

Aliases (separate with |): blood|Αίμα
αιμαγγείωμα δίκην φράουλας

Μια καλοήθης βλάβη θαμπού κόκκινου χρώματος, που εμφανίζεται συνήθως κατά τη γέννηση ή μέσα σε 2 με 3 μήνες από αυτήν. Αυτό το εκ γενετής σημάδι ανευρίσκεται συνήθως στο πρόσωπο ή στον τράχηλο και αφορίζεται σαφώς από το περιβάλλον δέρμα. Αναπτύσσεται ταχέως και μετά υποχωρεί. Οφείλεται σε πολλαπλασιασμό ανώριμων τριχοειδών αγγείων στο ενεργό στρώμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αν η εκτομή είναι απαραίτητη, η πλαστική χειρουργική εκτομή χρησιμοποιώντας λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα, αργού ή όξινου φωσφορικού καλίου τιτανίου είναι αποτελεσματική στην εκτομή της βλάβης.

Aliases (separate with |): strawberry\hemangioma|αιμαγγείωμα|δίκην|φράουλας
αιματέμεση

Η αποβολή αίματος δια του εμέτου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Οι βλάβες που είναι πιθανότερο να οδηγήσουν σε αιματέμεση είναι τα έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου· οι κιρσοί του οισοφάγου· η οισοφαγίτιδα, η γαστρίτιδα ή η δωδεκαδακτυλίτιδα· οι ρήξεις τύπου Mallory-Weiss στον οισοφάγο, οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες· ή σπάνια, τα συρίγγια μεταξύ αορτής και της ανώτερης γαστρεντερικής οδού. Τυπικά, η αιματέμεση υποδηλώνει ότι η υπεύθυνη βλάβη εντοπίζεται στην ανώτερη γαστρεντερική οδό (πάνω από το σύνδεσμο του Treitz).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Το αίμα μπορεί να είναι με τη μορφή θρόμβων, υγρό ή αναμεμιγμένο με την τροφή. Τα κόπρανα μετά την αιματέμεση μπορεί να είναι μαύρα και να μοιάζουν με πίσσα (μέλαινα). Αν η απώλεια αίματος είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να εμφανιστεί καταπληξία και κατάρριψη.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Ο ασθενής πρέπει να αναζωογονηθεί με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Μεταγγίσεις χορηγούνται, όταν η απώλεια αίματος είναι μαζική, παρατεταμένη ή επικίνδυνη για τη ζωή. Η ενδοσκόπηση της ανώτερης γαστρεντερικής οδού μπορεί να αποκαλύψει μια βλάβη που επιδέχεται πήξη, σκλήρυνση, απολίνωση ή χειρουργική εκτομή. Μπορούν να δοθούν ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων (π.χ., φαμοτιδίνη) ή αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (π.χ., ομεπραζόλη), όταν η αιμορραγία οφείλεται σε πεπτική νόσο.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Παρακολουθούνται τα ζωτικά σημεία και η διανοητική κατάσταση του ασθενή χρησιμοποιώντας το AVPU. Ο έμετος επισκοπείται και καταγράφονται τα χαρακτηριστικά και η ποσότητά του μαζί με τα συσχετιζόμενα σημεία και συμπτώματα. Η αντιμετώπιση εστιάζεται στον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας της αιμορραγίας. Ο ασθενής παραμένει σε κάθετη θέση (ή γυρίζει στη μια του πλευρά) για να προληφθεί η εισρόφηση. Η υγιεινή του στόματος διεξάγεται μετά από επεισόδια εμέτων και ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ ο ασθενής δε λαμβάνει τίποτα από το στόμα.

Aliases (separate with |): hematemesis
αιματοεγκεφαλικός φραγμός

Πρόκειται για μικροσκοπική δομή στον εγκέφαλο, που διαχωρίζει τα εγκεφαλικά τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία από τα νευρικά κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η είσοδος ορισμένων ουσιών στον εγκεφαλικό ιστό. Πολλά αντικαρκινικά φάρμακα δεν είναι δυνατό να χορηγηθούν για την αντιμετώπιση όγκων του εγκεφάλου επειδή δεν διέρχονται από τον φραγμό αυτό, ενώ ορισμένα άλλα φάρμακα διέρχονται και χρησιμοποιούνται. Με ορισμένες τεχνικές είναι δυνατή η προσωρινή κατάργηση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, με αποτέλεσμα να είναι αποτελεσματική η χορήγηση περισσότερων αντικαρκινικών φαρμάκων.

Aliases (separate with |): Αιματοεγκεφαλικός φραγμός
Page:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11... Next »
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL