Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Ανόρθωση μαστού και μαστοπηξία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα

 
 
 
Ο μαστός είναι το κύριο χαρακτηριστικό του γυναικείου φύλου, σύμβολο σεξουαλικότητας και γονιμότητας. Το μπούστο επιδεικνύουν αυτάρεσκα οι πιο πολλές γυναίκες και είναι αυτό που θαυμάζουν οι άνδρες στη πρώτη ματιά.
 
Οι αυξομειώσεις βάρους, οι εγκυμοσύνες και ο χρόνος είναι αιτίες χαλάρωσης των μαστών με αποτέλεσμα πτώση και άσχημη αισθητική εικόνα, που ενοχλεί τις γυναίκες όχι μόνο για ψυχολογικούς, αλλά και για λειτουργικούς λόγους. Προσπαθούν να «βολέψουν» τη περίσσια του δέρματος, αναζητούν ειδικά σουτιέν, ενισχυμένα για να στήσουν το μαστό και να ντυθούν ικανοποιητικά.
 
Η μεγαλομαστία ή γιγαντομαστία είναι ένα άλλο μεγάλο αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα των γυναικών. Ινοκυστική μαστοπάθεια, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, ενοχλητικά παρατρίμματα στην υπομάστιο πτυχή, ακόμη και καρκίνος του μαστού είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες με μεγάλη μάζα μαστού. Αλλά και από αισθητική άποψη, τα αυλάκια που δημιουργούνται στους ώμους από το στηθόδεσμο παρουσιάζουν μια άσχημη εικόνα στο σώμα της γυναίκας, ενώ η επιλογή των ρούχων αποτελεί ένα μόνιμο, βασανιστικό άγχος.
 
 
Πολλές χειρουργικές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί για την αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του μαστού, οι περισσότερες αφήνουν μεγάλες ουλές τύπου «άγκυρας», ενώ είναι μεγάλες σε χειρουργικό χρόνο.
 
 
Τα τελευταία χρόνια (3-4 χρόνια) ανεξάρτητα με το μέγεθος ή τη βαρύτητα πτώσης του μαστού σε όλα τα περιστατικά ακολουθούμε την καινούργια μέθοδο της L τομής (Inferiormedial pedicle) αφού έχει πολά περισσότερα πλεονεκτήματα, μικρότερο διεγχειρητικό χρόνο,(1-1,5 ώρα) μικρότερες τομές και σπάνιες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η μέθοδος περιγράφηκε και εκτελέστηκε για πρώτη φορά από την ομάδα μας, και δημοσιεύτηκε στο πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό πλαστικής χειρουργικής, στο Αμερικάνικο Plastic and Reconstuctive Surgery. (New Inferomedial Based Mammaplasty with L-Scar: Plastic and Reconstructive Surgery:Volume 123(3)March 2009pp 115e-117e)
 
 
Η ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο νηστική και χωρίς να έχει πιει νερό τις τελευταίες 6 ώρες πριν το χειρουργείο, προετοιμασμένη να υποστεί μια απλή επέμβαση με εύκολη μετεγχειρητική πορεία. Δυο – τρεις ώρες μετά την επέμβαση συνήθως είναι ικανή να φύγει για το σπίτι, αφού η θολή διάθεση της νάρκωσης έχει παρέλθει. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία.
 
 
Ο προεγχειρητικός έλεγχος (Γεν. Αίματος, Σάκχαρο και Ουρία Ορού, Να+, Κ+, Rο Θώρακος, Η. Κ. Γ.) για τις ανάγκες της νάρκωσης μπορεί να προηγηθεί ή να εκτελεστεί την ίδια μέρα της επέμβασης. Σε ασθενείς άνω των 35 ετών συνιστάται να έχει προηγηθεί μια μαστογραφία. Δυο μέρες αργότερα γίνεται η πρώτη αλλαγή. Η ασθενής θα πρέπει να έχει μαζί της τον ανάλογο στηθόδεσμο, που μπορεί πλέον θα τοποθετηθεί. Μια μέρα αργότερα η ασθενής μόνη της αφαιρεί τις γάζες κάτω από το στηθόδεσμο για ένα ντους. Σκουπίζεται με μια σιδερωμένη πετσέτα και ξανατοποθετεί γάζες με τρόπο ώστε να μην ακουμπά ο στηθόδεσμος στις τομές. Το ίδιο επαναλαμβάνει κάθε μέρα. Την 5η ή 6η μέρα προσέρχεται στον ιατρό για την αφαίρεση των ραμμάτων.
 
Η επέμβαση σπάνια έχει πόνους, και αν υπάρξουν παρέρχονται με ήπια παυσίπονα. Η επαγγελματική δραστηριότητα γραφείου ξεκινά τη δεύτερη ή τρίτη μέρα μετά την επέμβαση. Γυμναστική μπορεί να αρχίσει τη 10η μέρα.
 
Άμεση εγκυμοσύνη δεν απαγορεύεται αλλά και δεν συνιστάται αφού είναι δυσμενής για τις ουλές. Ένα χρόνο αργότερα η εγκυμοσύνη δεν δημιουργεί πρόβλημα στις ουλές, μπορεί όμως να επιφέρει κάποια χαλάρωση και πτώση στο στήθος, όπως άλλωστε και στο στήθος που ποτέ δεν έχει χειρουργηθεί.
 
Επιπλοκές στην επέμβαση σπάνια παρουσιάζονται, αλλά αν υπάρξουν αυτές μπορεί να είναι μια μικρή διάσπαση του τραύματος και μπορεί να καθυστερήσει την ελευθέρωση της γυναίκας από τις γάζες για 10 – 20 μέρες ή και περισσότερο. Μια αναισθησία του δέρματος του μαστού, όχι όμως της θηλής, μπορεί να παραμείνει για μερικούς μήνες. Σε υπερβολικά μεγάλους μαστούς υπάρχει η σπάνια πιθανότητα να μειωθεί η αισθητικότητα της μιας ή της άλλης θηλής λόγω υποχρεωτικής αφαίρεσης μαζικού αδένα μέσα από τον οποίο κάποιοι νευρικοί κλάδοι φθάνουν στη θηλή. Νέκρωση της θηλής είναι μια απίθανη περίπτωση.
 
Σε όλες τις επεμβάσεις απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.
 
 
 
Read 1241 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02