Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Το άγχος και η κατάθλιψη θεραπεύονται με προβιοτικά

 

 

Τα προβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται από όσους έχουν άγχος και κατάθλιψη
 
Τα εντερικά βακτήρια παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόκληση και την πρόληψη πολλών ασθενειών. Τα προβιοτικά έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μας και περιορίζουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Υπάρχουν πάνω από 400 είδη βακτηρίων στο έντερό μας και είναι το κλειδί για την υγεία ή την ασθένεια. Τα γονιδιώματα των βακτηρίων και των ιών  στο ανθρώπινο έντερο κωδικοποιούν 3,3 εκατομμύρια γονίδια.
 
The Journal of Alternative and Complementary Medicine
 
Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου δείχνει ότι η εντερική μικροχλωρίδα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα προβιοτικά συμπληρώματα έχουν θετική επίδραση στη διάθεση και στα ψυχολογικά συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Τα συμπληρώματα με προβιοτικά οδηγούν σε στατιστικά σημαντική βελτίωση στην ψυχολογικών συμπτωμάτων. Το μικροβίωμα του εντέρου είναι στόχος για τη θεραπεία των γνωστικών διαταραχών και των διαταραχών της διάθεσης. Γενικά υγιή άτομα που περνούν αγχωτικές περιόδους επωφελούνται από την προσθήκη προβιοτικών στη διατροφή τους. Τα προβιοτικά είναι θεραπευτικά για διαταραχές που σχετίζονται με γαστρεντερικές διαταραχές και προέρχονται από την δυσλειτουργία της επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.
 
Τι κάνουν τα μικρόβια των προβιοτικών στο έντερό σας
 
Το έντερό σας μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας. Τα μικρόβια στο έντερό σας παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία. Ένα προβιοτικό συμπλήρωμα εξαιρετικής ποιότητας και αποτελεσματικότητας που περιέχει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια CPU (μονάδες σχηματισμού αποικιών) από διάφορα ανθρώπινα στελέχη της «φιλικής» εντερικής μικροχλωρίδας μπορεί να βοηθήσει πολύ αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους.
 
Τα προβιοτικά θεραπεύουν το άγχος και την κατάθλιψη
 
Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει τη σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Το βακτήριο Lactobacillus rhamnosus ελαττώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Το L. rhamnosus δρα στο κεντρικό σύστημα στο γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) που βοηθά στη ρύθμιση της συναισθηματικής συμπεριφοράς. Το L. rhamnosus είναι διαθέσιμο ως εμπορικό προβιοτικό συμπλήρωμα και βοηθά, ακόμη, στην πρόληψη της διάρροιας, στην ατοπική δερματίτιδα, και στις λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού.
 
 
Όσα περισσότερα βακτήρια έχει ένα προβιοτικό συμπλήρωμα τόσο το καλύτερο
 
Ενώ τα βακτήρια στο εξωτερικό του σώματός σας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις, τα βακτήρια μέσα στο σώμα σας μπορεί να σας προστατεύουν. Όσοι δεν έχουν βακτήρια στο έντερο είναι περισσότερο επιρρεπείς σε σοβαρές λοιμώξεις. Τα βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά μέσα στο έντερό σας έχουν προστατευτική επίδραση  ενάντια σε άλλους ζωντανούς παθογόνους οργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα σας. Θα βοηθήσουν το σώμα σας να εμποδίσουν τα επιβλαβή βακτηρίδια να αναπτυχθούν ταχέως στο στομάχι σας.
 
Τα βακτήρια του εντέρου περνούν από τη μητέρα στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος
 
Είναι γνωστό ότι το γάλα της μητέρας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός μωρού. Οι προστατευτικές επιδράσεις των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να μεταφερθούν από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Τα σημαντικά βακτήρια του εντέρου ταξιδεύουν από τη μητέρα στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος για να αποικίσουν το έντερο ενός παιδιού, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του να ωριμάσει. Η έλλειψη ποικιλομορφίας των βακτηρίων στο έντερο συνδέεται με αλλεργίες. Τα λίγα βακτήρια στο έντερο μπορεί να φέρουν σε ανισορροπία το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα. 
 
 
Τα βακτήρια μπορούν να κάνουν κακό στο συκώτι 
 
Το συκώτι παίρνει το 70 τοις εκατό της ροής του αίματος από το έντερό σας.  20 και 75 τοις εκατό των ασθενών με χρόνια λιπώδη διήθηση του ήπατος, έχουν υπερανάπτυξη των βακτηρίων του εντέρου. Η μεταφορά των βακτηρίων του εντέρου στο ήπαρ είναι υπεύθυνη για τη χρόνια ηπατική νόσο.
 
Πως δρουν τα προβιοτικά
 
Τα προβιοτικά βοηθούν στην παραγωγή αντιμικροβιακών ουσιών (οργανικά οξέα, υπεροξείδιο του υδρογόνου, και βακτηριοκίνες) που αναστέλλουν την προσκόλληση των παθογόνων και υποβαθμίζουν τις τοξίνες που παράγονται από τους μικροβιακούς  εισβολείς. Αποκλείουν την εγκατάσταση επιβλαβών παθογόνων, όπως η candida και η E. Coli. Τα προβιοτικά εκκρίνουν διάφορες πρωτεΐνες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο τοπικά όσο και σε όλο το σώμα, με την ενίσχυση της εντερικής δραστηριότητας ενζύμων και την αύξηση της εκκριτικής IgA (αντισώματα που προστατεύουν τους βλεννογόνους). Τα ένζυμα, όπως η λακτάση, η σακχαράση, η μαλτάση, η α-γλυκοσιδάση, και η αλκαλική φωσφατάση ενισχύονται από τα προβιοτικά. Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα μεταβολίζονται και μειώνονται από τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν το πέρασμα των παθογόνων από τη γαστρεντερική οδό από εξωεντερικές θέσεις όπως οι μεσεντέριοι λεμφαδένες, ο σπλήνας, το συκώτι, τα νεφρά και το αίμα.
 
 
Οι πηγές προβιοτικών
 
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το γάλα με acidophilus, το βουτυρόγαλα, η ξινή κρέμα, το τυρί cottage και το κεφίρ είναι οι πιο γνωστές πηγές των φιλικών βακτηρίων. Εξίσου αποτελεσματικές προβιοτικές πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση (λάχανο, γογγύλια, μελιτζάνες, αγγούρια, κρεμμύδια, σκουός, και καρότα). Άλλα, λιγότερο γνωστά προβιοτικά είναι λάχανο τουρσί και το προζύμι ψωμιού. Τα συμπληρώματα προβιοτικών σε σκόνη και κάψουλες είναι καλές εναλλακτικές λύσεις. Επιλέξτε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που έχει τουλάχιστον 3 διαφορετικά στελέχη φιλικών βακτηρίων (6 - 15000000000 ζωντανούς μικροργανισμούς).
 
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά
 
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 
Read 749 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

Republic Radio 100.3 01

Bibliopwleio