Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Οδηγός πρώτων βοηθειών για όλους

 
 

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα

Η πρόληψη επειγουσών καταστάσεων είναι θεµελιώδους σηµασίας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι και εξοπλισµένοι µε τις κατάλληλες γνώσεις,  προκειµένου να είµαστε σε θέση να διαχειριστούµε τις όποιες επείγουσες καταστάσεις προκύψουν.  Η σηµαντικότερη πρώτη βοήθεια είναι η άµεση φροντίδα: π.χ το πλύσιµο µιας πληγής, το σταµάτηµα µιας αιµορραγίας ή η εφαρµογή ενός επιδέσµου. Σε επείγουσα κατάσταση, όµως, µπορεί να χρειαστεί να εκτελέσετε πιο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η βοήθεια ενός ατόµου που δεν αναπνέει. Στην ενότητα αυτή αναφέρονται τα βήµατα που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καθώς και συγκεκριµένες οδηγίες για ειδικούς χειρισµούς ανάλογα µε την περίπτωση που θα κληθείτε να αντιµετωπίσετε. 
 

Κατάλογος Ελέγχου Επείγουσας Κατάστασης

Αυτή η λίστα περιγράφει τις προτεραιότητες σας σε επείγουσα κατάσταση.
 
1. Αξιολόγηση της κατάστασης, ώστε να προστατευθείτε εσείς και οι άλλοι από τραυµατισµό ή κίνδυνο. 
2. Να είστε ήρεµοι και καθησυχαστικοί. 
3. Μη µετακινείτε τον πάσχοντα, εκτός αν διατρέχει άµεσο κίνδυνο ή αν δεν µπορείτε να τον βοηθήσετε χωρίς να µετακινηθεί.
4. Καλέστε βοήθεια. Ζητήστε από κάποιον να καλέσει το 166 ή, αν το άτοµο δε χρειάζεται άµεση βοήθεια, καλέστε οι ίδιοι.
5. ∆είτε, ακούστε, αισθανθείτε αν υπάρχει αναπνοή.
6. Ψηλαφίστε αν υπάρχει σφυγµός, για να δείτε αν η καρδιά χτυπάει.
7. Ελέγξτε την αιµορραγία µε απευθείας πίεση.
8. Αντιµετωπίστε το σοκ.
9. Αν το άτοµο είναι αναίσθητο, µετακινήστε το στη θέση ανάνηψης. 
 

Τραυµατισµοί Ράχης και Τραχήλου

 
Οι τραυµατισµοί της ράχης και του τραχήλου είναι πάντα σοβαροί. Οι σπασµένες πλευρές µπορούν να τραυµατίσουν ή και να σπάσουν το νωτιαίο µυελό. Ποτέ µη µετακινείτε το άτοµο, εκτός αν η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τη ζωή του )π.χ. πυρκαγιά, έκρηξη ή κτίριο που γκρεµίζεται). Πάντοτε να υποπτεύεστε τραυµατισµό της κεφαλής, του τραχήλου και της ράχης, αν βρείτε κάποιο αναίσθητο άτοµο στο νερό (µπορεί να ήταν καταδυτικό ατύχηµα) ή έχει πέσει από ύψος ή µετά από τροχαίο ατύχηµα. Αν ο τραυµατίας έχει τις αισθήσεις του, τα συµπτώµατα µπορεί να περιλαµβάνουν αυχενική δυσκαµψία ή πόνο, πονοκέφαλο, πόνο στη ράχη, αίσθηµα µυρµηγκιάσµατος στα χέρια και στα πόδια ή αδυναµία να κινήσει χέρια και πόδια. 
 

Μετακίνηση ατόμου µε πιθανό τραυµατισµό σπονδυλικής στήλης

 
Αν δεν σας πει το αντίθετο, υποθέστε ότι οποιοσδήποτε µε τραυµατισµό στη ράχη,  έχει και κάκωση αυχένα. Τοποθετήστε ένα σκληρό επίπεδο αντικείµενο (π.χ. πόρτα ή επιφάνεια τραπεζιού) δίπλα στον τραυµατία. Πρέπει να εκτείνεται κάτω από τους γλουτούς µέχρι πάνω από το κεφάλι. Κρατώντας το κεφάλι ευθυγραµµισµένο µε το υπόλοιπο σώµα , κυλήστε απαλά τον τραυµατία προς το µέρος σας. Μετακινείστε την επιφάνεια από κάτω του και ακουµπήστε τον πάνω της. Αν κάνει εµετό, ξαπλώστε τον στην µία πλευρά και συνεχίστε να υποστηρίζετε το κεφάλι. Για να ακινητοποιήσετε τον τραυµατία, δέστε τον στην επιφάνεια µε σχοινί, ζώνες ή λουρίδες ενός ρούχου, στους αστραγάλους, το θώρακα και κατά µήκος του µετώπου.  ∆έστε τον αρκετά σφιχτά, ώστε να µην µπορεί να µετακινηθεί, αλλά όχι τόσο σφιχτά,  ώστε να διακόπτετε την κυκλοφορία του αίµατος ή να εµποδίζετε την αναπνοή.  Βάλτε πετσέτες, µπλούζες ή µαξιλάρια σφιχτά γύρω του, ειδικά κατά µήκος του κεφαλιού και του τραχήλου. Μόλις ακινητοποιηθεί, µπορεί να µετακινηθεί µε ασφάλεια.
 

Θέση Ανάνηψης

Θέση ανάνηψης ενηλίκων

 
Αυτή η θέση βοηθάει ένα άτοµο, ηµιλιπόθυµο ή αναίσθητο, να αναπνεύσει, ενώ επιτρέπει τα υγρά να φύγουν από τη µύτη και το φάρυγγα, ώστε να µην τα εισπνεύσει. Αν είναι αναίσθητος ή ηµιλιπόθυµος, αφού έχετε κάνει όσα αναφέρονται παραπάνω στον Κατάλογο Ελέγχου Επείγουσας Κατάστασης, µετακινήστε το άτοµο αυτό στη θέση ανάνηψης, καθώς θα περιµένει για βοήθεια. Προσοχή: Μη χρησιµοποιείτε τη θέση ανάνηψης, αν το άτοµο έχει µεγαλύτερη βλάβη, όπως ένας τραυµατισµός στη ράχη ή τον τράχηλο. 
 
1. Γονατίστε δίπλα στον ασθενή. Απλώστε του το χέρι που βρίσκεται προς το µέρος σας. Βάλτε το άλλο χέρι στο µάγουλο που βρίσκεται προς το µέρος σας. 
 
2. Πιάστε και λυγίστε το γόνατο που βρίσκεται µακριά από εσάς. 
3. Με το ένα χέρι να προστατεύει το κεφάλι, κυλήστε το άτοµο απαλά προς τη µεριά σας, τραβώντας το γόνατο που λυγίσατε προς την πλευρά σας, µέχρι να ακουµπήσετε στο έδαφος. 
4. Γείρετε το κεφάλι ελαφρά προς τα επάνω, ώστε να είναι ανοιχτός ο αεραγωγός. Βεβαιωθείτε ότι το χέρι βρίσκεται κάτω από το θώρακα ή τον λαιμό. Σκεπάστε τον ασθενή µε µια κουβέρτα ή ένα σεντόνι και µείνετε µαζί του, µέχρι να φτάσει βοήθεια.

Θέση ανάνηψης βρεφών και παιδιών

Κρατήστε το µωρό µε το πρόσωπο προς τα κάτω, στηρίζοντας το πάνω στο χέρι σας,  µε το κεφάλι να βρίσκετε λίγο χαµηλότερα από το σώµα. Υποστηρίξτε το κεφάλι και τον τράχηλο µε το χέρι σας, κρατώντας το στόµα και τη µύτη καθαρά. Περιµένετε ναέρθει βοήθεια. 
 
 
 

Αιµορραγία

Ενώ µετά από ένα µικρό κόψιµο έχουµε διακοπή της αιµορραγίας, ένας βαρύς τραυµατισµός µπορεί να χρειαστεί την ανύψωση και την απευθείας πίεση στην πληγή. Οι στόχοι της παροχής πρώτων βοηθειών είναι ο έλεγχος της αιµορραγίας και η πρόληψη της λοίµωξης. Αν υπάρχουν χειρουργικά γάντια µίας χρήσεως, χρησιµοποιείστε τα. 
 
Μικρά κοψίµατα
Ένα µικρό κόψιµο τραυµατίζει την εξωτερική επιφάνεια του δέρµατος. Άµεση φροντίδα: Πλύνετε το δέρµα γύρω από την πληγή µε σαπούνι και νερό. Κρατήστετην πληγή κάτω από νερό που πέφτει έντονα για 5 λεπτά, για να αφαιρεθεί όλη η βρωµιά και τα βακτήρια. Στεγνώστε αγγίζοντας απαλά, βάλτε µια αλοιφή βακιτρακίνης και τοποθετήστε έναν αποστειρωµένο επίδεσµο πάνω σ’ αυτήν. 
 
 
 
Ανοιχτές πληγές
Αν τα χείλη µιας πληγής δεν ακουµπούν ή έχει µήκος πάνω από 1 εκατοστό, τυλίξτε τη µε µία γάζα (ή ένα καθαρό ύφασµα) και επισκεφτείτε το γιατρό σας ή ένα τµήµα επειγόντων περιστατικών. Πάντοτε να πηγαίνετε σε νοσοκοµείο, όταν η πληγή έχει µέσα γυαλί ή βρίσκεται στο πρόσωπο, τα χέρια ή το πέλµα ή συµβαίνει σε άτοµο µε κακή κυκλοφορία. Αν ένα αντικείµενο προεξέχει από την πληγή, µην το µετακινείτε. Προσεκτικά και αποφεύγοντας το αντικείµενο, τυλίξτε ελαφρά µια γάζα γύρω από το τραύµα και επισκεφθείτε το πλησιέστερο τµήµα επειγόντων περιστατικών.
 
 
 
Βαριά αιµορραγία
Μια πληγή που είναι βαθιά αιµορραγεί πολύ ή αναβλύζει αίµα (προκαλείται από τον τραυµατισµό αρτηρίας) και µπορεί να µην κάνει θρόµβο και γι’ αυτό να µην σταµατάει η αιµορραγία.
 
 
Άµεση φροντίδα:
Ζητήστε από κάποιον να καλέσει βοήθεια ή καλέστε το 166 µόνοι σας. Σηκώστε το τραύµα ψηλά και εφαρµόστε απευθείας πίεση. 
 
Σηµεία πίεσης για βαριά αιµορραγία:
Αν µια βαριά αιµορραγία δε σταµατά µε απευθείας πίεση και ανύψωση, εφαρµόστε απευθείας πίεση σε µια αρτηρία. Εφαρµόστε απευθείας πίεση σε µια αρτηρία και ταυτόχρονα εφαρµόστε απευθείας πίεση και στην πληγή. Υπάρχουν ορισµένες µεγάλες αρτηρίες στο σώµα, όπου και θα πρέπει να ασκείται πίεση. Για να ελέγξετε αν η αιµορραγία έχει σταµατήσει, ελαττώστε την πίεση που ασκείτε στη θέση της αιµορραγίας. Αν η αιµορραγία συνεχίζει, συνεχίστε να ασκείτε πίεση στην αρτηρία.  Συνεχίστε µέχρι η αιµορραγία να σταµατήσει ή να φτάσει βοήθεια. Αφού σταµατήσει η αιµορραγία, µη συνεχίσετε να ασκείτε πίεση σε µια αρτηρία περισσότερο από πέντε λεπτά.
 
 
Εσωτερική αιµορραγία
Αν ένα άτοµο έχει εµπλακεί σε τροχαίο ατύχηµα, αν έχει πέσει από ύψος ή έχει χτυπήσει δυνατά στο σώµα ή το κεφάλι, τότε µπορεί να έχει εσωτερική αιµορραγία.  Τα σηµεία και τα συµπτώµατα περιλαµβάνουν αιµόπτυση ή αιµατέµεση, πόνο στο θώρακα, στην κοιλιά ή τη λεκάνη, ψυχρό, γλοιώδες δέρµα και γρήγορο ή ασθενή σφυγµό. Σε αυτήν την περίπτωση, ζητήστε από κάποιον να καλέσει βοήθεια ή καλέστε το 166 µόνοι σας, αν το άτοµο δε χρειάζεται άµεση βοήθεια. Ελέγξτε τους αεραγωγούς, την αναπνοή και την κυκλοφορία. Μείνετε µαζί µε τον τραυµατία, µέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια. 
 
 
 
Πως να σταµατήσετε µια αιµορραγία μύτης:
 
- Πιάστε σταθερά όλο το µαλακό µέρος της µύτης, πάνω από τα ρουθούνια.  Καθίστε και σκύψτε προς τα εµπρός (έτσι το αίµα και οι εκκρίσεις δε θα κατέβουν από το φάρυγγα σας). 
- Αναπνέετε από το στόµα. 
- Μείνετε σε αυτή τη θέση για 5 λεπτά. Αν συνεχιστεί η αιµορραγία, κρατήστε αυτή τη θέση για άλλα 10 λεπτά. Αν δεν σταµατήσει η αιµορραγία, πηγαίνετε στο πλησιέστερο τµήµα επειγόντων περιστατικών. 
 

∆υσκολίες στην Αναπνοή

Τα προβλήµατα στην αναπνοή µπορούν να προκληθούν από πολλές αιτίες. Αυτές µπορεί να είναι άσθµα ή αιφνίδιο πρόβληµα στους πνεύµονες, πνιγµονή, σοβαρή αλλεργική αντίδραση, καρδιακή προσβολή ή σοβαρός τραυµατισµός. Στην περίπτωση αυτή ζητήστε από κάποιον να καλέσει βοήθεια ή καλέστε το 166 οι ίδιοι, αν δεν υπάρχει ανάγκη για άµεση βοήθεια. Αν δεν βλέπετε το θώρακα του ατόµου να σηκώνεται και να πέφτει, αρχίστε την ανάνηψη στόµα µε στόµα. 
 
 
 
 

Αναζωογόνηση στόµα µε στόµα σε παιδί 8 Ετών ή μεγαλύτερο ή σε ενήλικα.

1. Βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής ξαπλώνει σε µια σκληρή επίπεδη επιφάνεια. Κοιτάξτε το στόµα του και το φάρυγγα του, για να δείτε αν ο αεραγωγός είναι ανοιχτός. Αν υπάρχει κάποιο σώµα, προσπαθήστε να το αφαιρέσετε µε τα δάχτυλα σας. Αν προκληθεί εµετός, γυρίστε τον στο πλάι και καθαρίστε το στόµα µε δύο δάκτυλα. Μη βάζετε το δάκτυλο σας στο στόµα, αν είναι σε µυϊκή σύσταση ή κάνει σπασµούς.
 
2. Γείρετε το κεφάλι ελαφρά, για να ανοίξετε τον αεραγωγό. Ασκήστε πίεση προς τα πάνω, στην κάτω γνάθο, για να τραβήξετε προς τα εµπρός.  
 
3. Πιέστε δυνατά τα ρουθούνια, ώστε να κλείσουν, µε τον αντίχειρα και το δείκτη σας. Τοποθετήστε το στόµα σας σφιχτά πάνω από το στόµα του ασθενούς.  Χρησιµοποιείστε την ειδική συσκευή για το στόµα, αν υπάρχει. Φυσήξτε δύο γρήγορες αναπνοές και παρατηρήστε αν σηκώνεται ο θώρακας. 
 
4. Αφήστε τα ρουθούνια. Παρατηρήστε, αν κατεβαίνει ο θώρακας, καθώς εκπνέει. Ακούστε αν υπάρχει ο αναπνευστικός ήχος. Νιώστε την αναπνοή στο µάγουλο σας. Αν ο ασθενής δεν αρχίσει να αναπνέει µόνος του, επαναλάβετε τη διαδικασία. 
 
 
 
5. Σε περιπτωση που δεν αναπτύσσεται καρωτιδικός σφυγμός και αυτόματη αναπνοή , ξεκινήστε συμπιεσεις θωρακα (30:2) και συνεχίστε ασταμάτητα μεχρι να καταφθάσει το ασθενοφόρο και οι διασωστες.
 
 
 
Πηγή: Komaroff, L.A. (Ed.). (2004). Harvard Medical School. Όλα για την υγεία. 
Αθήνα: Εκδόσεις Φλούδα. 
 
Read 1453 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 05