Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Τι είναι η έκτοπη κύηση και ποια είναι τα συμπτώματά της

 

ektopi kyisi 1

 

Όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, ονομάζεται έκτοπη κύηση. Η λέξη έκτοπη σημαίνει εκτός θέσης. Αυτό δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο μιας και μια στις 100 -150 εγκυμοσύνες είναι έκτοπη.

Μια έκτοπη κύηση εμφανίζεται συχνότερα σε μία από τις σάλπιγγες, στα σημεία μέσω των οποίων ταξιδεύει το ωάριο από την ωοθήκη προς τη μήτρα. Όταν αυτό συμβαίνει, αυτό ονομάζεται εξωμήτριος κύηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη αρχίζει να αναπτύσσεται στην ωοθήκη, στον τράχηλο, ή συνδέεται με την επιφάνεια ενός κοντινού οργάνου.
 
Η τυπική αιτία μιας εξωμήτριας κύησης είναι η απόφραξη ή η στένωση μιας σάλπιγγας που εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να περνά μέσα από τον σωλήνα στη μήτρα. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας φλεγμονής ή ουλών από μία προηγούμενη πυελική φλεγμονή που προκαλείται από μια μόλυνση όπως χλαμύδια ή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα λοιμώξεων στις σάλπιγγες που προκαλούνται από πολυάριθμα άλλα βακτήρια μετά από μια αποβολή ή έναν τοκετό ή κατά τη διάρκεια της χρήσης μιας IUD (ενδομήτριας αντισυλληπτικής συσκευής).
 
Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες απόφραξης των σαλπίγγων, περιλαμβάνουν κοιλιακές λοιμώξεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα ή το σχηματισμό ουλώδους ιστού μετά από εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα.
 
Δυστυχώς, μια έκτοπη κύηση δεν είναι μια βιώσιμη κύηση. Στην πραγματικότητα, είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να είναι θανατηφόρα για τη μητέρα, εκτός αν αντιμετωπιστεί άμεσα.
 
Μια έκτοπη κύηση μπορεί να φέρει ρήξη του σωλήνα που την περικλείει, που οδηγεί σε ακατάσχετη αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα. Η έκτοπη κύηση που βρίσκονται σε άλλες περιοχές, όπως σε μια ωοθήκη ή στον τράχηλο, μπορεί να εισβάλει στα κοντινά αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει μαζική αιμορραγία. Σε παλαιότερες εποχές, οι έκτοπες κυήσεις ήταν καταστροφικές και συχνά οδηγούσαν στο θάνατο. Σήμερα, με την έλευση της ασφαλούς μετάγγισης αίματος και τις καλύτερες διαγνωστικές μεθόδους που επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση, είναι σπάνιο να προκύψει θάνατος από έκτοπη κύηση.
 
 
ektopi kyisi 1a
 

Τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης

Τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης συνήθως εμφανίζονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες αφού μια γυναίκα έχει "χάσει" την έμμηνο ρύση. Ασυνήθιστη αιμορραγία από τον κόλπο είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα. Αυτό συχνά ακολουθείται από απότομους και συνεχείς πόνους στη μία πλευρά του κάτω μέρος της κοιλιάς. Ωστόσο, μια γυναίκα μπορεί να μην εμφανίσει κανένα ασυνήθιστο σύμπτωμα ή πόνο, μέχρι το σημείο της ρήξης.
 
Ξαφνικός, απότομος και έντονος πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς που συνοδεύεται από ταχυκαρδία και πόνο στην πλάτη είναι σημάδια ότι η έκτοπη κύηση έχει υποστεί ρήξη. Η μητέρα μπορεί επίσης να λιποθυμήσει.
 
Μια έκτοπη κύηση μπορεί να ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης πυέλου. Ο γιατρός μπορεί να βρει μια επώδυνη διόγκωση στη μία πλευρά της λεκάνης, καθώς η κίνηση της μήτρας ή των ωοθηκών κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης μπορεί να προκαλέσει πόνο. Εάν ο γιατρός υποψιάζεται πολύ μια έκτοπη κύηση, η γυναίκα θα πρέπει να εισάγεται αμέσως στο νοσοκομείο.
 
Ένα υπερηχογράφημα της πυέλου μπορεί να αποκαλύψει τη θέση της έκτοπης κύησης. Το αίμα που έχει διαρρεύσει από την έκτοπη κύηση μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα μπορεί να ανιχνευθεί με την εισαγωγή μιας βελόνας μέσω του τοιχώματος του κόλπου κάτωθεν του τραχήλου για την απομάκρυνση του. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με την εισαγωγή ενός λαπαροσκοπίου (ένα φωτιζόμενο, σωληνοειδές μέσο) μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα μέσω μιας μικρής τομής που γίνεται κάτω από τον ομφαλό. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να δει απευθείας τα όργανα της πυέλου και να εντοπίσει ακριβώς τη έκτοπη κύηση.
 
Η θεραπεία για την έκτοπη κύηση είναι η χειρουργική αφαίρεση του εμβρύου. Όταν η εγκυμοσύνη είναι σε μία σάλπιγγα, ολόκληρο το όργανο και ενίοτε η ωοθήκη πρέπει να αφαιρεθεί για να σταματήσει η αιμορραγία. Ωστόσο, μερικές φορές είναι δυνατόν να απομακρυνθούν τα προσβεβλημένα τμήματα και να ανακατασκευαστεί ο σωλήνας έτσι ώστε να λειτουργεί κανονικά στο μέλλον.
 
Μια γυναίκα που είχε μία έκτοπη κύηση έχει 15% πιθανότητες να της συμβεί και μια δεύτερη. Οι γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό έκτοπης κύησης θα πρέπει να βλέπουν το γιατρό τους το συντομότερο δυνατόν όταν υποψιάζονται πως είναι έγκυος, έτσι ο γιατρός να μπορεί να εντοπίσει το έμβρυο. Και θα πρέπει να είναι και ιδιαίτερα προσεκτικές για τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης.
 
 
 
 
Read 2537 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05