Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Η καρδιά της πόλης χτυπά στα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης

 

koinwniko iatreio 1

 

«Δεν είμαστε εδώ επειδή είμαστε καλόψυχοι ή επειδή έχουμε ή επειδή ξέρουμε.

Είμαστε εδώ για να επιζήσουμε, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, να αγωνιστούμε.

Είμαστε εδώ γιατί είμαστε απέναντι στο ρατσισμό και στο φασισμό και στις ανισότητες.

Είμαστε εδώ για να ανασαίνουμε ελεύθερο αέρα. Σ’ έχουμε ανάγκη όσο μας έχεις και εσύ.»

 

Της Ερήνης Περπερίδου
 
Τα τηλέφωνα στη γραμματεία χτυπούν συνεχώς και οι ασθενείς έρχονται ο ένας μετά τον άλλον ζητώντας φάρμακα ή ιατρική βοήθεια, η κ. Φένια και κ. Τασούλα εθελόντριες στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στο τμήμα της Γραμματείας οπλισμένες με υπομονή, επιμονή και πίστη τους υποδέχονται με ένα πλατύ χαμόγελο και μια μεγάλη αγκαλιά, δίνοντας ουσιαστικό χέρι βοηθείας. 
 
Τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη προσφέροντας εθελοντική εργασία προσπαθούν με τα μέσα που έχουν να καλύψουν εν μέρει τα τεράστια και χρόνια κενά της κρατικής νοσοκομειακής περίθαλψης, τα οποία όμως επ΄ουδενί δεν καλύπτουν τα κενά του κράτους. Κάποια από τα κοινωνικά ιατρεία είναι αυτά της Θέρμης, Λιμάνι (του Δήμου) και τα κατά τόπους των υπόλοιπων Δήμων.
Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης συστάθηκε το Νοέμβριο του 2011, με αφορμή το περιστατικό των πενήντα μεταναστών απεργών πείνας στο ΕΚΘ(Εργατικό Κέντρο) το 2010, μια ομάδα ευαισθητοποιημένων νοσοκομειακών ιατρών ανέλαβαν μετά από πρωτοβουλία τους την ιατρική περίθαλψη των ανθρώπων αυτών. Και έτσι ξεκίνησε το δύσκολο μα συνάμα όμορφο ταξίδι: άνθρωποι του ιατρικού κλάδου, φαρμακοποιοί, απλοί εθελοντές συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί ενώνοντας τη δύναμη τους και αποφασίζοντας ότι ήρθε η ώρα να δράσουν. Από τότε αυτή η ομάδα μεγαλώνει και εξελίσσεται συνεχώς προσθέτοντας καθημερινά νέα μέλη και νέους «φίλους», οι οποίοι με τον τρόπο τους στηρίζουν το όλο εγχείρημα.
 
Το ΚΙΑ λειτουργεί ως εξής: Άνθρωποι ασφαλισμένοι ή μη, αλλοδαποί ή ημεδαποί κλείνουν αρχικά ραντεβού για την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει (τηλ. 2310 250386), το ιατρείο έχει εννιά ειδικότητες: παθολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικό, νευρολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό, καρδιολογικό, δερματολογικό, ενδοκρινολογικό, οδοντιατρικό και το φαρμακείο, και αφού γίνει η εξέταση από τον αρμόδιο ιατρό υπάρχει η δυνατότητα τόσο για δωρεάν εξετάσεις σε συνεργαζόμενα κέντρα, μικροβιολογικά και φυσιοθεραπευτικά όσο και η δωρεάν παροχή των κατάλληλων φαρμάκων. Παράλληλα υπάρχουν και άλλοι συνεργαζόμενοι ιατροί, οι οποίοι εξετάζουν τους ασθενείς στο ιατρείο τους και φαρμακοποιοί που συγκεντρώνουν στα καταστήματα τους φάρμακα, τα οποία μεταφέρουν στο ιατρείο(τα φαρμακεία αυτά φέρουν στη πρόσοψη τους το αυτοκόλλητο του ΚΙΑ).
Πολύ συχνά αναλαμβάνουν και έκτακτα περιστατικά ή και περιστατικά τα οποία δεν εξυπηρετήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία είτε λόγω της έλλειψης ασφάλειας(οι ανασφάλιστοι έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης μόνο στα επείγοντα ενός νοσοκομείου είτε λόγω της έλλειψης φαρμακευτικών και ιατρικών υλών. Το ιατρείο λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή το πρωί από της δέκα μέχρι της δύο και το απόγευμα από της έξι μέχρι της εννιά(πολλές φορές τυχαίνει να κλείνει και στης έντεκα το βράδυ ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών και τα περιστατικά) και δύο Σάββατα το μήνα από της δέκα μέχρι της δύο το μεσημέρι, εξυπηρετώντας καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό ασθενών, οι οποίοι ημέρα με την ημέρα αυξάνονται ραγδαία και σύμφωνα με μελέτες οι ασθενείς τα προηγούμενα χρόνια ανέρχονταν γύρω στις τρεισήμισι χιλιάδες το χρόνο.
Τα έσοδα του ΚΙΑ προκύπτουν καθαρά από ιδιωτική βοήθεια και συνεισφορά, δωρεές, αγορά προϊόντων που παράγει το ιατρείο, όπως ημερολόγια, μπλούζες, κονκάρδες, αλλά και από δωρεές από ιδιώτες και σωματεία εργαζομένων από χώρες του εξωτερικού, όπως Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία.
Οι ανάγκες είναι μεγάλες και τρέχουσες: εάν έχετε την επιθυμία να συνεισφέρετε και να βοηθήσετε στο αξιόλογο και δύσκολο έργο τους, θα μπορούσατε να τους στηρίξετε οικονομικά, μέσω της αγοράς των προϊόντων τους ή με κάποια συμβολική δωρεά είτε υλικά δίνοντας τους φάρμακα όλων των ειδών, τα οποία δεν έχουν λήξει, αγοράζοντας βρεφικές κρέμες, γάλατα, πάνες και μπιμπερό, χαρίζοντας κάποιον ιατρικό εξοπλισμό ή και δίνοντας ράφια και ντουλάπες που λείπουν από την αποθήκη φαρμάκων. 
 
Μια άλλη μορφή ουσιαστικής συμμετοχής είναι η προσφορά εθελοντικής εργασίας στο χώρο του ΚΙΑ: ιατροί, βοηθοί οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, απλοί πολίτες, που θέλουν να συνεισφέρουν στη γραμματεία ή άνθρωποι που «πιάνουν τα χέρια τους», βοηθώντας σε μπογιάντισμα ή σε κάποια μαστορέματα.
 
Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης είναι μια ιδιαίτερη εξωστρεφής δομή, αφού στόχος του είναι η ευρεία και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση και κοινοποίηση του οράματος του στη κοινωνία. Έτσι, οργανώνονται συχνά εκδηλώσεις τόσο για την ενημέρωση των δράσεων και για το έργο τους, όπως εκθέσεις ζωγραφικής, μπαζάρ, παρουσίαση ημερολογίων, συναυλίες όσο και για τη προώθηση άλλων δομών με τις οποίες συνεργάζεται όπως το «Κοινωνικό Κέντρο-Στέκι Μεταναστών», «Οδυσσέας», αλλά και μεμονωμένες δράσεις όπως αυτής που είχε γίνει για τον αποκλεισμό και την εγκατάλειψη Σύριων μεταναστών στη Ειδομένη.
Το ενημερωτικό φυλλάδιο του ΚΙΑ είναι γραμμένο σε πέντε διαφορετικές γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα και αραβικά, ώστε μετανάστες που ομιλούν μονάχα τη μητρική τους γλώσσα ή που δεν μπορούν να διαβάζουν στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα να μην αποκλείονται από τη δυνατότητα ενημέρωσης για την ύπαρξη και τις υπηρεσίες που προσφέρει το κοινωνικό ιατρείο. Η επιλογή των γλωσσών αυτών έγινε σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα, τα οποία καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά των χωρών προέλευσης των ασθενών.
 
Σύνδεσμοι:
 

 

 

 

 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 

 

Read 736 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 02