Μήπως το παιδί μου έχει πρόβλημα ακοής; Ποιες εξετάσεις χρειάζονται; (βίντεο)

Sunday, 14 April 2013 14:02
 
 
Περισσότερα από 400 παιδιά γεννιούνται, κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, με σοβαρό πρόβλημα ακοής (βαρηκοϊα), ενώ 100 από αυτά με ολική κώφωση. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή αναπηρία η οποία δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία του ασθενούς αλλά και στην ανάπτυξη του λόγου. Ιδιαίτερα στα παιδιά, η άρτια λειτουργία της ακοής συμβάλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη του λόγου όσο και στην ψυχονοητική εξέλιξή τους.
 
Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης βαρηκοϊας αντιμετωπίζουν παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες ή σύνδρομα που συνοδεύονται απο βαρηκοϊα, τραυματισμούς κατά τον τοκετό, μητρική ερυθρά και πυρινικό ίκτερο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο Ωτορινολαρυγγολόγος Παίδων πρέπει να ξεκινά τον έλεγχο της ακοής πολύ νωρίς. Πώς, όμως, ελέγχεται η ακοή ενός παιδιού;
 

Ποιές είναι οι εξετάσεις ακοής για τα παιδιά

Η πιο εξελιγμένη μέθοδος είναι οι λεγόμενες «ωτοακουστικές εκπομπές». Πρόκειται για μια απλή, ακίνδυνη και σύντομη εξέταση, που γίνεται από τις πρώτες 2-3 ημέρες της γέννησης, οπότε τα νεογνά κοιμούνται κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, άρα δεν ταλαιπωρούνται. Κατά την εκτέλεση της εξέτασης μεταδίδονται στο νεογνό συνεχείς ρυθμικοί ήχοι πολύ χαμηλής έντασης, που δεν ξυπνούν το νεογνό και η καταγραφή της ηχητικής απάντησης του αυτιού γίνεται μέσω ειδικής συσκευής συνδεδεμένη με υπολογιστή.
 
Μια άλλη μέθοδος για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της ακοής σε νεογνά, βρέφη αλλά και μεγαλύτερα παιδιά είναι τα ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους. Επειδή όμως, εδώ πρέπει να χορηγηθεί χλωράλη (ένα σιρόπι για να κοιμηθεί πιο βαθιά το παιδί) εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
 
Άλλες εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι η τυμπανομετρία, η ομιλιτική ακοομετρία και η παιχνιδομετρία, κατά την οποία η συνεργασία των παιδιών επιτυγχάνεται μέσω κατάλληλων οπτικοακουστικών μέσων ελέγχου της ακοής.
 
 
 
 
 
 
Read 930 times
Thessgiatro.gr

Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article: