Turn Desktop View Off
Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Πως μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βελτιωθούν στο σχολείο;

 
 
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαβάζουν, αλλά και να είναι ευτυχισμένα την περίοδο του σχολείου. Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος σας στη διαδικασία του διαβάσματος, πώς να το καθοδηγείτε ανάλογα με την ηλικία του, τι να κάνετε όταν είναι εκνευρισμένο, κουρασμένο, υπερκινητικό, παθιασμένο με τα βιντεοπαιχνίδια, αποθαρρυμένο…
 
Αν είχατε πιστέψει ότι τελειώσατε για πάντα με τα διαγωνίσματα και τις σχολικές εργασίες όταν πήρατε το απολυτήριό σας, τότε αρκεί να αποκτήσετε ένα παιδί για να βρεθείτε και πάλι πίσω από τα θρανία. Τα πρώτα εννέα χρόνια τουλάχιστον (όσο διαρκεί δηλαδή το δημοτικό και το γυμνάσιο), θα κάνετε μια γερή επανάληψη, αφού προκειμένου να υποστηρίξετε και να καθοδηγήσετε τον τρόπο μάθησης του παιδιού σας, θα χρειαστεί να γράψετε αρκετές εργασίες, να προετοιμαστείτε για πολλά τεστ και να ξενυχτήσετε πάνω από τα σχολικά βιβλία.
 

Πρέπει να βοηθάτε το παιδί σας στο διάβασμα ή όχι;

Το στρες των γονέων αρχίζει κιόλας από το δημοτικό: είναι καλύτερα να βοηθάτε το παιδί σας στο διάβασμα ή όχι; Πώς μπορείτε να του μάθετε να λειτουργεί αυτόνομα και να διαβάζει σωστά και εποικοδομητικά, κάνοντάς το παράλληλα να νιώθει ότι βρίσκεστε στο πλευρό του; Στο γυμνάσιο, δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα, αλλά προστίθεται ένας σημαντικός παράγοντας: αποσπάται ευκολότερα η προσοχή του παιδιού σας, αφού τα σπορ, τα βιντεοπαιχνίδια και οι παρέες αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και κάπως έτσι βρίσκεστε να φωνάζετε καθημερινά προκειμένου να το πείσετε να καθίσει έστω και πέντε λεπτά πάνω από το βιβλίο, ενώ βλέπετε τα βράδια και τα σαββατοκύριακά σας να εξανεμίζονται κάνοντας επαναλήψεις εν όψει των διαγωνισμάτων, για να το βοηθήσετε να πάει προετοιμασμένο στις εξετάσεις και να πάρει έστω το βαθμό της βάσης. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε τη βοήθεια που αξίζει να του προσφέρετε ανάλογα με την τάξη που πηγαίνει.
 

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

 
 

Θέστε τις βάσεις για το μέλλον

Αν το παιδί σας αρχίζει τώρα το σχολείο, τότε είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να ξεκινήσει σωστά. Πώς; Θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα παγιωθούν με το πέρασμα των χρόνων, επιτρέποντας στο παιδί σας να περνάει τις τάξεις αφομοιώνοντας εύκολα τις γνώσεις, και παρέχοντας σε σας την ικανοποίηση να το βλέπετε να γίνετε όλο και πιο ανεξάρτητο στη μελέτη του.
 
✨ 1. Δημιουργήστε κατάλληλο περιβάλλον
Πρώτα από όλα, είναι καθοριστικής σημασίας να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον ήσυχο, που να επιτρέπει στο παιδί σας να διαβάζει χωρίς να ενοχλείται από αδικαιολόγητους θορύβους. Τις ώρες λοιπόν της μελέτης του, κλείστε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και απομακρύνετε οποιαδήποτε πηγή θορύβου μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του.
 
✨ 2. Καθορίστε συγκεκριμένο ωράριο
Εξίσου σημαντικό είναι να ορίσετε ένα συγκεκριμένο ωράριο για το διάβασμά του. Μην το βάζετε να διαβάζει αμέσως μετά το μεσημεριανό φαγητό. Δώστε του λίγο χρόνο να χαλαρώσει πριν αρχίσει να ασχολείται με τα μαθήματά του. Όμως, τη στιγμή που έχετε ορίσει για διάβασμα, μη δεχτείτε καμία δικαιολογία: θα πρέπει να αφήσει τα παιχνίδια του και να στρωθεί στη μελέτη. Μεγαλώνοντας θα του είναι πιο εύκολο να προσαρμοστεί με αυτόν τον ρυθμό διαβάσματος και μπορεί να αυξήσει μόνο του τις ώρες μελέτης όταν τα μαθήματα γίνουν πιο δύσκολα.
 
✨ 3.Τέλος, συνηθίστε το να δίνει προτεραιότητα στο πιο δύσκολο μάθημα, όσο το μυαλό του είναι ακόμα ξεκούραστο.
 

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος σας;

Σε αυτήν τη φάση, η παρουσία της μητέρας είναι σημαντική. Προσπαθήστε να βρίσκεστε στο σπίτι και να είστε κοντά του μόλις σας το ζητήσει, χωρίς όμως να στέκεστε συνέχεια από πάνω του. Θα πρέπει να μάθει να φέρνει εις πέρας το διάβασμα μόνο του, αλλά παράλληλα να γνωρίζει ότι θα τρέξετε δίπλα του αμέσως μόλις σας φωνάξει. Αυτό αποτελεί σημαντική ψυχολογική υποστήριξη.
 
Επιπλέον, μπορείτε να το βοηθήσετε να υιοθετήσει μία συγκεκριμένη τακτική διαβάσματος, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάθεστε και να διαβάζετε μαζί του. Αποφύγετε ακόμα να κάνετε μη-εποικοδομητικά σχόλια (τύπου «είσαι ξεροκέφαλος»), καθώς και να του ασκείτε πίεση βιασύνης («μα γιατί αργείς τόσο;»).
 

Τι να κάνετε αν…

 
⛔ …εκνευρίζεται επειδή δεν μπορεί να τελειώσει μία εργασία;
✅ Προσπαθήστε να το ηρεμήσετε με φράσεις όπως «συμβαίνουν αυτά, δεν χρειάζεται να ανησυχείς». Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Αν διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, θα του δώσετε να καταλάβει ότι δεν είναι και τόσο τραγικό να αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία.
 
 …είναι μονίμως κουρασμένο και δεν έχει όρεξη για διάβασμα;
✅ Ζητήστε τη συμβουλή ενός παιδιάτρου. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας, τότε η κούραση μπορεί να οφείλεται σε έναν πολύ έντονο καθημερινό ρυθμό ή σε ανεπαρκή ξεκούραση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προσπαθήστε να το βάζετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ: τη σχολική περίοδο, όχι μετά τις 9.30.
 
⛔ …είναι υπερκινητικό και δεν καταφέρνετε να το κρατήσετε πάνω από τα βιβλία;
✅ Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη για κίνηση: ορισμένα όμως το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από κάποια άλλα. Ίσως, να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και το παιδί σας. Αξιολογήστε αν παίζει αρκετά με βάση τις απαιτήσεις του, ή αν η μέρα του είναι ιδιαίτερα καθιστική (επιστρέφει από το σχολείο, τρώει, κάθεται στο playstation, μετά βλέπει τηλεόραση…). Ίσως είναι απαραίτητο να αναθεωρήσετε το πρόγραμμά του.
 
 

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 
 

Η συνέπεια ανταμείβεται

Το πέρασμα στο γυμνάσιο απαιτεί μεγαλύτερη ποιότητα στη μελέτη. Το παιδί θα πρέπει να κάνει καθημερινές επαναλήψεις προκειμένου να μην του μένουν κενά. Επιμείνετε σε αυτό το σημείο, γιατί διαφορετικά εσείς θα είστε το πρώτο θύμα: μπορείτε να φανταστείτε τις ατελείωτες ώρες επανάληψης που θα αναγκαστείτε να κάνετε μαζί του πριν από ένα διαγώνισμα; Σκέτος εφιάλτης!
  

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος σας;

Ελέγξτε πόσο χρόνο αφιερώνει στο διάβασμα. Τα μαθήματα του γυμνασίου αποτελούν έναν συνδετικό κρίκο με αυτά των επόμενων τάξεων: κάθε μέρα θα πρέπει να αφιερώνει τουλάχιστον δύο ώρες στη μελέτη. Αν διαβάζει λιγότερο, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν προετοιμάζεται κατάλληλα.
 
Αναρωτιέστε αν είναι σωστό να ελέγχετε τις εργασίες του παιδιού σας ή να επαναλαμβάνετε μαζί του το μάθημα; Οι ειδικοί συνιστούν την από κοινού επανάληψη ώστε να το βοηθήσετε να βρει τις σωστές λέξεις για να εκφράσει αυτά που έχει μελετήσει. Ρωτήστε το ποια σημεία του μαθήματος του φάνηκαν πιο δύσκολα και κάντε ένα πέρασμα μαζί του. Αυτός είναι ένας έξοχος τρόπος για να αφομοιώσει αυτά που έχει μάθει και να φύγει για το σχολείο με την αίσθηση ότι είναι απολύτως έτοιμο.
 
Τι να κάνετε σε περίπτωση που συνειδητοποιήσετε ότι έχει μείνει πίσω; Σήμερα, αρκετά σχολεία αφιερώνουν κάποιες ώρες για ενισχυτική διδασκαλία σε όσα παιδιά το έχουν ανάγκη, και συνήθως τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.
 

Τι να κάνετε αν…

 
⛔ …περνάει το απόγευμα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια;
✅ Πιθανότατα, όντας απορροφημένο στο παιχνίδι, δεν αντιλαμβάνεται καν πώς περνάει η ώρα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να του θέσετε ένα χρονικό όριο. Βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι θα αντιδράσει με φράσεις τύπου «πάνω στο καλό με έκοψες…», όμως οι συμφωνίες είναι συμφωνίες και θα πρέπει να τηρούνται.
 
⛔ …δεν έχει προσαρμοστεί στο γυμνάσιο;
✅ Πολλοί διαφορετικοί δάσκαλοι, πολλά νέα μαθήματα… Αν το παιδί σας αισθάνεται χαμένο, βοηθήστε το να βρει γρήγορα το ρυθμό του. Κατευθύνετε το να οργανώνει τη βδομάδα του έτσι ώστε τις ημέρες που έχει τις λιγότερες εξωσχολικές δραστηριότητες, να αφιερώνει χρόνο στις εργασίες με τις πιο μακρινές προθεσμίες.
 
⛔ …η εργασία του φαίνεται πολύ δύσκολη;
✅ Καθίστε μαζί του και δείτε τι ακριβώς το δυσκολεύει: ίσως έχει γράψει λάθος την παράδοση ή υπάρχουν λέξεις που δεν γνωρίζει τι σημαίνουν. Αν ωστόσο διαπιστώσετε ότι η εργασία είναι πράγματι πολύ δύσκολη για τα μέτρα του, τότε γράψτε ένα σημείωμα προς τον δάσκαλό του. Αποφύγετε αντιθέτως να την κάνετε εσείς στη θέση του, χωρίς να ενημερώσετε τον δάσκαλό του.
 
 
Read 1536 times

Related items

Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

JOOBLE 03