Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Λιποαναρρόφηση. Η γρήγορη λύση για το πρόβλημα του τοπικού πάχους

 

Συνέντευξη: 
Πλαστικός Χειρουργός, Χαντές Αχιλλέας
 
Xantes
 
Η λιποαναρρόφηση-λιπογλυπτική αποτελεί µια από τις πιο συνηθισµένες επεµβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. Παρότι ο λιπώδης ιστός είναι πολύτιµος για τον ανθρώπινο οργανισµό, συχνά η κατανοµή του δεν είναι οµοιόµορφη, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται τοπικές λιποαποθήκες.
 

Υπάρχει λύση για το πρόβληµα του τοπικού πάχους;

Η λιποαναρρόφηση προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσµατα, αν το σωµατικό σας βάρος δεν απέχει πάρα πολύ από το φυσιολογικό, βελτιώνοντας το περίγραµµα και τις αναλογίες του σώµατος. Όµως σε καµιά περίπτωση η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί µέθοδο αδυνατίσµατος, γιατί συνήθως δεν αφαιρούµε περισσότερο από 5 κιλά λίπους.
 

Σε ποιες περιοχές γίνεται η λιποαναρρόφηση;

Σε πολλές περιοχές του σώµατος όπως οι µηροί («ψωµάκια»), οι γλουτοί, οι γοφοί, η κοιλιά, η περιοχή της οσφύος («µέση» και «love handles»), η πλάτη, η ράχη, η εσωτερική περιοχή των γονάτων, οι κνήµες, οι αστράγαλοι, ο θώρακας (µεγαλοµαστία και γυναικοµαστία), το πρόσωπο και ο τράχηλος («διπλοσάγονο»).
 

Τι πρέπει να κάνουµε πριν την επέµβαση;

Είναι απαραίτητη η λήψη ενός λεπτοµερούς ιατρικού ιστορικού από το γιατρό. Την ηµέρα της εισαγωγής γίνεται ένας βασικός εργαστηριακός προεγχειρητικός έλεγχος. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσµατος 2-3 εβδοµάδες πριν από την επέµβαση και η αποφυγή λήψης ασπιρίνης, αντιφλεγµονωδών φαρµάκων, βιταµίνης Ε και διαφόρων βοτάνων που αυξάνουν την πιθανότητα µετεγχειρητικής αιµορραγίας.
 
lipoanarrofisi1
 

Πώς γίνεται η λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση γίνεται συνήθως µε τη χρήση τοπικής αναισθησίας και χορήγηση µέθης από τον αναισθησιολόγο, έτσι ώστε ο ασθενής να µην πονάει. Κατά τη διάρκεια της επέµβασης, µέσω τοµών µήκους λιγότερου από µισό εκατοστό, ο χειρουργός αναρροφά τα λιποκύτταρα µε ειδικές κάνουλες διαµέτρου µικρότερης από τα 3 χιλιοστά.
 
Τα τελευταία χρονιά από τους πλαστικούς χειρουργούς προτιµάται η tumescent τεχνική (τεχνική της εξοίδησης) και σε ορισµένες περιπτώσεις ο συνδυασµός µε laser λιποαναρρόφηση. Γίνεται διήθηση της περιοχής µε διάλυµα ξυλοκαϊνης-αδρεναλίνης και φυσιολογικού ορού. Με αυτόν τον τρόπο η αφαίρεση του λίπους γίνεται ευκολότερα, ανώδυνα, αναίµακτα, ο µετεγχειρητικός πόνος είναι µειωµένος, οι µελανιές λιγότερες και έχουµε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσµα.
 

Τι γίνεται µετά την επέµβαση;

Συνήθως 3-4 περίπου ώρες µετά την λιποαναρρόφηση ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική. Το αποτέλεσµα της επέµβασης είναι εµφανές από την πρώτη ηµέρα. Το τελικό αποτέλεσµα, όµως, γίνεται αντιληπτό σε 1-3 µήνες, καθώς τα οιδήµατα υποχωρούν σταδιακά. Ο ασθενής φοράει για 1-2 µήνες ένα ειδικό πιεστικό ένδυµα για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αισθητικού αποτελέσµατος, ενώ αρχίζει να επανέρχεται στις δραστηριότητές του µετά από µερικές µέρες.
 
lipoanarrofisi2
 
lipoanarrofisi3
 

Είναι ασφαλής επέµβαση;

Σύµφωνα µε 2 µελέτες (αφορούσαν σε 67500 επεµβάσεις, 2002&2004) δεν παρατηρήθηκε κανένας θάνατος.
 

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη λιποαναρρόφηση-λιπογλυπτική;

Για πολλά χρόνια το λίπος της λιποαναρρόφησης χρησιµοποιούνταν για τη βελτίωση του περιγράµµατος του σώµατος και των ανώµαλων επιφανειών µε τη µεταµόσχευσή του σε άλλες περιοχές (λιπογλυπτική).
 
Τα τελευταία χρόνια, το αναρροφηθέν λίπος, µετά από κατάλληλη επεξεργασία, µπορεί να χρησιµοποιηθεί στο πρόσωπο (µεταµόσχευση λίπους), προσφέροντας εντυπωσιακά και πιο µόνιµα αποτελέσµατα από άλλα ενέσιµα εµφυτεύµατα (υαλουρονικό οξύ.). Το λίπος στο πρόσωπο είναι επίσης πιο ασφαλές και βελτιώνει συνολικά το γηρασµένο πρόσωπο (αποκατάσταση όγκου προσώπου, γέµισµα ρυτίδων, βελτίωση της υφής του δέρµατος).
 
Εκτός από το πρόσωπο το λίπος µπορεί να χρησιµοποιηθεί στην αυξητική στήθους ή στην αποκατάσταση µετά από µαστεκτοµή. Τέλος, υπάρχει πλέον η δυνατότητα αποθήκευσης του λίπους, το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί αυτούσιο ή να αποµονωθούν βλαστοκύτταρα (stem cells). Σε συνεργασία µε την ελληνική εταιρία Biohellenika, µπορούµε να έχουµε την ίδια µέρα βλαστοκύτταρα έτοιµα προς χρήση.
 

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Πρόκειται για αρχέγονα κύτταρα που µπορούν να µετατραπούν σε πιο εξελιγµένες µορφές κυττάρων. Γι’ αυτό και αποκαθιστούν βλάβες εσωτερικών οργάνων ή βελτιώνουν την εξωτερική εµφάνιση. Με τα βλαστοκύτταρα αντιµετωπίζονται οι ρυτίδες και επιτυγχάνεται κυτταρική ανανέωση, ανάπλαση του προσώπου, βελτίωση των ουλών ακµής, καθώς και θεαµατική βελτίωση της χαλάρωσης του λαιµού. Επίσης τα βλαστοκύτταρα χρησιµοποιούνται για την αντιµετώπιση της αλωπεκίας (φαλάκρας), σε περιπτώσεις τραυµατισµών και παραµορφώσεων του προσώπου, αλλά και στην αντιµετώπιση χρόνιων παθήσεων (σακχαρώδης διαβήτης, εγκεφαλικά επεισόδια, πολλαπλή σκλήρυνση, χρόνια έλκη, εγκαύµατα, αρθρίτιδες κ.λπ.).
 
Τελικά, η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί µόνο αισθητική επέµβαση και τα οφέλη της είναι πολλαπλά. Ακριβώς. Κατά τη γνώµη πολλών πλαστικών χειρουργών και ιατρών άλλων ειδικότητων η λιποαναρρόφηση ισοδυναµεί µε το «πεντάπτυχο» αφαίρεση τοπικού λίπους - αντιγήρανση - αλωπεκία- αυξητική στήθους - χρόνιες παθήσεις.
 
 
 
Read 1126 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

Hlektroniki Syntagografisi 01

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05