Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Πως θα ανακαλύψουμε αν ο θυρεοειδής μας έχει πρόβλημα; (βίντεο)

 
 
Ενας μικρός αδένας που ονομάζεται θυρεοειδής είναι συχνά υπεύθυνος για τις αρρυθμίες, τις ταχυπαλμίες, την αύξηση ή τη μείωση του βάρους και τις απότομες αλλαγές της διάθεσής μας. Οι διαταραχές αυτές κάνουν συχνά την εμφάνισή τους σε γυναίκες όλων των ηλικιών αλλά κυρίως στα χρόνια της γονιμότητας.
 

Ποιος είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Βρίσκεται στη βάση του λαιμού και έχει βάρος λίγο μεγαλύτερο από ένα βερύκοκο και σχήμα πεταλούδας. Ο θυρεοειδής αδένας παρεμβαίνει στις λειτουργίες του οργανισμού σε πολλά επίπεδα. 
Οι ορμόνες που εκκρίνει, η θυροξίνη Τ4 και η τριωδιοθυρονίνη Τ3, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και κυρίως στον μεταβολισμό, δηλαδή στην ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο αφομοιώνονται οι τροφές. Επίσης επηρεάζουν τους καρδιακούς ρυθμούς, τη χοληστερίνη, το βάρος, την παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, την υφή του δέρματος, τη μνήμη κ.ά. Μόλις τα επίπεδα της θυροξίνης και της τριωδιοθυρονίνης στο αίμα μειωθούν, ο θυρεοειδής δέχεται την εντολή να αυξήσει την παραγωγή τους και αντιστρόφως. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς καταστρέφει αυτή την υπέροχη ισορροπία με αποτέλεσμα τα επίπεδα των ορμονών να είναι είτε πολύ χαμηλά είτε πολύ ψηλά και ο ασθενής να παρουσιάζει συμπτώματα όπως η νευρικότητα, ο λήθαργος, η κατάθλιψη, η υπερδιέγερση, η αύξηση ή η μείωση του σωματικού βάρους, οι αϋπνίες, η τριχόπτωση, ακόμα και ημείωση της σεξουαλικής διάθεσης.
 
Οι διαταραχές αυτές οφείλονται στην προοδευτική αλλοίωση των μεταβολικών λειτουργιών και παρουσιάζονται κυρίως σε γυναίκες -σε αναλογία 7 προς 1 σε σχέση με τους άνδρες.
 

Υπάρχει λόγος που οι γυναίκες πλήττονται συχνότερα;

Ο λόγος είναι τα οιστρογόνα. Οι ορμόνες αυτές διευκολύνουν τη συχνότερη εμφάνιση των ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος. Εξάλλου οι κυριότερες παθήσεις του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, χρόνια θυρεοειδίτιδα) έχουν τις ρίζες τους στο ανοσοποιητικό σύστημα.
 

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς;

Πρώτα απ' όλα η αλλαγή μεγέθους. Ο αδένας διογκώνεται λόγω αλλοίωσης της δομής του. Επίσης παρατηρείται μεταβολή των λειτουργιών του αδένα που εκδηλώνεται με μεταβολές στο βάρος, τη συχνότητα των καρδιακών παλμών, την θερμοκρασία του δέρματος και την εντερική λειτουργία.
 
 
 
Τέλος, ενδέχεται να εμφανιστούν διαταραχές στη διάθεση, που ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της ασθένειας: Κατά κανόνα ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί υπερδιέγερση ενώ ο υποθυρεοειδισμός νύστα και νωχέλεια.
 

Πως θα ανακαλύψουμε αν ο θυρεοειδής μας έχει πρόβλημα;

Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει ο ειδικός γιατρός κάποια πιθανή ανωμαλία στον θυρεοειδή. Σε πολλές περιπτώσεις αρκεί μία ψηλάφιση στο λαιμό, ακριβώς στο ύψος του αδένα, για να αξιολογήσει τις διαστάσεις του θυρεοειδούς, την ανθεκτικότητά του, την παρουσία πόνου, την ύπαρξη κάποια φλεγμονής ή την ύπαρξη οζιδίων.
 
 
Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις είναι: 1. Ο ορμονικός προσδιορισμός. Πρόκειται για μια εξέταση αίματος που μετρά τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3, Τ4 και TSH. 2.Το υπερηχογράφημα. Δίνει πληροφορίες για τις διαστάσεις και τη μορφολογία του αδένα καθώς και για την ενδεχόμενη ύπαρξη κυστικών ή συμπαγών όζων και τις διαστάσεις των όζων. 3. Το σπινθηρογράφημα. Πρόκειται για απεικονιστική μέθοδο που δίνει πληροφορίες για τη λειτουργικότητα το θυρεοειδούς.
 
 
 

Πώς θεραπεύονται οι παθήσεις του θυρεοειδούς;

- Με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, που αναστέλλουν τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών, με χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ή με χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς και με καθημερινή λήψη θυροξίνης εφ΄όρου ζωής σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού. Με χορήγηση συνθετικής θυροξίνης σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού. Οπως και να 'χει η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας είναι εξατομικευμένη υπόθεση και εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή, το μέγεθος του θυρεοειδούς, τη συχνότητα υποτροπών της νόσου κλπ.
 
- Με χειρουργική αφαίρεση του αδένα.
 
 

Ξέρετε ότι …

 
1. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές του υπερθυρεοειδισμού αφορούν τη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού;
2. Ο υπερθυρεοειδισμός ενοχοποιείται για την εμφάνιση οστεοπόρωσης;
3. Οσοι πάσχουν και από τη νόσο Graves -πρόκειται για μια σύνθετη διαταραχή του θυρεοειδούς που πήρε το όνομά της από τον γιατρό που πρώτος της περιέγραψε- παρουσιάζουν και οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως εξόφθαλμο, θόλωση της όρασης, διπλωπία ή βλεφαρισπασμούς;
4. Πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα των ορμονών μας, ακόμα κι αν έχουν ρυθμιστεί με φάρμακα, ώστε να αποφεύγουμε επιπλοκές ή απορύθμιση της πάθησής μας;
 
 
 
 
Read 1437 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 04