Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Κυστεοκήλη στις γυναίκες.Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

 

 

 

Τι είναι η κυστεοκήλη;

Η κάθοδος (πτώση) της ουροδόχου κύστης χαμηλότερα από τη φυσιολογική της θέση μέσα στον κόλπο ονομάζεται κυστεοκήλη. Στις πιο ελαφρές μορφές, η ουροδόχος κύστη κατεβαίνει μέχρι το ύψος του παρθενικού υμένα και πριν από την είσοδο του κόλπου. Στις πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί η κύστη να βγαίνει και έξω από τον κόλπο σαν μία μαλακή μάζα.

 

Τι φταίει για τη δημιουργία της κυστεοκήλης;

Η κυστεοκήλη δημιουργείται λόγω της χαλάρωσης των μυών και των συνδέσμων που στηρίζουν και συγκρατούν την ουροδόχο κύστη στη φυσιολογική της θέση. Σήμερα, ξέρουμε ότι πολλές καταστάσεις προδιαθέτουν στη δημιουργία κυστεοκήλης. Οι πολλαπλές φυσιολογικές γέννες, το αυξημένο βάρος γέννησης του μωρού, η διάρκεια και η δυσκολία του φυσιολογικού τοκετού αλλά και η χρήση εργαλείων για την έξοδο του μωρού από τον κόλπο μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση κυστεοκήλης. Επιπλέον, η παχυσαρκία, η απώλεια των φυσιολογικών ορμονών με την αύξηση της ηλικίας, η βαριά σωματική εργασία αλλά και αιτίες χρόνιου βήχα (κάπνισμα, αλλεργίες) και η χρόνια δυσκοιλιότητα συντελούν στη δημιουργία κυστεοκήλης. Η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή) μπορεί, επίσης, να επιδεινώσει την κυστεοκήλη. Τέλος, και γενετικοί παράγοντες πιστεύεται ότι συνεισφέρουν στη δημιουργία της.

 

 

Ποια είναι τα ενοχλήματα της κυστεοκήλης;

Το πιο συνηθισμένο ενόχλημα είναι αίσθηση βάρους ή μάζας στον κόλπο που παρατηρείται συνηθέστερα στη μεγάλου βαθμού κυστεοκήλη. Αυτή μπορεί ακόμη να τραυματίζεται και να ματώνει από τον κόλπο, αλλά και να δημιουργεί προβλήματα στη σεξουαλική επαφή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργείται και πρόβλημα στη βάδιση. Η μεγάλη κυστεοκήλη μπορεί να είναι η αιτία να δυσκολεύεται η γυναίκα στην ούρηση, αλλά ταυτόχρονα και να μην αδειάζει εντελώς η κύστη, οπότε προκαλούνται συχνές ουρολοιμώξεις από τα στάσιμα ούρα. Σε εξαιρετικά σπάνιες, ευτυχώς, περιπτώσεις η αδυναμία της ουροδόχου κύστης να αδειάσει φυσιολογικά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στους νεφρούς.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της κυστεοκήλης;

Ο γιατρός, είτε γυναικολόγος είτε ειδικός Ουρολόγος, θα πρέπει να σας εξετάσει σε γυναικολογική θέση. Θα σας ζητήσει να βήξετε ή να σφίξετε την κοιλιά σας. Θα ελέγξει αν φαίνεται μέσα στον κόλπο η ουροδόχος κύστη, καθώς και αν υπάρχει απώλεια ούρων, δηλαδή ακράτεια. Στις μεγάλου βαθμού κυστεοκήλες, αυτές είναι ορατές με απλή επισκόπηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να ουρήσετε και μετά να εξεταστείτε με υπερηχογράφημα, για να διαπιστωθεί αν η κύστη σας αδειάζει καλά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθούν επιπλέον ακτινολογικές εξετάσεις, όπως κυστεογραφία ή μαγνητική τομογραφία, για να πάρει ο γιατρός περισσότερες πληροφορίες.

 

Ποια είναι η θεραπεία της κυστεοκήλης;

Στη μεγάλου βαθμού κυστεοκήλη, η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική. Δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να επανατοποθετήσουν την κύστη στη φυσιολογική της θέση. Στη διάρκεια του χειρουργείου, η κύστη μπαίνει στη φυσιολογική της θέση και στηρίζεται εκεί, είτε απλώς με ράψιμο του κόλπου είτε με την τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος. Πολλές φορές, προηγείται του χειρουργείου, ως προσωρινή δοκιμαστική λύση, η τοποθέτηση ενός δαχτυλιδιού που ονομάζεται πεσσός μέσα στον  κόλπο. Σκοπός του δαχτυλιδιού είναι να κρατάει την κύστη στη θέση της αρχικά για περίπου 6 εβδομάδες, ώστε τόσο η γυναίκα/ασθενής όσο και ο γιατρός της να πάρουν πληροφορίες για το πώς θα είναι η ούρηση της ασθενούς μετά το χειρουργείο. Ο κύριος λόγος είναι ότι, αρκετές φορές, η κυστεοκήλη συγκαλύπτει μία ακράτεια ούρων, η οποία εκδηλώνεται μετά το χειρουργείο.

Η μετρίου βαθμού κυστεοκήλη χειρουργείται, μόνο όταν είναι σίγουρο ότι δημιουργεί προβλήματα στην ασθενή. Ειδικές ασκήσεις φυσικοθεραπείας, για να δυναμώσουν οι μύες που συγκρατούν της ουροδόχο κύστη και τα γεννητικά όργανα, μπορεί να βοηθήσουν στις μικρού βαθμού κυστεοκήλες.

Η αποκατάσταση της κυστεοκήλης γίνεται χειρουργικά με την τοποθέτηση ειδικού συνθετικού πλέγματος, το οποίο αποκαθιστά τους στηρικτικούς ιστούς και επαναφέρει την ουροδόχο κύστη στη θέση της.
 
Οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν ή αντενδείκνυσται να υποβληθούν σε επέμβαση μπορούν να ακολουθήσουν άλλες συντηρητικές μη – χειρουργικές μεθόδους, όπως :
 

Ασκήσεις Kegel, οι οποίες ενδυναμώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους και τους ιστούς γύρω από την κύστη και την μήτρα ταμπόν ή διαφράγματα τα οποία ανυψώνουν την ουροδόχο κύστη, ιδιαίτερα σε μικρές κυστεοκήλες.

 
 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πριν την επέμβαση

 Μην καταναλώσετε ασπιρίνη ή διακόψτε κάθε είδους αντιπηκτικών που λαμβάνετε μια εβδομάδα πριν, εκτός αν σας συμβουλέψει διαφορετικά ο γιατρός σας
 Μην πιείτε ή φάτε τίποτα από τα μεσάνυχτα της προηγουμένης του χειρουργείου
 Ενημερώστε το γιατρό σας αν αισθάνεστε αδιάθετη για οποιοδήποτε λόγο
 Αν καπνίζετε φροντίσετε να απέχετε από κάπνισμα τουλάχιστον δύο εβδομάδες προ της επεμβάσεως
 

Ενημερώστε τον γιατρό σας για:

 Αλλεργίες
 Φάρμακα που παίρνετε
 Χρήση κορτικοστεροειδών
 Χρήση παράνομων ουσιών
 Προηγούμενες επιπλοκές με τη χρήση αναισθητικών
 Πιθανότητα εγκυμοσύνης
 Ιστορικό δημιουργίας θρόμβων ( θρομβοφιλία)
 Ιστορικό με προβλήματα αιμορρραγιών
 Προηγούμενες επεμβάσεις
 Άλλα προβλήματα υγείας
 

Κίνδυνοι - Επιπλοκές

Όλες οι επεμβάσεις ενέχουν πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές
 
✋ Κίνδυνοι από την γενική αναισθησία
✋ Κίνδυνοι από την επισκληρίδιο ή ραχιαία αναισθησία
✋ Ο καθετήρας που θα έχετε την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση μπορεί να μην λειτουργεί κανονικά, να είναι βουλωμένος και να χρειάζεται αντικατάσταση
✋ Αιμορραγία
✋ Λοίμωξη
✋ Κάκωση σε παρακείμενα όργανα
✋ Υποτροπή της κυστεοκήλης στο μέλλον
 
 

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Θα λάβετε αναισθησία προκειμένου να μην πονάτε κατά την διαδικασία της επέμβασης. Αυτή μπορεί να είναι γενική ή περιοχική ανάλογα με την επιλογή και την κρίση του Αναισθησιολόγου. Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση θα έχετε ένα καθετήρα, ο οποίος συνήθως παραμένει για μία ημέρα, εφόσον η κύστη σας λειτουργήσει κανονικά. Επίσης, θα έχετε μία γάζα στον κόλπο σας, η οποία επίσης θα αφαιρεθεί την επόμενη μέρα. Θα παραμείνετε στο νοσοκομείο 1 με 2 ημέρες.
 

Συμβουλές για το σπίτι

✅ Κάντε ντους αρχικά μέχρι να σας επιτραπεί να εισέλθετε σε μπανιέρα.
✅ Κάντε χρήση των φαρμάκων που σας έδωσε ο γιατρός σας ιδιαίτερα της αντιβίωσης.
✅ Σταδιακά μειώστε τα αναλγητικά μέχρι της πλήρους διακοπής τους – χρησιμοποιήστε απλά παυσίπονα του τ[υπου της παρακεταμόλης ( Depon – Panadol).
✅ Μπορείτε να κάνετε ελαφρά ασκηση, κυρίως περπάτημα και αποφύγετε την άρση βάρους καθώς και ασκήσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση.
✅ Μην χρησιμοποιήσετε ασπιρίνη διότι μπορεί να προκληθεί αιμορραγία.
✅ Μπορείτε να έχετε μια κανονική διατροφή και αποφύγετε την δυσκοιλιότητα.
✅ Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή μέχρι να σας επιτρέψει ο γιατρός σας και επίσης μην χρησιμοποιήσετε ταμμπόν.
 

Αναζητήστε αμέσως Ιατρική Συμβουλή εάν:

✨ Υπάρχει ερυθρότητα, οίδημα ή αυξανόμενος πόνος στην περιοχή του κόλπου.
✨ Πύον εξέρχεται από τον κόλπο.
✨ Πυρετός πάνω από 37,9° C.
✨ Επίμονο κοιλιακό άλγος.
✨ Καύσος κατά την ούρηση ή συχνουρία.
✨ Εμμένουσα αιμορραγία από τον κόλπο.
 
 
 
 
Read 19182 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 04