Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Mini-IVF: Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος εξωσωματικής για ηλικίες > 35 χρονών

 
 
Μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) που γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
 
Ερευνητές από το Σεντ Λούις στο Μισούρι ανέπτυξαν μια μέθοδο που ονομάζεται mini-IVF, χρησιμοποιεί τα μισά φάρμακα από ό,τι οι θεραπείες που υπάρχουν σήμερα και χορηγείται για διάστημα 10 έως 12 ημερών. Κατά το διάστημα αυτό οι γυναίκες παίρνουν καθημερινά ένα χάπι, το οποίο περιέχει μια χαμηλή δόση ενός φαρμάκου που ενισχύει τη γονιμότητα και βοηθά τις ωοθήκες να παράγουν ωάρια.
 
Παράλληλα οι γιατροί κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μερικά υπερηχογραφήματα προκειμένου να βεβαιωθούν ότι τα ωάρια αναπτύσσονται σωστά. Οταν αυτά έχουν μεγαλώσει αρκετά, δηλαδή έπειτα από περίπου 10 ημέρες, οι γιατροί τα αφαιρούν με μια διαδικασία που δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά και επιπλέον χωρίς τη χρήση αναισθητικού.
 
 
Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σ' αυτήν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς να αλλάξουν το καθημερινό τους πρόγραμμα και χωρίς να υποστούν την παραμικρή ταλαιπωρία.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα μέθοδος αύξησε το ποσοστό των γεννήσεων από γυναίκες ηλικίας περίπου 35 ετών κατά 38%, ποσοστό που θεωρείται πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που επιτυγχάνεται με τις συμβατικές μεθόδους.
 
 
Η mini-IVF πρωτοπαρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη, ενώ θεωρείται ιδανική για γυναίκες που πλησιάζουν ή έχουν περάσει την ηλικία των 40 ετών. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική καινοτομία. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, κυρίως στις γυναίκες που έχουν περάσει την ηλικία των 40 ετών» είπε ο δρ Sherman Silber, μέλος της επιστημονικής ομάδας που ανέπτυξε τη mini-IVF.
 
Τόνισε δε ότι η νέα μέθοδος δεν προκαλεί παρενέργειες και βοηθά τις γυναίκες άνω των 40 ετών να αποκτήσουν παιδί με την ίδια ευκολία που μένουν έγκυοι όσες βρίσκονται στην ηλικία των 20 ετών.
 
Με τη χρήση της Mini – IVF αποφεύγεται το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών σε ποσοστό εως 99% και είτε δεν απαιτεί καθόλου ενέσεις ή χρειάζονται πολύ λίγες (3 – 4). Στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση το κόστος των φαρμάκων κυμαίνεται από 1.200 έως 2.000 ευρώ, ενώ το αναμενόμενο κόστος των φαρμάκων για τη Mini – IVF είναι το πολύ 400 έως 500 ευρώ.
 
Επιπλέον, η διαδικασία διέγερσης είναι πολύ απλή. Στη συμβατική εξωσωματικη γονιμοποίηση, συνήθως συλλέγονται 15 – 20 ωάρια, εκ των οποίων μόνο 4 – 5 (ανάλογα με την ηλικία) είναι πραγματικά υψηλής ποιότητας. Αντιθετως, η mini-IVF ειναι σχεδιασμένη να συλλέγει λίγα ωάρια με λιγότερα φάρμακα διέγερσης (μικρότερο αριθμό ενέσεων), τα οποία όμως θα αναπτυχθούν σε υψηλής ποιότητας έμβρυα. Ως εκ τούτου, παρά τον μειωμένο αριθμό ωαρίων, ουσιαστικά δεν υπάρχει μείωση του αριθμού των κορυφαίας ποιότητας εμβρυων.
 
Πολλές ασθενείς που έχουν κακή ποιότητα εμβρύων, με την mini-IVF βελτιώνουν την ποιότητα των εμβρύων τους σημαντικά και καταλήγουμε στο να έχουμε εγκυμοσύνες σε περιπτώσεις που διαφορετικά δε θα είχαν καμία τύχη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μόνες παρενέργειες για τη γυναίκα, ειναι η ήπια κεφαλαλγία και/ή κόπωση, που θα διαρκέσει μόνο λίγες ημέρες.
 
 
Είναι γνωστό ότι η εξαιρετικά υψηλή δόση διεγερτικών φαρμάκων που χρησιμοποιείται στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση φαίνεται να καταλήγει σε χειρότερο ποσοστό εμφύτευσης μετά την εμβρυομεταφορά. Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με μια πιο συγκρατημένη διέγερση. Δυστυχώς, όμως, τα χάπια που χρησιμοποιούνται για την Mini – IVF έχουν αρνητική επίδραση επί της δομής του ενδομητριου της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι από τη μία πλευρά ο ίδιος αριθμός των καλών ωαρίων μπορεί να ληφθεί με λιγότερη φαρμακευτική αγωγή, αλλά από την άλλη πλευρά το ποσοστό εγκυμοσύνης είναι μειωμένο λόγω της κακής ποιότητας του ενδομητριου.
 
Αυτό το πρόβλημα λύνεται με την κρυοσυντήρηση ή αλλιως καταψυξη των ωαριων και μετέπειτα των εμβρυων που εχουν προκύψει από τη γονιμοποιηση των υψηλής ποιότητας ωαρίων (λόγω της Mini – IVF). Η κρυοσυντήρηση αυτή εκτελείται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που λέγεται vitrification. Αυτό σημαίνει ότι τα ωάρια ή τα έμβρυα που καταψύχονται με αυτή τη μέθοδο στους -196 βαθμούς δεν επηρεάζονται δομικά, λόγω αυτής της προηγμένης τεχνικής, που τα προστατεύει σα να τα περιβάλλει ένα κρύσταλλο ασφαλείας. Έτσι το ποσοστό επιβίωσης μετά την απόψυξη είναι 95-98%.
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνουμε ως εκ τούτου κρυομεταφορά κατά τη διάρκεια του φυσικού κύκλου, είτε κατά τη διάρκεια του επόμενου κύκλου ή του μεθεπόμενου. Έτσι το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) βρίσκεται σε άριστη κατάσταση για να δεχτεί την εμφύτευση των εμβρύων στο φυσικό τους περιβάλλον που είναι φιλικό, χωρίς ορμόνες, σε αντίθεση με την κλασσική IVF που το ενδομήτριο έχει «βομβαρδιστεί» με πολλές ορμόνες και είναι εχθρικό για το έμβρυο γι’ αυτό και έχει μικρότερα ποσοστά επιτυχίας.
 
Στη Mini – IVF προτείνετε επίσης αυτό που είναι γνωστό ως SET (δηλαδή μεταφορά ενός μόνο εμβρύου, μιας βλαστοκύστης). Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης που σε έναν κύκλο συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης επιτυγχάνονται από τη μεταβίβαση δύο έμβρυων. Με την Mini – IVF όμως δεν έχουμε τον κίνδυνο της δίδυμης κύησης με ότι αυτό συνεπαγεται.
 
 

Ποιες γυναίκες είναι οι καταλληλες υποψηφιες για Mini – IVF/ICSI;

▶ Οι γυναίκες που δεν θα ήθελαν να υποβληθούν σε συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση και τη σχετική θεραπεία με υψηλή δόση διέγερσης.
▶ Οι γυναίκες που αποθαρρύνονται από το κόστος των συμβατικών εξωσωματικών.
▶ Οι γυναίκες που θα ήθελαν να συλλέξουν πολλαπλά ωάρια με μια προσπάθεια με σκοπό την καταψυξη αυτών ή στη συνέχεια την κατάψυξη εμβρύων (είναι το λεγόμενο social freezing).
▶ Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη θεραπεία του καρκίνου και θα ήθελαν να έχουν ωάρια που γονιμοποιήθηκαν κατεψυγμένα.
▶ Οι γυναίκες που είχαν άσχημες εμπειρίες με ορμονική διέγερση.
▶ Οι γυναίκες με υψηλό κίνδυνο συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών
▶ Οι low-responders, δηλαδή γυναίκες που έχουν μικρή ανταπόκριση στην ορμονική διέγερση και οι οποίες έχουν ένα χαμηλότερο αποθεματικό των ωοθηκών (πρώιμη εμμηνόπαυση, οι γυναίκες που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους).
▶ Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες συχνά παράγουν μόνο 1-3 ωάρια, παρά την ορμονική διέγερση.
▶ Οι γυναίκες με αποτυχίες εμφύτευσης, δηλαδή εκείνες που είχαν πάντα καλά έμβρυα από τη συμβατική εξωσωματική - γονιμοποίηση, αλλά δεν έχει ποτέ επιτευχθεί η εμφύτευση ενός εμβρύου.
 
 
 
Read 1000 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 04