Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Ιστορικά βιβλία για τον Μακεδονικό Αγώνα

 

Ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν η Ελληνική ένοπλη αντεπίθεση στις αρχές του 20ού αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) και διεξήχθη στη Μακεδονία (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) εναντίον κυρίως των Βουλγάρων κομιτατζήδων και δευτερευόντως Ρουμάνων και Σέρβων, απαντώντας έτσι σε μια σταδιακά αυξανόμενη οργανωμένη βία από τη Βουλγαρική πλευρά που ξεκίνησε ήδη από την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας το 1870 και είχε ως σκοπό τη Βουλγαροποίηση των χριστιανικών πληθυσμών και την αλλοίωση της εθνικής τους φυσιογνωμίας προς όφελος των Βουλγαρικών διεκδικήσεων. Στην κορύφωσή του, ο αγώνας των Ελληνικών σωμάτων, υπήρξε διπλός εναντίον Βουλγαρικών ομάδων και Οθωμανικών στρατιωτικών σχηματισμών.
 
Ένα από τα διατάγματα ίδρυσης της Βουλγαρικής Εξαρχίας ήταν, και το πλέον επίμαχο σημείο, ο τελευταίος όρος που επέτρεπε την επέκταση της Εξαρχίας για δημιουργία επισκοπικών περιφερειών εφόσον «το όλον, ή τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ορθοδόξων κατοίκων, θέλουν να υπόκεινται εις την βουλγαρικήν εξαρχίαν».Αυτός ο όρος ήταν τελικά η αιτία να ακολουθήσουν στη συνέχεια βουλγαρικές θηριωδίες σε βάρος ομόθρησκων λαών Ελλήνων και Σέρβων ειδικότερα σε χωριά της Μακεδονίας στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν δηλώσεις των δύο τρίτων των κατοίκων ότι είναι «Εξαρχικοί», αλλοιώνοντας με τον τρόπο αυτό το φρόνημα των κατοίκων, φθάνοντας έτσι στον Μακεδονικό Αγώνα και όχι μόνο.
 
Η εντεινόμενη Βουλγαρική τρομοκρατία οδήγησε την περιοχή της Μακεδονίας, να τεθεί υπό διεθνή Επιτροπεία μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878) και Γάλλοι, Ρώσοι και Αυστριακοί στρατιωτικοί ανέλαβαν καθήκοντα παράλληλης διοίκησης με τους Οθωμανούς. Οι Γάλλοι και Αυστριακοί προωθούσαν τις ουνιτικές ιεραποστολές στην Κεντρική Μακεδονία εποφθαλμιώντας τη Θεσσαλονίκη, ο καθένας για λογαριασμό του, ενώ οι Ρώσοι υποστήριζαν φανερά τις Βουλγαρικές ένοπλες ομάδες. Η Υψηλή Πύλη αδυνατούσε να παρέμβει δραστικά στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, οι Βούλγαροι την περίοδο εκείνη προσπαθούσαν αφενός να στρέφουν τις ευρωπαϊκές και οθωμανικές στρατιωτικές διοικήσεις κατά των αντιπάλων τους, και αφετέρου να συνεργάζονται με όποιες απ' αυτές ήταν δυνατό, ενώ παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο υπέσκαπτε με κάθε τρόπο την ενδεχόμενη Ελληνο-Βουλγαρική συνεργασία, φοβούμενη την εκμετάλλευσή της από τη Ρωσία.
 
 

 
Ο ελληνικός αγώνας στη Μακεδονία 1897-1913
 
Συγγραφέας : Dakin, Douglas
Μετάφραση : Στεφανίδης, Γιάννης
ISBN : 9603430234
ISBN 13 : 9789603430230
Εκδόσεις : ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΑΦΟΙ ΑΕ
Χρονολογία έκδοσης : 1996
Σελίδες : 1027
Τιμή: 31.05 

 

 
Αθέατες πλευρές του μακεδονικού αγώνα
Το παράδειγμα της Καστοριάς
 
Συγγραφέας : Σόνια Ευθυμιάδου - Παπασταύρου
Εκδόσεις : Πελασγός, 
Χρονολογία έκδοσης : 2016
Σελίδες : 336 
ISBN 978-960-522-462-2
Τιμή: 21,20 €
 
Η Σόνια Ευθυμιάδου - Παπασταύρου κατάγεται από τη Φλώρινα, ζει, όμως, στο Μαυροχώρι της Καστοριάς, το οποίο υπηρετεί, διδάσκοντας στο Δημοτικό του Σχολείο από την αρχή της σταδιοδρομίας της - εδώ και περίπου είκοσι χρόνια. Από το 1990 αρθρογραφεί σε Καστοριανές εφημερίδες. Περιεχόμενα: Η γυναίκα στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, Κριτήριο εθνότητας η συνείδηση, όχι η γλώσσα, Τα παιδιά στο Μακεδονικό Αγώνα, Μακεδονικός Αγώνας - Εύξεινος Πόντος: Δυο τόποι σε μίαν εκπληκτική συνάντηση, Μακεδονομάχοι καπετάνιοι της περιοχής Καστοριάς: Μία άλλη γνωριμία μαζί τους, Φόρος τιμής και ταπεινό προσκύνημα στο ηρωικό και ένδοξο και "πολύκλαυστο" Μοναστήρι (Βιτώλια), Δάσκαλοι του νομού Καστοριάς στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα - Αφιέρωμα στον Βασίλειο Μαλεγκάνο, 110 χρόνια μετά τον μαρτυρικό θάνατό του.

 

 
Ο μακεδονικός αγώνας στο σαντζάκι της Δράμας
Η πορεία του μακεδονικού αγώνα στις περιοχές Καβάλας, Δράμας και Θάσου
 
Συγγραφέας :Ι. Χιόνης
Εκδόσεις: Ξυράφι
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2015
Αριθμός σελίδων: 387
Κωδικός ISBN: 6188206820
Τιμή:  15,00 €
 
«Ο Μακεδονικός αγώνας στο σαντζάκι της Δράμας» βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών στη θεματική ενότητα «Γεώργιος Οικονόμου» για επιστημονική μελέτη αναφερόμενη σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας. Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χιόνη, που αρχικά το ξεκίνησε ως διδακτορική διατριβή, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 23 άλλα βιβλία και μελέτες, με ανάλογη θεματική σχετικά με τη Μακεδονία. Η βράβευση αυτή, αποτελεί ηθική ανταμοιβή του άοκνου ιστορικού ερευνητή Κωνσταντίνου Χιόνη, ο οποίος ανάλωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της περιοχής και ιδιαίτερα της Θάσου, έχοντας ένα πολύ πλούσιο συγγραφικό έργο.

 

 
Οι «βαρκάρηδες» της Θεσσαλονίκης
 
Συγγραφέας: Γιάννης Μέγας
Εκδόσεις: Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2010
Αριθμός σελίδων: 120
Κωδικός ISBN: 9606775585
Τιμή: 10,05 €
 
Τον Απρίλιο του 1903 μια μικρήομάδα Βούλγαρων αναρχικών, γνωστοί ως "Βαρκάρηδες της Θεσσαλονίκης", οργάνωσαν και εκτέλεσανστη Θεσσαλονίκη σειρά βομβιστικών επιθέσεων, με στόχο τα περιουσιακά στοιχεία των Μεγάλων Δυνάμεων. Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση οργανωμένης καιεκτεταμένης τρομοκρατικής ενέργειας στη νεότερη ιστορία της πόλης. Η παρούσα μελέτη, χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό της εποχής, παρουσιάζει τα γεγονότααυτά καθώς και τους παράγοντεςπου παρέμειναν αμετάβλητοι τα τελευταία εκατό χρόνια· η επιβουλή των Βουλγάρων των Σκοπίων προς τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, η απροκάλυπτη ανάμειξη των σημερινών Μεγάλων Δυνάμεων στα Βαλκάνια καθώς και η ανικανότητα τωνελληνικών κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με την κομματική αντιπαλότητα, στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων.

 

 
Μυστικά και παραμύθια από την ιστορία της Μακεδονίας
 
Συγγραφέας: Σπύρος Καράβας
Εκδόσεις: Βιβλιόραμα
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2014
Αριθμός σελίδων: 494
Κωδικός ISBN: 9609548180
Τιμή:  15,70 €
 
Η αναψηλάφηση της ιστορίας της Μακεδονίας, η οποία επιχειρείται στις μελέτες που απαρτίζουν τον τόμο αυτό, ξαναφέρνει στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα από τα χρόνια ιδίως του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων: 
- την κατασκευή του απαραίτητου εθνολογικού επιχειρήματος στην υπηρεσία του ελληνικού αλυτρωτισμού, με τη συνακόλουθη αποσιώπηση των υπαρκτών οικονομικοκοινωνικών και εθνοπολιτισμικών διαφορών· 
- τους άξονες της προπαγάνδας -γλωσσικό εξελληνισμό και εθνικό φρονηματισμό-, σε συνδυασμό με τις πληθυσμιακές ανακατατάξεις και την τρομοκράτηση των εντόπιων πληθυσμών· 
- τις αποκλίσεις μεταξύ των εθνικών κέντρων -του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Πατριαρχείου- ως προς τις επιμέρους στρατηγικές και την ακολουθητέα πολιτική ενόψει του κοινού στόχου· 
- τους μηχανισμούς που διέπουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης των Νέων Χωρών στον εθνικό κορμό έως την τραγική κατάληξη του Εμφυλίου και το στρατοκρατικό καθεστώς που επιβλήθηκε στην περιοχή μεταπολεμικά· 
- τη συγκρότηση του μύθου του Μακεδονικού Αγώνα ήδη από τον Μεσοπόλεμο, με την ηρωοποίηση των πρωταγωνιστών, την αποσιώπηση και τον "εξευγενισμό" των πεπραγμένων και την παραχάραξη των πηγών.
 
Πρόκειται για αναψηλάφηση αναγκαία, καθώς η λεπτομερειακή αποκατάσταση των όντως όντων αποτελεί το μόνο αντίδοτο στην ιδεολογική χρήση της ιστορίας και στα αυτάρεσκα αναπαραγόμενα στερεότυπα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος όποιος καταπιάνεται με την ιστορία των πληθυσμών της Μακεδονίας. Είναι αυτές ακριβώς οι παθογένειες της ιστορικής μας παιδείας που αναδείχθηκαν στην αντίδραση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στο "νεομακεδονικό", καθώς και στους κοινούς τόπους οι οποίοι κυριάρχησαν στον δημόσιο λόγο.

 

 
Ο Μακεδονικός αγώνας από τις εφημερίδες της εποχής
 
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας
Εκδόσεις: Μένανδρος
Έτος έκδοσης: 2016
Αριθμός σελίδων: 576
Κωδικός ISBN: 6185033577
Τιμή: 75,90 €
 
Το βιβλίο διατρέχει, κυρίως, την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, από το 1903/1904 έως το 1908. Περιλαμβάνει, όμως, όλα τα προηγούμενα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό τον Αγώνα από το 1870 και φθάνει έως και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, προοίμιο των οποίων αποτέλεσε ο Αγώνας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Για την πληρέστερη απόδοση των γεγονότων παρουσιάζονται για πρώτη φορά τουρκικές και βουλγαρικές πηγές (εφημερίδες και ντοκουμέντα), με προπαγανδιστικό υλικό και την "οπτική" των δύο άλλων δυνάμεων που ενεπλάκησαν πιο έντονα στον Aγώνα για την διεκδίκηση της Μακεδονίας. Οι πηγές αυτές προέρχονται από επιτόπια έρευνα στη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και την Κωνσταντινούπολη, σε ιστορικά αρχεία και βιβλιοθήκες. Το βιβλίο μεταφέρει για πρώτη φορά τον Μακεδονικό Αγώνα, "ζωντανό", όπως ακριβώς αποτυπώθηκε στις εφημερίδες της περιόδου εκείνης. Μεταφέρει τον Μακεδονικό Αγώνα, όπως ακριβώς τον παρακολουθούσαν με εθνική αγωνία στην ελεύθερη Ελλάδα, στο νέο ελληνικό κράτος οι Έλληνες. Όπως ακριβώς διάβαζαν και πληροφορούνταν στην Αθήνα και στις ελεύθερες ελληνικές πόλεις και την περιφέρεια τα δραματικά γεγονότα που συνέβαιναν στην Μακεδονία. Ένα ταξίδι στην Ιστορία μέσα από τις δημοσιογραφικές στήλες και τις ειδήσεις για την Μακεδονία. Ο Μακεδονικός Αγώνας όπως καταγράφηκε στις εφημερίδες της εποχής. Ξεφυλλίζοντας κανείς τις σελίδες αυτού του βιβλίου, διαβάζοντας απλώς τους τίτλους των ειδήσεων, και πολύ περισσότερο διαβάζοντας ολόκληρο το περιεχόμενό τους, νιώθει πραγματικά τον παλμό που επικρατούσε στην Ελλάδα στις απαρχές του προηγούμενου αιώνα. Είναι μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση του Μακεδονικού Αγώνα, ταξιδεύοντας, ουσιαστικά, μέσα στις ιστορικές πηγές. Το βιβλίο στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του Κ.Γκιουλέκα, που αποτελείται από 450 πρωτότυπες εφημερίδες εκείνης της εποχής. Η έκδοση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή ανέκδοτες φωτογραφίες και έντυπα, αποσπάσματα από αναμνήσεις και απομνημονεύματα Μακεδονομάχων και κάποια "αδημοσίευτα" ρεπορτάζ του συγγραφέα από συναντήσεις του με πρόσωπα που σχετίζονται με τον Αγώνα για την Μακεδονία. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας: "Το βιβλίο εκπληρώνει ένα ελάχιστο μέρος του τεράστιου χρέους σε εκείνους τους ωραίους Έλληνες από την Μακεδονία αλλά και σε εκείνους που συνέρρευσαν από την υπόλοιπη χώρα κι έδωσαν τον μεγάλο Αγώνα για να παραμείνει η Μακεδονία στον εθνικό κορμό".

 

 
Μακεδονικός αγών και μακεδόνες αρχηγοί
 
Συγγραφέας: Δημήτριος Ν. Κάκκαβος
Εκδόσεις: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Σειρά: Μακεδονική Βιβλιοθήκη
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2007
Αριθμός σελίδων: 333
Κωδικός ISBN: 9607265777
Τιμή: 14,10 €
 
Με βαθειά ικανοποίηση η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών επανακυκλοφορεί το περιώνυμο έργο του Γεωργίου Μόδη "Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί", το οποίο είχε εκδώσει το 1950 η Εταιρεία και, μετά μισόν αιώνα, έχει εξαντληθεί. Η επανέκδοση του ανά χείρας βιβλίου και ακόμη έξι άλλων εξηντλημένων ma εκδόσεών μας κατέστη δυνατή χάρις στην ευγενική χορηγία του σεβαστού πρεσβύτη Κυρίου Ναούμ Μπαμπατάκα, επιτίμου δικηγόρου Θεσσαλονίκης που γεννήθηκε, όπως και ο Γ. Μόδης, στο Μοναστήρι. Η Εταιρεία τον ευγνωμονεί. Ο Γεώργιος Χρ. Μόδης παραμένει η εμβληματική μορφή της μαχομένης Μακεδονίας και ο κορυφαίος βάρδος, συνάμα αυτόπτης μάρτυς και αγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνος, ο οποίος, μετά το 1908, συνεχίσθηκε σ' όλη τη διάρκεια της μακράς ζωής του και στις ημέρες μας συνεχίζεται κρισιμότατος με άλλα μέσα, με όχημα του ιμπεριαλισμού το Κράτος των Σκοπίων. [...] Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, χάρις στη μικρανεψιά του κυρία Μυρτώ Πυροβέτση, κυκλοφόρησαν από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τα απομνημονεύματά του σε ογκώδη τόμο με πολύτιμες πρωτογενείς πληροφορίες. Μένει ανεκτίμητη κιβωτός η παρακαταθήκη του, οδηγός ο ένθερμος πατριωτισμός του, φάρος η σοφία του, βάλσαμο η αγάπη του, απαράμιλλo το ήθος του, τραχύ το χιούμορ του και παροιμειώδης η γενναιότης του. Όσοι ευτυχήσαμε να τον γνωρίσουμε, να μαθητεύσουμε κοντά του και να συναγωνισθούμε στο πλευρό του νιώθουμε υπερήφανοι και αισθανόμεθα πλούσιοι. Ο Γεώργιος Χρ. Μόδης μας οδηγεί. Η Μακεδονία δεν τον λησμονεί. Τον ευχαριστεί.
 
Νικόλαος Ι. Μέρτζος 
Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

 

 
Μακεδονικός αγώνας
Από τον μύθο στην...ιστορία
 
Συγγραφέας: Γιάννης Λάζαρης
Εκδόσεις: Δρόμων
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2014
Αριθμός σελίδων: 72
Κωδικός ISBN: 9606942074
Τιμή: 4,83 €
 
Οι μακεδονομάχοι δεν είχαν σκοπό την απελευθέρωση των ρωμιών της Μακεδονίας από τους οθωμανούς (τα σύνορα του κράτους τότε έφταναν ως τη Θεσσαλία), ούτε απέβλεπαν στην κατοχή συγκεκριμένων εδαφών, αλλά στην επαναφορά των μακεδονικών πληθυσμών στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, δεδομένου ότι οι βούλγαροι είχαν αποσχισθεί ιδρύοντας δική τους Εκκλησία, την Εξαρχία, στην οποία είχαν υπαχθεί τότε πολλοί μακεδόνες. Στην υπό οθωμανική διοίκηση Μακεδονία, αντί Ελλάδα και Βουλγαρία να πολεμούν τον υποτιθέμενο κοινό εχθρό, τους τούρκους, χρηματοδοτούσαν συμμορίες, που ανταγωνίζονταν στο ποιός θα τρομοκρατούσε περισσότερα χωριά, ώστε να δηλώσουν υποταγή είτε στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, είτε στη Βουλγαρική Εξαρχία. Το εθνικιστικό παρακράτος στην αρχή, αλλά και το ίδιο το κράτος στη συνέχεια, συμμάχησαν άτυπα με τις οθωμανικές αρχές. Χρήματα και όπλα διατέθηκαν άφθονα για τη συγκρότηση και αποστολή σε μακεδονικά εδάφη -όχι τακτικού στρατού, αλλά- μισθοφορικών ομάδων, των οποίων ο αριθμός έφτασε συνολικά τους 2.000 περίπου άνδρες. Υπό την ηγεσία ρωμιών ληστών, εξαγορασμένων βουλγάρων ληστών ή/και υπαξιωματικών/αξιωματικών δεν πολέμησαν σε μάχες ούτε με βούλγαρους (εκτός από μικροσυμπλοκές δεν καταγράφηκε ούτε μια μάχη με τη συμβατική της έννοια), ούτε με τούρκους, με τους οποίους εξάλλου συνεργάζονταν. Έσπερναν τη φρίκη και το θάνατο στήνοντας ενέδρες, κόβοντας κεφάλια και δολοφονώντας μαφιόζικα εν ψυχρώ. Έμπαιναν στα εξαρχικά χωριά και τρομοκρατούσαν τους κατοίκους σφάζοντας και πλιατσικολογώντας, ώστε να τους υποχρεώσουν να επανέλθουν υπό το Πατριαρχείο, ανταγωνιζόμενοι παρόμοιες ενέργειες, που γίνονταν κι από τη βουλγαρική πλευρά στα πατριαρχικά χωριά (οι οποίες είναι λίγο-πολύ γνωστές, καθότι έχουν ήδη κατά κόρον παρουσιασθεί από ρωμιούς ιστοριογράφους). Οι πράξεις τρομοκρατίας και αντεκδίκησης ήταν καθημερινό φαινόμενο.

 

 
Αφανείς γηγενείς μακεδονομάχοι 1903 - 1913
 
Συγγραφέας: Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης
Εκδόσεις: University Studio Press, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2008
Αριθμός σελίδων: 191
Κωδικός ISBN: 960121724Χ
Τιμή: 22,00 €
 
Στο επίτομο αυτό έργο παρατίθενται τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας-καταγραφής που εκπονήθηκε από την Eταιρεία Mακεδονικών Σπουδών. Στις 192 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται περισσότεροι από 3.000 αναγνωρισμένοι Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι από τους 13 Νομούς της Μακεδονίας, από 456 πόλεις και χωριά. Kαταγράφονται τα επίσημα και ιστορικά τεκμηριωμένα βιογραφικά στοιχεία καθημερινών ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, που στήριξαν και υπερασπίστηκαν προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους στο μεγαλύτερο έπος του ελληνισμού μετά τον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

 

 
Το μεγάλο συναξάρι
 
Συγγραφέας: Θανάσης Καλλιανιώτης
Εκδόσεις: University Studio Press
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2011
Αριθμός σελίδων: 418
Κωδικός ISBN: 9601220607
Τιμή: 29,73 €
 
Όταν το 2006 ξεκινούσε η πρώτη προσπάθεια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την καταγραφή όλων των αυτόχθονων Μακεδονομάχων της περιόδου 1903-1913, κανείς, ίσως, τόσο από τη συγγραφική όσο κι από την ερευνητική ομάδα, δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι ήταν απαραίτητος ένας "δεύτερος γύρος" καταγραφής. Στόχος της πρώτης εκείνης προσπάθειας ήταν να εστιάσει στις προσωπικές ιστορίες όσων συμμετείχαν στον αγώνα του ελληνικού κράτους για απελευθέρωση της Μακεδονίας και είχαν αναγνωριστεί επίσημα από τις ελληνικές αρχές. Απέμεναν ωστόσο ακόμη πολλοί μάρτυρες και αγωνιστές, οι οποίοι παρέμεναν αφανείς, αφού, παρά την τεκμηριωμένη δράση τους, δεν είχαν αναγνωρισθεί επίσημα από το ελληνικό κράτος. Αυτούς ακριβώς τους χιλιάδες αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχους καταγράφει η νέα βελτιωμένη έκδοση. Σε αντίθεση με την πρώτη έκδοση, δόθηκε εδώ μεγαλύτερη έμφαση στις τοπικές ιστορίες, βάσει των οποίων αποκαταστάθηκαν πολλά από τα λάθη που είχαν παρεισφρήσει ηθελημένα ή αθέλητα στο αρχειακό υλικό. Ίσως όμως αυτό που αποδείχθηκε καθοριστικότερο όλων ήταν το πλήθος των πληροφοριών και του αρχειακού υλικού που κατέθεσαν οι απόγονοι των Μακεδονομάχων και όχι μόνο, συμβάλλοντας σε μέγιστο βαθμό στην ολοκλήρωση της καταγραφής.

 

 
Ιστορία του βορείου ελληνισμού
 
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος
Εκδόσεις: Σταμούλης Αντ.
Μορφή: Σκληρό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2010
Αριθμός σελίδων: 400
Κωδικός ISBN: 9606887294
Τιμή: 22,78 €

 

 
Το μακεδονικό ζήτημα από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα
 
Συγγραφέας: Βασίλης Κ. Γούναρης
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια
Σειρά: Θέματα Ιστορίας
Μορφή: Σκληρό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2010
Αριθμός σελίδων: 158
Κωδικός ISBN: 9602214686
Τιμή: 10,44 €
 
"Από τη στιγμή που η πολιτική ζωή στην Ελλάδα "σκοπιανοποιήθηκε" και στην ΠΓΔΜ "βουκελοποιήθηκε", το παραδοσιακό "Μακεδονικό Ζήτημα", κάποτε το δυσκολότερο θέμα στις εξετάσεις των διπλωματικών ακαδημιών, παραμερίστηκε. Δεν ξεχάστηκε, απλώς άλλαξε το επίπεδο της συζήτησης και η ορολογία. Το φλέγον θέμα σήμερα είναι η επικαρπία της πλούσιας αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς, ζήτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ. Επί της ουσίας, όμως, οι νεότερες εξελίξεις δεν αποτελούν καινοτομία. Μέσα από την παρούσα μελέτη γίνεται κατανοητό πως η διαπραγμάτευση των όρων και των ταυτοτήτων ήταν ο κεντρικός άξονας του Μακεδονικού ήδη από τον 19ο αιώνα. Γίνεται επίσης αντιληπτό πως η ιστοριογραφία του ζητήματος αποτελεί μέρος του όλου προβλήματος. Σε κάθε εποχή οι ενδιαφερόμενες χώρες, τα κόμματα ή οι ποικίλες ομάδες πίεσης παρήγαγαν τη δική τους βιβλιογραφία με κριτήρια εθνικά ή πολιτικά. Η πένα ήταν το σπαθί τους, όταν το σπαθί αναπαυόταν στο θηκάρι. Οι σκοπιμότητες αυτές, μάλιστα, είναι πολύ πιο ευδιάκριτες από τα επιστημολογικά ζητούμενα. Προφανώς, ό,τι γράφτηκε για τη Μακεδονία δεν εξυπηρετούσε αποκλειστικά την Ιστορία, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ιστορία της Μακεδονίας αποτελεί ιστορικό αδιέξοδο ή μια εκ προοιμίου χαμένη υπόθεση. Η προσεκτική μελέτη του ιστοριογραφικού τοπίου, που επιχειρείται εδώ, αποτελεί ίσως το ασφαλέστερο πρώτο βήμα για τολμηρούς μελετητές." Όπως δείχνει αυτή η μελέτη, η διαπραγμάτευση των όρων και των ταυτοτήτων και η επικαρπία της αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς ήταν ο κεντρικός άξονας του Μακεδονικού Ζητήματος ήδη από το 19ο αιώνα, η δε σχετική ιστοριογραφία αποτελεί μέρος του όλου προβλήματος. Αυτό δεν σημαίνει πως η ιστορία της Μακεδονίας αποτελεί επιστημονικό αδιέξοδο, αλλά ότι η προσεκτική μελέτη του ιστοριογραφικού τοπίου αποτελεί το πρώτο βήμα για μια τολμηρή διερεύνηση. Αφετηρία της είναι η διαπίστωση ότι, ενώ από διπλωματικής σκοπιάς το Μακεδονικό Ζήτημα δεν είναι διαχρονικά ενιαίο, παρουσιάζεται ως ένα φαινομενικά συμπαγές γνωστικό αντικείμενο χάρη στον αέναο προβληματισμό για την ταυτότητα των Μακεδόνων. Επομένως, το ιστορικό ερώτημα μετατοπίζεται από την αναζήτηση της "πραγματικής" ταυτότητας στον εντοπισμό παραγόντων που συντήρησαν αυτό τον προβληματισμό επί 150 χρόνια. Τέτοιοι είναι η ιστορική καθυστέρηση της κρατικής οργάνωσης και διπλωματίας, η γεωγραφική απροσδιοριστία του μακεδονικού χώρου, η απουσία μιας ενιαίας οικονομικής αγοράς, η τεταμένη πολιτισμική διαίρεση της εργασίας στην περιοχή, η βεβιασμένη συγκρότηση των σύγχρονων βαλκανικών εθνικών κρατών κατά τα δυτικά πρότυπα. Στη διερεύνηση αυτών των παραγόντων και των συνεπειών τους στηρίζεται αυτό το βιβλίο, που συνοδεύεται από επιλεγμένη βιβλιογραφία και χρονολόγιο του Μακεδονικού Ζητήματος.

 

 
Ο μακεδονικός αγώνας και οι μνήμες του (1904-1908)
 
Συγγραφείς: Άγης Νικόλτσιος, Νικόλαος Νικόλτσιος
Εκδόσεις: Εκδόσεις Λόγος και Εικόνα
Μορφή: Σκληρό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2013
Αριθμός σελίδων: 64
Κωδικός ISBN: 6188024021
Τιμή: 5,95 €

 

 
Μιχαήλ Γ. Μωραΐτης, μακεδονομάχος
 
Συγγραφέας: Παναγιώτης Η. Νικολακόπουλος
Εκδόσεις: Ερωδιός
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2006
Αριθμός σελίδων: 142
Κωδικός ISBN: 9606601978
 
Η έκδοση της μονογραφίας, συμπίπτει με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μακεδονικό Αγώνα (1904-1909) και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του Μακεδονομάχου -οργανωτή- διαφωτιστή και αρχηγού σώματος Μιχαήλ Γ. Μωραΐτη και στην εθνωφελή δράση και συμβολή του στη διάσωση της εθνικής και της θρησκευτικής συνείδησης του τότε υπόδουλου Ελληνισμού της Μακεδονίας. [...] (απόσπασμα από τον πρόλογο)

 

Με τη σάκα τους φορτωμένη αλήθειες
 
Συγγραφέας : Ευθυμιάδου - Παπασταύρου Σόνια
Εκδότης : Εκδόσεις Καλυψώ - Αιγαίο
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-87817-0-1
Σελίδες : 287
Τιμή : 10.68 €

 

 
Μάνες από φλόγα
 
Συγγραφέας : Ευθυμιάδου - Παπασταύρου Σόνια
Εκδότης : Εκδόσεις Καλυψώ - Αιγαίο
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 960-6862-08-9
Σελίδες : 56
Τιμή: 8.90 €

 

 
Μακεδονικός αγώνας
Τότε και σήμερα
 
Συγγραφέας : Τζήμας Παναγιώτης Γ.
Εκδότης : Ζήτη
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 960-456-399-8
Σελίδες : 192
Τιμή : 9.48 €
 
Δύσκολη η αποστολή να προλογίσει κανείς ένα πνευματικό πόνημα. Ιδιαίτερα γίνεται πιο απαιτητικό όταν αυτό αναφέρεται στο μεγάλο εθνικό μας θέμα, το Μακεδονικό Ζήτημα. Όμως, η γραφίδα του εξαίρετου συμπατριώτη μας Παναγιώτη Γ. Τζήμα, μου δίνει περισσότερο θάρρος να προλογίσω όλα αυτά που απασχόλησαν την πατριωτική του ψυχή και είδαν το φως της δημοσιότητας στη νέα του πατρίδα, τον Καναδά, αλλά και στον Τύπο της Ελλάδος, σε περιοδικά και εφημερίδες. Κοινή διαπίστωση ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, μετά την εγκατάσταση στις νέες τους πατρίδες, νοσταλγούν και πονούν τη Μητέρα Ελλάδα, κρατούν αλώβητη τη θρησκευτική και τη λαϊκή ελληνική παράδοση. Χιλιάδες δε από αυτούς διαπρέπουν στον επιστημονικό τομέα και αναδεικνύουν την πνευματική προσφορά των Ελλήνων στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ευαίσθητος τομέας απασχόλησής τους και προσφοράς τους τα εθνικά θέματα. Ο τίτλος «Ο Μακεδονικός Αγώνας: Τότε και σήμερα» του Παναγιώτη Γ. Τζήμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά έκφραση ψυχής και αγάπης για τη Μητέρα Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Μακεδονία μας. Δείγματα γραφής μας έδωσε με αρκετά πνευματικά προϊόντα του, που είχαν ευμενή απήχηση στους ομογενείς και ιδιαίτερα στους σημερινούς κατοίκους της Μακεδονίας μας. Μετά την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του (εξατάξιο γυμνάσιο) πήγε για πανεπιστημιακές σπουδές στο Μοντρεάλ του Καναδά, όπου μπήκε στην πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου McGill University, από την οποία απεφοίτησε το 1957 με το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Παράλληλα όμως με τις σπουδές και την επαγγελματική του απασχόληση (σε Καναδά και Ελλάδα), ασχολήθηκε με την μελέτη ιστορικών στοιχείων προερχομένων από διάφορες πηγές, πάντοτε έχοντας κατά νουν τις περιπέτειες της Ελλάδος και, φυσικά, ιδιαίτερα της Μακεδονίας. 

 

Ιστορία του μακεδονικού αγώνα μέσα από τα επίσημα έγγραφα περί της εν Μακεδονία οδυνηράς καταστάσεως
Με την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την έναρξη του μακεδονικού αγώνος 1904-2004
 
Συγγραφέας : Αγγελόπουλος Αθανάσιος Α.
Εκδότης : Κυριακίδη Αφοί
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 960-343-789-1
Σελίδες : 177
Τιμή: 15.50 €

 

Αμύνταιο, Συντηρητές μνήμης
Ιστορίες από την ιστορία μιας πολίχνης
 
Συγγραφέας : Συλλογικό έργο
Επιμελητής : Κακκαβάς Νικήτας Πλ.
Εκδότης : Εκδόσεις iWrite.gr
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN :
Σελίδες : 598
Τιμή: 20.70 €
 
52 Κείμενα και 27 συγγραφείς γράφουν για τη μικρή πολίχνη του βορρά, το Αμύνταιο. Μια μικρή, άσημη και ασυνάρτητη επαρχία στα βορειοδυτικά της Ελλάδας, "βόρεια και εξίσου δυτικά", που έγραφε ο όμορος Μίμης Σουλιώτης, για να "σε κατοχυρώνει σ' όλες τις κρίσιμες περιστάσεις". Κωμόπολη που δεν ξεπέρασε ποτέ τους 3.000-5.000 κατοίκους - άντε να έφτασε κάποτε τους 6.000, αν προσμετρήσει κανείς και τους προσωρινούς φαντάρους. Ασήμαντος οικισμός και τούρκικο τσιφλίκι τον 19ο αιώνα, μεταμορφώθηκε με την έλευση του σιδηροδρόμου στις αρχές του 20ου αιώνα σε μια ευημερούσα και όλο ζωή κωμόπολη, εμπορικό κέντρο και συγκοινωνιακός κόμβος της Δυτικής Μακεδονίας. Διατρέχοντας όλον τον 20ο αιώνα, το Αμύνταιο έζησε εκ του σύνεγγυς και στο πετσί του όλα τα δραματικά γεγονότα, καθώς και τις συνέπειες τους: τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή, τον παραλογισμό του Εμφυλίου, τις σκληρές μετεμφυλιακές μέρες με το αστυνομοκρατία και το παρακράτος, τη μετανάστευση... 

 

Macedonian Identities Through Time
Interdisciplinary Approaches
 
Συγγραφείς : Συλλογικό έργο, Λιβιεράτος Ευάγγελος, Χατζόπουλος Μιλτιάδης Β., Ξυδόπουλος Ιωάννης Κ., Κουλακιώτης Ηλίας, Δεληκάρη Αγγελική, Γούναρης Βασίλης Κ., Κατσάνος Κωνσταντίνος, Aarbakke Vemund, Μιχαηλίδης Ιάκωβος Δ., Μάνος Ιωάννης κοινωνικός ανθρωπολόγος, Μαυρογένη Σταυρούλα, Βλασίδης Βλάσης, Τάμης Αναστάσιος Μ., Ζάικος Νικόλαος Α., Κοζύρης Φαίδων Ι.
Επιμελητής : Στεφανίδης Γιάννης Δ. καθηγητής διπλωματικής ιστορίας, Βλασίδης Βλάσης, Κωφός Ευάγγελος
Εκδότης : Επίκεντρο
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 960-458-272-0
Σελίδες : 382
Τιμή: 26.85 €
 
Ενάμιση αιώνα μετά την εμφάνιση του μακεδονικού ζητήματος, αυτό εξακολουθεί να εγείρει εθνικιστικές αντιδράσεις στην Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες. Στον παρόν τόμο, η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας καλύπτεται σε όλες τις γεωγραφικές παραλλαγές της και χρονικές περιόδους. Οι διακριτές ομάδες που εξετάζονται εδώ περιλαμβάνουν τους αρχαίους Μακεδόνες, τους Ρωμαίους, Έλληνες, Σλάβους, τους ελληνο-/ Σλαβο- / Βλαχόφωνους Χριστιανούς της Οθωμανικής περιόδου, αλλά και τους Έλληνες και τους Σλαβομακεδόνες της σύγχρονης εποχής. Το κεντρικό θέμα αυτού του έργου, οι εθνικές ταυτότητες, εξετάζεται τόσο στην ατομική όσο και συλλογική του διάσταση. Αναλύονται ζητήματα όπως η πολιτιστική ταυτότητα, οι μύθοι, τα σύμβολα και τα στερεότυπα, ως βασικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας και του μηχανισμού της εθνογένεσης. Η έννοια της εθνικής ταυτότητας εξετάζεται επίσης τόσο με την ευρύτερη έννοια της διαφοροποίησης των μελών μιας ομάδας από τις άλλες καθώς και με τη στενή έννοια της εθνικής, σύμφωνα με την προσήλωσή τους στα σύγχρονα έθνη κράτη. Άλλωστε, ως ιστορικά κατασκευάσματα, οι ταυτότητες είναι συνεχώς αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Πληρούν διαφορετικές κοινωνικές λειτουργίες καθώς διαμορφώνονται, αποδυναμώνονται ή διαλύονται κατά την πάροδο του χρόνου. Εξυπηρετούν κάθε μορφή κοινωνικής οργάνωσης που προωθεί τη συνοχή της ομάδας, είτε θετικά, ενισχύοντας την αλληλεγγύη και το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των μελών τους, ή αρνητικά, μέσω της υποκείμενης διαφοροποίησης τους από άλλες ομάδες. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συλλογή μελετών, στην αγγλική γλώσσα, υπό την αιγίδα του "Foundation of the Museum for the Macedonian struggle". Αναλύονται θέματα όπως ο γεωγραφικός προσδιορισμός της Μακεδονίας, το θέμα της μακεδονικής ταυτότητας στην κλασική και ελληνιστική αρχαιότητα. Καταγράφονται οι αντιλήψεις του όρου κατά την μέση και στην ύστερη βυζαντινή εποχή. Αναλύονται επίσης οι μεταβαλλόμενες αντιλήψεις για τη Μακεδονία στο έργο Ελλήνων διανοούμενων του Διαφωτισμού. Καταγράφονται τα γεγονότα της δεκαετίας που ακολούθησε το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου Πολέμου ως μία από τις αλλεπάλληλες, βίαιες μεταβολές ανθρώπινες απώλειες και τα κύματα των μεταβιβάσεων πληθυσμού. Μία εξαιρετική συλλογή μελετών, διαφωτιστική και πολύπλευρη, για ένα θέμα που δεν έχει πάψει να προκαλεί προβληματισμό τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή των Βαλκανίων. 

 

Ιστορία της Μακεδονίας
1354-1833
 
Συγγραφέας : Βακαλόπουλος Απόστολος Ε.
Εκδότης : Βάνιας
Έτος έκδοσης : 1992
ISBN :
Σελίδες : 715
Τιμή : 18.37 €

 

Macedonia
In the Steps of Gods and Men
 
Συγγραφέας : Θεοδώρου Λουκία
Μεταφραστής : Cox Geoffrey
Εκδότης : Καλειδοσκόπιο
Έτος έκδοσης : 2001
ISBN : 960-7846-26-5
Σελίδες : 165
Τιμή: 17.71 €

 

Αγώνες στον ελληνικό Βορρά
Μακεδονία 1862-2007: Κληρονομιά, έδαφος και όνομα της ιστορικής ελληνικής γης
 
Συγγραφέας : Παπαβύζας Γεώργιος Κ.
Εκδότης : Συμμετρία
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 960-266-200-Χ
Σελίδες : 332
Τιμή: 15.98 €
 
"Ο Αγώνας για τη Μακεδονία", που δημοσιεύτηκε το 2006 στις ΗΠΑ ως "Claiming Macedonia, The Struggle for the Heritage, Territory and Name of Historic Hellenic Land, 1862 - 2004 (Εκδόσεις McFarland, USA, London, New York, Delhi, Canberra), αποτελεί μια μοναδική επεξηγηματική προσέγγιση στο Μακεδονικό πρόβλημα για την ενημέρωση και τον προσανατολισμό στην αγγλική βιβλιογραφία, στην οποία η ελληνική συμμετοχή είναι πενιχρή. Περιγράφει το μακρύ πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό αγώνα για την κληρονομιά, το έδαφος και το όνομα της ιστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το 1862 μέχρι σήμερα. Η διεισδυτικότητα και η μελετημένη ιστορική διατριβή του κειμένου, που βασίζεται σε 230 εξωελληνικές και ελληνικές πηγές προβάλλουν το βιβλίο ως αντίδοτο για την παγκόσμια μακεδονική ιστορική αγραμματοσύνη. Οι πειστικές και αποδεικτικές σελίδες του, που φτάνουν ερευνητικά στις ρίζες του μακροχρόνιου Μακεδονικού προβλήματος, αποτελούν μοντέρνα ανάλυση της ευθύνης του διεθνούς κομμουνισμού του Στάλιν για την αναβίωση και διαιώνιση του προβλήματος, το οποίο, από τις αρχές του 1920, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τα σλαβικά κομμουνιστικά κινήματα των Βαλκανίων, και ιδιαίτερα της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο. Απόλυτα ενημερωτικό και αποκαλυπτικό το βιβλίο παρουσιάζει και το ανησυχητικό γεγονός ότι η ιστορία αυτή έχει φτάσει σε έναν παράλογο και απαράδεκτο σταθμό όπου η ΠΓΔΜ που αποκαλεί τον εαυτό της "Μακεδονία" να απαιτεί -με τη δύναμη που απέκτησε παραποιώντας τη μακεδονική ιστορία- όχι μόνο να αναγνωρίζεται ως Μακεδονία, αλλά να προβάλλεται ως η μόνη Μακεδονία. Και οι Σλάβοι κάτοικοι της να απαιτούν -με τη δύναμη που τους παρέσχε ο Τίτο- όχι μόνο να λέγονται "Μακεδόνες", αλλά να απαιτούν να είναι οι μόνοι Μακεδόνες. Από σελίδα σε σελίδα το βιβλίο τονίζει ότι το Μακεδονικό δεν είναι μόνο πρόβλημα ονόματος. Έχει εξελιχθεί σε μια ύπουλη και εσκεμμένη προσπάθεια με πρωταγωνιστές τους Σλάβους της ΠΓΔΜ να οικειοποιηθούν τα πάντα που ανήκουν στην Ελληνική Μακεδονία: Μια απόλυτη σάρωση ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτισμικών αξιών και μια τέλεια καταρράκωση της ταυτότητας και υπερηφάνειας της γειτονικής χώρας. Αποτυχία να διατηρηθεί η μακεδονική πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά θα ισοδυναμεί με αποτυχία για την Ελλάδα να διατηρήσει αυτό που το βιβλίο προωθεί: Τη Δύναμη της Ελληνικής Μακεδονικής Ταυτότητας, Πολιτισμού και Υπερηφάνειας, τρεις έννοιες οι οποίες καθορίζουν το μακεδονικό Ελληνισμό.

 

 
Η συμβολή της Μάνης εις τον μακεδονικόν αγώνα 1904-1908
 
Συγγραφέας : Βαγιακάκος Δικαίος Β.
Εκδότης : Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων
Έτος έκδοσης : 1994
ISBN : 960-7133-30-2
Σελίδες : 176
Τιμή : 11.10 €

 

 
Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων
 
Συγγραφέας : Καργάκος Σαράντος Ι. 
Εκδότης : Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Έτος έκδοσης : 1992
ISBN : 960-01-0352-6
Σελίδες : 294
Τιμή : 7.23 €
 
Τα ιστορικά κείμενα που περιέχονται σ' αυτή την έκδοση, αγγίζουν με ευθύνη την αλήθεια γύρω από ιστορικά ζητήματα απροσμέτρητου βάθους που διαστρώνουν το έδαφος αυτού που σήμερα αποκαλούμε "Μακεδονικό". Ο λόγος του συγγραφέα ανασύρει τους πέπλους της σκοπιμότητας, που για χρόνια διέστρεφαν την άμεση θέα των γεγονότων, και παρουσιάζει την αλήθεια".

 

 
Το μακεδονικό ζήτημα και η ιστοριογραφική ανάλυση
 
Συγγραφείς: Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος
Εκδότης: Σταμούλης Αντ.
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2007
Αριθμός σελίδων: 251
Κωδικός ISBN: 9606713024
Τιμή: 19,11 €
 
Εν ταις επαρχίαις (Καζάδες) Κορυτσάς και Σταρόβου και τοις μουδουρλικίοις Οπαρίου και Μπιλίστης ο χριστιανικός πληθυσμός είναι δίγλωσσος, ελληναλβανικός, ομιλών δηλαδή αμφοτέρας τας γλώσσας την τε ελληνικήν και την αλβανικήν κατ οίκον και εν ταις αναστροφαίς· εν ταις εκκλησίαις όμως, τοις παιδευτηρίοις, ταις εμπορικαίς συναλλαγαίς και ταις ανταποκρίσεσι μόνης της ελληνικής γλώσσης ποιείται χρήσιν. Ο ελληνοαλβανικός ούτος πληθυσμός έχων την εθνικήν συνείδησιν ελληνικήν, διατελεί αδιάσπαστος οπαδός του Ελληνισμού και της Μ. Εκκλησίας. Εν ταις επαρχίαις Αχρίδος, Βιτωλίων, Φλωρίνης (εντός των καζάδων τούτων υφίστανται και πληθυσμός ελληνοβλαχικός ουχί μικρού λόγου άξιος), Πριλάπου, Τικβεσίου, Βοδενών, Γιανιτσών, Δοϊράνης, Αβρέτ Ισαρίου, Στρουμνίτσης, Πετριτσίου, Δεμηρισαρίου, Ζίχνης, Σερρών (ο πληθυσμός της πόλεως Σερρών, της κώμης Νιγρίτης και εκ των περί αυτός χωρίων είναι καθαρώς ελληνόφωνος), Μελενίκου και Νευροκόπης, ο χριστιανικός πληθυσμός είναι ωσαύτως δίγλωσσος, αλλ' ελληνοβουλγαρικός, ομιλών δηλαδή την ελληνικήν και την βουλγαρικήν εν ταις πόλεσι και ταις κώμαις των μικρόν ανωτέρω μνησθεισών επαρχιών ή Καζάδων, εν δε τη υπαίθρω χώρα, ήτοι εν τοις χωρίοις λαλείται μόνον η βουλγαρική. Αλλ' όμως και ο δίγλωσσος ελληνοβουλγαρικός πληθυσμός και ο της υπαίθρου χώρας βουλγαρόφωνος εμμένει ευσταθής εις την πατρώαν ευσέβειαν και αφοσιωμένος εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, χρώμενος τη ελληνική γλώσση εν ταις εμπορικαίς συναλλαγαίς και εν ταις ανταποκρίσεσιν αυτού απαραλλάκτως ως ο ελληνοαλβανικός πληθυσμός και θεωρεί εαυτόν ως μέλος της ελληνικής εθνότητας. Ανέρχεται δε ο χριστιανικός ούτος πληθυσμός της βορείου ζώνης του νοτίου τμήματος της Μακεδονίας ό,τε ελληναλβανικός και ο ελληνοβλαχικός και ο ελληνοβουλγαρικός εις πεντακόσιας πεντήκοντα οκτώ χιλιάδας ψυχών, ήτοι 558.000. (Έκθεση προξένου Θεσσαλονίκης Πέτρου Λογοθέτη προς ΥΠΕΞ από 8 Φεβρουαρίου 1884 με τίτλο "Υπόμνημα περί της συγχρόνου Ελληνικής Μακεδονίας και της Μακεδονίας εν γένει")

 

 
Το μακεδονικό ζήτημα από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα
Ιστοριογραφικές προσεγγίσεις
 
Συγγραφέας: Βασίλης Κ. Γούναρης
Επιμέλεια σειράς: Κώστας Κωστής
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια, 2010
Αριθμός σελίδων:158 σελ.
ISBN 978-960-221-468-8
Τιμή:  14,84 €
 
Όπως δείχνει αυτή η μελέτη, η διαπραγμάτευση των όρων και των ταυτοτήτων και η επικαρπία της αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς ήταν ο κεντρικός άξονας του Μακεδονικού Ζητήματος ήδη από το 19ο αιώνα, η δε σχετική ιστοριογραφία αποτελεί μέρος του όλου προβλήματος. Αυτό δεν σημαίνει πως η ιστορία της Μακεδονίας αποτελεί επιστημονικό αδιέξοδο, αλλά ότι η προσεκτική μελέτη του ιστοριογραφικού τοπίου αποτελεί το πρώτο βήμα για μια τολμηρή διερεύνηση.

 

 
Ο ένοπλος αγώνας στη Μακεδονία (1904 - 1908)
 
Συγγραφείς: Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος
Εκδότης: Σταμούλης Αντ.
Μορφή: Σκληρό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων: 408
Κωδικός ISBN: 9606741443
Τιμή: 22,05 €

 

 
Εθνοτική διαπάλη στη Μακεδονία (1894-1904)
 
Συγγραφείς: Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος
Εκδότης: Σταμούλης Αντ.
Μορφή: Σκληρό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων: 400
Κωδικός ISBN: 960674146Χ
Τιμή: 22,05 €

 

 
Οι Έλληνες σλαβόφωνοι της Μακεδονίας
 
Συγγραφέας : Χολέβας Ιωάννης Κ. 1924-
Εκδότης : Πελασγός
Έτος έκδοσης : 1999
ISBN : 960-522-020-2
Σελίδες : 389
Τιμή : 10.96 €
 
Η παρούσα έκδοση είναι μια ακόμη σημαντική εθνική κατάθεση στην προάσπιση των δικαίων του ελληνισμού και της αληθείας, σε μια από τις πανάρχαιες και εκλεκτότερες κοιτίδες των Ελλήνων, την Μακεδονία. Την Μακεδονία του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, του Αριστοτέλη, του Αγίου Δημητρίου, των επαναστατών του 1821 και του 1878, του Μακεδονικού Κομιτάτου, των Μακεδόνων αγωνιστών, αλλά και των Μακεδονολατρών Ίωνος Δραγούμη και Λάμπρου Κορομηλά, και του παλλικαριού Παύλου Μελά. [...]

 

Τοπικά νομίσματα στην Αν. Μακεδονία 1880 - 1910
Νομίσματα τοπικής κυκλοφορίας ή υποκατάστατα νομισμάτων που κυκλοφόρησαν στις περιοχές Καβάλας, Δράμας και Σερρών την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας
 
Συγγραφέας : Ρουδομέτωφ Νικόλαος
Φωτογράφος : Ρουδομέτωφ Νικόλαος
Εκδότης : Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας
Έτος έκδοσης : 1991
ISBN : 960-85167-0-6
Σελίδες : 146
Τιμή : 19.96 €
 
Ένα ιστορικό βιβλίο στο οποίο αποκαλύπτονται άγνωστες δραστηριότητες των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων σ’ ολόκληρη την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας. Απόκάλυψη και τεκμηρίωση του γεγονότος ότι οι Ελληνικές κοινότητες εξέδιδαν και κυκλοφορούσαν μέσω των εκκλησιών τους κέρματα ή "χαρτονομίσματα" μικρής αξίας, τα οποία κυκλοφορούσαν ως μέσο συναλλαγής στα όρια της κοινότητας σε μια χρονική περίοδο 30 ολόκληρων ετών από τα 1880 έως τα 1910. Παρατίθεται μεγάλος αριθμός φωτογραφιών των νομισμάτων αυτών, καθώς και ολόκληρο το ιστορικό των εκδόσεων για την περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας. Ένα βιβλίο όχι μόνον ιστορικό αλλά και απροσδόκητα νομισματικό. 

 

Μακεδονικές ταυτότητες στο χρόνο
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
 
Συγγραφέας : Συλλογικό έργο, Λιβιεράτος Ευάγγελος, Χατζόπουλος Μιλτιάδης Β., Ξυδόπουλος Ιωάννης Κ., Κουλακιώτης Ηλίας, Δεληκάρη Αγγελική, Γούναρης Βασίλης Κ., Κατσάνος Κωνσταντίνος, Aarbakke Vemund, Μιχαηλίδης Ιάκωβος Δ., Σφέτας Σπυρίδων, Κωφός Ευάγγελος, Μάνος Ιωάννης κοινωνικός ανθρωπολόγος, Μαυρογένη Σταυρούλα, Βλασίδης Βλάσης, Τάμης Αναστάσιος Μ., Ζάικος Νικόλαος Α., Κοζύρης Φαίδων Ι.
Επιμελητής : Στεφανίδης Γιάννης Δ. καθηγητής διπλωματικής ιστορίας, Βλασίδης Βλάσης, Κωφός Ευάγγελος
Υπεύθυνος Σειράς : Χατζηβασιλείου Ευάνθης
Εκδότης : Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-16-2895-9
Σελίδες : 598
Τιμή : 26.75 €
 
Δεκαοκτώ επιστήμονες επιχειρούν να παρουσιάσουν το σύνθετο και πολύμορφο φαινόμενο της ταυτότητας στον ευρύτερο μακεδονικό χώρο από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Στις ανθρώπινες ομάδες που εξετάζονται συγκαταλέγονται οι αρχαίοι Μακεδόνες, οι "Ρωμαίοι", "Γραικοί" και Σλάβοι του Μεσαίωνα, οι ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι και βλαχόφωνοι χριστιανοί των νεότερων χρόνων, οι Έλληνες και Σλάβοι Μακεδόνες της σύγχρονης εποχής. Με τη συνδρομή των εργαλείων που παρέχουν οι επιστήμες του ανθρώπου, ιδίως η ιστορία, η αρχαιολογία, η επιγραφική, η κοινωνική ανθρωπολογία, η φιλολογία, η γλωσσολογία και η πολιτική επιστήμη διερευνώνται ζητήματα όπως οι πολιτισμικές ταυτότητες, οι μύθοι, τα σύμβολα και τα στερεότυπα, η διαδικασία και οι μηχανισμοί της εθνογένεσης (με έμφαση στην ιστοριογραφία και την πολιτική χρήση του παρελθόντος), ο ρόλος των εθνικών κρατών και των ομάδων πίεσης, οι επιπτώσεις από την επανάσταση στην τεχνολογία της επικοινωνίας· πρόσθετα ζητήματα, όπως η ονοματοδοσία κρατών και η χρήση γεωγραφικών όρων στο διεθνές εμπόριο προσεγγίζονται από τη σκοπιά της επιστήμης του δικαίου· η ίδια η γεωγραφική ταυτότητα της Μακεδονίας γίνεται αντικείμενο χαρτογραφικής μελέτης. Την πολυμέρεια του έργου ενισχύει η προσπάθεια να παρουσιαστούν προσεγγίσεις στο κεντρικό θέμα των ταυτοτήτων από την ιστοριογραφική, κυρίως, παραγωγή σε τέσσερα γειτονικά κράτη, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Σερβία. 

 

 
Ταυτότητες στη Μακεδονία
 
Επιμελητής : Γούναρης Βασίλης Κ., Μιχαηλίδης Ιάκωβος Δ., Αγγελόπουλος Γιώργος Β.
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 1997
ISBN : 960-02-1206-6
Σελίδες : 262
Τιμή : 9.39 €

 

 
Η συμβολή των εκπαιδευτικών λειτουργών κατά τον Μακεδονικό Αγώνα
1870-1903-1908
 
Συγγραφέας : Στυλιάδης Χαράλαμπος Ι.
Εκδότης : Ζήτη
Έτος έκδοσης : 2003
ISBN : 960-431-858-6
Τιμή : 7.57 €

 

 
Ο Μακεδονικός Αγώνας μέσα από τις φωτογραφίες του 1904-1908
 
Εκδόσεις: ΕΦΕΣΟΣ
Συγγραφέας: Γούναρης Βασίλειος
Έτος κυκλοφορίας: 2001
Σελίδες: 223
Τιμή: 54.00 €
 
Η πιο έγκυρη ιστορική διείσδυση στην ουσία του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) μέσα από πλουσιότατο αρχειακό υλικό, επιτυγχάνεται από την αφιερωματική αυτή έκδοση, που διασώζει την ιστορική μνήμη και επαναπροσεγγίζει το Μακεδονικό ζήτημα.

 

 
Ο μακεδονικός αγώνας και οι μνήμες του (1904-1908)
 
Εκδόσεις: Εκδόσεις Λόγος και Εικόνα
Συγγραφέας: Νικόλτσιος Νικόλαος 
Έτος Έκδοσης: 2013
ISBN: 618-80240-2-1
Σελίδες: 64
Ημ/νια έκδοσης: 2013
Τιμή: 6,80 €
 
Σ'αυτό το ιστορικό βιβλίο - λεύκωμα, μέσω φωτογραφιών και εικόνων, ξυπνούν μνήμες από το Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908.

 

 
Ο Μακεδονικός Αγώνας
 
Εκδόσεις: Μαλλιάρης Παιδεία
Συγγραφέας: Κωστόπουλος Αριστοτέλης Χ. 
ISBN: 978-960-239-101-3
Σελίδες: 511
Ημερ.Έκδοσης: 1990
Τιμή: 7.95 €
 
Ένα ιστορικό ανθολόγιο όπου αναφέρονται όλα τα επικά κατορθώματα, οι θυσίες, τα ολοκαυτώματα και άλλα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μακεδονία απο το 1870 εως το 1913

 

 
Αποτυπώσεις του μακεδονικού αγώνα στη νεοελληνική πεζογραφία
 
Εκδότσεις: University Studio Press
Συγγραφέας: Χατζηγεωργίου - Χασιώτη Βικτωρία 
ISBN: 978-960-12-1332-3
Σελίδες: 328
Ημερ.Έκδοσης: 2003
Τιμή: 19,80 €
 
Εξετάζονται τα σημαντικότερα δείγματα της νεοελληνικής πεζογραφίας (μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, μυθιστορηματικές βιογραφίες και μυθιστορηματικά χρονικά) που στρέφονται γύρω από πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις του Μακεδονικού Αγώνα. Ο τελικός απολογισμός αυτής της καταγραφής αποκαλύπτει μιαν απροσδόκητη ποσότητα πεζογραφημάτων είκοσι τουλάχιστον συγγραφέων. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου επιχειρείται η γραμματολογική προσέγγιση και η αποτίμηση της θέσης που έχουν τα εξεταζόμενα έργα στη νεοελληνική γραμματεία. Στο δεύτερο ανθολογούνται 21 πεζογραφήματα, άλλα in extenso και άλλα σε εκτενή αποσπάσματα. Η επιλογή τους έγινε με βάση την αντιπροσωπευτικότητα της γραφής, τη θεματική ποικιλία, την ποιότητα και, τέλος, την περιορισμένη χρησιμοποίησή τους σε παλαιότερες ανθολογίες.

 

 
Το έπος του Μακεδονικού Αγώνα 1904 - 1908
Κρήτες και Μανιάτες Μακεδονομάχοι
 
Εκδόσεις: Βεργίνα
Συγγραφέας: Σφυρή Γιώτα Γ. 
ISBN: 978-960-8280-69-4
Σελίδες: 125
Ημερ.Έκδοσης: 2009
Τιμή: 11,92 €
 
Το πόνημα "Κρήτες και Μανιάτες Μακεδονομάχοι" ας θεωρηθεί σαν μνημόσυνο για τους νεκρούς Κρήτες και Μανιάτες που έπεσαν στα βουνά και τους κάμπους της Μακεδονίας, μαχόμενοι ηρωικά στον Αγώνα υπέρ της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας. Η Γιώτα Σφυρή γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Καλαβρυτινό, απόγονο του 1821, και μητέρα Μεσολογγίτισσα, κόρη Αξιωματικού Μακεδονομάχου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε δικηγόρος και εν συνεχεία, κατόπιν διαγωνισμού, διορίστηκε δικαστικός λειτουργός. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα και άλλα ιστορικά. Ασχολείται με την νεότερη Ελληνική Ιστορία και ειδικότερα αυτή την εποχή με την ιστορία των Καλαβρυτών και του Μεσολογγίου.

 

 
Ο βόρειος ελληνισμός κατά την πρώιμη φάση του μακεδονικού αγώνα 1878-1894
 
Εκδόσεις: Σταμούλης Αντ.
Συγγραφέας: Βακαλόπουλος Κωνσταντίνος Α. 
ISBN: 978-960-8353-18-3
Σελίδες: 517
Ημερ.Έκδοσης: 2003
Τιμή: 28,76 €
 
Το μακεδονικό ζήτημα, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο Νικόλαος Βλάχος στην κλασική πια, αλλά τόσο πολύτιμη εργασία του "Το Μακεδονικόν ως φάσις του Ανατολικού Ζητήματος", δεν είναι αυτοτελές και αυθύπαρκτο, αλλά συνδεδεμένο οργανικά με την παράλληλη εξέλιξη του ανατολικού προβλήματος. Πραγματικά ο μελετητής του μακεδονικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια από τις ποικίλες φάσεις του ανατολικού προβλήματος, δεν οφείλει να εξετάσει μόνο τη διαμάχη των χριστιανικών κρατών της χερσονήσου του Αίμου μέσα στο γεωγραφικό χώρο της "μείζονος" Μακεδονίας, τον διαμοιρασμένο σήμερα στην Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία, αλλά να ερευνά επίσης και τη στάση των ευρωπαϊκών δυνάμεων γενικότερα απέναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία. Από την άποψη αυτή το συνέδριο του Βερολίνου στα 1878 αποτέλεσε βασικό ορόσημο για τη γένεση του μακεδονικού προβλήματος. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία και η αλβανική εθνότητα, δυσαρεστημένες την εποχή αυτή από την τελική ρύθμιση των εθνικών τους ορίων, σύμφωνα με όσα προβλέπονταν από τη συνθήκη του Βερολίνου, θέτουν τώρα ως πρωταρχικό σκοπό την ολοκλήρωση των εθνικών βλέψεων και προσπαθούν με κάθε τρόπο να συμπεριλάβουν στην επικράτειά τους τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας, που ζούσαν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία. Γι' αυτό και το συνέδριο του Βερολίνου το θεώρησαν σα μια πρώτη βαθμίδα για την εκπλήρωση των εθνικών διεκδικήσεών τους.

 

 
Τα όπλα του Μακεδονικού Αγώνα 1904 - 1908
 
 Εκδόσεις: Λόγος και Εικόνα
Συγγραφέας: Λιάσκος Αναστάσιος 
ISBN: 978-960-92042-4-8
Σελίδες: 132
Ημερ.Έκδοσης: 2008
Τιμή: 28,80 €
 
Πολύτιμη συνεισφορά στη βαθύτερη γνωριμία με την άκρα ιδιορρυθμία και δυσκολία του Μακεδονικού Αγώνα, με την παλλαϊκή συμμετοχή και αυτοθυσία των αφανών γηγενών Μακεδόνων, "συν γυναιξί και τέκνοις" κυριολεκτικά, με την ποικιλία και, ενίοτε, αφλογιστία των όπλων, τέλος με τη φυσιογνωμία και την ψυχολογία των πολεμιστών του, όλων εθελοντών, αποτελεί αυτόφωρα η ανά χείρας βαρύτιμη έκδοση. Γνωρίζοντας τα όπλα του Αγώνα και ακολουθώντας τις κρυφές διαδρομές τους, ατενίζοντας τους Μακεδονομάχους και τον τρόπο με τον οποίο κρατούν το τουφέκι τους, τρόπον τρυφερό, μα συνάμα στερεό, ο ευλαβής αναγνώστης αισθάνεται ότι, σελίδα - σελίδα, βήμα - βήμα, διεισδύει σε μιαν ιεροτελεστία, που φανερώνονται Άγια Μυστήρια και διέρχεται ακροποδητί την Ωραία Πύλη. Βλέπει στην Αγία - Τράπεζα τα ιερά σφάγια του Γένους, που ταπεινά μοίρασαν το σώμα τους και το αίμα τους στους περιλειπομένους και σ εμάς τους επιγενομένους, εις σωτηρίαν της Μακεδονίας και ημών. Μεταλαμβάνει. Κοινωνεί. [...] Φυλλομετρώντας ξανά και ξανά τούτο το συναξάρι του αγώνα, προσωπικά συγκινούμαι ακόμη πιο βαθιά γιατί, κατερχόμενος από την ξακουστή Νέβασκα, διευθύνον Κέντρο του Αγώνος ψηλά, ψηλάφησα, χάιδεψα, σταυροφίλησα αρκετά από τα όπλα αυτά, θησαυρισμένα ευλαβικά στο πατρογονικό σπίτι μας. Στέκουν ακόμη ζωντανά και ομιλητικά. Καθένα του αφηγείται στη λευκή βαρυχειμωνιά ιστορίες και ιστορίες δικές του. Να και το "ναγκάν" του καπετάν Γιάννη Αδριανάκη! [...] (Ν. Ι. Μέρτζος από τον πρόλογο του βιβλίου)

 

 
Ημερολόγιον περί του Μακεδονικού Αγώνος
 
Εκδόσει: Κυριακίδη Αφοί
Συγγραφέας: Τσούλος Αριστείδης Ο. 
ISBN: 978-960-467-026-0
Σελίδες: 70
Ημερ.Έκδοσης: 2008
Τιμή: 6,65 €
 
Το ημερολόγιο που ακολουθεί, γράφηκε σε τετράδια με μελάνι μετά τον Μακεδονικό Αγώνα, από σημειώσεις που είχε κρατήσει ο Αριστείδης Τσούλος κατά τη διάρκειά του. Δυστυχώς σώζεται ένα μόνον τετράδιο, λίγες σελίδες από τον μήνα Μάρτιο 1907, και από 2 Ιουνίου έως και 16 Ιουλίου 1907. (από τον πρόλογο της Γιώτας Γ. Σφυρή, Εγγονής του Αριστείδη Τσούλου (κόρη της πρωτότοκης κόρης τον Κωνσταντίνας Τσούλου-Σφυρή)

 

 
Φωτογραφικά πορτραίτα από την Καστοριά και την περιοχή της την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα
 
Μετάφραση: Ντίνα Παπαγεωργίου 
Φωτογραφία: Λεωνίδας Παπάζογλου 
Επιμέλεια: Γιώργος Γκολομπιάς 
Ημερ.Έκδοσης: Απρίλιος 2005
Εκδόσεις:"Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης" 
ISBN: 960-88028-2-2
Σελίδες: 134
Τιμή: 24,13 €
 
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα αντιμετώπισε από την ίδρυσή του ήταν αυτό του εποπτικού υλικού. Τα φωτογραφικά αλλά και τα λοιπά υλικά τεκμήρια του Αγώνα είναι δυσανάλογα λίγα προς την εθνική του σημασία και τον ιδιαίτερο συμβολισμό του για μας τους Μακεδόνες. Μολονότι στα χρόνια της λειτουργίας του το Μουσείο και το ερευνητικό του κέντρο, το ΚΕΜΙΤ, κατάφεραν να συγκεντρώσουν αφθονία γραπτών πηγών, ωστόσο η εικονογράφηση των γεγονότων ήταν πάντοτε περιορισμένη. Η συνεχής επανέκδοση των ίδιων φωτογραφιών σε κάθε βιβλίο για την ιστορία της Μακεδονίας είναι η καλύτερη απόδειξη των λόγων μας. Ξαναβρήκαμε το πρόβλημα εμπρός μας οξύ φέτος, που εορτάζουμε τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Μελά και την έναρξη του καθεαυτό ένοπλου Αγώνα για την ελευθερία των Μακεδόνων. Τι καινούργιο θα είχαμε να δείξουμε επιτέλους στο κοινό; Από την αγωνία αυτή μας έβγαλε ο συλλέκτης Γιώργος Γκολομπίας, φανατικός λάτρης της Καστοριάς, που στα χέρια του βρέθηκε από αγαθή τύχη το αρχείο του Καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου. Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό σε όγκο και ποιότητα, ο οποίος, παρά την προτίμησή μας για τις φωτογραφίες των άγνωστων μακεδονομάχων που περιέχει, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αναδεικνύει πολλές σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές πτυχές των αρχών του 20ού αιώνα. Χάρη στον επαγγελματισμό και την ποιοτική εργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αλλά και του ίδιου του συλλέκτη, η επιλογή και η παρουσίαση των φωτογραφιών οδήγησε σε θαυμαστά αποτελέσματα. Η απίστευτη φωτογραφική δεξιοτεχνία του Παπάζογλου και η μαεστρία του στο στήσιμο των προσώπων μεταφέρουν κυριολεκτικά τους επισκέπτες της έκθεσης στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. [...] (από τον πρόλογο του Δημήτρη Κ. Ζάννα)

 

 
Μακεδονικός Αγώνας, Παύλος Μελάς
 
Εκατό έτη από το θάνατό του 1904-2004: Πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου.
Εκδόσεις: Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς
Σελίδες: 264 
Τιμή :€ 14,29
 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τιμώντας τη μνήμη του αφιέρωσε τα "Δίπτυχα" του 2004 εις "τον Παύλον Μελάν, επί τη συμπηρώσει ετατόν [100] ετών από του ηρωικού θανάτου αυτού". Παράλληλα συνέστησε απανταχού της Ελλάδος την διοργάνωσιν πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης του Παύλου Μελά και των ηρών του μακεδονικού αγώνος. Εντός των πλαισίων αυτών η Ιερά Μητρόπολις Καστοριάς συμπαριστούμενη από τους τοπικούς φορείς [την ΤΕΚΔ και την νομαρχία Καστοριάς] και συμμετέχουσα εις την πανελλήνιαν απότισιν φόρου τιμής κι ευγνωμοσύνης προς αυτούς, οι οποίοι με το αίμα των έγιναν εις ημάς δρομοδείκτες της αξιοπρέπειας του χρέους και της τιμής, διοργάνωσε λαμπράς εκδηλώσεις με δύο βασικούς χρονικούς άξονας, αυτάς του Μαΐου[15-32] και του Οκτωβρίου [15-17] 2004. Εις τα εκδηλώσεις του Μαΐου ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, το διήμερον επιστημονικόν συνέδριον με θέμα: "Μακεδονικός αγώνας, Παύλος Μελάς". Οι διακεκριμένοι επιστήμονες, εισηγητές, παρουσίασαν ενδιαφέρουσες απόψεις και θέσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες και απέσπασαν τα θετικά σχόλια των συνέδρων, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσαν της ΕΔΗΚΑ.[...] - Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ.

 

 
Η αλήθεια για τον Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908
 
Συγγραφέας: Χρίστος Δ. Γούδης 
Έκδοσεις: "Patria" 
Ημερ.Έκδοσης: Ιανουάριος 2010
Σελίδες : 320
ISBN: 960-98677-3-1
Τιμή: 18,08 €
 
Το έργο αυτό γράφτηκε και δομήθηκε με αρχειακό φωτογραφικό υλικό, αναζητώντας την αλήθεια πίσω από τον Μακεδονικό Αγώνα του 1904-1908. Στην πορεία των συρράξεων, νεαροί Βούλγαροι αστοί διανοούμενοι και αξιωματικοί μεταμορφώνονται σε σκληρούς και αδίστακτους εξολοθρευτές των Ελλήνων. Αυτή είναι η μοίρα των πολεμικών συγκρούσεων. Ας ελπίσουμε ότι η γενιά μας δεν θα χρειαστεί να ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις. Γιατί στον πόλεμο, τον κάθε πόλεμο, δεν υπάρχει καλός εχθρός. Ο καλός εχθρός είναι πάντα ο σκοτωμένος εχθρός. Και ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, τίποτε δεν κερδίζει από τους σκοτωμούς των συνανθρώπων του.

 

 
Ο κλήρος στο Μακεδονικό Αγώνα
 
Συγγραφέας: Αμαλία Κ. Ηλιάδη 
Επιμέλεια: Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο 
Εκδόσεις: "Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις" 
Ημερ.Έκδοσης: 2003
Σελίδες :77 
ISBN: 960-7146-83-2
Τιμή: 7,38 €
 
Η συμβολή του κλήρου στην οργάνωση και στην αντίσταση του ελληνισμού 1767-1908. Κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ο Κλήρος σύσσωμος -ανώτερος και κατώτερος, επώνυμος και ανώνυμος- αντιστάθηκε σθεναρά στη βουλγαρική απειλή, πρωτοστατώντας στην ενδυνάμωση και οργάνωση του Ελληνισμού της Μακεδονίας. Ο επιστήμονας ιστορικός, αλλά και κάθε ιστορικά σκεπτόμενος άνθρωπος, αντικρύζει με θαυμασμό και σεβασμό τη συμβολή του κλήρου στο εθνικό επίτευγμα αυτού του αγώνα. Στην παρούσα μελέτη -αν και η διαπραγμάτευση κάθε ιστορικού θέματος παρουσιάζει δυσκολίες εκλαΐκευσης- επιχειρείται μια εκλαϊκευμένη προσέγγιση μέσα στα πλαίσια, όμως, της επιστημονικής - ιστορικής αντιμετωπίσεως του θέματος· κι αυτό σημαίνει ότι η συμβολή του κλήρου στον Μακεδονικό Αγώνα εντάσσεται στα ιστορικά της συμφραζόμενα με τρόπο σαφή και συστηματικό. Δεν λείπει, όμως, η ζωντανή και άμεση αφήγηση καταστάσεων και δράσης που φέρνει τα γεγονότα πιο κοντά στον αναγνώστη και τα καθιστά περισσότερο οικεία.

 

 
Κώδικας Αλληλογραφίας του Μακεδονικού αγώνα (1908)
 
ISBN:13 9789602436264
Εκδόσεις: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Α.Π.Θ.)
Χρονολογία Έκδοσης: Δεκέμβριος 2006
Σελίδες: 478
Πρόλογος ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Τιμή: 18.00 €
 
Με την παρούσα έκδοση, ο αναγνώστης θα μπορέσει να μελετήσει, κατευθείαν από την άγνωστη ως σήμερα πηγή, έναν ιδιόμορφο και σε αρκετά σημεία δυσνόητο χειρόγραφο κώδικα του 1908. Το χειρόγραφο βρέθηκε στην Ελασσόνα, πριν από λίγο καιρό. Η εξωτερική εμφάνισή του δεν έδειχνε τίποτε το ιδιαίτερο και σημαντικό. Η κατοπινή όμως υπομονετική και προσεκτική μελέτη του περιεχομένου του μετέτρεψε σε ενθουσιασμό τον αρχικό δισταγμό μας για δημοσίευση, την οποία ανέλαβε ευχαρίστως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην ελληνική ιστοριογραφία είναι σχεδόν άγνωστη η συντονιστική δράση του Κέντρου Αγώνα Ελασσόνας. Από την άποψη αυτή οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στο χειρόγραφο διαφωτίζουν άγνωστες πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα. Το ανυπόγραφο χειρόγραφο δε φέρει κανένα ιδιαίτερο επίσημο χαρακτηριστικό. Η παραβολή όμως του περιεχομένου του, με δημοσιευμένα και αδημοσίευτα έγγραφα του Μακεδονικού Αγώνα, έδειξε ότι ο άγνωστος ως σήμερα κώδικας εγγίζει μερικώς ορισμένες γνωστές περιγραφές της εποχής εκείνης και συμπίπτει πλήρως με το επιχειρησιακό πνεύμα, τις ιδέες ενεργείας και τους εντυπωσιακούς ελιγμούς των Μακεδονομάχων και των Κέντρων Αγώνα. Με αποδεικτικά συγκριτικά στοιχεία βεβαιώθηκε η άμεση σχέση του χειρογράφου με τον Μακεδονικό Αγώνα. Προφανώς κρατούμε στα χέρια μας ένα κατάστιχο Αλληλογραφίας απευθυνόμενο προς Μακεδονομάχους. Το κείμενο φωτογραφίζει την ευρεία περιφέρεια Ελασσόνας, αλλά και τη γειτονική της ΝοτιοΔυτική Μακεδονία. Εκεί δρούσαν οι συνεργαζόμενοι και συντονισμένοι επιχειρησιακά Μακεδονομάχοι αγωνιστές και τα συνθηματικώς αναφερόμενα στο χειρόγραφο Κέντρα Μακεδονικού Αγώνα. Η προσεκτική μελέτη του χειρογράφου στηρίζει την άποψη ότι αυτό συντάχθηκε στα 1908 από στρατιωτικό, που υπηρετούσε, νομίμως, ως υπάλληλος σε ειδική υπηρεσία εντός της ελληνικής προξενικής αρχής, η οποία έδρευε στην οθωμανική τότε Ελασσόνα (στο οίκημα της παρατιθέμενης φωτογραφίας). Ο στρατιωτικός αυτός ήταν πλήρως ενημερωμένος για την ποικιλόμορφη κατάσταση (στρατιωτική, πολιτική, κοινωνική), που επικρατούσε στην περιοχή ευθύνης του, την περιφέρεια Ελασσόνας και τη ΝοτιοΔυτική Μακεδονία. Αυτός ο ίδιος αξιωματικός φαίνεται ότι ήταν γνώστης απόρρητων πληροφοριών. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

 

 
Ο Μακεδονικός Αγώνας στην επαρχία Παιονίας
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2001
 
ISBN: 960-709-282-1
Εκδόσεις: ΑΙΓΑΙΟ
Συγγραφέας: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
Έτος κυκλοφορίας: 2002
Σελίδες: 247
Τιμή: 14.04 €

 

 
Ο μακεδονικός αγώνας από μια άλλη σκοπιά
 
Εκδόσεις: Πελασγός
Έτος κυκλοφορίας: 2014
ISBN: 960-522-368-6
Σελίδες: 168
Τιμή: 10,22 €
 
Είναι μεγάλη, πλούσια και πολύ αξιόλογη η βιβλιογραφία η σχετική με τον "Μακεδονικό Αγώνα", με έργα γραμμένα, τόσο από πολεμιστές που πήραν μέρος σ αυτόν, όσο και από εγκρίτους συγγραφείς, ιστορικούς και μη. Ασχολήθηκα κι εγώ με αυτό το θέμα και χωρίς να υποτιμήσω την αξία των έργων που εκδόθηκαν, κάνω μία θεώρησή του από διαφορετική σκοπιά, τονίζοντας ιδιαίτερα τρεις όψεις του, που -κατά την γνώμη μου- δεν τονίσθηκαν όσο θα έπρεπε. Κι αυτές είναι (όπως αναφέρονται και στο εξώφυλλο) ότι: - Υπήρξε συνέπεια του περιβόητου "Μακεδονικού Ζητήματος", - Ήταν διμέτωπος στην κορύφωσή του (1904-1908) με πόλεμο κατά των βουλγάρων κομιταζήδων και ταυτοχρόνως, κατά του τουρκικού στρατού, που τους στήριζε απροκάλυπτα. - Και, άρχισε το 1870, πέρασε από πολλές φάσεις, που τις περιγράφουμε, αλλά δεν έληξε. Συνεχίσθηκε και συνεχίζεται ακόμα τώρα κατά του κακοποιού σκοπιανού υβριδίου.

 

Μακεδονία: Η ελληνική καρδιά μας
Μέγας Αλέξανδρος· Μακεδονικός Αγώνας· Βαλκανικοί Πόλεμοι
 
Συγγραφέας : Κιούση - Θεοδωράκη Έλλη
Εκδόσεις : Επιμορφωτικές Εκδόσεις
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 960-98519-4-0
Σελίδες : 32
Τιμή: 2.85 €

 

 
Το έπος του μακεδονικού αγώνα (4 Τόμοι)
 
Συγγραφέας : Νεράντζης Χρήστος
Εκδόσεις : Αγγελάκη 
Σελίδες : 257
Τόμοι : 3
Τιμή τόμου: 99.59 €
 
Ο Χρήστος Νερόντζης κατέχει το ρεκόρ στην ποικιλία συγγραφής έργων. Στον αθλητικό τομέα, συνεργάστηκε από το 1958 με τρεις αθλητικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, το 1970-74 εξέδωσε την τετράτομη εγκυκλοπαίδεια "Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο" (2.000 σελίδες, 3.500 φωτογραφίες), στη συνέχεια "Ο θρύλος του Ελληνικού Μπάσκετ" (1987), "Γυναίκες και Σπορ" για την 7τομη Εγκυκλοπαίδεια της Γυναίκας και τα λήμματα του αθλητισμού για την Εγκυκλοπαίδεια 2002, "Σπορ και Χόμπι" (ιστορία και κανονισμοί των σπορ) και πρόσφατα (υπό έκδοση) 1.500 σελίδες ποδόσφαιρο, 900 σελίδες μπάσκετ και "Από την Αθήνα στο Πεκίνο με μια στάση στο Τορίνο" (για τους Ολυμπιακούς αγώνες), ενώ έχει τελειώσει ένα έργο για τους Παραολυμπιακούς. Στα μεσοδιαστήματα εξάλλου, εκδόθηκαν τα έργα του "Θεραπευτικά Βότανα" (δυο τόμοι), "Πρόσκληση για κάθε Γεύμα" (Μαγειρική), μονοτονισμός, επικαιροποίηση και αναμόρφωση της 7τομης "Εγκυκλοπαίδειας της Γυναίκας", μαθητικά βοηθήματα (εκθέσεις κ.λπ.), διασκευές παιδικών έργων, σειρά 30 μικρών Δωροβιβλίων, μια σειρά ιστορικών έργων ("Μακεδόνικος Αγώνας" - τρεις τόμοι, 900 σελίδες, για το οποίο τιμήθηκε από τρεις πρώην πρωθυπουργούς και δυο πρώην προέδρους της Δημοκρατίας), το "Έπος της Μικρασίας" - δυο τόμοι, Ιστορία της Νέας Τυρολόης, "Αυτή είναι η Ελλάδα" - πρόσφατο, χρονολόγιο 1.300 σελίδων και 2.200 φωτογραφιών - υπό έκδοση), 30 πρωτότυπους ταξιδιωτικούς οδηγούς των νησιών μας, Λεύκωμα της Θεσσαλονίκης με τρισδιάστατο χάρτη 20.000 στρεμμάτων κατατιθέμενο σαν εφεύρεση, δυο CD's με ταξιδιωτικό και επιχειρηματικό οδηγό της Κίνας, παραδοσιακό χάρτη της Αλβανίας με ημερολόγιο όλων των γιορτών του κόσμου, το επίτομο "Εξορκιστές και Εξορκισμοί", τον δίτομο "Οδηγό Κηπουρικής" ενώ τελειώνει δυο ακόμα έργα για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα μουσεία σε όλο τον κόσμο (σε DVD), επεξεργάζεται ένα μυθιστόρημα του και δυο έργα για πολιτικές δολοφονίες και για την ιστορία των βασανιστηρίων, και συγκεντρώνει παράλληλα υλικό για την έκδοση οχτώ επιπλέον διαφορετικού περιεχομένου έργων για την επόμενη διετία, καθώς και για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τουριστικού ιστότoπου για την Ελλάδα. Τέλος, διαθέτει ένα μεγάλο ιδιωτικό αρχείο με περισσότερα από 200.000 περιοδικά και εφημερίδες καθώς και 14.000 βιβλία.

 

Ιστορία του Μελενίκου
 
Συγγραφέας : Κολτσίδας Αντώνης Μ.
Εκδόσεις : Κυριακίδη Αφοί
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN : 960-343-785-9
Σελίδες : 748
Τιμή: 48.95 €
 
Η "Ιστορία του Μελενίκου" αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ιστορία του βορείου ελληνισμού και καλύπτει για πρώτη φορά και με εμπεριστατωμένο επιστημονικό και ιστορικό λόγο το κενό που υπήρχε στο βιβλιογραφικό χάρτη της περιοχής. Πρόκειται για ένα εθνικό χρέος του εκδότη και του συγγραφέα για τον ελληνισμό του Μελενίκου. Ένα χρέος, το οποίο έχουμε την αίσθηση ότι το καλύψαμε ακόμα περισσότερο και μετά την αντίστοιχη έκδοση της "Ιστορίας του Μοναστηρίου" -του δυτικότερου σημείου του αλύτρωτου σήμερα εθνολογικού ελληνικού χώρου: "Δύο τόποι - δύο πόλεις που παραδόθηκαν στους βόρειους γείτονές μας ως "δώρο" από την οδυνηρή μας διευθέτηση των όρων της Συνθήκης του Βουκουρεστίου στα 1913. Με την παρούσα ιστορική εργασία του ο Αντώνης Κολτσίδας διαπραγματεύεται με επιστημονική διεισδυτικότητα το βυζαντινό Μελένικο και τον ελληνισμό του στην πορεία των χρόνων μέχρι το 1913 και στη συνέχεια παρακολουθεί και τους απογόνους των Μελενικιωτών στον ελλαδικό χώρο και μέχρι την Αθήνα και κυρίως στο Σιδηρόκαστρο, όπου συνεχίζουν τις μνήμες του παλιού Μελενίκου.Τάσος Κυριακίδης

 

Ο ένοπλος αγώνας στη Μακεδονία (1904 - 1908)
 
Συγγραφέας : Βακαλόπουλος Κωνσταντίνος Α.
Εκδόσεις : Σταμούλης Αντ.
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 960-6741-44-3
Σελίδες : 408
Τιμή: 22.05 €
 
Ο Κωνσταντίνος Απ. Βακαλόπουλος (Θεσσαλονίκη, 1951) εργάστηκε ως ερευνητής στο Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου (1977-1986) και από το 1986 είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Ιστορίας στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ. Πραγματοποίησε πολυάριθμες έρευνες σε αρχειακές μονάδες του εσωτερικού και της δυτικής Ευρώπης και έλαβε μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια.

 

Η μάχη της Δοβίστας (14 Ιουλίου 1907)
Ο μακεδονικός αγώνας στην Ανατολική Μακεδονία: Τα γεγονότα που συντάραξαν τα Δαρνακοχώρια και τις Σέρρες και έφεραν στα πρόθυρα του πολέμου Ελλάδα και Τουρκία
 
Συγγραφέας : Κάρτσιος Βασίλης Σ.
Εκδόσεις : Ερωδιός
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 960-454-045-9
Σελίδες : 172
Τιμή: 11.84 €
 
"Στην ανατολική Μακεδονία η οργάνωση είχε στηριχθεί σε τοπικούς αρχηγούς στις Σέρρες, την Αλιστράτη και τη Ζίχνα, όπως ο Ζέρβας (Δούκας)>>. Μ' αυτές τις 20 λέξεις σκιαγραφείται ο Μακεδονικός Αγώνας, κατά το 1907 και το 1908, στην περιοχή των Σερρών στον 140 τόμο της Ιστορίας του ελληνικού έθνους. Στις δυόμισι αυτές σειρές δεν μπορεί να "χωρέσει" αυτό που έγραψε ο ηρωικός πρόξενος των Σερρών Αντώνιος Σακτούρης στα απομνημονεύματά του για τη θητεία του στη μαρτυρική πόλη των Σερρών: "... Καθ' όλην την τριετίαν, που έμεινα εκεί, δεν ενθυμούμαι να εκοιμήθην μίαν καν νύκτα, χωρίς διακοπήν. Διότι ήρχοντο να μου αναγγείλουν ότι ο δείνα εδολοφονήθη, η τάδε συμπλοκή εγένετο, αυτός ο εμπρησμός ή εκείνη η λεηλασία. Ουδέ ώρα ανάπαυλα... Το προξενείο των Σερρών ήτο ουσιαστικώς σαν ένα αρχηγείον εις πολεμικόν μέτωπον και επεβάλλετο αδιάκοπος αγρυπνία". Οι δυόμισι αυτές σειρές δεν συνάδουν με αυτό που έγραψε ο μητροπολίτης Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης Χρυσόστομος σε αναφορά του προς το Πατριαρχείο, αναφερόμενος στο ξεκλήρισμα της οικογένειας Κομπόκη στην Καλλιθέα Δράμας, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα: "Το παρελθόν είναι σκοτεινή άβυσσος, το παρόν κοιλάς κλαυθμώνος, το μέλλον είναι αφεγγές και ασέληνον". Η αντίφαση αυτή αποτελεί πρόκληση για έναν ερευνητή και ιστορικό, τη στιγμή μάλιστα που αποτελεί γέννημα θρέμμα μίας περιοχής για την οποία ο Σακτούρης έγραψε: "... αι Σέρραις υπήρξαν η αστείρευτος κρήνη του Ελληνικού φρονηματισμού της Ανατολικής Μακεδονίας. Δια τούτο ο Ελληνικός αυτός φάρος ήτο ο στόχος της Βουλγαρικής μανίας και ευνόητος η λύσσα, μεθ' ης, θέλοντες να υπερισχύσουν οι Σχισματικοί, συμπεριφέροντο προς τας "Άθήνας της Μακεδονίας"". Η αντίφαση αυτή υπήρξε το ερέθισμα για τη συγγραφή του έργου που κρατάτε στα χέρια σας. Η ιδέα για την έκδοση του βιβλίου αυτού άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1998 με την έκδοση, από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, του τρίτου τόμου της τριλογίας για το Μακεδονικό Αγώνα με τίτλο "Η τελευταία φάση της ένοπλης αναμέτρησης στη Μακεδονία (1907-1908)", που περιλαμβάνει 100 έγγραφα από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, και ορισμένα από τα οποία αναφέρονται στη δράση των ανταρτικών ομάδων στην ανατολική Μακεδονία. [...] 
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

 

Μακεδονικός αγώνας
Η αναχαίτιση του βουλγαρικού μεγαλοϊδεατισμού
 
Συγγραφέας : Καρκαλέτσης Σταύρος Γ.
Εκδόσεις : Περισκόπιο
Έτος έκδοσης : 2003
ISBN : 960-8345-08-1
Σελίδες : 148
Τιμή: 6.21 €
 
Ο Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης, Θεσσαλός στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και μεγάλωσε στην Γερμανία. Τελείωσε το τμήμα Ιστορίας στην Φιλοσοφική Αθηνών και είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδος. Βρέθηκε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Ταξίδεψε πολλές φορές στην Κύπρο και η πολύμηνος παραμονή του εκεί τον έφερε κοντά στον Ελληνισμό του νησιού, τον οποίο γνώρισε "από μέσα" (εκ των ένδο). Το 1992 επέστρεψε, και έκτοτε ζει μόνιμα στην Ελλάδα.
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook ''Θεσσαλονίκη-Ιστορικό Αρχείο''
για να ενημερώνεστε για ιστορικά θέματα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας
 

 

 
Read 1741 times
Bookmark and Share

Translate this article:

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Thessaloniki Poli twn Balkaniwn banner

Republic Radio 100.3 02

Bibliopwleio