Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Πύργος του Τριγωνίου. Δείτε πως είναι από μέσα (φωτογραφίες)

 

 

Ο λεγόμενος «Πύργος Τριγωνίου», μαζί με τον Λευκό Πύργο και τον Πύργο του Βαρδαρίου, αποτελούσαν τα ισχυρότερα οχυρά που έφτιαξαν οι Τούρκοι, προκειμένου να ενισχύσουν κρίσιμα σημεία της βυζαντινής οχύρωσης. Ο Πύργος του Τριγωνίου στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ένα μνημείο από φέρουσα τοιχοποιία που κτίστηκε τον 15ο αιώνα μ.Χ. για οχυρωματικούς λόγους.
 
 
 
Σήμερα παρουσιάζει σημαντικές βλάβες στον φέροντα οργανισμό του, που περιλαμβάνουν έντoνες ρηγματώσεις, προσβολή από την υγρασία και αποσάθρωση κονιαμάτων, πλίνθων και λί θων. Πρόκειται για πύργο του πυροβολικού της τουρκικής περιόδου και σκοπός τους ήταν να ενισχυθεί το ευαίσθητο εκείνο σημείο στο οποίο υπολόγιζαν τις περισσότερες εισβολές.
 
 
Κατά τον 20ο αι. χρησιμοποιήθηκε από το Γ΄ Σώμα Στρατού. Το στοιχείο που διαφοροποιεί το μνημείο από παρόμοιες κατασκευές είναι η έλλειψη κεντρικής αίθουσας. Το εσωτερικό τμήμα του αποτελείται από επιχωματώσεις, κάτι που οφείλεται στην παρουσία προγενέστερων φάσεων, όπως τεκμηριώνεται από την ιστορική ανάλυση.
 
 
Στις ιστορικές πηγές τον συναντάμε ως Τζιντζιρλή-Κουλέ (Πύργος της Αλυσίδας) ή Κουσακλή-Κουλέ (Ζωσμένος Πύργος). Κι αυτό γιατί το κύριο γνώρισμα του είναι η ύπαρξη λίθινου κοσμήτη, που περιβάλλει τον κορμό του Πύργου σαν αλυσίδα. . Οι σεισμοί φόρτωσαν το μνημείο με νέα προβλήματα, μαζί με εκείνα του χρόνου. Το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακό, έχει τρία πυροβολεία, με τα οποία ήλεγχαν ανατολικά και βόρεια την πόλη.
 
 
Εχει ενδιαφέρον ότι στη θέση του «Πύργου Τριγωνίου» υπήρχε ένας ορθογώνιος πύργος. Με την καταστροφή, αλλά και την αλλαγή της τεχνικής, που ήθελε πια κυκλικούς πύργους -οι οποίοι άντεχαν περισσότερο-, ο τετράγωνος διασώθηκε στο εσωτερικό. Αποτελεί, δηλαδή, τον πυρήνα του πύργου που γνωρίζουμε, με όλο το εσωτερικό του να μοιάζει με διπλό τείχος. 
 
 
Το εσωτερικό του έχει τρία πολυβολεία που ήλεγχαν ανατολικά και βόρεια την πόλη. Τα κανόνια μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον  εχθρό ως την θάλασσα.
 
Σήμερα επιστήμονες θεωρούν ότι ο πραγματικός πύργος του Τριγωνίου ήταν παραπλεύρως του υπάρχοντος Πύργου, και δε σώζεται ,εκτός από τις περιμετρικές του τοιχοποιίες οι οποίες φέρουν μεγάλες θύρες που συνδέουν την Άνω Πόλη με την Ακρόπολη.Το κτίσμα αυτό είχε τριγωνική κάτοψη , και γιαυτό αποκαλούνταν Πύργος του Τριγωνίου. Από ένα βιβλιογραφικό λάθος , το οποίο συνεχίζεται να αναπαράγεται μέχρι και σήμερα στους κύκλους αρχαιολόγων , ιστορικών , αρχιτεκτόνων, ο  σωζόμενος έως σήμερα πύργος της Αλύσεως  απεκλήθη πύργος του Τριγωνίου και η ονομασία αυτή επικράτησε.
 
 
Από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο που χρησιμοποιήθηκε ως ασφαλής χώρος στους βομβαρδισμούς, δεκαετίες ολόκληρες παρέμεινε κλειστός, κρατώντας επτασφράγιστα τα μυστικά του. Η μόνη εξαίρεση ήταν στις εθνικές επετείους όπου  από εκεί ρίπτονταν κανονιοβολισμοί. Οι σεισμοί επιβάρυναν περισσότερο την κατάστασή του, βεβαρημένη ήδη από το πέρασμα του χρόνου.
 
Τα «μυστικά» του Πύργου
 
Από τον Β΄ Παγκόσμιο που χρησιμοποιήθηκε ως ασφαλής χώρος στους βομβαρδισμούς, δεκαετίες ολόκληρες έμεινε έτσι. Η μόνη εξαίρεση ήταν η επετειακή χρήση του στις εθνικές γιορτές. Από εκεί ρίπτονταν οι κανονιοβολισμοί. Οι σεισμοί φόρτωσαν το μνημείο με νέα προβλήματα, μαζί με εκείνα του χρόνου.
 
Το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακό, μας εφιστά την προσοχή ο Β. Κονιόρδος. Εχει τρία πυροβολεία, με τα οποία ήλεγχαν ανατολικά και βόρεια την πόλη. Τα κανόνια αυτά μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό ώς τη θάλασσα. Εχει ενδιαφέρον ότι στη θέση του «Πύργου Τριγωνίου» υπήρχε ένας ορθογώνιος πύργος. Με την καταστροφή, αλλά και την αλλαγή της τεχνικής, που ήθελε πια κυκλικούς πύργους -οι οποίοι άντεχαν περισσότερο-, ο τετράγωνος διασώθηκε στο εσωτερικό. Αποτελεί, δηλαδή, τον πυρήνα του πύργου που γνωρίζουμε, με όλο το εσωτερικό του να μοιάζει με διπλό τείχος.
 
Στο μεταξύ, η στεγανοποίηση της στέγης γίνεται με στέγαστρο που εμποδίζει τα νερά της βροχής. Κι ακόμη τέλος δεν έχουν οι εκπλήξεις. Στο κάτω μέρος του, ίσως υπάρχουν και άλλα μυστικά από το παρελθόν. Αλλωστε υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από κατοίκους, οι οποίοι επιμένουν πως εκεί υπήρχε ένα κλιμακοστάσιο, που κατέβαινε στο κάτω μέρος του πύργου.
 
Με πρωτοβουλία της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων , το εξαίρετο αυτό δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής αποκαταστάθηκε , και παραδόθηκε στους επισκέπτες της πόλης. Σήμερα δυστυχώς λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων έκλεισε και πάλι τις πόρτες του, στερώντας από τους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα μοναδικό μνημείο της πόλης, και ταυτόχρονα μια  εκπληκτική  θέα από τις επάλξεις του, καθώς το βλέμμα αγκαλιάζει όλη την πόλη, και φτάνει  έως τις κορυφές του Ολύμπου.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook ''Θεσσαλονίκη-Ιστορικό Αρχείο''
για να ενημερώνεστε για ιστορικά θέματα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας
 

 

Read 2385 times
Bookmark and Share

Translate this article:

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Thessaloniki Poli twn Balkaniwn banner

Republic Radio 100.3 02

Bibliopwleio