Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Γεώργιος Κατεχάκης (καπετάν Ρούβας), ο αξιωματικός που αντικατέστησε τον Παύλο Μελά

 

 

Στο πάνθεον των Μακεδονομάχων ο Γεώργιος Κατεχάκης ή Καπετάν Ρούβας παίρνει θέση αμέσως μετά τον Παύλο Μελά, θέση που δικαιολογεί απόλυτα τόσο από τον ηρωισμό του όσο και από τη στρατιωτική ικανότητα του.
 
Ο Γεώργιος Κατεχάκης γεννήθηκε στην Πόμπια του νομού Ηρακλείου Κρήτης, το 1881. Σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων, απ' όπου αποφοίτησε το 1902 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πεζικού. Έζησε τον πόλεμο του 1897, η ήττα του οποίου τον συγκλόνισε τόσο πολύ που έβαλε σκοπό της ζωής του να βοηθήσει μαζί με τους Π. Μελά και Κ. Μαζαράκη τη διάσωση του Ελληνισμού της Μακεδονίας. Πήρε μέρος στην τελευταία φάση του Μακεδονικού Αγώνα από το 1904 έως το 1908 και ήταν αυτός που έμελλε να ορισθεί από το Μακεδονικό Κομιτάτο της Αθήνας αρχηγός του Αγώνα στο βιλαέτι Μοναστηρίου, μετά το θάνατο του Π. Μελά.
 
Ο Γεώργιος Κατεχάκης ήταν μέλος του αρχικού πυρήνα των λίγων του 1903 που επέμενε για την ανάληψη της θέσης του Μελά παρά τις δυσκολίες που παρουσίαζε αυτό το εγχείρημα. Ο Γεώργιος Κατεχάκης που για τον αγώνα πήρε το όνομα Καπετάν Ρούβας, από το ομώνυμο οροπέδιο του Ψηλορείτη, έφθασε στη Μακεδονία, επικεφαλής ενός Σώματος 25 παλικαριών, την 1η Νοεμβρίου 1904. Μεταξύ αυτών, ήταν πεπειραμένοι και ικανότατοι πολεμιστές, όπως ο Π. Γύπαρης.
 
Με τη φροντίδα του Μητροπολίτη Καστοριάς, το Σώμα του Γεώργιου Κατεχάκη συναντήθηκε με τους «παλιούς» αντάρτες του Ε. Καούδη στην περιοχή του χωριού Κωσταράζη. Κι όπως τονίζουν οι ιστορικοί «η συνάντησις υπήρξε πολύ συγκινητική». Όταν έφτασε στη Μακεδονία, ο Γεώργιος Κατεχάκης είχε μαζί του τις γραπτές οδηγίες του Μακεδονικού Κομιτάτου προς τους επικεφαλής των Σωμάτων.
 
Τους συνιστούσαν: να διαλύσουν τις βουλγαρικές επιτροπές στα διάφορα χωριά και να τις αντικαταστήσουν με ελληνικές. Να επιμένουν στη διαφώτιση των ντόπιων προς την εθνική αξία του Αγώνα και να στρατολογούν τους ενθουσιώδεις. Να διορίσουν ταχυδρόμους. Να χωριστεί η περιοχή σε αρματολίκια και να ορισθούν υπεύθυνοι καπετάνιοι σε καθένα από αυτά. Να τιμωρούν τους προδότες και τους πράκτορες των Βουλγάρων. Να προστατεύουν τους ορθόδοξους χωρίς να προβαίνουν σε αγριότητες. Ο Γεώργιος Κατεχάκης προσπάθησε να κάνει τις οδηγίες πράξη, μάταια όμως. Η Αθήνα είχε λανθασμένη γνώση για όσα μπορούσαν να συμβούν στο Μακεδονικό Μέτωπο. Και ο καπετάν Ρούβας πέρασε στη μάχη. Πρώτη επιτυχής ενέργεια των Σωμάτων του Γεώργιου Κατεχάκη ήταν η επίθεση, μαζί με το Σώμα του Καούδη, στο χωριό Σκλήθρο (Ζέλινιτς), στις 12 Νοεμβρίου 1904. Ευκαιρία, η συγκέντρωση Βουλγάρων στο γάμο ενός επιφανούς δικού τους. Καλεσμένοι και πολλοί Τούρκοι επίσημοι.
 
Ο Γεώργιος Κατεχάκης με τα Σώματα των Λ. Βρανά, Α. Δικώνυμου και Πούλακα επιτέθηκαν και τους κατατρόπωσαν. Ήταν η πρώτη φορά, αναφέρει το ΓΕΣ, όπου ελληνικά Σώματα τολμούσαν επίθεση εναντίον χωριού αμιγώς Εξαρχικού, το οποίο προστάτευαν ψυχωμένοι ένοπλοι συμμορίτες. Το αποτέλεσμα της καταδρομής, θορύβησε τη βουλγαρική κυβέρνηση. Γιατί εκτός από τους νεκρούς τους, οι άλλοι κομιτατζήδες τρομοκρατήθηκαν, ενώ το φρόνημα των ντόπιων αναπτερώθηκε.
 
Παράλληλα οι αντάρτες μας κινούνταν τώρα με μεγαλύτερη ευχέρεια στη Δυτική Μακεδονία. Τις επόμενες εβδομάδες το Σώμα του Κατεχάκη, μαζί με αυτό του Καούδη, κινούμενα γύρω από τη λίμνη της Καστοριάς, είδαν ημέρες δόξας. Αποκορύφωμα στάθηκε στις 30 Νοεμβρίου η μάχη στο Ζέλοβο (Ανταρτικό) όπου ο Γεώργιος Κατεχάκης μέτρησε 12 νεκρούς κομιτατζήδες και ένα δικό του παλικάρι (βλ. Πάρι Κελαϊδή: Μακεδονομάχοι και Ηπειρομάχοι από τα Σφακιά, τόμος Α', σελ. 89-92).
 
Ο Γεώργιος Κατεχάκης δραστηριοποιήθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913). Το 1916 πήρε μέρος στο βενιζελικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, συμμετοχή που του επέτρεψε να γίνει προσωπάρχης του υπουργείου Στρατιωτικών και επιτελάρχης του Στρατού της Εθνικής Άμυνας. Το 1922 ορίστηκε γενικός διοικητής Θράκης και ύπατος αρμοστής στην Πόλη. Το 1923 εκλέχθηκε πληρεξούσιος Ηρακλείου με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Το 1924 χρημάτισε υπουργός των Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Θεμ. Σοφούλη, το 1929-31 έγινε γενικός διοικητής Κρήτης και υπουργός Στρατιωτικών, το 1933 στην τελευταία κυβέρνηση του Ε. Βενιζέλου.
 
Ξένη Μπαλωτή - Ελλάδα 20ός Αιώνας - Απογευματινή - Αθήνα
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook ''Θεσσαλονίκη-Ιστορικό Αρχείο''
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιστορικά θέματα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας
 

 

Read 2202 times
Bookmark and Share

Translate this article:

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Thessaloniki Poli twn Balkaniwn banner

Republic Radio 100.3 02

Bibliopwleio