Turn Desktop View Off
Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Φωτογραφίες από το γερμανικό καταφύγιο στα υπόγεια του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»

 

Φωτογραφίες Αλέξανδρος Αβραμίδης, Κείμενο: Κώστας Κουκουμάκας

Αναδημοσίευση απο το Vice.gr
 
Φεύγοντας οι Γερμανοί κατέστρεψαν σχεδόν τα πάντα, μη θέλοντας να αφήσουν τίποτα όρθιο πίσω τους. Σήμερα το καταφύγιο χρησιμοποιείται ως αρχείο του νοσοκομείου και έχει μείνει να θυμίζει τη δύσκολη περίοδο της Κατοχής.
 
περάσαμε την πύλη του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», ακριβώς απέναντι από τον περίβολο του Πανεπιστημίου. Προσπεράσαμε τα Επείγοντα, τους ασθενείς και τα ασθενοφόρα και περπατήσαμε στο βάθος του προαυλίου. Με ειδική άδεια της διοίκησης του Νοσοκομείου, ακολουθήσαμε τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για το αρχείο των ιατρικών φακέλων. Εκείνος σήκωσε μία μεταλλική καταπακτή, έπειτα κατεβήκαμε με προσοχή δέκα σκαλοπάτια για να αντικρίσουμε μια βαριά πόρτα, κατασκευασμένη από ξυλεία του Μέλανα Δρυμού. Εκεί κάτω κρύβεται μια συγκλονιστική ιστορία: Διασώζεται ένα μεγάλο μέρος του μυστικού καταφυγίου, που κατασκεύασαν οι Γερμανοί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Κατεβαίνουμε με προσοχή τα στενά σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο. Πίσω από την κλειστή πόρτα, κατασκευασμένη από σουηδικό ξύλο, το οποίο έχει αντέξει στη φθορά των 74 χρόνων που έχουν περάσει από πάνω του, κρύβεται μια συγκλονιστική ιστορία. Μόλις ανοίγει, μας τυλίγει μια έντονη μυρωδιά υγρασίας.
 
Βρισκόμαστε στο καταφύγιο του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχτισαν το 1942 οι γερμανοί κατακτητές και το χρησιμοποιούσαν ως νοσοκομείο για να περιθάλπουν τους τραυματίες τους. Είναι χτισμένο από μπετόν και πλέγμα σιδήρου και αποτελεί μια γερή κατασκευή, αφού μέχρι σήμερα έχει αντέξει στο χρόνο και μόλις πριν κάποια χρόνια τα σιδερένια τμήματά του άρχισαν να διαβρώνονται. Διαθέτει δύο διόδους διαφυγής, μία που έβγαζε στην αυλή του «Γ. Γεννηματάς» και μία στο κτίριο όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία της διοίκησης του νοσοκομείου. Εντύπωση, εξάλλου, προκαλεί ότι διέθετε κι έναν μεγάλο υπόγειο διάδρομο που ένωνε το «Γ. Γεννηματάς» με το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», ο οποίος με το πέρασμα των χρόνων και την απουσία συντήρησης έφραξε.
 
Ο χρόνος σταματά στο 1942. Το κτίριο του ιστορικού Νοσοκομείου –που τότε ονομαζόταν «Κεντρικό» και εν πολλοίς έτσι είναι γνωστό έως σήμερα– είχε επιταχθεί από τους Ναζί, οι οποίοι άνοιξαν αυτό το τσιμεντένιο λαγούμι για να στεγάσουν πολεμικό χειρουργείο και αίθουσες νοσηλείας. Η μυρωδιά της υγρασίας είναι πολύ έντονη. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην αίθουσα που χρησιμοποιούσαν ως χειρουργείο υπάρχουν ακόμη στον τοίχο πολεμικά συνθήματα στα γερμανικά και ζωγραφιές με πράσινη μπογιά. Διακρίνουμε: "Bewaffnet sind wir alle sehr" («Είμαστε όλοι πολύ οπλισμένοι»), συνθήματα για τη ζωή και τον θάνατο, καθώς και ζωγραφιές που αναπαριστούν μεγάλα κουνούπια να πετούν πάνω από πόλεις και λιβάδια, πιθανόν συμβολίζοντας πολεμικά αεροσκάφη ή και τη διατυπωμένη θεωρία ότι οι Ναζί σχεδίαζαν να επιτεθούν σε πληθυσμούς με μολυσμένα έντομα.
 
Το καταφύγιο είναι χτισμένο από οπλισμένο μπετόν, διέθετε μία κεντρική είσοδο και τρεις εξόδους κινδύνου. Σώζεται άθικτο μέρος του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος (42 βολτ), βάσεις εξαερισμών, τουαλέτες και διάδρομοι. Η πρόσβαση προς την κεντρική αίθουσα αναμονής δυστυχώς έχει κλείσει από τόνους μπετόν, λόγω της φθοράς του χρόνου αλλά και εργασιών που έγιναν στα τέλη του '70 για την κατασκευή νέας πτέρυγας στο συμβατικό υπέργειο Νοσοκομείο. Λέγεται, χωρίς να βεβαιώνεται ιστορικά, ότι οι στοές του καταφυγίου κατέληγαν στο γειτονικό Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», ακόμη και στην πλατεία Ιπποδρομίου, ανατολικά από εδώ που βρισκόμαστε. Φεύγοντας οι Γερμανοί κατέστρεψαν το μυστικό υπόγειο καταφύγιο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook ''Θεσσαλονίκη-Ιστορικό Αρχείο''
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιστορικά θέματα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας
 

 

Read 1181 times
Bookmark and Share

Translate this article:

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Thessaloniki Poli twn Balkaniwn banner

Republic Radio 100.3 02

Bibliopwleio