Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Περιοχή Κολόμβου και ξενοδοχείο του Κολόμπο στη Θεσσαλονίκη

 kolombo 001

Λογότυπο επιστολόγραφου του ξενοδοχείου  «Κολόμβου» σε τρεις γλώσσες.
 
Στις 19 Μαϊου του 1888 ήταν μια ιστορική μέρα για τη Θεσσαλονίκη που γιορτάστηκε πανηγυρικά στους κήπους του  περίφημου ξενοδοχείου Κολόμπο. Αυτή τη μέρα έφτασε  στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, μετά τη σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής  Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου, το πρώτο τρένο που μετέφερε και τους πρώτους εκατό Ευρωπαίους επιβάτες. Ήταν διαπρεπείς προσκεκλημένοι, που γιόρτασαν μαζί με τους προύχοντες και πολυεθνικούς αστούς της πόλης τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Ευρώπη.
 
Το επίσημο δείπνο προς τιμήν των επισήμων πολιτικών, στρατιωτικών, εκδοτών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών, παρουσία υψηλών Τούρκων αξιωματούχων, δόθηκε στο ξενοδοχείο Κολόμπο. Ένας από τους καλεσμένους, ο Πρώσος συγγραφέας Πωλ Λιντάου, περιέγραψε γλαφυρά το κλίμα του δείπνου στο διάσημο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης:
 
«…Η αίθουσα των τελετών  στο ξενοδοχείο Κολόμπο ήταν διακοσμημένη πολύ πλούσια, όχι όμως με πολύ γούστο, κι επειδή  ο μεγάλος αριθμός των καλεσμένων  έπρεπε οπωσδήποτε  να βρει θέση, χρειάστηκε οι συνδαιτυμόνες να καθίσουν πολύ κοντά  ο ένας δίπλα στον άλλο. Με το πρώτο σερβίρισμα, με το κτύπημα  στο ποτήρι, έγινε ησυχία κι έτσι άκουσα τον πρώτο επιτραπέζιο λόγο που εκπλήρωνε όλες τις προσδοκίες μου. Θα μπορούσα να φανταστώ τη συνέχεια… Η μουσική  μιας ορχήστρας που την αποτελούσαν γυναίκες δεν μας ενοχλούσε διόλου. Έπαιζαν και τραγουδούσαν διάφορα κομμάτια από τις οπερέτες «Φατινίτσα», «Γκασπαρόνε», «Εύθυμος πόλεμος» και από άλλες και μάλιστα με την πιο συγκινητική ανία και ακαμψία. Στον κήπο του ξενοδοχείου, όπου είχε μαζευτεί  μια πολυάνθρωπη παρέα από κατοίκους της Θεσσαλονίκης, επικρατούσε μια θαυμάσια δροσιά που ανακούφιζε σαν βάλσαμο. Ήταν μια εξαίρετη νύχτα…».
 
colombo 001
 

Ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Ποιο ήταν λοιπόν αυτό το σικ ξενοδοχείο της εποχής; Ήταν το καλύτερο και πιο φημισμένο ξενοδοχείο της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα και την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, που το προτιμούσαν ξένοι επισκέπτες και διπλωμάτες. Ιδιοκτήτης του ήταν κάποιος Τζιάκομο Κολόμπο, που ήταν αρχιμάγειρας της ιταλικής τεχνικής εταιρίας που κατασκεύασε τις σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή της Μακεδονίας. Διαπιστώνοντας την ανυπαρξία ξενοδοχείου ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην πόλη, έχτισε μαζί με άλλους κεφαλαιούχους το σύγχρονο κτήριο στο χώρο της σημερινής γωνίας  Συγγρού και Βαλαωρίτου, που το προόριζε κυρίως για αλλοεθνείς πελάτες.  Στο ισόγειό του στεγάστηκε το πολυτελές και ακριβό εστιατόριο με Γάλλους σεφ που δίδαξαν την τέχνη τους σε ντόπιους  αρχιμάγειρους. Δίπλα στο εστιατόριο λειτουργούσε το καφέ σαντάν, ένα ευρωπαϊκό καμπαρέ με ευρωπαίες αρτίστες και  ξένα μουσικά συγκροτήματα που το καλοκαίρι ξανοιγόταν στο δροσερό κήπο του. Ο Κολόμπο που είχε πιάσει τα επιχειρηματικά μηνύματα του καιρού σε μια  αναπτυσσόμενη δυτικότροπα Θεσσαλονίκη, έχτισε απέναντι από το ξενοδοχείο και ένα θέατρο όπου εμφανίζονταν γνωστοί θίασοι από την Ευρώπη, την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.
 
Στο ξενοδοχείο Κολόμπο διέμειναν διάσημοι επισκέπτες της πόλης, ηθοποιοί, επιχειρηματίες και διπλωμάτες, και γίνονταν όλες σχεδόν οι επίσημες γιορτές των ξένων αποστολών και οι χοροεσπερίδες της υψηλής κοινωνίας. Το ονομαστό ξενοδοχείο το 1897 πουλήθηκε σε έναν Ιταλό, αλλά οι νέοι ιδιοκτήτες του δεν μπόρεσαν να  κρατήσουν την  παλιά αίγλη του. Στην πυρκαγιά του 1917  έπαθε σημαντικές  ζημιές και συνέχισε για λίγα χρόνια  ακόμη τη λειτουργία του.
 
Μετά την ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το εξωτερικό κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματικούς λόγους. Μέχρι τότε, οι ταξιδιώτες αυτοί συνήθιζαν να μένουν σε διάφορα χάνια που βρίσκονταν κυρίως στον Φραγκομαχαλά, ώστε να εξυπηρετούνται πιο εύκολα οι επαγγελματικές τους υποθέσεις.
 
Στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη ξενοδοχεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται οι ταξιδιώτες που ήταν εξοικειωμένοι με τις ανέσεις της Δύσης. Η επανάσταση στον τρόπο διαμονής των φιλοξενούμενων της Θεσσαλονίκης έγινε όταν ο Ιταλός Τζιάκομο Κολόμπο, (από τον ίδιο πήρε το όνομά της και η γνωστή σε όλους μας στοά Κολόμβου), έχτισε το ομώνυμο ξενοδοχείο ‘’Colombo’’ , πίσω από την Οθωμανική Τράπεζα, στην οδο Λέωντος Σοφού στον Φραγκομαχαλά, σε αρχιτεκτονικά σχέδια του Α. Πάικου. Το ξενοδοχείο Colombo, όπως όλα τα καλά ξενοδοχεία, διέθετε μεγαλειώδεις εξειδικευμένους χώρους, όπως εστιατόριο και σαλόνι, όπου οι διαμένοντες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να παίξουν κάποιο παιχνίδι, να διαβάσουν τον ημερήσιο τύπο ή την αλληλογραφία τους.
 
Το 1907 η διαφήμιση του ξενοδοχείου έκανε λόγο για ‘’αίθουσα υποδοχής πολυτελεστάτη, έναν απέραντο διάδρομον, του οποίου ο πλούτος στολισμού αφήνει έκθαμβον τον επισκέπτην’’. Χαρακτηριστική είναι επίσης η διήγηση του δημοσιογράφου Paul Lindau, για το επίσημο γεύμα που παρέθεσε η διοίκηση της Εταιρείας των Ανατολικών Σιδηροδρόμων στο ξενοδοχείο ‘’Colombo’’ ,για την άφιξη του πρώτου συρμού μέσω Βελιγραδίου από την Ευρώπη. 
 
Η πολυτέλεια και οι υψηλές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, στις οποίες ανταποκρινόταν το ξενοδοχείο, το καθιστούσαν αντάξιο χώρο για να φιλοξενεί εκεί ο πάμπλουτος Αλλατίνι τους υψηλούς καλεσμένους του.  Ο Ε. Ενεπεκίδης μεταφράζοντας τον Γερμανό περιηγητή Carl Brown, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1875, περιγράφοντας ένα επίσημο γεύμα του Αλλατίνι στο ξενοδοχείο αναφέρει: ’' Ένας Αλβανός υπηρέτης, μια ηράκλεια μορφή, που η κάτασπρη πτυχωτή φουστανέλλα του και το χρυσοκέντητο γιλέκι του τραβούσαν ολοένα τα βλέμματά μου, προχωρούσε μπρος από μενα με το φανάρι στα χέρια, οδηγώντας με στο ξενοδοχείο. Μ’αυτόν τον τρόπο οδηγήθηκαν όλοι οι καλεσμένοι του Αλλατίνι από λαμπαδοφόρους στο πανηγυρικά στολισμένο ξενοδοχείο.. Η αίθουσα τελετών ήταν διακοσμημένη πολύ πλούσια.. Στον κήπο του ξενοδοχείου επικρατούσε μια θαυμάσια δροσιά που ανακούφιζε σαν βάλσαμο.. Καθήσαμε κάτω από τον ανοικτό ουρανό σ’ένα στρογγυλό τραπέζι μαζί και ήπιαμε καλή μπύρα. Η μουσική μιας ορχήστρας που την αποτελούσαν γυναίκες δεν μας ενοχλούσε διόλου’’.
 
Για το  διάσημο ξενοδοχείο  Κολόμπο, πέρα από τη φήμη του, τα λογότυπα αλληλογραφίας, τις διαφημιστικές καταχωρίσεις και τις περιγραφές πελατών, δεν υπήρχαν φωτογραφίες. Πρόσφατα (2015) φωτογραφία του ξενοδοχείου δημοσίευσε ο Βασίλης Κολώνας στο εξαιρετικό βιβλίο του «Εκατό χρόνια φιλοξενίας. Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, 1914-2014». Κι έτσι με  τη μοναδική δημοσιευμένη φωτογραφία του ξενοδοχείου γνωρίζουμε τη μορφή του.
 
 
Colombo
 
Το ξενοδοχείο Colombo βρισκόταν στη διασταύρωση των σημερινών δρόμων Βαλαωρίτου και Τύπου. H φωτογραφία προέρχεται από το βιβλίο του Βασίλη Κολώνα «Εκατό χρόνια φιλοξενίας. Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, 1914-2014», Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης – University Studio Press, 2015
 
Το όνομα του ξενοδοχείου διατηρήθηκε  στην περιοχή παραφθαρμένο,  με το όνομα του (γνωστότερου) Κολόμβου, που για τους σημερινούς Θεσσαλονικείς ταυτίζεται με τη συμβολή της οδού Αντιγονιδών στην Εγνατία. Πιθανώς το όνομα Κολόμβου να διατηρήθηκε στη μνήμη της πόλης και από την ομώνυμη  εμπορική στοά  στη γωνία Εγνατία και Αντιγονιδών, που διατηρεί όμως κι αυτή την ελληνοποιημένη μορφή του ονόματος Κολόμπο.
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook ''Θεσσαλονίκη-Ιστορικό Αρχείο''
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιστορικά θέματα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας
 

 

Read 1091 times
Bookmark and Share

Translate this article:

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Thessaloniki Poli twn Balkaniwn banner

Republic Radio 100.3 02

Bibliopwleio