Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

«Μακεδονία Παλλάς»...το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης

 

Makedonia Palace thessgiatro.gr 001

 

Περπατώντας στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης θα συναντήσεις το εμβληματικό ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης. Η ιστορία που συνοδεύει αυτό το ξενοδοχείο είναι εξίσου ενδιαφέρουσα αφού έχει φιλοξενήσει Πρωθυπουργούς, βασιλιάδες και προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο.... 
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 021
 Στο σημείο όπου σήμερα δεσπόζει το «Μακεδονία Παλλάς» ο κόσμος έκανε τα μπάνια του τη δεκαετία το 1960... 
 
Η ιστορία του Makedonia Palace ξεκινά το 1962, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής παραχώρησε οικόπεδο 14,5 στρεμμάτων στην παραλία της Θεσσαλονίκης στο Ταμείο Ασφάλισης των Υπαλλήλων (ΤΑΠ) του ΟΤΕ.
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κατασκευαστές άντλησαν επί πολλούς μήνες τα νερά της θάλασσας για να βάλουν τα θεμέλια και τα εγκαίνια του ξενοδοχείου έγιναν το 1972. Την αρχιτεκτονική μελέτη είχε αναλάβει το γραφείο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, ενώ την κατασκευή πραγματοποίησε η τεχνική εταιρεία Αλεξίου, η οποία λειτούργησε το Makedonia Palace έως και το 1994. Τη χρονιά εκείνη το ΤΑΠ-ΟΤΕ οργάνωσε διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση της διαχείρισης του για 15 χρόνια και νικητής αναδείχθηκε ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη (Grecotel, Classical Hotels), ο οποίος αφού έκανε ριζική ανακαίνιση, επαναλειτούργησε το ξενοδοχείο στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1995, την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 022
 Η ακτογραμμή στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το Μακεδονία Παλλάς το 1917.... 
 
Το «Μακεδονία Παλλάς» χτίζεται τη δεκαετία του ’70. Πρώτος ιδιοκτήτης είναι το Ταμείο Αρωγής και Πρόνοιας του ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ), που αργότερα εντάχθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η προνομιακή του θέση στη Νέα Παραλία το αναδεικνύει πολύ γρήγορα σε σύμβολο της πόλης, με πελάτες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ακόμα και ο Ντιέγκο Μαραντόνα έχει περάσει από τις σουίτες του πέμπτου ορόφου, όταν με την αποστολή της Νάπολι βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να παίξει με τον ΠΑΟΚ.
 
maradona
 
Οι πολυτελείς δεξιώσεις, τα γκαλά και τα χριστουγεννιάτικα δείπνα που δίνονται στις αίθουσές του μένουν στην ιστορία. Μάλιστα, μετά την κατάρρευση του ξενοδοχείου «Μεντιτερανέ» από τον σεισμό του ’78, μένει μόνο του να συμβολίζει τη μεγαλοπρέπεια και την πολυτέλεια στη Θεσσαλονίκη.... 
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 007
 
Το 1995, με το ξενοδοχείο να έχει χτίσει την αίγλη του, αλλά τις εγκαταστάσεις του να παραπαίουν, το αναλαμβάνει ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη. Είναι το πρώτο ξενοδοχείο πόλης του ομίλου που θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια πρότυπο και για τα άλλα αστικά ξενοδοχεία του. Η συμφωνία προβλέπει ότι το εξωτερικό του ξενοδοχείου θα διατηρηθεί ως έχει, το εσωτερικό του όμως μπορεί να ανακαινιστεί πλήρως. «Μαυσωλείο» το έλεγαν τότε, καθώς είχε μεν κύρος, χρειαζόταν όμως μια γερή αναμόρφωση και ένα νέο αέρα.
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 008
 
Πριν από κάποια χρόνια πέρασε μια από τις δυσκολότερες περιόδους στα τόσα χρόνια λειτουργίας του κινδυνεύοντας να βάλει λουκέτο οριστικά λόγω χρεών. Ωστόσο μετά από προσπάθειες ετών, ορθοπόδησε και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά.
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 009
 
Στις αρχές Σεπτέμβρη κάθε χρόνου, το Μακεδονία Παλλάς γινόταν το επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας. Το ένα Σαββατοκύριακο βρισκόταν ο Πρωθυπουργός, το επόμενο ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι ηγέτες των άλλων κομμάτων, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες… Αρχές Νοέμβρη, ο παλμός της κινηματογραφικής ζωής της χώρας, και όχι μόνο, χτυπούσε εκεί, εξαιτίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 019
 
Το Μακεδονία Παλλάς χτίστηκε 500 μέτρα περίπου από τον Λευκό Πύργο. Η αρχιτεκτονική του είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των 70’s ενώ ο καθένας από τους 8 ορόφους του ξενοδοχείου έχει εμβαδόν 1604 τετραγωνικά μέτρα. Ανακαινίστηκε πλήρως το 1995 ενώ μια δεύτερη ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε το 2003. Η φωταγώγησή του ξενοδοχείου προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη αίγλη καθώς είναι ορατό στο σεργιάνι της παραλίας…
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 003
 
Πως άρχισαν τα προβλήματα
 
Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το υψηλό μίσθωμα ρίχνει τη σκιά της στο ξενοδοχείο. Η διαχειρίστρια εταιρία Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη καταγγέλλει στα τέλη του 2011 τη σύμβαση με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατηγορώντας ότι δεν ανταποκρίθηκε στις συνεχείς εκκλήσεις του για μείωση του μισθώματος που έφτανε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3.470.000 ευρώ ετησίως. Πόλεμος δηλώσεων εκατέρωθεν ξεκινά, αλλά, με γνώμονα την προστασία των 120 εργαζομένων του ξενοδοχείου, οι δύο πλευρές τα βρίσκουν προσωρινά και η διαχείριση υπό τον όμιλο παρατείνεται έως την 31η Οκτωβρίου του 2012, με συμβολικό μηνιαίο μίσθωμα 5.000 ευρώ, με νέα παράταση στη συνέχεια έως τις 13 Ιανουαρίου του 2013. Στο ενδιάμεσο και ενώ οι χρόνοι για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού εξαντλούνται, επιλέγεται από το ΙΚΑ η προσωρινή λύση της προκήρυξης διαγωνισμού για την επιλογή ενοικιαστή για 12 μήνες.
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 004
 
Η εταιρεία LLC Atlantis Pak, συμφερόντων του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, κέρδισε το διαγωνισμό για τη μακροχρόνια ενοικίαση (30 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 10 χρόνια), του ιστορικού ξενοδοχείου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, Makedonia Palace, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), το οποίο είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 013
 
Η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη πρόσφερε ετήσιο μίσθωμα ύψους 1.722.000 ευρώ (143.500 ευρώ το μήνα), το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τον κύκλο εργασιών του ξενοδοχείου. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μόνο η εταιρεία του κ. Σαββίδη και ο όμιλος Στέγγου με το ξενοδοχειακό συγκρότημα Porto Carras στη Χαλκιδική. Στην πρόταση που κατέθεσε ο Ι. Σαββίδης προβλέπεται συνεργασία για τη διαχείριση του ξενοδοχείου με τον όμιλο Aldemar Hotels & SPA. Το ΙΚΑ ζητούσε ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 137.500 ευρώ, ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών που μπορεί να φτάσει έως και 12% (για τζίρο από 7 – 11 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη υποχρεώνεται να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια.
 
 
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 016
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 017
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 018
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 005
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 014
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 015
 
Makedonia Palace thessgiatro.gr 012
 
 

 

 

 

 

 

 Η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1985 από το μπαλκόνι του Μακεδονία Παλλάς... 

 Η ομιλία του Κωσταντίνου Καραμανλή το 1974 από το μπαλκόνι του Μακεδονία Παλλάς... 
 
 
 

 

Read 2135 times

Related items

Bookmark and Share

Translate this article:

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Thessaloniki Poli twn Balkaniwn banner

Republic Radio 100.3 02

Bibliopwleio