Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Η συμβολή του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή στη Συνθήκη Βερολίνου, που καθόρισε το μέλλον της Μακεδονίας

 

Το συνέδριο του Βερολίνου

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ

Alex

 

Για να κατανοήσουμε την πραγματική συμβολή του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή στη Συνθήκη Βερολίνου, πρέπει να αναλύσουμε τα δεδομένα που δημιούργησε η Συνθήκη Αγίου Στεφάνου Κωνσταντινουπόλεως (3 Μαρτίου 1878). Με αυτήν τη συνθήκη τερματίζεται ο δεύτερος ρωσοτουρκικός πόλεμος (Απρίλιος 1877 – Ιανουάριος 1878) και ανακηρύσσεται η Βουλγαρία ως μεγάλη Ηγεμονία που περιλαμβάνει την τωρινή Βουλγαρία, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Δυτική Θράκη και τη Μακεδονία με το λιμάνι της Καβάλας εκτός απο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Η Ρουμανία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο καθίστανται ανεξάρτητα κράτη.

Η δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας εξυπηρετεί και τον εκβουλγαρισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Ο Τσάρος είχε διατάξει τον εκπρόσωπό του το εξής: «Μηδεμίαν σπιθαμήν υπέρ της Ελλάδος». Και εκείνος δήλωσε στους Βούλγαρους κατά την υπογραφή: «Τώρα οι Έλληνες ας έλθουν κολυμπώντας εις την Κωνσταντινούπολιν». Η όλη συνθήκη είναι εις βάρος του ελληνισμού.

Η Ρωσία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της απέναντι στην Ελλάδα και διαμόρφωσε τη στάση της αναφορικά με το ανατολικό ζήτημα. Ο ίδιος ο Offeicoff ομολογεί ότι: «Εξαιρουμένων των βορείων διαμερισμάτων, οι πληθυσμοί των άλλων περιφερειών είναι έτοιμοι ίνα ενδίδοντες και εις την ελαχίστην πίεσιν δηλώσουν, ότι δεν είναι Βούλγαροι, ότι αναγνωρίζουν το Πατριαρχείον και προτιμούν τα Ελληνικά Σχολεία και τους Έλληνας καθηγητάς». Μετά τη Συνθήκη Αγίου Στεφάνου υπήρξε η Συμφωνία Λονδίνου (30 Μαΐου 1878) που τροποποιεί την οροθεσία της Βουλγαρίας. Η Συνθήκη Βερολίνου (13 Ιουλίου 1878) γίνεται μετά το Συνέδριο Βερολίνου (13 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 1878).

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο Συνέδριο. Και ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής είναι ο εκπρόσωπος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ανατροπή της Συνθήκης Αγίου Στεφάνου δεν επιτρέπει την ύπαρξη της Μεγάλης Βουλγαρίας εις βάρος της Ελλάδας. Στην Ανατολική Ρωμυλία ως γλώσσες καθορίζονται η Ελληνική, η Βουλγαρική και η Τουρκική με ισότιμο τρόπο. Η Θεσσαλία πλην Ελασσόνος και η περιοχή της Άρτας ανήκουν πλέον στην Ελλάδα.

Ένα από τα επιχειρήματα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, είναι η καταπάτηση των δικαίων των Ελλήνων της Μακεδονίας και της Θράκης. Με τη νέα Συνθήκη ιδρύεται αυτόνομη Επαρχία, η Ανατολική Ρωμυλία, διοικούμενη από Χριστιανό Διοικητή διορισμένο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην επαρχία αυτή δεν δικαιούται να διατηρεί στρατό. Όπου υπάρχει ισχυρό χριστιανικό στοιχείο, η Υψηλή Πύλη εισάγει διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Ο Γάλλος αντιπρόσωπος ζητεί διαρρυθμίσεις των συνόρων υπέρ της Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα της Συνθήκης ήταν η αλλαγή των σχέσεων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Τοπικά στα Βαλκάνια, η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη και το ίδιο ισχύει και για τους Χριστιανούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η υποστήριξη της γαλλικής διπλωματίας και τα συμφέροντα της Αγγλίας που πήρε στο ενδιάμεσο την Κύπρο (4 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 1878) λειτούργησαν θετικά για τις διεκδικήσεις του ελληνισμού. Και ο ελληνισμός κέρδισε τόσα που ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής δέχτηκε επιθέσεις για τη συμβολή του από αξιωματούχους της Υψηλής Πύλης.

 
Ν.Λυγερός
 
 1976 Kara
 
Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής, γιος του λόγιου ιατροφιλοσόφου, Στεφάνου Καραθεοδωρή, γεννήθηκε το 1833 στην Κωνσταντινούπολη, μετά δε τη στοιχειώδη μόρφωσή του και το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών του στη γενέτειρά του μετέβη στο Λονδίνο και στο Παρίσι, όπου σπούδασε στα εκεί πανεπιστήμια Ρωμαϊκό και Γαλλικό ιδιωτικό δίκαιο. 

Μετά το πέρας των πανεπιστημιακών σπουδών του και την επάνοδό του στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής ασχολήθηκε αρχικός με τη δικηγορία όμως διορίσθηκε ως υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ως μεταφραστής του Νομικού Τμήματος του Συμβουλίου του Κράτους. Λόγω των πολύ αξιόλογων εργασιών και μελετών του σε διπλωματικά θέματα, ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής διορίσθηκε Υφυπουργός Εξωτερικών το 1871 και από το 1874 μέχρι το 1876 διετέλεσε Πρεσβευτής της Τουρκίας στη Ρώμη, μετά δε επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη ως Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Στη Συνδιάσκεψη του Βερολίνου, η οποία συνήλθε το 1878 για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, με την οποία δημιουργήθηκε η "μεγάλη Βουλγαρία" εμβαδού 165.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τη σκανδαλώδη υποστήριξη της Ρωσίας, η Τουρκία αντιπροσωπεύθηκε από τον Έλληνα υπήκοό της Αλέξανδρο Καραθεοδωρή, ο οποίος ήταν τότε Υπουργός Δημοσίων Έργων, αλλά προεκρίθει, για να αντιπροσωπεύσει την Τουρκία στην ανωτέρω Συνδιάσκεψη του Βερολίνου, λόγω της μεγάλης μορφώσεώς του και των διπλωματικών ικανοτήτων του και της πείρας του και διότι ήταν γνώστης της Ευρωπαϊκής διπλωματίας και ως εκ τούτου, παρείχε τα εχέγγυα του ενδεδειγμένου χειρισμού και της επιτυχούς αντιμετωπίσεως των θεμάτων, που θα συζητούνταν στη Συνδιάσκεψη. Ο Καραθεοδωρής με πλήρη γνώση του υπό συζήτησιν συγκεκριμένου θέματος, με τις διπλωματικές του ικανότητες και με την πειστικότητα στα προβαλλόμενα επιχειρήματά του, κατέστησε γνωστή στις πραγματικές της διαστάσεις τη διαμορφωθείσα με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου κατάσταση και απέδειξε με αδιάσειστα στοιχεία στις Μεγάλες Δυνάμεις, που μετείχαν της Συνδιασκέψεως του Βερολίνου ότι οι Βούλγαροι αποτελούσαν ασήμαντη μειονότητα 15% στον πληθυσμό των εξ’ 165.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδαφών, που παραχωρήθηκε στη Βουλγαρία με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.
 

 

Read 1371 times
Bookmark and Share

Translate this article:

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Thessaloniki Poli twn Balkaniwn banner

Republic Radio 100.3 02

Bibliopwleio