Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Οι καθοριστικές χρονικές στιγμές στην ιστορία της Θεσσαλονίκης από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα (βίντεο)

 

1912 :  Στις 27 Οκτωβρίου, ο αρχιστράτηγος των ελληνικών στρατευμάτων, διάδοχος Κωνσταντίνος, μαζί με τον βασιλιά Γεώργιο και τον ελληνικό στρατό μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Την προηγούμενη, ανήμερα του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου, είχε υπογραφεί το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης από τον τούρκο αρχιστράτηγο Χασάν Ταξίν πασά. Η Θεσσαλονίκη μετά από 482 χρόνια επιστρέφει στις ελληνικές της ρίζες.

1914-1919 : Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου η Θεσσαλονίκη γίνεται το κέντρο του Ανατολικού Μετώπου. Συμμαχικές δυνάμεις που εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη μετατρέπουν την πόλη σε "Περιχαρακωμένο Στρατόπεδο", μέσα στο οποίο δημιουργούν δεκάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

1917 : Στις 5 Αυγούστου ξεσπά μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά, η οποία κατακαίει το μεγαλύτερο μέρος της εντός των τειχών πόλης.

1919 : Η Διεθνής Επιτροπή Καταρτισμού του Νέου Σχεδίου Ρυμοτομίας της Θεσσαλονίκης, υπό τον αρχιτέκτονα ErHebrand, καταθέτει τα σχέδιά της για την ανοικοδόμηση μιας σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στις προτεινόμενες καινοτομίες περιλαμβάνεται και η δημιουργία του μνημειακού άξονα της πλατείας Αριστοτέλους. 

 

 

1922 – 1940 : Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαθίστανται στην πόλη δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Οι διαδικασίες αποκατάστασης και ενσωμάτωσή τους θα συμβάλουν στη γιγάντωση της Θεσσαλονίκης, γύρω από το ιστορικό κέντρο της οποίας δημιουργούνται πολλοί προσφυγικοί οικισμοί.

1926 : Ιδρύεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο τις επόμενες δεκαετίες θα εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

1926 :  Διοργανώνεται η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η μεγάλη επιτυχία της οποίας θα την καταστήσει, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το σπουδαιότερο οικονομικό γεγονός της χώρας.

1927 : Λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, από τον Χρήστο Τσιγγιρίδη.

1930 :  Στις 14 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στις οποίες ψηφίζουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 140 γυναίκες.

1939 : Ιδρύεται η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η οποία συνέβαλε σημαντικά στη διάσωση, καταγραφή και προβολή της ιστορίας της Μακεδονίας.

1940 : Στις 2 Ιουλίου εγκαινιάζεται το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, η πρώτη σημαντική σκηνή της πόλης.

1940 : Στις 28 Οκτωβρίου η φασιστική Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Οι νέοι της Θεσσαλονίκης, μαζί με όλα τα ελληνόπουλα, τρέχουν να υπερασπιστούν την τιμή και την αξιοπρέπεια της πατρίδας τους.

1941 : Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι έλληνες στρατιώτες στα οχυρά της Ανατολικής Μακεδονίας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ακόμη αντιστέκονται.

1942 : Οι δυνάμεις κατοχής κατάσχουν όλα τα τρόφιμα της χώρας. Το χειμώνα, η Θεσσαλονίκη λιμοκτονεί και δεκάδες άνθρωποι κείτονται νεκροί στους δρόμους.

1944 : Στις 30 Οκτωβρίου τα Γερμανικά Στρατεύματα αποχωρούν και η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται.

1949 : Μετά από πολυετείς εργασίες αναστύλωσης, παραδίδεται στους πιστούς ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης, ο οποίος είχε καταστραφεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. 

1950 – 1970 : Μεγάλη οικιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Η πόλη διπλασιάζεται, οι όμορφες περιφερειακές συνοικίες αποκτούν πολυώροφες κατοικίες και ο πληθυσμός της φτάνει τις 800.000 κατοίκους. Στην ανατολική πλευρά της πόλης κατασκευάζεται, με επιχωματώσεις, η νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στην οποία, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιουργεί όμορφους κήπους.  

 

 

1957 : Ιδρύεται ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.) και αναλαμβάνει τις αστικές μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων.

1957 : Ξεκινά τη λειτουργία της η Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, η οποία, το 1990, μετασχηματίστηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία.

1960 : Εγκαινιάζεται το Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, 40.000 θέσεων, το οποίο θα αποτελέσει έκτοτε μια σπουδαία κυψέλη αθλητισμού.

1960 : Διοργανώνεται το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο, στα χρόνια που ακολουθούν, καθιερώνεται ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

 

1961 : Από τη Θεσσαλονίκη εκπέμπεται η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

1963 : Εγκαινιάζεται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα εκτίθενται έκτοτε οι εξαιρετικοί θησαυροί της Μακεδονίας.

1996 : Αποκαλύπτεται σε ανασκαφές η αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσει έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης.      

1966 : Θεσμοθετείται, από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Δημητρίων, το οποίο αναβιώνει τις σπουδαίες βυζαντινές γιορτές της πόλης.

1966 : Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλέ ντε Σπορ) που έδωσε χειμερινή στέγη σε εκατοντάδες αθλητές της πόλης.

1970 : Κατασκευάζεται ο πύργος του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα σύγχρονα αξιοθέατα της πόλης.   

1974 : Τοποθετείται στην παραλία της πόλης το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα.

1977 : Στις 8 Νοεμβρίου, ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, μετά από 15 χρόνια ερευνών, ανακαλύπτει στην περιοχή της Βεργίνας τον ασύλητο τάφο του μακεδόνα Βασιλιά Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών εκτίθεντο, μέχρι την κατασκευή του Μουσείου της Βεργίνας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

1979 : Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το πρώτο ίδρυμα σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

1982 : Εγκαινιάζεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για να διαφυλάξει την ιστορική μνήμη.

1983 : Ιδρύεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης για τη διάσωση ιστορικών αρχείων της πόλης και την ανάπτυξη των ιστορικών σπουδών για τη Θεσσαλονίκη. 

1985 : Η Θεσσαλονίκη εορτάζει την επέτειο των 2.300 ετών από την ίδρυσή της.

1989 : Η Ουνέσκο ανακηρύσσει 16 παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

1989 : Ιδρύεται η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100,  η πρώτη δημοτική και μη κρατικά ελεγχόμενη τηλεόραση της Ελλάδος.

1993 : Εγκαινιάζεται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να αναδείξει τη σπουδαία βυζαντινή κληρονομιά της πόλης. 

1997 : Η Θεσσαλονίκη ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και στη πόλη διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει η έκθεση των θησαυρών του Αγίου Όρους.

1997 - 1998 : Επ' ευκαιρία της ανακήρυξης της πόλης, πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ιδρύονται στη Θεσσαλονίκη σημαντικά μουσεία, ανάμεσά τους το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο προικίζεται με τη σπουδαία συλλογή Κωστάκη, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.  

2000 : Στις 2 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

2005 : Ιδρύεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

2006 : Συστήνεται η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη στην πόλη εταιρειών τεχνολογίας αιχμής.  

2008 : Εγκαινιάζεται στους εσωτερικούς χώρους του Λευκού Πύργου, μόνιμη ψηφιακή έκθεση για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

 

 

πηγή

 

 

Read 1805 times

Related items

Bookmark and Share

Translate this article:

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Thessaloniki Poli twn Balkaniwn banner

Republic Radio 100.3 02

Bibliopwleio