Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Κύπρος Νικολαΐδης: Χειρουργείο μέσα στη μήτρα! (The Guardian)

 

 

Στην αίθουσα 1 του ερευνητικού κέντρου Harris Birthrifht του νοσοκομείου King’s College στο Λονδίνο, μπορεί να συναντήσει κανείς τους πιο μικροσκοπικούς και τους πιο εύθραυστους ασθενείς του κόσμου. Πρόκειται για τους ασθενείς του 62 ετών διεθνούς φήμης καθηγητή εμβρυομητρικής ιατρικής Κύπρου Νικολαΐδη. Πρόκειται για έναν θαυματοποιό, όπως τον χαρακτηρίζουν, ένα πρωτοπόρο στον χώρο της εμβρυομητρικής ιατρικής, που το μόνο που υπόσχεται είναι ότι θα δώσει στους λιλιπούτειους ασθενείς του κάθε ευκαιρία να γεννηθούν υγιείς.
 
 

 

Συγγενής διαφραγματοκήλη

Σε ένα αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο, γεμάτο με μόνιτορ, η επιστήμη, η τεχνολογία και η εμπειρία συνασπίζονται, καθώς ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μία επέμβαση, προκειμένου να «διορθώσει» μία ανωμαλία που μπορεί να επιφέρει ακόμη και το θάνατο του νεογέννητου, τη συγγενή διαφραγματοκήλη (CDH). Η συγγενής διαφραγματοκήλη είναι σπάνια. Στο 1 στα 4.000 αγέννητα μωρά θα δημιουργηθεί μία τρύπα στο διάφραγμα, τη λεπτή μυϊκή μεμβράνη που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά και η οποία κρατάει στη θέση το στομάχι, το συκώτι και το έντερο. Αν όμως αυτά περάσουν μέσα από το κενό που θα δημιουργηθεί στη θωρακική κοιλότητα, οι πνεύμονες θα πιεστούν και, στη χειρότερη περίπτωση, δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ώστε να αναπνεύσει το μωρό μόλις γεννηθεί. Το ένα τρίτο από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσε να σωθεί από τη μέθοδο  FETO (από τα αρχικά των λέξεων fetoscopic tracheal occlusion που σημαίνει ενδοσκοπική απόφραξη τραχείας) που εφαρμόζει ο κ. Νικολαΐδης.
 
 
Η κόρη της 35χρονης Λουίσα Γκαλόζο είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις και τα επόμενα 30 λεπτά ο κ. Νικολαΐδης θα πετύχει κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο πριν από μία δεκαετία: Θα εισάγει ένα μικροσκοπικό μπαλόνι από λάτεξ μέσα από το τοίχωμα της μήτρας και εν συνεχεία μέσα από το στόμα του εμβρύου, θα το τοποθετήσει στην τραχεία και θα το φουσκώσει. Το μπαλόνι αυτό, που τοποθετείται συνήθως την 26η με 28η εβδομάδα της κύησης, θα αφαιρεθεί περίπου την 35η. Με αυτή τη μέθοδο, ο κ. Νικολαΐδης εκτιμά ότι στις πιο σοβαρές περιπτώσεις συγγενούς διαφραγματοκήλης αυξάνεται η πιθανότητα επιβίωσης από 15-20% σε 50%. Εάν η επέμβαση πετύχει, τα μωρά αυτά μπορούν να γεννηθούν με ασφάλεια, αν και ίσως χρειαστεί να υποβληθούν σε μία ακόμη επέμβαση μετά τη γέννηση για να διορθωθεί η κήλη και να επανατοποθετηθούν τα εσωτερικά όργανα στη σωστή θέση.
 
 

Σύνδρομο υποκλοπής διδύμων

Ανάμεσα σε αυτές τις μεθόδους είναι και η ενδοσκοπική επέμβαση laser που χρησιμοποιείται για να καυτηριάσει αιμοφόρα αγγεία που μοιράζονται πανομοιότυπα δίδυμα τα οποία έχουν το σπάνιο (εμφανίζεται σε 50 στις 100.000 κυήσεις) και πολύ επικίνδυνο σύνδρομο της εμβρυοεμβρυϊκής μετάγγισης (TTTS). Τα μονοχοριακά δίδυμα που μοιράζονται έναν κοινό πλακούντα, μοιράζονται και την κυκλοφορία του αίματος. Το σύνδρομο υποκλοπής διδύμων, όπως αλλιώς λέγεται, προκαλείται όταν εμφανίζεται ανισορροπία στην παροχή αίματος στα δύο έμβρυα με αποτέλεσμα το ένα από τα δύο να λαμβάνει υπερβολική ποσότητα αίματος. Τόσο ο «απατεώνας»  όσο και το «θύμα», όπως συνηθίζει ο ίδιος να αποκαλεί τα έμβρυα, κινδυνεύουν.
 
Από την πρώτη φορά που έκανε, πειραματικά, την επέμβαση αυτή το 1992, εκτιμά πως την έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 φορές.  Χρησιμοποιώντας ενδοσκόπιο με μία δέσμη ακτίνων laser, αναγνωρίζει τα κοινά αιμοφόρα αγγεία που δημιουργούν το πρόβλημα και τα καυτηριάζει μπλοκάροντας την όποια επικοινωνία υπήρχε μεταξύ των εμβρύων.
 
H Κλερ Μπέργκον είναι έγκυος 17 εβδομάδων και η διαφορά στο μέγεθος ανάμεσα στα δύο της αγόρια είναι ήδη 37%. Όπως όλοι οι ασθενείς του κ. Νικολαΐδη, η Κλερ και ο σύζυγός της κατέφθασαν τρομοκρατημένοι από την είδηση ότι τα παιδιά τους ίσως δεν καταφέρουν να επιβιώσουν και έχουν ενημερωθεί ότι η μέθοδος αυτή έχει πολλούς κινδύνους. Ξέρουν ότι, παρά τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να έχουν, η μέθοδος αυτή είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να κάνουν. Διαφορετικά ο κίνδυνος να χάσουν και τα δύο τους παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερος.
 
 
 

Ποιος είναι ο Κύπρος Νικολαΐδης

Ο Κύπρος Νικολαΐδης γεννημένος στην Κύπρο, γιος Κύπριου γιατρού, ήταν φοιτητής στο King’s College. Στο τελευταίο έτος, που οι φοιτητές ιατρικής πρέπει να επιλέξουν πού θα κάνουν την πρακτική τους, ο φόβος του για τα αεροπλάνα τον «ανάγκασε» να μείνει στο Λονδίνο όπου ένας πρωτοπόρος μαιευτήρας-γυναικολόγος κατέφθασε φέρνοντας ένα μηχάνημα υπερήχων. Ο Νικολαΐδης μαγεύτηκε από την εικόνα του εμβρύου μέσα στη μήτρα και μέσα σε λίγο χρόνια έγινε ένας από τους κορυφαίους της εμβρυϊκής ιατρικής.
 
Η έρευνα για τον κ. Νικολαΐδη είναι το παν. Έχοντας ως βάση την πανεπιστημιακή κλινική του King’s College, διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο στο Fetal Medicine Centre, και τα κέρδη επενδύονται στο Fetal Medicine Foundation charity, που επιχορηγεί έρευνες και εκπαίδευση στην έγκαιρη ανίχνευση ανωμαλιών και την ανάπτυξη μεθόδων επιδιόρθωσης των ανωμαλιών αυτών.
 
 
Σήμερα, τους τοίχους του γραφείου του διακοσμούν φωτογραφίες χαμογελαστών μωρών, και ανάμεσά τους πολλά δίδυμα και τρίδυμα. Είναι οι επιτυχίες του. Αλλά αυτές οι «επιτυχίες» τον φορτώνουν με το βάρος των προσδοκιών. Είναι μεγάλη πίεση για αυτόν το γεγονός ότι ξέρει ότι πολλά μωρά θα πεθάνουν ό,τι και να γίνει. Προσπαθεί πάντα να ανακαλύψει είτε εάν έκανε κάτι λάθος είτε εάν μπορεί να κάνει οτιδήποτε για να βελτιώσει την τεχνική του. Και πολύ συχνά γίνεται αποδέκτης του θυμού των γονιών γιατί «όταν σε βλέπουν σαν θαυματοποιό, αν κάτι πάει στραβά δεν είσαι ο απλός γιατρός που προσπάθησε. Γίνεσαι το αντίθετο του θαυματοποιού. Γίνεσαι ο διάβολος».
 
Σαράντα χρόνια τώρα, δεν μετάνιωσε στιγμή για τον δρόμο που διάλεξε. Θεωρεί συναρπαστικό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, να ανοίγει νέα μονοπάτια. Το άγχος τεράστιο όταν εφαρμόζεις νέες τεχνικές. Η θλίψη και η αγανάκτηση μεγάλη όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αλλά η απόλυτη ανταμοιβή για όσα κάνει είναι όταν του στέλνουν φωτογραφίες των μωρών σημειώνοντας πάνω «Ευχαριστώ, αυτό το μωρό δεν θα είχε γεννηθεί χωρίς εσάς».
 
Επιμέλεια: Τασούλα Μελισσοπούλου
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε για θέματα εγκυμοσύνης
 
Read 2024 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02