Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Πως γίνεται η αυτοεξέταση του μαστού (βίντεο)

 

 
 
Η αυτοεξέταση του μαστού πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών και να συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής κάθε μήνα αμέσως μετά την περίοδο. Ιδανικές ημέρες είναι από την 7η έως τη 12η ημέρα του κύκλου γιατί τότε είναι κατά κανόνα οι μαστοί πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι.
 
Η μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού πρέπει να συνδυάζεται με τη κλινική εξέταση των μαστών από ογκολόγο κάθε 2 με 3 χρόνια για γυναίκες κάτω των 30 ετών, με τη κλινική εξέταση των μαστών και υπερηχογράφημα κάθε χρόνο για τις γυναίκες 31 έως 39 ετών και με τη κλινική εξέταση και μαστογραφία μια φορά το χρόνο για τις γυναίκες άνω των 40 ετών. 
 
Οι γυναίκες που εξετάζουν τακτικά το στήθος τους, έχουν καλύτερη γνώση του φυσιολογικού τους μαστού και έχουν επομένως τη δυνατότητα να ανακαλύψουν έγκαιρα οποιαδήποτε σημεία μπορεί να υποδηλώνουν την εμφάνιση καρκίνου. 
 
 
 

Σημεία που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

Προσέξτε για οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος σας ή στη περιοχή της μασχάλης.Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα επικοινωνήστε με έναν ογκολόγο!
 
• εξογκώματα, σκληρίες. οζίδια ή πάχυνση στο εσωτερικό του μαστού ή τη περιοχή της μασχάλης 
• οίδημα, θερμότητα, ερυθρότητα ή αλλαγή του χρώματος του στήθους σας
• μεταβολή στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους σας
• πτύχωση ή ζάρωμα του δέρματος
• φαγούρα, εξάνθημα ή πληγή στη θηλή
• έλξη προς τα έσω της θηλής ή σε άλλα μέρη του μαστού
• ξαφνική εμφάνιση εκκρίματος της θηλής
• εμφάνιση νέου πόνου σε κάποιο σημείο του μαστού που δεν υποχωρεί
 
Είναι πιθανό να παρατηρήσετε αλλαγές όπως στο σχήμα του μαστού ή την παρουσία ογκιδίων που θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα σημάδια καρκίνου. Αν δείτε ή αισθανθείτε οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος σας, επισκεφθείτε άμεσα έναν ογκολόγο για μια κλινική εξέταση (ψηλάφηση μαστού). 
 
 

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ. 

 

Πώς πρέπει να γίνεται;

Η αυτοεξέταση του μαστού δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στη προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης. Πρέπει να κάνουμε πρώτα μία οπτική εξέταση και μετά να ακολουθεί η ψηλαφητική.
 
Οπτική εξέταση
 
Η γυναίκα στέκεται μπροστά στον καθρέπτη με τα χέρα της κάτω στα πλάγια. Παρατηρεί εάν έχει προκύψει κάτι ασυνήθιστο στην εμφάνιση των μαστών της. Συνήθως ο ένας μαστός είναι λίγο πιο μεγάλος από τον άλλο. Αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα των μαστών. Επίσης πρέπει να προσέξουμε εάν υπάρχει κάποιο εξόγκωμα ή εισολκή (βαθούλωμα- «τράβηγμα» προς τα μέσα) του δέρματος ή της θηλής καθώς και τυχόν πάχυνση του δέρματος ή ερυθρότητα ή σκληρή σύσταση με διατεταμμένους πόρους (δέρμα σαν πορτοκάλι- “peau d’orange”). Η εξέταση αυτή επαναλαμβάνεται με τα χέρια σηκωμένα πίσω από το κεφάλι και με τα χέρια λίγο κάτω από τη μέση και πιέζοντας με δύναμη τη λεκάνη ώστε να σφίγγουν οι μύες του στήθους. Τέλος επαναλαμβάνουμε την εξέταση γυρνώντας στο πλάϊ και από τις δύο πλευρές.
 
Εδώ πρέπει να ψάξετε για:
 
•Κάτι ασυνήθιστο στο μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα
•Εάν το στήθος σας έχει ομαλό περίγραμμα και σχήμα χωρίς καμία παραμόρφωση ή κάποιο πρήξιμο
 
Αν δείτε κάποια από τις ακόλουθες αλλαγές, πρέπει να την επισημάνετε στον ογκολόγο σας:
 
•Πτύχωση, διόγκωση ή εξόγκωμα στο δέρμα
•Μια θηλή που έχει αλλάξει θέση ή μια ανεστραμμένη θηλή (που έλκετε προς τα έσω αντί να προεξέχει)
•Ερυθρότητα, εξάνθημα, ή πρήξιμο
 
 
Στο ντους
 
Σηκώστε το ένα χέρι πίσω από το κεφάλι σας και με τα δάχτυλα του άλλου χεριού αρχίστε να εξετάζετε με κυκλική φορά το στήθος σας, από την περιφέρεια μέχρι να φτάσετε στη θηλή. Ελέγξτε την περιοχή προς τον ώμο και τη μασχάλη. Επαναλάβετε το ίδιο και για το άλλο στήθος.
 
 
 
Ψηλαφητική εξέταση στο κρεβάτι
 
Ξαπλώστε ανάσκελα και βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από την ωμοπλάτη σας. Σηκώστε το χέρι που είναι στην πλευρά του μαστού τον οποίο θέλετε να ψηλαφήσετε και τοποθετήστε το πίσω από το κεφάλι σας. Με το άλλο χέρι ψηλαφήστε με κυκλικές κινήσεις το μαστό σας. Ψηλαφίστε και τη θηλή και πιέστε να δείτε αν εκκρίνει κάποιο υγρό ή αίμα. Στο τέλος ψηλαφήστε την αντίστοιχη μασχάλη και ψάξτε αν υπάρχουν τυχόν διογκώσεις. Επαναλάβετε τα ίδια βήματα και για τον άλλο μαστό.
 
 
Η ψηλάφηση πρέπει να γίνεται με ενωμένα τα δάκτυλα του δεξιού χεριού και να αφορά όλη την έκταση του αριστερού μαστού. Άρχισε με κυκλικές κινήσεις, από την περιφέρεια και προχώρησε σταδιακά σε μικρότερους κύκλους ώσπου να φτάσεις στην θηλή. Πίεσε τη θηλή να δεις αν βγάζει κάποιο έκκριμα.
 
       
 
Η εξέταση γίνεται κάνοντας μικρούς κύκλους ξεκινώντας από την εξωτερική πλευρά, κατευθυνόμενες προς τις θηλές. Θα πρέπει να καλύψετε όλη την επιφάνεια εξετάζοντας για ογκίδια και σκληρά εξογκώματα. Εξετάστε και την περιοχή της μασχάλης για τυχόν εξογκώματα.
 
                
 
Ελέγξτε ολόκληρο στήθος από πάνω έως κάτω, και από τη μία πλευρά έως την άλλη (από την κλείδα σας έως το κατώτερο μέρος του μαστού και από τη μασχάλη σας έως το στέρνο σας). Ακολουθήστε ένα σχέδιο για να βεβαιωθείτε ότι θα καλύψετε ολόκληρο το μαστό. Μπορείτε να αρχίσετε με τη θηλή ψηλαφώντας την και πιέζοντας την ελαφρά έτσι ώστε να ελέγξετε για πιθανή παρουσία κάποιου ογκιδίου ακριβώς από κάτω από αυτή ή για πιθανή παρουσία εκκρίματος και κινηθείτε προς τη περιφέρεια έως ότου καλύψετε ολόκληρο το στήθος. Μπορείτε επίσης να μετακινείτε τα δάχτυλά σας πάνω-κάτω κάθετα, σε παράλληλες σειρές.  Το σχέδιο που θα ακολουθήσετε ώστε να καλύψετε ολόκληρο το μαστό και οι κινήσεις του χεριού σας θα είναι αυτές που σας βολεύουν και σας βοηθούν να είστε πιο αποτελεσματική. Οι περισσότερες γυναίκες διαπιστώνουν ότι ο ευκολότερος τρόπος για να ψηλαφήσουν το στήθος τους είναι όταν το δέρμα τους είναι υγρό και ολισθηρό, έτσι προτιμούν να το κάνουν κατά τη διάρκεια του ντους ή κατά τη διάρκεια της περιποίησης του δέρματος με κάποια ενυδατική κρέμα. 
 
Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται συνολικά τα βήματα που μπορείτε να κάνετε :
 
 

Πότε πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση;

- Έναρξη μετά την ηλικία των 20 ετών
- 5η έως 7η ημέρα της περιόδου
- Εμμηνοπαυσιακές και έγκυες την ίδια ημέρα του μήνα
- Τουλάχιστον μία φορά το μήνα
 
Κατά την παραπάνω διαδικασία, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να μην μείνει καμία περιοχή του μαστού αψηλάφητη. Για οποιοδήποτε ασυνήθιστο εύρημα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως ο γυναικολόγος .Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο, άρα δίνει περισσότερες πιθανότητες ίασης.
 
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 
Read 1673 times

Related items

Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02