Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Επέμβαση ρουτίνας πλέον σήμερα η ολική αρθροπλαστική για την οστεοαρθρίτιδα. Σε ποιους ασθενείς ενδείκνυται; (βίντεο)

 
 

H οστεοαρθρίτιδα αφορά κυρίως ηλικιωμένα άτομα και ως επί το πλείστον τα κάτω άκρα αυτών (ισχίο και γόνυ). Είναι δυνατό όμως να εμφανισθεί και σε νεαρά άτομα ακόμη και σε παιδιά (π.χ. η μετατραυματική και η οροφιλική οστεαρθρίτιδα, η δεύτερη ως συνέπεια των συχνών ενδαρθρικών αιμορραγιών, η οστεοαρθρίτιδα ισχίου μετά από νέκρωση της μηριαίας κεφαλής λόγω επιφυσιολίσθησης κ.α.).

Τραύμα, επαναλαμβανομένη καταπόνηση αρθρώσεων (επαγγέλματα που υπάρχει γονάτισμα, χείριστες πληκτρολογίου, εργάτες με επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην γραμμή παραγωγής, εργάτες στα ναυπηγεία, μεταλλωρύχοι κλπ. υψηλής ενέργειας αθλητές (ποδοσφαιριστές κλπ), μεταβολικές και συγγενείς ανωμαλίες είναι απο τις αιτιες που μπορει να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα.

Η απώλεια του αρθρικού χόνδρου προκαλεί την μείωση του ύψους του μεσαρθρίου διαστήματος, σκλήρυνση του υποχονδρίου οστού και στη δημιουργία υποχόνδριων κύστεων, σχηματισμό οστεοφύτων. Στην εξελικτική πορεία των οστεαρθριτικών εξεργασιών είναι δυνατόν η άρθρωση να παραμορφωθεί και να αγκυλωθεί ή να καταστεί ασταθής. Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις των αρθρικών επιφανειών μπορούν να οδηγήσουν σε αρθρικές παραμορφώσεις (π.χ. βλαισό ή ραιβό γόνυ).
 

Συντηρητική θεραπεία

Η αποφόρτιση της άρθρωσης που πάσχει πχ με τη χρήση ενός μπαστουνιού μείωση του βάρους μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το κρύο και η υγρασία, ως και οι παράγοντες που συχνά αναζωπυρώνουν την οστεοαρθρίτιδα - διακοπές πρέπει να επιλέγονται περιοχές με ξηρό και ζεστό κλίμα. Επίσης η συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) τα οποία ελέγχουν συνήθως τα συμπτώματα αλλά δεν εμποδίζουν την εξέλιξη της νόσου, ενδοαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος, λήψη παραγώγων της γλυκοζαμίνης, φυσικοθεραπεία και ορθοπαιδικά μηχανήματα μυικής ενδυνάμωσης. Η μη-χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την τροποποίηση δραστηριότητας σταματώντας εκείνες τις δραστηριότητες που προκαλούν τον πόνο, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα , και την απώλεια βάρους. Τα παράγωγα του υαλορονικου οξέος (glucosamine και chondroitin) είτε ως ενδοαρθρικα σκευαυσματα είτε ως συμπληρώματα φαίνεται ότι βοηθούν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξει ότι η χρήση τους θεραπεύει την οστεοαρθρίτιδα.
 

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική των αρθρώσεων εφευρέθηκε το 1962 και ειναι ένας από τους μεγάλους θριάμβους του εικοστού αιώνα. Η ολική αρθροπλαστική της αρθρωσης που προσβάλεται με μεταλικές προθέσεις (εικόνες) είναι μια επιτυχημένη τεχνική που σε παγκοσμιο επιπεδο και τέτοιες επεμβάσεις γίνοται χιλιάδες κάθε μερα. 
Ανάλογα με την έκταση της ζημίας και των συμπτωμάτων και της ηλικίας του ασθενή, οι χειρουργικές επιλογές αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου περιλαμβάνουν τις οστεοτομίες (στο οποίο το κόκαλο κόβεται για να ευθυγραμμίσει εκ νέου την άρθρωση) και, συχνότερα, η ολική αρθροπλαστική ισχίων δηλαδη η αντικατάσταση της άρθρωσης με μεταλικά υλικα

H απόφαση να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίων λαμβάνεται από τον ασθενή. Για μερικούς ανθρώπους, η ανικανότητα να συμμετέχει στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ο πόνος (ειδικά πόνος κατα τη διάρκεια της νύχτας) είναι ένα άλλο ισχυρό κίνητρο για τη χειρουργική επέμβαση.

Η ύπαρξη άριστων χειρουργικών τεχνικών και των ανθεκτικών υλικών για να αντικατασταθεί η "χαλασμένη" άρθρωση των ισχίων έχει κάνει την ολική αρθροπλαστική ισχίων μια ελκυστικότερη επιλογή για πολλούς ασθενείς συνολικά, ολική αρθροπλαστική ισχίων θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής και αποτελεσματική.
 
Η χειρουργική επέμβαση συνηθως εκτελείται με την επισκληρίδια αναισθησία. Αυτή η μορφή αναισθησίας μειώνει σημαντικά την πιθανότητα των επιπλοκών που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση και επιτρέπει μια γρηγορότερη αποκατάσταση. Οι ασθενείς νοσηλεύονται συνήθως για 10 ημέρες και είναι έπειτα ελεύθεροι να επιστρέψουν το σπίτι ή, εάν απαιτούν την πρόσθετη βοήθεια, σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης.
 
 
Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι άριστα (ποσοστά ύφεσης του πόνου 85-93%) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών. Ενώ οι επιπλοκές μπορούν να εμφανιστούν, η επίπτωσή τους είναι χαμηλή.
 
 
 
 
Read 1815 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02