Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Γεροντική Άνοια. Υπάρχει γενετική προδιάθεση;

 
 
Η ικανότητα χρήσης και ελέγχου των γνώσεων (γνωσιακή ικανότητα) εξαρτάται από την συνδυαστική λειτουργία της Μνήμης, της κατάστασης της συνείδησης, της γλώσσας, των οπτικοαντιληπτικών λειτουργιών, της διάθεσης και των συναισθημάτων.
 
Πολύ συχνά όμως η χρήση του όρου «γνωσιακές διαταραχές» περιοίζεται στις διαταραχές της Μνήμης, που μπορεί με τη σειρά τους να περιλαμβάνουν διαταραχές της εκμάθησης νέων πληροφοριών, απόκτηση γνώσεων που έχουν ήδη μαθευτεί, της προσοσχής στα περιβάλλοντα ερεθίσματα της οργάνωσης των γνώσεων. Πάντως η αξιολόγηση των γνωσιακών διαταραχών της γεροντικής ηλικίας πρέπει να είναι γενική και να αφορά ολόκληρη την σφαίρα της προσωπικότητας.
 
Η γεροντική διανοητική εκφύλιση μπορεί να περιγραφεί ως κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση των γνωσιακών επιδόσεων, αρκετή ώστε να είναι εμφανής και να μπορεί να εκτιμηθεί από το υποκείμενο ή και τους οικείους του. Σ’αυτόν τον ορισμό είναι φανερό ότι η πτώση των διανοητικών λειτουργιών ορίζεται σε σύγκριση με το προηγούμενο λειτουργικό επίπεδο του ατόμου σε χρονική κλίμακα.
 
Η βαρύτητα της είναι χαρακτηριστική για την συμπτωματολογία στις γνωσιακές διαταραχές μπορεί να τοποθετηθεί σ’ ένα διασυνεχές που ορίζεται αφ’ ενός από την απουσία οποιασδήποτε διαταραχής και αφ’ εφετέρου από τις σοβαρότερες μορφές άνοιας, στις οποίες το άτομο χάνει τις ικανότητες αυτόνομης ζωής και σχέσης με το περιβάλλον.
 
Η Άνοια, συνεπώς, ορίζεται ως επίκτητη πτώση των νοητικών λειτουργιών σε σχέση με τα προηγούμενα γνωσιακά επίπεδα του ασθενούς.  Το κύριο χαρακτηριστικό είναι το έλλειμα της πρόσφατης και παλαιάς μνήμης, της κριτικής ικανότητας και από μεταβολή της προσωπικότητας. Η βαρύτητα της πάθησης ορίζεται βάσει της μείωσης των επιπέδων προσαρμογής ενός ατόμου.  
 
Είναι ελαφρά όταν το άτομο εξακολουθεί να φροντίζει τον εαυτό του ακόμη και αν υπάρχει μείωση των εργασιάκών ή κοινωνικών δραστηριότήτων. Είναι μέτρια όταν το άτομο απαιτεί κάποια βαθμό επίβλεψης. Είναι βαριά όταν οι ατομικές ικανότητες έχουν μειωθεί σε βαθμό που το άτομο χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη.
 
Από αιτιολογική άποψη μπορούμε να διαιρέσουμε τις Άνοιες σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. 
 
Μεταξύ των πρωτοπαθών Ανοιών συγκαταλέγονται η Νόσος Alzheimer και η Νόσος του Pick.
 
Οι δευτεροπαθείς Άνοιες οφείλονται σε διάφορα αίτια: αγγειακά, λοιμώδη, φλεγμονώδη, δυσμεταβολικά και δυσενδοκρινικά, φαρμακολογικά, τοξικά, τραυματικά, από διαιτητικές ανεπάρκειες και από νεοπλασματικές διεργασίες.
 
Οι παράγοντες, τώρα, που προδιαθέτουν την εκδήλωση Άνοιας μπορούν να διαχωριστούν σε βέβαιους και σε πιθανούς προδιαθεσικούς.  Στους βέβαιους ανήκει πρώτα από όλα η μεγάλη ηλικία, καθώς η Άνοια είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας του ηλικιωμένου πληθυσμού. Δεύτερος παράγοντας είναι η πιθανή γενετική προδιάθεση. Πρόσφατες έρευνες στη μοριακή γενετική έδειξαν ότι αρκετά γονίδια είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση της οικογενιακής μορφής της Νόσου, καθώς μερικές οικογένειες με Νόσο Alzheimer παρουσιάζουν την εικόνα μιας κληρονομούμενης νόσου. Από μελέτες σε τέτοιες οικογένειες οι ερευνητές βρήκαν περιοχές τεσσάρων χρωμοσωμάτων που συσχετίζονται με τη Νόσο Alzheimer και είναι τα χρωμοσώματα 21,14,19 και 1, ενώ και το περιβάλλον και οι διάφορες συνήθειες φαίνεται επίσης να επιδρούν στην εμφάνιση της Νόσου. Υπάρχουν χώρες, όπως η Νιγηρία, που δεν παρατηρείται Alzheimer,ενώ σε άλλες είναι πιο συχνή, όπως η Κίνα, και η Ιαπωνία, όπου είναι πιο συχνή η αγγειακή αιτιολογία απ’ ότι η Νόσο Alzheimer.  Ασφαλώς οι διαγνωστικές μέθοδοι μπορεί να παίζουν ρόλο.
 
Οι γυναίκες έχουν κάποιο ελαφρά αυξημένο ρίσκο (13%) σε σχέση με τους άνδρες, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται από όλες τις μελέτες και ίσως να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο.
 
 
Ο συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 50% μόνο των μονογενών διδύμων προβάλλεται από τη Νόσο, αλλά και,  όταν δυο μονογενείς δίδυμοι προβληθούν, η ηλικία έναρξης της Νόσου μπορεί να διαφέρει και κατά 15 χρόνια. Το γεγονός ότι και οι δυο αναπτύσσουν τη Νόσο υποστηρίζει την άποψη ότι είναι γενετική και τα γονίδια είναι υπεύθυνα για την έναρξη της. Από την άλλη το γεγονός ότι εμφανίζουν τη Νόσο σε διαφορετικούς χρόνους, υποστηρίζει την επίδραση του περιβάλλοντος, έτσι ώστε κάποιοι παράγοντες να επιβραδύνουν την εμφάνιση της Νόσου και κάποιοι άλλοι να την επιτυγχάνουν.
 
Συνεπώς, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι στο ότι θα βρουν κάποιους παράγοντες, οι οποίο θα τους επιτρέπουν να καθορίζουν το χρόνο εμφάνισης της Νόσου και η τροποποίηση τους θα τους επιτρέπει την καθυστέρηση της εμφάνισης της.
 
Στους προδιαθεσικούς παράγοντες μπορούμε να θεωρήσουμε την παρουσία Απολιποπρωτείνης Ε-e4 (ΑΡΟΕ), στο χρωμόσωμα 19.
 
Η μη χρήση κατά την διάρκεια της ζωής διαφόρων κατηγοριών φαρμάκων ( η χρήση οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση στην γυναίκα έχει κάποια προστατευτική δράση, την οποία ίσως έχει και η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων) μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για εμφάνιση της Νόσου. Βιταμίνες Α, C,E, καροτινοειδή, μεταλλικό σελίνιο, γενικά συστατικά που υπάρχουν σε  φρούτα και λαχανικά είναι καλό να υπάρχουν στον οργανισμό σε αφθονία.
 
Επίσης, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ιστορικό καρδιακών επεισοδίων, ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων, παρουσία αρτηριακής υπέρτασης, και συγγενείς με σύνδρομο Down φαίνεται να θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες.
 
Τέλος, υπάρχει μια τρίτη κατηγορία προδιαθεσικών παραγόντων που είναι έντονα αμφισβητούμενοι και σ’ αυτούς ανήκουν το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, οι περιορισμένες ικανότητες στην προφορική και γραπτή χρήση της γλώσσας, ιστορικό επιληπτικών κρίσεων, έκθεση σε μεγάλες ποσότητες αλουμινίου και ψευδαργύρου, που υπάρχει σε μερικά συμπληρώματα διατροφής.
 
 
 
Read 1172 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02