Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

 
 

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια συχνή  κατάσταση του καρπού και του χεριού, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συμπίεση του μέσου νεύρου, καθώς αυτό διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό μονοπάτι στην περιοχή του καρπού, που αποτελείται από οστά, συνδέσμους καθώς και τους μύες και τένοντες που κινούν τα δάχτυλα του χεριού.

Η συμπίεση του μέσου νεύρου μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η υπέρχρηση και η κατακράτηση υγρών(όπου μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των ιστών εντός του σωλήνα). Αυτό το σύνδρομο κυρίως εμφανίζεται σε ηλικίες από 30 έως 60 χρονών, ενώ η συχνότητα του στις γυναίκες είναι περισσότερη από τους άνδρες, πιθανόν λόγω πιο στενής κατασκευής στις γυναίκες του καρπιαίου συνδέσμου.
 
 

Αίτια εμφάνισης του συνδρόμου:

Τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα είναι πολλά. Τα πλέον συνήθη είναι:
 
- επαναλαμβανόμενη έντονη χρησιμοποίηση των χεριών (γραφομηχανή, σφίξιμο γροθιάς,τένις, wind-surf, πλύσιμο στο χέρι κλπ)
- επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψεως του καρπού
- κατάγματα/εξαρθήματα κερκίδος και των οστών του καρπού
- φλεγμονώδεις παθήσεις με συνηθέστερη μορφή την ρευματοειδή αρθρίτιδα
- ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός ή οι ορμονικές διαταραχές μετά την εμμηνόπαυση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
- ανατομικές ανωμαλίες
- τοπικοί όγκοι
 
 
 

Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα είναι:
 
 1ο ΣΤΑΔΙΟ
- Πόνος στον καρπό που μπορεί να ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί.
- Μούδιασμα ή βελόνιασμα στο χέρι.
 
 2ο ΣΤΑΔΙΟ
- Μείωση της δύναμης του χεριού με την τάση να πέφτουν  αντικείμενα από το χέρι και συνεχής απώλεια της ευαισθησίας των δαχτύλων
 
 3ο ΣΤΑΔΙΟ
- Ελάττωση της κινητικότητας της περιοχής.
- Ατροφία των μυών του αντίχειρα.
- Ξηροδερμία, οίδημα ή αλλαγή στο χρώμα του χεριού.
 
 

Συντηρητική Θεραπεία

Μία συντηρητική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική  μόνο στο αρχικό στάδιο. Περιλαμβάνει τη χρήση μη στεροειδών αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων από το στόμα, τη χρήση ναρθήκων νύκτας όπου ακινητοποιούν την πηχεοκαρπική άρθρωση και την έγχυση της κορτιζόνης μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.

 

 

Φυσιοθεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα θεραπεύεται  με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του ασθενή με τον φυσιοθεραπευτή. Ο φυσιοθεραπευτής , έχει σαν προτεραιότητα σε ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα τη μείωση του πόνου, την αύξηση της κινητικότητας και την ενδυνάμωση των μυών του χεριού. Αφού ηρεμήσουν λίγο τα συμπτώματα τις πρώτες ημέρες, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει φυσικοθεραπεία. Αντιφλεγμονώδη μέσα όπως ο υπέρηχος, το laser, η ηλεκτροθεραπεία, το δινόλουτρο κτλ. χρησιμοποιούνται για να περιοριστεί η φλεγμονή και να ξεκινήσει η διαδικασία της επούλωσης. Ασκήσεις με διατάσεις στον καρπό και τον αγκώνα διδάσκονται στον ασθενή έτσι ώστε να διατηρηθεί η κινητικότητα του νεύρου, των μυών και της περιοχής γενικότερα.
 
 
Σημαντικό ρολό στην αποκατάσταση του ασθενούς παίζει η εκπαίδευσή του στο πώς να αποφύγει μια υποτροπή ή νέους τραυματισμούς όταν επιστρέψει στη δραστηριότητα που προκάλεσε το πρόβλημα όπως:
 
- Βελτίωση της στάσης και της τεχνικής, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητας επιβαρύνουν τον καρπό τους.
- Τακτικά διαλείμματα και αλλαγές θέσης.
- Ασκήσεις διάτασης σε τακτά χρονιά διαστήματα.
- Εφαρμογή πάγου στον καρπό μετά από επίπονη χειρωνακτική εργασία.
 
 

Χειρουργική θεραπεία:

 Η χειρουργική θεραπεία έχει ένδειξη επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή λόγω επιδείνωσης των ενοχλημάτων. Η οποιαδήποτε χειρουργική τεχνική αποσκοπεί στην διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού και στην αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.
 
 
 
 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.Atroshi I., Gummassion C., & Johnsson R., Prevalence of Carpal Tunnel Syndrome in general population, JAMA, (1999)
2.Μουϊκη Δ. & Δούκας Ν. Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Αποκατάσταση μετά από ενδοσκοπική θεραπεία, Φυσικοθεραπεία, (1998)
3.Siegel L. The muscle and skeletal systems and disorders. Chicago: Facts on file library of health and living, (2005).
4.Sandra J.Shultz, Peggy A. Houglum. David H. Perrin : Examination Of Musculoskeletal Injuries. Human Kinetics, (2005)
 
 
Read 2086 times

Related items

Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02