Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Σκολίωση και θεραπεία με κηδεμόνα Crass Cheneau®

 
 

Τι είναι σκολίωση;

Η σκολίωση είναι πάθηση που σήμερα αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα εφόσον η διάγνωση γίνει σε μικρή ηλικία.
 

Διάγνωση της σκολίωσης:

Η διάγνωση της σκολίωσης δε χρειάζεται περισσότερο από 1 λεπτό. Κατά την εξέταση της πλάτης, η σκολίωση εμφανίζεται σαν μια ανώμαλη πλευρά στην κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη μπορεί να έχει τη μορφή του “S” ή “C”.
 
 
 

Υπάρχουν άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης εκτός από την σκολίωση;

- Κύφωση ή round back, είναι μια υπερβάλλουσα ανώτερη πίσω καμπύλη.
- Λόρδωση ή swayback, είναι μια υπερβάλλουσα χαμηλότερη πίσω καμπύλη.
 
Μερικές φορές ένας ασθενής με σκολίωση μπορεί επίσης να παρουσιάζει και κύφωση.
 
 

Τι προκαλεί τη σκολίωση;

Οι περισσότερες σκολιώσεις, περίπου το 80%, δεν έχουν καμία γνωστή αιτία και καλούνται ιδιοπαθείς. Μερικές σκολιώσεις κληρονομούνται ενώ άλλες είναι το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος ή ασθένειας. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, η σκολίωση είναι πιο κοινή στα κορίτσια από τα αγόρια.
 

Είναι η σκολίωση θεραπεύσιμη;

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος της καμπύλης και την ηλικία του παιδιού. Όσο ποιο νωρίς ανιχνεύεται η σκολίωση , τόσο περισσότερες επιλογές θεραπείας έχουμε.  Όλες οι αλλαγές από τις κανονικές νωτιαίες καμπύλες πρέπει να ελεγχθούν από έναν ορθοπεδικό. Η φυσική εξέταση πρέπει να περιλάβει την αξιολόγηση με ακτίνες X της πλάτης του παιδιού. Υπάρχουν αυτήν την περίοδο δύο τύποι θεραπείας για τη σκολίωση. Ο ορθοπεδικός παρακολουθεί την εξέλιξη του παιδιού για μια χρονική περίοδο και καθορίζει εάν η καμπύλη αυξάνεται με τον χρόνο. Οι ακτίνες X γίνονται παράλληλα με τη φυσική εξέταση
 

Κηδεμόνας σκολίωσης Crass Cheneau® 

Κηδεμόνες είναι τα ειδικά εξωτερικά στηρίγματα που αποτρέπουν την πρόσθετη καμπή της σπονδυλικής στήλης, και στη πλειονότητα θα αποκαταστήσουν τη σπονδυλική στήλη στην ευθεία . Τα στηρίγματα χρησιμοποιούνται ενώ το παιδί μεγαλώνει Κατά τη διάρκεια χρήσης του κηδεμόνα, τα παιδιά είναι σε θέση να συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες. Οι κηδεμόνες BOSTON και Crass CHENΕAU είναι παραδείγματα δύο τύπων συντηρητικής αγωγής.
 
  
 
 
 
Η χειρουργική επέμβαση ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ, σε μεγαλύτερες ηλικίες η χειρουργική επέμβαση θεωρείται απαραίτητη εάν το πρόβλημα της σκολίωσης μεγαλώσει και κινδυνεύσει η ισορροπία στην υγεία του ασθενούς. Ο ορθοπεδικός διορθώνει στο χειρουργείο, την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης όσο το δυνατόν περισσότερο και την κρατά σε ισχύ.
 
 

Πώς ταξινομείται η σκολίωση ;

Παιδική σκολίωση: παιδιά μικρότερα από 3 ετών
 
Νεανική σκολίωση: μεταξύ των ηλικιών 3-10 ετών
 
Εφηβική σκολίωση: μετά την ηλικία 10 ετών
 
Σε κάθε περίπτωση η σκολίωση είναι ένα πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζεται εύκολα. Η έγκαιρη διάγνωση από τον παιδίατρο ή τον ορθοπεδικό εξασφαλίζει την σίγουρη και γρήγορη αποκατάσταση του προβλήματος. Η σωστή επιλογή κηδεμόνα, η συνεχής άσκηση (ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ & ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ) υπό την καθοδήγηση του Εμβιομηχανικής , η αποδοχή και η συνεργασία του παιδιού καθώς και η στήριξη της οικογένειας στη προσπάθεια αυτή, βοηθούν τα μέγιστα.
 

Ιδιοπαθής σκολίωση - Διάγνωση

Υπάρχει ακόμα η άποψη ότι η ιδιοπαθής σκολίωση είναι αποτέλεσμα μιας ασύμμετρης μυϊκής αδυναμίας ή υποτονίας που μπορεί να οφείλεται σε ελαφρά μη εξελικτική μυοπάθεια ή σε βλάβη της κινητικής ή αισθητικής νεύρωσης των παρασπονδυλικών μυών. δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί αν οι τύποι των νευρομυϊκών βλαβών που αναφέρθηκαν αποτελούν την αιτία της σκολίωσης ή απλά μία από τις ανωμαλίες που τη συνοδεύουν.
 
Κατά κανόνα είναι ασυμπτωματική, γι’αυτό και συχνά διαφεύγει της προσοχής στα αρχικά στάδια. Είναι μια σύνθετη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης στην οποία συνυπάρχουν η πλάγια παρέκκλιση, η στροφή των σπονδύλων και η κύφωση ή κυρίως η λόρδωση της σπονδυλικής στήλης στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με τον αιτιοπαθογενετικό και προγνωστικό της ρόλο (Π. Σημεωνίδης, 1997).
  
 

Διάγνωση – Adam’s test. :

 

Με το σώμα σε όρθια θέση, τα πόδια στο ίδιο επίπεδο παράλληλα και ανοιχτά στο ύψος των ωμών.

Σε αυτή τη θέση κάνουμε κάμψη εμπρός μέχρι εκεί όπου μπορούμε ελεύθερα χωρίς να λυγίσουμε τα γόνατα.

Η παρατήρηση του ατόμου γίνεται από μπροστά κοιτάζοντας στο ίδιο επίπεδο τη σπονδυλική στήλη και τις πλευρές.

Σε περίπτωση ιδιοπαθούς σκολίωσης οι πλευρές και τα σώματα των σπονδύλων δημιουργούν ένα τόξο ορατό πιο ψηλά συγκριτικά από την άλλη πλευρά της σκολίωσης.

Σε περίπτωση λειτουργικής σκολίωσης η όποια παρέκκλιση έχει παρατηρηθεί στην όρθια θέση χάνεται.

 
 
 

Συχνότητα

Είναι αρκετά συχνή πάθηση δεδομένου ότι τα ποσοστά εμφάνισής της στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (και στην Ελλάδα) κυμαίνονται από 3-5% (περίπου 1 στα 20 παιδιά εμφανίζιουν μικρού ή μεγαλύτερου βαθμού παρέκκλιση της Σ.Σ.). Η πλειοψηφία των πασχόντων (6:1) ιδιαίτερα με μεγάλες γωνίες σκολίωσης είναι κορίτσια και μάλιστα ορισμένου τύπου και μορφής (ψηλά, αδύνατα, ξανθά, ανοιχτόχρωμα) (Π. Σημεωνίδης, 1997). Επίσης η εμφάνιση είναι συχνότερη στα παιδιά γυναικών που επίσης εμφανίζουν σκολίωση και ιδιαίτερα στις κόρες των γυναικών αυτών (H.Skinner, 2004). Η ιδιοπαθής σκολίωση εφηβικού τύπου είναι συχνότερη στα κορίτσια, ενώ ο νηπιακός τύπος είναι συχνότερος στα αγόρια (H.Skinner, 2004) .
 

Ταξινόμηση

ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης η σκολίωση διακρίνεται σε: 

Βρεφική (0-3 ετών)

-Αυτοϊωμένη (resolving) και
-Επιδεινούμενη (progressive)

Παιδική (4-10 ετών)

Εφηβική (10-13) που είναι και η συχνότερη
 
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διεθνώς η τάση οι σκολιώσεις να διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
 
- πρώιμη (early onset)που εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 5 ετών και
- όψιμη ( late onset) που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 5 ετών (Letherman και Dickon 1988) (Π. Σημεωνίδης, 1997).
 

Αιτιολογία

Η ακριβής αιτιολογία της πάθησης δεν είναι γνωστή. Η συσχέτιση με βαριές σχολικές τσάντες ή κακή στάση στο γράψιμο δεν έχει βάση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στην εμφάνισή της παίζουν ρόλο παράγοντες κληρονομικοί, ορμονικοί, μηχανικοί, καθώς και διατροφής. Η R. Wynne-Danes (1968) πιστεύει ότι η αιτιολογία της σκολίωσης είναι πολυπαραγοντική (multifactorial) και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γενετικό στοιχείο. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι σε 20-30-6% περίπου των περιπτώσεων ιδιοπαθούς σκολίωσης υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα τέσσερα παιδιά που ο ένας από τους γονείς έχει παρουσιάσει την πάθηση αυτή. Συμπερασματικά μπορεί να λεχθεί ότι η αιτιολογία της σκολίωσης είναι πολυπαραγοντική με επικρατέστερες τη νευρομυϊκή και γενετική θεωρία.
 

 Φυσική εξέλιξη – Πρόγνωση.

Η φυσική εξέλιξη της σκολίωσης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, δεν είναι δυνατόν δηλαδή να προκαθοριστεί η επιδείνωση, η στασιμότητα ή η διόρθωση της παραμόρφωσης.
 
TECHNIQUES DE FABRICATION DE PROTHESES – D’ORTHESES
Επιστ. διεύθυνση Κέντρου Ορθοπεδικής Φροντίδας SPONDYLOS ORTHOAnalysis Lab
 
 
Read 1193 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02