Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Η σιμεπρεβίρη νέο φάρμακο για τη θεραπεία ηπατίτιδας C

 

 

Η Janssen-Cilag International NV ανακοίνωσε ότι ένας νέας γενιάς αναστολέας πρωτεάσης (PI), η σιμεπρεβίρη, έλαβε πρόσφατα άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θεραπεία ενηλίκων με χρόνια ηπατίτιδα C γονότυπου 1 και 4 (Chronic Hepatitis C- CHC), σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.
 
Αυτή η άδεια κυκλοφορίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών επιλογών τριπλής θεραπείας για την ηπατίτιδα C (HCV) για ασθενείς με γονότυπο 1 και 4. Περιλαμβάνει, επίσης, τη σιμεπρεβίρη ως μέρος ενός θεραπευτικού σχήματος με βάση αντιικούς παράγοντες άμεσης δράσης χωρίς ιντερφερόνη, με ή χωρίς ριμπαβιρίνη, χορηγούμενου από το στόμα, διάρκειας 12 εβδομάδων, χωρίς ιντερφερόνη, για ασθενείς με γονότυπο 1 ή 4, οι οποίοι δεν ανέχονται ή δεν είναι κατάλληλοι για θεραπεία με ιντερφερόνη.  
 
Ο HCV αποτελεί μείζον παγκόσμιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Εκτιμάται ότι εννέα εκατομμύρια άνθρωποι  πάσχουν από HCV στην Ευρώπη, οι οποίοι, εάν δεν λάβουν θεραπεία, μπορεί να υποστούν σοβαρή βλάβη στο ήπαρ, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης και του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (HCC). Ο HCV αποτελεί κύριο αίτιο μεταμόσχευσης ήπατος στην Ευρώπη.  Παρότι ο αριθμός των ασθενών που διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά με HCV παρουσιάζει μείωση, μεσολαβούν περίπου 20 - 30 έτη μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων HCV αναμένεται να κορυφωθεί μεταξύ 2030 και 2035. 
 
Ο Δρ Andrew Ustianowski, Πρόεδρος της Βρετανικής Ομάδας για την Ιογενή Ηπατίτιδα (British Viral Hepatitis Group) και Σύμβουλος για τα Λοιμώδη Νοσήματα στο Γενικό Νοσοκομείο του Βορείου Μάντσεστερ, ανέφερε: «Το θεραπευτικό περιβάλλον της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C εξελίσσεται ταχέως. Η σιμεπρεβίρη είναι μία καλά ανεκτή και αποτελεσματική προσθήκη στις θεραπείες μας κατά της ηπατίτιδας C, και αποτελεί μια ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη τόσο για τους ασθενείς με γονότυπο 1 όσο και για τους ασθενείς με γονότυπο 4.»
 
simeprevir1
 
Η άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σιμεπρεβίρη σε συνδυασμό με PegIFN + RBV βασίζεται σε ένα πρόγραμμα κλινικών μελετών, το οποίο περιελάμβανε τρεις πιλοτικές μελέτες φάσης 3, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς. Οι μελέτες, QUEST-1, QUEST-2  και PROMISE , διερεύνησαν τη χρήση της σιμεπρεβίρης σε συνδυασμό με PegIFN + RBV σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς και σε ασθενείς οι οποίοι υποτροπίασαν μετά από προηγούμενη θεραπεία με βάση την ιντερφερόνη. Και οι τρεις μελέτες πέτυχαν τα πρωτεύοντα τελικά σημεία τους και έδειξαν ότι η σιμεπρεβίρη, σε συνδυασμό με PegIFN + RBV, επιτυγχάνει σημαντικά ποσοστά παρατεταμένης ιολογικής ανταπόκρισης σε σύγκριση με τη χορήγηση PegIFN + RBV μόνο.
 
 
Η άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συνδυασμό της σιμεπρεβίρης και της σοφοσμπουβίρης περιλαμβάνει, επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης φάσης 2, COSMOS, σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς. Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε ασθενείς με μηδενική ανταπόκριση σε προηγούμενη θεραπεία και σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς. 
 
Η σιμεπρεβίρη λαμβάνεται μια φορά την ημέρα για 12 εβδομάδες, με τους πρωτοθεραπευόμενους και τους ασθενείς που υποτροπίασαν μετά από προηγούμενη θεραπεία να λαμβάνουν πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη για 24 εβδομάδες και τους ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν σε προηγούμενη θεραπεία να λαμβάνουν συνολική θεραπεία 48 εβδομάδων (συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με μερική και μηδενική ανταπόκριση)1. Σε γενικές γραμμές, είναι καλά ανεκτή, ενώ στις ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες αναφέρθηκαν συχνότερα στις κλινικές μελέτες (συχνότητα ≥ 5%) περιλαμβάνονται η ναυτία, το εξάνθημα, ο κνησμός, η δύσπνοια, η αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα και η αντίδραση φωτοευαισθησίας.
 
Τον Μάρτιο του 2013, η σιμεπρεβίρη εγκρίθηκε για τη θεραπεία του HCV γονότυπου 1 στην Ιαπωνία, τον Σεπτέμβριο του 2013 στον Καναδά, και τον Νοέμβριο του 2013 στις ΗΠΑ, ενώ η πιο πρόσφατη έγκριση δόθηκε στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.
 

Σχετικά με τη Σιμεπρεβίρη

Η σιμεπρεβίρη είναι ένας αναστολέας της πρωτεάσης NS3/4A, ο οποίος αναπτύχθηκε από την Janssen R&D Ireland και την Medivir AB από κοινού.
 

Σχετικά με την ηπατίτιδα C

Ο HCV αποτελεί παγκοσμίως μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για έναν σοβαρό και πολύπλοκο ιό, ο οποίος μεταδίδεται αιματογενώς και εκδηλώνεται με επιπλοκές στο ήπαρ. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και πιθανώς θανατηφόρα βλάβη στο ήπαρ, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης, οδηγώντας σε πιθανή μεταμόσχευση. Στην Ευρώπη, ο HCV αποτελεί κυρίαρχη αιτία μεταμόσχευσης του ήπατος.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τη Μελέτη του Ήπατος (EASL) εκτιμούν ότι το 2011 150 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προσβλήθηκαν από τη χρόνια λοίμωξη με τον HCV.9 Ο ιός ευθύνεται για 350.000 θανάτους παγκοσμίως  και 86.000 θανάτους στην Ευρώπη ετησίως.  Δεδομένου ότι η νόσος είναι συχνά ασυμπτωματική στα πρώιμα στάδιά της, είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί. Μέχρι 90 τοις εκατό των ασθενών με HCV δεν απαλάσσονται από τον ιό χωρίς θεραπεία και αναπτύσσουν χρόνια λοίμωξη.  Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 20 τοις εκατό των ασθενών με HCV θα αναπτύξουν κίρρωση και, από αυτούς, μέχρι 20 τοις εκατό μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος.  Ο γονότυπος 1 του HCV αποτελεί τη συχνότερη μορφή του γονοτύπου παγκοσμίως  και μία από τις μορφές που είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
 
 
 
Read 720 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02