Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Καρδιακή ανεπάρκεια:Απαραίτητη η λήψη μέτρων για την πρόληψη των πρόωρων θανάτων

 

heart disease different types 1

 

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας (Heart Failure Association - H.F.A.) της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (European Society of Cardiology - E.S.C.) κάνει έκκληση αλλαγής πολιτικής σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια. Η παγκόσμια λευκή βίβλος, ‘’Καρδιακή ανεπάρκεια: Πρόληψη της νόσου και των θανάτων σε όλο τον κόσμο’’, παρουσιάστηκε στους Προέδρους των Εταιρειών Καρδιακής Ανεπάρκειας όλου του κόσμου, σε μία ειδική εκδήλωση στις 16 Μαΐου 2014 στην Αθήνα, αμέσως πριν το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας 2014.
 
Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και 26 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια. Η πρόγνωσή τους δεν είναι καλή: τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είναι χαμηλότερα από τον καρκίνο του εντέρου, του μαστού ή του προστάτη. Η ασθένεια επιβαρύνει όχι μόνο τους ασθενείς, αλλά και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν και τα συστήματα υγείας.
 
Οι δαπάνες που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια αντιπροσωπεύουν περίπου το 1%-2% του συνολικού προϋπολογισμού για την υγεία στις ανεπτυγμένες χώρες. Μόνο στη Γερμανία, το συνολικό ιατρικό κόστος της ασθένειας έφτασε σχεδόν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2006. Στις επόμενες δεκαετίες, η αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού και οι επιβλαβείς αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να υπερδιπλασιάσουν την επιβάρυνση στα συστήματα υγείας κάποιων χωρών. Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί έναν παράγοντα σημαντικών προβλημάτων για την υγεία και την οικονομία, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί.
 
Η πληροφόρηση για τη νόσο είναι ανησυχητικά περιορισμένη, τόσο στο γενικό κοινό, όσο και στους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα αρκετούς περιττούς πρόωρους θανάτους. “Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αποφευχθεί. Με την κατάλληλη αγωγή, τόσο η ποιότητα ζωής των ασθενών όσο και τα ποσοστά επιβίωσης μπορούν να αυξηθούν,” τόνισε ο Καθηγητής Στέφαν Άνκερ, Πρόεδρος της H.F.A.. “Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας για να αυξήσουμε τις δυνατότητες πρόληψης,” πρόσθεσε ο Καθηγητής Πιοτρ Πονικόφσκι, πρώην πρόεδρος της H.F.A.. “Οι πολιτικές υγείας που δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας και προωθούν την ισότιμη φροντίδα για όλους θα μείωναν την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και θα βελτίωναν την πρόγνωση των ασθενών.”
 
Το έγγραφο ‘’Καρδιακή ανεπάρκεια: Πρόληψη της νόσου και των θανάτων σε όλο τον κόσμο’’, αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ‘’Παγκόσμια Ενημέρωση για την Καρδιακή Ανεπάρκεια της H.F.A.΄΄, της E.S.C. Έργο μίας διακεκριμένης ομάδας συγγραφέων με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Πιοτρ Πονικόβσκι (Βρότσλαβ, Πολωνία) και τη συμμετοχή των Καθηγητών κκ Στέφαν Άλκερ (Βερολίνο, Γερμανία) και Γεράσιμου Φιλιππάτου (Αθήνα, Ελλάδα), παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στις 16 Μαΐου 2014 στην Αθήνα. Σκοπός της ήταν να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την καρδιακή ανεπάρκεια εντός και εκτός της Ευρώπης. “Είναι μεγάλη μας χαρά να φιλοξενήσουμε αυτή την ελπιδοφόρα διεθνή εκδήλωση,” δήλωσε ο κ Γεράσιμος. Φιλιππάτος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιακής Ανεπάρκειας 2014 και εκλεγμένος πρόεδρος της H.F.A.. “Στην Ελλάδα, υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης της υγείας μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού για την καρδιακή ανεπάρκεια και της ενθάρρυνσης ενός υγιεινού τρόπου ζωής που μειώνει τους παράγοντες κινδύνου.”
 
Η λευκή βίβλος εξετάζει την επιβάρυνση που επιφέρει η καρδιακή ανεπάρκεια παγκοσμίως και επισημαίνει τις προκλήσεις αντιμετώπισης της νόσου, απευθύνοντας άμεση έκκληση ανάληψης δράσης στους φορείς που χαράσσουν πολιτική. Οι προτάσεις για την αλλαγή πολιτικής βασίζονται σε υπαρκτά στοιχεία και περιλαμβάνουν:
 

Προώθηση πρόληψης καρδιακής ανεπάρκειας μέσω προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Βελτιστοποίηση της ενημέρωσης των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας μέσω προγραμμάτων καλύτερης ενημέρωσης σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Εξασφάλιση ισότιμης φροντίδας για όλους τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Υποστήριξη και ενθάρρυνση συμμετοχής στην προληπτική μακροχρόνια φροντίδα των ασθενών και των ατόμων που τους φροντίζουν.

Προώθηση της έρευνας στο χώρο της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η εφαρμογή αντίστοιχων πολιτικών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των θανάτων από καρδιακή ανεπάρκεια και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών παγκοσμίως.

 
Η λευκή βίβλος αποτελεί κύριο εργαλείο του Προγράμματος Παγκόσμιας Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το οποίο συντονίζεται από το H.F.A.
 
 
 
 
Read 984 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02