Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Προκαρκινικές βλάβες στο δέρμα. Σε ποιες περιπτώσεις εξελίσσονται σε καρκίνο;

 
 
 

Τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του δέρματος

Όπως πολλές μορφές καρκίνου, ο καρκίνος του δέρματος – συμπεριλαμβανομένων των μελανώματος, βασικοκυτταρικού καρκινώματος και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος – ξεκινά με προκαρκινικές αλλοιώσεις. Αυτές οι προκαρκινικές βλάβες εμφανίζονται ως αλλαγές στο δέρμα χωρίς να είναι καρκίνος, αλλά θα μπορούσε να γίνει καρκίνος με την πάροδο του χρόνου . Εκτιμάται ότι 40% έως 50 % των ανθρώπων με  ανοιχτόχρωμο δέρμα, έως την ηλικία των 65 θα αναπτύξουν τουλάχιστον ένα καρκίνο του δέρματος. Μάθετε να εντοπίζετε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια . Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να θεραπευτεί αν ανιχνευτεί και αντιμετωπιστεί νωρίς.
 

Ακτινική κεράτωση

Πρόκειται για μικρή, τραχεία, φολιδωτή αλλοίωση του δέρματος που προκαλείται συχνά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο και εμφανίζεται στο κεφάλι, το λαιμό ή τα χέρια, αλλά μπορεί να βρεθεί και αλλού. Μπορεί να είναι η απαρχή του καρκίνου του δέρματος. Ακτινική κεράτωση συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους μετά την ηλικία των 40, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ νεότερους ανθρώπους. Άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, με μπλε ή πράσινα μάτια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Συνίσταται η έγκαιρη θεραπεία για να σταματήσει την εξέλιξη σε καρκίνο του δέρματος εκ’ πλακωδών κυττάρων.
 

Ακτινική χειλίτιδα (χείλια αγρότη)

Η σχετιζόμενη με ακτινική κεράτωση, ακτινική χειλίτιδα είναι μια προκαρκινική κατάσταση που συνήθως εμφανίζεται στο κάτω χείλος. Φολιδωτά μπαλώματα ή επίμονη ξηρότητα και σκάσιμο των χειλιών αποτελούν συμπτώματα. Λιγότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο του χείλους, η απώλεια του ερυθρού κρασπέδου μεταξύ των χειλιών και του δέρματος (επιδερμοποίηση των χειλιών), καθώς και εξέχοντες γραμμές των χειλιών. Ακτινική χειλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε επιθετικό πλακώδες καρκίνωμα εάν δεν αντιμετωπισθεί.
 

Δερματικό κέρατο

Το δερματικό κέρατο εμφανίζεται ως ένα εξόγκωμα σε σχήμα χωνιού, που εκτείνεται από μια κόκκινη βάση στο δέρμα. Αποτελείται από συμπιεσμένη κερατίνη (την ίδια πρωτεΐνη ων νυχιών) . Το μέγεθος και το σχήμα της προεξοχής μπορεί να ποικίλει σημαντικά, αλλά στις πλείστες των περιπτώσεων έχουν μήκος λίγα χιλιοστά. Πλακώδες καρκίνωμα εντοπίζεται συχνά στη βάση . Εμφανίζεται συνήθως σε ανοιχτόχρωμο δέρμα σε ηλικιωμένους ενήλικες με ιστορικό σημαντικής έκθεσης στον ήλιο.
 

Πότε μια ελιά αποτελεί πρόβλημα;

Ένας σπίλος είναι μια καλοήθης αύξηση στο δέρμα . Ενώ πολύ λίγες ελιές θα εξαλλαχθούν σε καρκίνο, διαταραχή των άτυπων κρεατοελιών μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα με την πάροδο του χρόνου. «Φυσιολογικές» κρεατοελιές εμφανίζονται επίπεδες ή με ανώμαλη διογκωμένη επιφάνεια, που μπορεί να αυξάνουν σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Συνήθως, οι σπίλοι έχουν ομαλή επιφάνεια με στρόγγυλα ή οβάλ άκρα και όχι μεγαλύτεροι από μια γόμα μολυβιού. Οι περισσότεροι σπίλοι έχουν αναπτυχθεί σε νέους ή νεαρούς ενήλικες.
 
 

Δυσπλαστικοί σπίλοι

Οι άτυποι σπίλοι δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορούν να γίνουν καρκίνος. Μπορούν να βρεθούν σε εκτιθέμενες στον ήλιο ή σε προστατευόμενες περιοχές του σώματος. Οι άτυπες ελιές είναι μεγαλύτερες, με πιο ακανόνιστο σχήμα, με οδοντωτά ή ξεθωριασμένα άκρα. Μπορούν να είναι επίπεδες ή διογκωμένες ή με επιφάνεια χνουδωτή ή λεία. Είναι συνήθως μικτών χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ροζ, κόκκινο, μαύρο και καφέ.
 

Κανόνας «Α.Δ.Ο.Χ.Α.»

Οι περισσότεροι σπίλοι (ελιές) στο σώμα ενός ατόμου πρέπει να μοιάζουν μεταξύ τους. Μια ελιά ή φακίδα που διαφέρει από τις άλλες ή έχει διάμετρο μεγαλύτερη από μια γόμα μολυβιού ή παρουσιάζει ένα από τα χαρακτηριστικά ΑΔΟΧΑ του μελανώματος πρέπει να ελέγχεται από δερματολόγο. Θα μπορούσε να είναι καρκίνος. Τα ΑΔΟΧΑ (Ασυμμετρία, Όρια, Χρώμα, Διάμετρος, Αύξηση) είναι σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξετάζονται σε κάθε περίπτωση.
 

«Α» για την ασυμμετρία

Ο όρος ασυμμετρία αναφέρεται στο μη ταίριασμα των δύο μισών ενός σπίλου ή φακίδας. Οι φυσιολογικές ελιές είναι συμμετρικές. Κατά τον έλεγχο των ελιών ή των φακίδων χαράζουμε μια νοητή γραμμή στην μέση και συγκρίνουμε τα δύο μισά. Αν δεν δούμε το ίδιο και στις δύο πλευρές, πρέπει να γίνει έλεγχος από δερματολόγο .
 
«Δ» για τη διάμετρο
 
Ένας σπίλος είναι ύποπτος, αν η διάμετρός του είναι μεγαλύτερη από τη γόμα ενός μολυβιού. Καλοήθεις κρεατοελιές είναι συνήθως λιγότερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο.
 
 «Ο» για το όριο
 
Σε περίπτωση που τα σύνορα ή άκρα του σπίλου είναι αδρά, θολά ή ακανόνιστα, τότε να ελεγχθεί από έναν δερματολόγο. Στο μελάνωμα παρουσιάζεται συχνά ανώμαλο όριο.
 
«Χ» για το χρώμα
 
Μια κρεατοελιά που δεν έχει το ίδιο χρώμα σε ολόκληρη την μάζα της ή έχει χρωματικές διαφοροποιήσεις, όπως καφέ, μαύρο, μπλε, λευκό ή κόκκινο είναι ύποπτη. Η κανονική κρεατοελιά εμφανίζει συνήθως μια ενιαία απόχρωση. Ένας σπίλος με πολλές αποχρώσεις ή με σκοτεινόχρωμες και ανοιχτόχρωμες περιοχές πρέπει να ελέγχεται από γιατρό.
 
«Α» για την αύξηση
 
Εάν τμήμα της ελιάς αυξάνεται ή αρχίζει να διογκώνεται πάνω από το δέρμα, πρέπει να εξεταστεί από γιατρό. Οι αλλοιώσεις από το μελάνωμα συχνά αυξάνονται σε μέγεθος και αλλάζουν γρήγορα το ύψος τους. Μια μικρή δερματική αλλοίωση, κρεατοελιά ή φακίδα, που εξελίσσεται, αυξάνεται σε μέγεθος, αλλάζει το χρώμα της, παρουσιάζει φαγούρα ή αιμορραγία, θα πρέπει επίσης να ελέγχεται.
 

Συμβουλές για τον έλεγχο των σπίλων και του προσυμπτωματικού καρκίνου.

Εξετάστε το δέρμα σας μετά το ντους, ενώ το δέρμα είναι υγρό. Η συνηθέστερη θέση για το μελάνωμα στους άνδρες είναι στο πίσω μέρος, και στις γυναίκες, η κνήμη. Πρέπει να ελέγχεται ολόκληρο το σώμα σας για ελιές ή ύποπτες κηλίδες μία φορά το μήνα. Ξεκινήστε από το κεφάλι σας και συνεχίστε προς τα κάτω. Ελέγξτε τις “κρυφές” επιφάνειες: μεταξύ των δακτύλων χεριών και ποδιών, τη βουβωνική χώρα, τα πέλματα των ποδιών, το πίσω μέρος των γονάτων. Ελέγξτε το τριχωτό της κεφαλής και του λαιμού σας για στίγματα ή ελιές. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη χειρός ή ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας να σας βοηθήσει να εξετάσετε αυτές τις περιοχές. Να είστε ιδιαίτερα υποπτευμένοι στην εμφάνιση νέων στιγμάτων. Πάρτε μια φωτογραφία των ελιών ή στιγμάτων και καταγράψτε την ημερομηνία, που θα σας βοηθήσει στην παρακολούθηση των ενδεχόμενων αλλαγών. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε στίγματα ή ελιές αν είστε έφηβος, έγκυος, ή βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, όπου οι ορμόνες σας παράγονται σε αφθονία.
 

Πώς αξιολογούνται οι σπίλοι ή οι δερματικές αλλοιώσεις;

Αν βρείτε μια ελιά ή σημείο που έχει τα χαρακτηριστικά ΑΔΟΧΑ του μελανώματος ή κάποια σημεία που εμφανίζουν κνησμό, που στάζουν, με φολιδωτή όψη, που δεν επουλώνονται ή παρουσιάζουν κοκκινίλα ή πρήξιμο που εκτείνονται πέρα από την ελιά ή το ύποπτο σημείο – δείτε ένα γιατρό . Ο γιατρός σας ενδεχομένως να πάρει ένα δείγμα ιστού από το σημείο και να κάνει βιοψία. Εάν διαπιστωθεί ότι είναι καρκίνος, αφαιρείται το σύνολο της αλλοίωσης και η περιφέρεια υγιούς δέρματος γύρω από αυτό και η πληγή ράβεται. Πρόσθετες θεραπείες μπορεί να χρειαστούν.
 
 

Βασικές γνώσεις για τον καρκίνο του δέρματος

Το κακόηθες μελάνωμα ειδικά στα τελευταία στάδια, είναι σοβαρό και η θεραπεία είναι δύσκολη. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης. Στους άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος περιλαμβάνονται το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Και οι δύο είναι κοινοί και σχεδόν πάντα είναι ιάσιμοι όταν διαγνωστούν νωρίς και γίνει η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Οι άνθρωποι που είχαν καρκίνο του δέρματος έχουν πάντα αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης. Θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν ένα τσεκ-απ, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο .
 
Μελάνωμα
 
Το μελάνωμα μπορεί να μην είναι τόσο κοινό όσο άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι ο πιο σοβαρός και δυνητικά θανατηφόρος καρκίνος. Πιθανά σημεία του μελανώματος περιλαμβάνουν μια αλλαγή στην εμφάνιση μιας ελιάς ή έγχρωμης περιοχής. Συμβουλευθείτε το γιατρό εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο μέγεθος, σχήμα ή χρώμα, ακανόνιστα άκρα, περισσότερα από ένα χρώματα, ασυμμετρία, εξογκώματα ή αιμορραγίες.
 
Πλακώδες καρκίνωμα (Καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων)
 
Αυτός ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανίζεται ως ένας σκληρός κόκκινος κόνδυλος ή όζος, ως φολιδωτό εξόγκωμα που αιμορραγεί ή αναπτύσσεται ως κρούστα ή μια πληγή που δεν επουλώνεται. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στη μύτη, το μέτωπο, τα αυτιά, στο κάτω χείλος, τα χέρια και άλλες εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος. Το πλακώδες καρκίνωμα είναι ιάσιμο αν διαγνωστεί και θεραπευτεί νωρίς. Αν ο καρκίνος του δέρματος είναι προχωρημένος, η θεραπεία καθορίζεται από το στάδιο του καρκίνου.
 
Νόσος Bowen
 
Η νόσος Bowen ονομάζεται επίσης πλακώδες καρκίνωμα “insitu“. Είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που απλώνεται προς τα έξω στην επιφάνεια του δέρματος. Αντιθέτως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα «εισβάλει», αναπτύσσεται προς τα μέσα και μπορεί να εξαπλωθεί στο εσωτερικό του σώματος. Η ασθένεια Bowenμοιάζει με φολιδωτό, κοκκινωπό μπάλωμα που παρουσιάζει κρούστα. Έτσι, ενδεχομένως να διαγνωστεί λάθος ως εξανθήματα, έκζεμα, μύκητας, ή ψωρίαση.
 
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
 
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η συνηθέστερη και πιο εύκολη στη θεραπεία μορφή καρκίνου του δέρματος. Επειδή, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εξαπλώνεται σιγά-σιγά, εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες. Ο βασικοκυτταρικό κυτταρικός όγκος μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων ενός περλέ λευκού ή κηρώδους εξογκώματος (καρούμπαλου), συχνά με ορατά αιμοφόρα αγγεία, στο αυτί, το λαιμό ή το πρόσωπο. Οι όγκοι μπορούν επίσης να εμφανιστούν ως μια επίπεδη, φολιδωτή, σαρκόχρωμη ή  καφέ κηλίδα ή σπανιότερα ως μια λευκή, κηρώδης ουλή.
 

Λιγότερο συχνοί καρκίνοι του δέρματος

Οι λιγότερο συχνές μορφές καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνουν το σάρκωμα Kaposi, κυρίως εμφανίζονται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το καρκίνωμα κυττάρων Μέρκελ, το οποίο συνήθως εντοπίζεται στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, στο κεφάλι, το λαιμό, τα χέρια και τα πόδια, αλλά συχνά εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.  Ο sebaceousκαρκίνος αδένων είναι ένας επιθετικός καρκίνος που προέρχεται από τους λιπαρούς αδένες στο δέρμα.
 

Ποιος αποκτά καρκίνο του δέρματος, και γιατί;

Η έκθεση στον ήλιο είναι η σημαντικότερη αιτία του καρκίνου του δέρματος. Αλλά αυτό δεν εξηγεί καρκίνους του δέρματος που αναπτύσσονται στο δέρμα που συνήθως δεν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, η θεραπεία με ακτινοβολία, και ακόμη η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να αποκτήσει καρκίνο του δέρματος, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ανθρώπους που έχουν:
 
· Ανοιχτόχρωμο δέρμα ή ανοιχτόχρωμα μάτια.
· Πλήθος από μεγάλες και ακανόνιστου σχήματος κρεατοελιές.
· Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
· Ιστορικό υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο ή φουσκάλες από ηλιακά εγκαύματα.
· Ζούσαν σε μεγάλα υψόμετρα και με όλο το χρόνο ηλιοφάνεια.
· Έλαβαν θεραπεία ακτινοβολίας.
 

Μειώστε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Περιορίσετε την έκθεσή σας στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, ιδιαίτερα μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες. Όταν βρίσκεστε έξω, απλώστε άφθονο αντηλιακό στο σώμα σας (μην ξεχνάμε τα χείλη και τα αυτιά) , φορέστε ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου και καλυφθείτε με ρούχα. Και να θυμάστε, αν παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα σας, όπως ένα νέο εξόγκωμα (νεοπλασία), μια κρεατοελιά να αλλάζει εμφάνιση ή μια πληγή που δεν θεραπεύεται, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον κατάλληλο γιατρό .
 
 
 
 
Read 7443 times

Related items

Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02