Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Μιλήστε για τα προβλήματά σας για να μην πάθετε κατάθλιψη!

 

 

Το να εξωτερικεύετε τις σκέψεις σας είναι φάρμακο για την κατάθλιψη. Η αρνητική σκέψη που βασίζεται στον φόβο και οδηγεί σε χρόνια κατάθλιψη μπορεί να βλάψει την υγεία σας και την ψυχική ευεξία σας. Αν έχετε κατάθλιψη πρέπει να μιλάτε. Η συζήτηση είναι θεραπευτική.
 
Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα στους άνδρες, περισσότερο από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την παχυσαρκία. Μερικοί άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους και δεν συζητούν. Σήμερα, τα φάρμακα και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι οι συνιστώμενες θεραπείες για την κατάθλιψη και το άγχος. Tο άγχος και κατάθλιψη οδηγούν σε δύσκολες και επώδυνες αρνητικές σκέψεις. Μάθετε να εξωτερικεύετε τα αρνητικά συναισθήματά σας για να θεραπευθείτε γρήγορα από την κατάθλιψη.
 

Τι είναι η κατάθλιψη;

Όταν τα συναισθήματα, όπως η απελπισία και την απόγνωση ριζώνουν μέσα σας έχετε κατάθλιψη. Η ήπια και η μέτρια κατάθλιψη δεν σας αφήνει νε λειτουργήσετε σωστά στην καθημερινότητά σας και να απολαύσετε τη ζωή, όπως σας κάποτε. Η κατάθλιψη είναι το πιο συχνό πρόβλημα της ψυχικής υγείας και επηρεάζει έναν στους τέσσερις ενήλικες σε κάποιο βαθμό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζεται η χημεία του εγκεφάλου και όσοι έχουν κατάθλιψη έχουν δυσκολία συγκέντρωσης και προσοχής, απώλεια ενέργειας, ανησυχία και διαταραχές του ύπνου και της όρεξης.
 

Η κατάθλιψη στους άνδρες

Όταν οι άνδρες έχουν κατάθλιψη δεν νιώθουν αυτοαπέχθεια και απελπισία. Αντ 'αυτού, διαμαρτύρονται για κόπωση, ευερεθιστότητα, προβλήματα ύπνου και απώλεια ενδιαφέροντος για την εργασία και τα χόμπι. Επίσης, βιώνουν συναισθήματα, όπως ο θυμός, η επιθετικότητα, η απερίσκεπτη συμπεριφορά, και κάνουν κατάχρηση ουσιών.
 

Η κατάθλιψη στις γυναίκες

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν έντονο αίσθημα ενοχής, να κοιμούνται πολύ, να τρώνε πολύ, και να εμφανίσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Η κατάθλιψη στις γυναίκες επηρεάζεται και από ορμονικούς παράγοντες κατά την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση. 1 στις 7 γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό, μια κατάσταση γνωστή ως επιλόχεια κατάθλιψη.
 

Η κατάθλιψη στην εφηβεία

Η κατάθλιψη στην εφηβεία εμφανίζεται με ευερεθιστότητα, θυμό, και διέγερση. Οι έφηβοι μπορεί, επίσης, να παραπονούνται για πονοκεφάλο, στομαχόπονο, ή άλλους σωματικούς πόνους.
 

Η κατάθλιψη στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την τάση να παραπονιούνται περισσότερο για κόπωση, ανεξήγητους πόνους, και προβλήματα μνήμης. Μπορεί, επίσης, να παραμελούν την προσωπική τους εμφάνιση και να σταματούν να παίρνουν κρίσιμα φάρμακα για την υγεία τους.
 

Τι είναι η βαριά κατάθλιψη;

Βαριά κατάθλιψη μπορεί να συμβεί σε:
 
- Ξαφνική σοβαρή απώλεια. Σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο έχει βιώσει μια ξαφνική, σοβαρή απώλεια. Αυτή η απώλεια μπορεί να είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η απώλεια της θέσης εργασίας, η απώλεια της φιλίας, ο χωρισμός ή άλλη αιτία. Σε αυτό το είδος της κατάθλιψης, ο ασθενής μπορεί να προσδιορίσει σαφώς ότι έχει καταθλιπτική διάθεση.
 
- Μακροχρόνια επίπεδα υψηλού επιπέδου στρες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής είναι καταθλιπτικός, αλλά δεν ξέρει, γιατί. Παρατηρείται λιγότερο συχνά από την ξαφνική απώλεια. 
 
 

Η κατάθλιψη βλάπτει τη βιοχημεία του εγκεφάλου μας

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με τους νευροδιαβιβαστές.  Μερικοί μας δίνουν ενέργεια, όπως εκείνοι που σχετίζονται με την αδρεναλίνη και άλλοι ελέγχουν την διάθεση, όπως η ντοπαμίνη. Ο νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη ονομάζεται σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι ένας αργής δράσης νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τον ύπνο, την όρεξη, την ενέργεια, την εγρήγορση και τη διάθεση. Κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου υψηλού στρες, ο εγκέφαλος καίει τη σεροτονίνη του, σε υψηλότερο ποσοστό. Ο εγκέφαλος καίει περισσότερο σεροτονίνη από ότι παράγεται. Ακόμη, μετά από πολλούς μήνες με σοβαρό στρες, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί την σεροτονίνη πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να τη δημιουργήσει ή να την αντικαταστήσει και έρχεται η κατάθλιψη.
 

Η χαμηλή σεροτονίνη προκαλεί τα ακόλουθα συμπτώματα:

Οι περισσότεροι καταθλιπτικοί σηκώνονται νωρίς το πρωί, συνήθως γύρω από 4.00 π.μ. Η σεροτονίνη ελέγχει τον κύκλο του ύπνου μας. Η συγκέντρωση και η προσοχή ελαττώνονται. Τα καταθλιπτικά παιδιά έχουν μια πτώση στους βαθμούς. Οι ενήλικες ξεχνούν, συχνά. Θα χάσετε τη φυσική σας ενέργεια. Ακόμη και αν κοιμηθείτε για δέκα ώρες θα εξακολουθήσετε να είσαστε κουρασμένοι. Το σεξουαλικό ενδιαφέρον και το γενικό ενδιαφέρον να βγείτε με φίλους ή να απαντάτε στα τηλέφωνα θα ελαττωθούν.
 
Η ταχύτητα το μυαλό σας θα αυξηθεί. Συνέχεια θα σκέφτεστε, όλες τις παλιές κακές αναμνήσεις. Θα βασανίζεστε από τις δικές σας σκέψεις. Θα σκέφτεστε πως είστε ένα βάρος για την οικογένεια και τους φίλους σας, ότι έχετε αποτύχει και είστε απογοητευμένοι από την οικογένειά σας, ότι κανείς δεν νοιάζεται πραγματικά για σας, ότι τα παιδιά σας δεν είναι μεγαλωμένα σωστά, ότι η οικογένειά σας θα ήταν καλύτερα χωρίς εσάς, ότι ο σύζυγός σας θα ήταν καλύτερα χωρίς εσάς, ότι είστε τρελοί και δεν υπάρχει καμία ελπίδα, ότι καλύτερα να μην ζούσατε....
 
Όταν έχετε κατάθλιψη, ο εγκέφαλός σας αρχίζει να προβάλλει τα χειρότερα χτυπήματα και τις χειρότερες εμπειρίες σας. Εάν είστε παντρεμένοι έχετε επίκεντρο τις χειρότερες εμπειρίες. Εάν είστε νέοι, νιώθετε ότι δεν σας πρόσεξαν καλά οι δικοί σας.
 

Η κατάθλιψη είναι μια νευροχημική αντίδραση σε σοβαρό και παρατεταμένο στρες

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία θεραπεία είναι η πιο καλή θεραπεία για την κατάθλιψη. Η θεραπεία για την κατάθλιψη γίνεται με τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, με τη διατροφή και με την αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν στην βιοχημεία του εγκεφάλου. 
 

Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με τη σεροτονίνη.

Ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο αυξάνει αργά την σεροτονίνη στον εγκέφαλο (Prozac, Zoloft, Paxil). Οι SSRIs, ή οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης  απαιτούν τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης σημαντικά αν και θα παρατηρήσετε βελτίωση μετά την πρώτη εβδομάδα. 
 

Ο ρόλος του ψυχολόγου

Οι ψυχολόγοι και άλλοι θεραπευτές θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στην βιοχημεία του εγκεφάλου σας. Η κατάθλιψη είναι το πιο συχνό πρόβλημα ψυχικής υγείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νοσηλεία δεν είναι απαραίτητη, εκτός εάν έχετε  ενεργές σκέψεις αυτοκτονίας.
 

Ο ρόλος της διατροφής

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας με την σωστή διατροφή και με συμπληρώματα διατροφής με την καθοδήγηση του γιατρού σας.
 

Τα φάρμακα για την κατάθλιψη

Αν δεν υπάρξει βελτίωση και σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις κατάθλιψης θα απαιτηθεί θεραπεία με φάρμακα. Αν έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως σοβαρή ανησυχία ή διέγερση (αίσθημα παλμών ή αϋπνία) θα χρειαστεί θεραπεία συνδυασμού για το άγχος και την κατάθλιψη. Valium, Ativan, Xanax, για το άγχος και Elavil, Prozac, Zoloft, Sinequan, κλπ, για την κατάθλιψη.
 
Όλοι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι ψάχνουν για αποδράσεις (υπερβολική χρήση αλκοόλ, ναρκωτικά, σεξουαλικές σχέσεις, αλλαγή εργασίας). Η κατάθλιψη, σε κάποιο βαθμό, θα χτυπήσει κάθε ενήλικα. Ενώ οι περισσότερες καταθλίψεις είναι σύντομες, όταν η σεροτονίνη σταδιακά αναπληρωθεί και το στρες μειωθεί, η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται εύκολα και είναι, συνήθως, μικρής διάρκειας.
 
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά
 
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά
Read 641 times

Related items

Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

Republic Radio 100.3 01

Bibliopwleio