Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Κατάθλιψη vs Θλίψη. Γιατί διαφέρουν μεταξύ τους και ποια είναι τα ακριβή συμπτώματα;

 
 
Η Κατάθλιψη είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στον κόσμο μας από τα πρώτα στάδια της ύπαρξης του έως και σήμερα. Εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλη τη γη νοσούν ενώ υπολογίζεται ότι ένας στους 11 διαγνωσθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του με Κατάθλιψη.
 
Η σημασία της Κατάθλιψης δεν έγκειται μόνο στο μεγάλο αριθμό των νοσούντων. Πρέπει να συνυπολογιστεί ο κίνδυνος αυτοκαταστροφής, καθώς μέτρο της οδύνης του πάσχοντα από αυτή, είναι ότι συχνά βλέπει τον θάνατο ως λύτρωση. Πρέπει να συνυπολογιστούν οι σοβαρές δυσκολίες για τη δημιουργία και τη διατήρηση στενών διαπροσωπικών σχέσεων, οι δυσκολίες επιτέλεσης της επαγγελματικής δραστηριότητας, οι επιπτώσεις της σε όλη την οικογένεια, ο αλκοολισμός, η κατάχρηση ουσιών, τα τροχαία ατυχήματα, για τα οποία είναι υπεύθυνη, η κατάχρηση των υπηρεσιών υγείας, η πρώιμη συνταξιοδότηση, ο μεγάλος αριθμός ημεραργιών, κ.α.
 
Θα ήταν χρήσιμο να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στη θλίψη και στην πάθηση της Κατάθλιψης. Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό και αναμενόμενο συναίσθημα, που το αισθανόμαστε κάτω από ορισμένες ψυχοτραυματικές συνθήκες.

Σε αντίθεση με την θλίψη, η Κατάθλιψη είναι ένα παθολογικό συναίσθημα, δηλαδή είτε μη αναμενόμενο, είτε υπερβολικό σε ένταση και διάρκεια.

Η Κατάθλιψη, όπως συμβαίνει και σε οποιαδήποτε άλλη νόσο, αποτελείται από ένα σύνολο συμπτωμάτων τα οποία περιγράφονται στα διαγνωστικά κριτήρια των ταξινομικών συστημάτων DSM-IV και ICD-10.
 
Τα σημεία και τα συμπτώματα της Κατάθλιψης οφείλονται κατά κύριο σε διαταραχή του συναισθήματος, της ψυχοκινητικής δραστηριότητας, των γνωστικών λειτουργιών αλλά και των λειτουργιών του φυτικού νευρικού συστήματος.

Το άτομο που πάσχει από Κατάθλιψη διακατέχεται από ένα «αφόρητο ψυχικό άλγος, το οποίο είναι χειρότερο από οποιονδήποτε σωματικό πόνο».

Η δραστηριότητα, παράλληλα και τα ενδιαφέροντα που ως τότε έκαναν το άτομο ευτυχισμένο (άθληση, συντροφιές, διάβασμα, διασκέδαση) έχουν μειωθεί πολύ, η όρεξη για φαγητό είναι ΄πολύ περιορισμένη ή πολύ έντονη, ενώ τα συναισθήματα ενοχής και οι τύψεις, καθώς και οι αυτοκαταστροφικές τάσεις, αποτελούν συνήθεις εκδηλώσεις.Μια άλλη ομάδα συμπτωμάτων είναι η εκδήλωση υποχονδριακών συμπτωμάτων (κεφαλαλγίες, αίσθημα ζάλης, σφήξιμο στο στήθος, αρθραλγίες, κ.α.), ανοϊκόμορφη (καταθλιπτική ψευδοάνοια), παραπτωματική συμπεριφορά (ειδικότερα στην εφηβική ηλικία) ευερεθιστότητα, και «ψυχοσωματικές εκδηλώσεις».

Τα συμπτώματα αυτά, σε συνδυασμό και με άλλες εκδηλώσεις όπως η διαταραχή του ύπνου (υπερυπνία ή αϋπνία), η διαταραχή της σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά και πολλών βιολογικών ρυθμών έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της διαπροσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής λειτουργίας του ατόμου.

Ο γιατρός που συνήθως βλέπει πρώτος τον πάσχοντα στο ιατρείο του είναι ο γενικός γιατρός και όχι ο ψυχίατρος.  Για τον λόγο αυτό και αναγνωρίζοντας τους γοργούς ρυθμούς που η πάθηση εξαπλώνεται στον γενικό πληθυσμό, είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των ιατρών όλων των ειδικοτήτων στην αναγνώριση της νόσου και την παραπομπή του ασθενούς στον ειδικό.
 
Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται οι άσκοπες, χρονοβόρες και ακριβές ιατρικές εξετάσεις, αλλά και θα επιτυγχάνεται η άμεση έναρξη της θεραπείας κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για τον πάσχοντα, που ζητά την ανακούφιση από την δύσκολη κατάσταση που βιώνει.
 
facebook Thessgiatro shadow twitter Thessgiatro shadow instagram Thessgiatro shadow
Read 1045 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

Republic Radio 100.3 01

Bibliopwleio