Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Ο καρδιοχειρουργός που χειρουργούσε επί 23 ώρες... (βίντεο)

 

3

 

Ένας καρδιοχειρουργός, επέλεξε να σώσει τη ζωή ενός άνδρα, όταν όλοι οι άλλοι συνάδελφοι του τόνιζαν ότι δεν έχει καμία ελπίδα να επιβιώσει. Η επέμβαση διήρκησε 23 ολόκληρες ώρας. Πέτυχε, ο ασθενής έζησε και ο γιατρός γνώρισε την καταξίωση τόσο από συναδέλφους όσο και από τον κόσμο.
Πολωνία 1987: Το σοσιαλιστικό σύστημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Το σύστημα Υγείας, που κάποτε έκανε υπερήφανους τους Πολωνούς, είναι πλέον ένα φάντασμα. Καμία περίθαλψη, καμία μέριμνα και φροντίδα για τον ασθενή. Η απόλυτη παρακμή ερχόταν με γοργούς ρυθμούς. Άδεια εγκαταλελειμμένα δημόσια νοσοκομεία. Βρώμικοι διάδρομοι, τα φώτα τρεμόπαιζαν, βρώμικα κρεβάτια, ελάχιστο προσωπικό. «καλύτερα να πάμε σε κανένα γκούλαγκ», έλεγαν οι Πολωνοι «έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουμε εάν αρρωστήσουμε».
 
Από εκείνη την άθλια κατάσταση ξεφύτρωσε μια ελπίδα. Ο ασθενής Ταντέους Ζίτκεβιτς, ήταν τότε 60 ετών. Ήταν καρδιοπαθής. Οι γιατροί δεν του έδιναν καμία ελπίδα να ζήσει. Έπρεπε να βρεθεί συμβατή καρδιά, αλλά και έτσι κανείς δεν αναλάμβανε να κάνει την επέμβαση εξαιτίας της ηλικίας του. Ώσπου ένα πρωινό χτύπησε το τηλέφωνο του.
 
«Εδώ Ζπινίεβ Ρέλιγκα, από τη κλινική Σαρμπζε. Είστε έτοιμος κύριε Ζίτκσεβιτς να ξεκινήσουμε την επέμβαση; Βρέθηκε δότης» Το ακουστικό πήγε να πέσει από τα χέρια του 60χρονου. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε η επέμβαση. Η διάρκεια της ήταν 23 ολόκληρες ώρες. 
Το 1987, ο φωτογράφος Τζέιμς Στάνφιλντ βρισκόταν στην Πολωνία και έψαχνε να βρει την τέλεια φωτογραφία, που θα απεικόνιζε την παρακμή του ιατρικού τομέα της χώρας. Έκανε βόλτες στο νοσοκομείο, μέχρι που εντόπισε τα ανήσυχα μάτια ενός καρδιολόγου. Τον έλεγαν Ζμπινιέβ Ρελίγκα και ήταν ο άνθρωπος που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη χώρα, το 1985. Είχε σπουδάσει στο εξωτερικό, όπου δούλευε για πολλά χρόνια, πριν επιστρέψει στην Πολωνία, για να αναλάβει τη διεύθυνση της καρδιοχειργουργικής κλινικής στο Zabrze. 
 
Στις 4 Αυγούστου του 1987, ο Ρελίγκα τηλεφώνησε στον ασθενή του, Ταντέους Ζίτκεβιτς και τον ενημέρωσε ότι βρέθηκε η καρδιά που περίμεναν. Ο Ζίτκεβιτς ήταν 61 χρονών και κανείς γιατρός δεν δεχόταν να τον εγχειρήσει, μέχρι τον Ρελίγκα. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος λόγω της ηλικίας του και δεν υπήρχαν πολλές ελπίδες ανάρρωσης. Ο Ρελίγκα διαφώνησε και τον Αύγουστο του '87, έσωσε τη ζωή του Ζίτκεβιτς.
 
Χειρουργούσε για 23 ώρες, όταν τον εντόπισε ο φωτογράφος Στάνφιλντ. Ο βοηθός του κοιμόταν στη γωνία του δωματίου. Ο Ρελίγκα όμως, έμεινε ξύπνιος και παρακολουθούσε την πορεία του Ζίτκεβιτς, στο μόνιτορ της περασμένης δεκαετίας που τους παρείχε η πολωνική κυβέρνηση. Την επόμενη μέρα, ο ασθενής Ζίτκεβιτς ξύπνησε και αισθανόταν περδίκι. Η καρδιά χτυπούσε και ο γιατρός Ρελίγκα είχε ολοκληρώσει με επιτυχία τη δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς στην Πολωνία.
 
Η φωτογραφία του Στάνφιλντ κατέληξε στο περιοδικό National Geographic και έγινε μία απ' τις διασημότερες εικόνες στον κόσμο. Ο Ρελίγκα συνέχισε την πορεία του, πρώτα ως καθηγητής και έπειτα ως Υπουργός Υγείας στις κυβερνήσεις του Καζιμίεριτς Μαρτσίνκεβιτς, το 2005 και του Γιροσλάβ Κατζίνσκι, το 2006. Ο Ζίτκεβιτς, μετά τη μεταμόσχευση, επέστρεψε στη δουλειά του ως καθηγητής Ιστορίας και αποφάσισε να αποκτήσει επιτέλους δίπλωμα οδήγησης. Στα 61 του χρόνια, ξεκινούσε τη ζωή του για δεύτερη φορά.
Το 2009, ο γιατρός που του έσωσε τη ζωή, πέθανε από καρκίνο στους πνεύμονες. Ο 70χρονος Ρελίγκα ήταν μανιακός καπνιστής επί 50 χρόνια. Ο Ζίτκεβιτς, σε ηλικία 83 ετών, παρευρέθηκε στην κηδεία, όπως και ο φωτογράφος Στάνφιλντ. Αργότερα, ο Ζίτκεβιτς φωτογραφήθηκε να κρατάει τη διάσημη φωτογραφία, όπου ο συγχωρεμένος γιατρός ξαγρυπνούσε δίπλα στο κρεβάτι του. Ο Ζίτκεβιτς είναι 88 χρονών, ζει στη Βαρσοβία και ίδρυσε το Σύνδεσμο Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς, προς τιμήν της περιπέτειάς που έζησε....

 
 
Read 730 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05