Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Food Inc. - Το ντοκιμαντέρ για τα τρόφιμα που πρέπει να δούμε όλοι

 
 
Ένα ισχυρό ντοκιμαντέρ που μας δείχνει τη σκοτεινή πλευρά της παραγωγής τροφίμων. Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν έως ότου οι άνθρωποι θέλουν την αλλαγή! Η ταινία εξετάζει την εταιρική γεωργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αγροτική βιομηχανία παράγει τρόφιμα που είναι ανθυγιεινά, με έναν τρόπο που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον και κακοποιή τόσο τα ζώα όσων και τους εργαζόμενους.
 
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια καταγραφή της νομικής και οικονομικής ισχύος που έχουν στην οικονομία της Αμερικής οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, καθώς και μια μαρτυρία για την επιβλαβή επίδρασή τους στην υγεία όσων εργάζονται στο στάδιο παραγωγής κι όσων τρέφονται από τα προϊόντα τους.
 
Η ποικιλία στα σούπερ μάρκετ είναι απατηλή καθώς όλα σχεδόν τα τρόφιμα ελέγχονται, παράγονται και διακινούνται από πολύ λίγες πολυεθνικές. Πολύ περισσότερο απατηλή, αποδεικνύεται η εικόνα της φάρμας στην εξοχή όπου σε συνθήκες υγιεινής καλλιεργούνται και παράγονται τα γεωργικά, γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
 
Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται επίσης το βαθύ πλέγμα της διαπλοκής: μια μητέρα χάνει το τριών ετών υγιέστατο παιδί της μετά από μόλυνση από το μεταλλαγμένο βακτηρίδιο e-coli, μέσα σε 12 μέρες, αλλά παρά τους αγώνες της μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί νόμος που να επιτρέπει στο αρμόδιο υπουργείο το κλείσιμο μονάδων όπου εμφανίζονται επανειλημμένα κρούσματα μολυσμένων ζώων. Αποδεικνύεται όμως ότι στις διευθυντικές θέσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών της κυβέρνησης βρίσκονται πρώην στελέχη των ίδιων, προς έλεγχο, πολυεθνικών.
 
Παράλληλα, σε μια επίσης ανησυχητική εξέλιξη, ο νόμος Veggie Libel απαγορεύει μέχρι και λεκτικές διατυπώσεις που μπορεί να θεωρηθούν δυσφημιστικές για την βιομηχανία τροφίμων. Ενδεικτικό της πιστής εφαρμογής της νομοθεσίας το γεγονός ότι η γνωστή παρουσιάστρια της αμερικανικής τηλεόρασης Όπρα Γουίνφρεϊ ανέφερε σε μια εκπομπή της τη φράση «δε θα ξαναφάω χάμπουργκερ μετά από αυτά που άκουσα» για να μπει σε μια δικαστική περιπέτεια που κράτησε 6 χρόνια.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, το ντοκιμαντέρ δέχθηκε τα πυρά των μεγάλων πολυεθνικών στον τομέα τροφίμων, καμία από οποίες δε δέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στους δημιουργούς του.
 

Τα στοιχεία που αποκάλυψε η ταινία για την Αμερικανική αλυσίδα τροφίμων:

 
Ανάπτυξη της εργοστασιακής κτηνοτροφίας
Στη δεκαετία του 1970, οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες βοείου κρέατος έλεγχαν περίπου το 25% της αγοράς. Σήμερα, η πρώτη τετράδα ελέγχει πάνω από το 80%.
 
Κυριαρχία των εργοστασιακών εκτροφείων
Τη δεκαετία του 1970, υπήρχαν χιλιάδες σφαγεία, από τα οποία παραγόταν το μεγαλύτερο ποσοστό του βοείου κρέατος προς πώληση. Σήμερα υπάρχουν μόνο 13.
 
Έλλειψη εξουσίας του USDA
Το 1998, το USDA (United States Department of Agriculture) εφάρμοζε μικροβιακό έλεγχο για salmonella και E. coli 0157h 7, έτσι ώστε αν ένα φυτό αποτύχει επανειλημμένα σε αυτές τις δοκιμές, το USDA να μπορούσε να κλείσει το εργοστάσιο. Αφού οδηγήθηκε στο δικαστήριο από τις Αμερικανικές ενώσεις κρεάτων και πουλερικών, το USDA δεν έχει πλέον αυτό το δικαίωμα.
 
Μονοπώλιο της σόγιας από τη Monsanto
Το 1996, όταν η Monsanto εισήγαγε έτοιμη σόγια, η εταιρεία έλεγχε μόνο το 2% της αμερικανικής αγοράς της σόγιας. Τώρα, πάνω από 90% της σόγιας στις ΗΠΑ περιέχει το πατενταρισμένο γονίδιο της Monsanto.
 
Ελάχιστες επιθεωρήσεις τροφίμων
Το 1972, ο FDA (Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ) διεξήγε 50.000 επιθεωρήσεις ασφάλειας τροφίμων. Το 2006, το FDA διεξήγε μόνο 9.164
 
Έλεγχος του FDA
Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπους, ο επικεφαλής του FDA, Lester M. Crawford Jr. , ήταν ο πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων.
 
Έλεγχος του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπους, ο αρχηγός του Επιτελείου στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, James F. Fitzgerald, ήταν πρώην ανώτατο στέλεχος υψηλής επιρροής της βιομηχανίας βοείου κρέατος στην Ουάσιγκτον.
 
Επιβολή των σπόρων της Monsanto
Ο Ανώτατος Δικαστής Clarence Thomas ήταν δικηγόρος της Monsanto από το 1976 ως το 1979. Μετά τον διορισμό αυτού στο ανώτατο δικαστήριο, ο Thomas έγραψε την απόφαση της πλειοψηφίας, βοηθώντας τη Monsanto να επιβάλει τις πατέντες των σπόρων της.
 
Τεράστιες εγκαταστάσεις επεξεργασίας
Περίπου 32.000 γουρούνια την ημέρα, σφάζονται στη μονάδα  Smithfield Hog στη Tar Heel, NC, το μεγαλύτερο σφαγείο στον κόσμο. Ο μέσος εκτροφέας κοτόπουλων (με δύο πτηνοτροφία) επενδύει πάνω από 500.000 δολάρια και κερδίζει μόλις 18.000 δολάρια το χρόνο
 
Αμερικανοί σαρκοφάγοι
Ο μέσος Αμερικανός τρώει πάνω από 200 κιλά κρέατος ετησίως. Τα μοντέρνα σούπερ μάρκετ, αποθηκεύουν κατά μέσο όρο 47.000 προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία παράγονται από μια μόνο χούφτα εταιρειών τροφίμων.
 
GMO - Γενετική τροποποίηση
Περίπου το 70% των επεξεργασμένων τροφίμων έχουν κάποιo γενετικά τροποποιημένο συστατικό. Το «SB63» δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν ποια τρόφιμα προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και να επισημαίνονται ως τέτοια, πέρασε από τη νομοθετική εξουσία της πολιτείας της Καλιφόρνια,  πριν το εμποδίσει το 2007 ο κυβερνήτης Schwarzenegger, ο οποίος είπε ότι δεν μπορούσε να υπογράψει ένα νομοσχέδιο που εμπόδιζε ομοσπονδιακό νόμο.
 
Τα ποσοστά διαβήτη σε άνοδο
Σύμφωνα με την αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, 1 στα 3 Αμερικανούς που γεννήθηκαν μετά το 2000, θα εμφανίσει πρώιμο διαβήτη. Μεταξύ των μειονοτήτων, το ποσοστό θα είναι 1 στους 2.
 
Οι τροφογενείς ασθένειες τείνουν να γενικευθούν
Κρούσματα Ε. coli και salmonella  έχουν γίνει συχνότερα στην Αμερική. Το 2007, υπήρχαν 73.000 άτομα που νοσούσαν από το βακτήριο E.coli
 
 
Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Emmy σκηνοθέτη Robert Kenner.
 
 
 
Read 1406 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 05