Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Κολπική μαρμαρυγή. Τι είναι και ποιες θεραπείες υπάρχουν; (βίντεο)

 
 

Φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

Φυσιολογικά, ο καρδιακός παλμός ξεκινά από τον φλεβόκομβο πού εντοπίζεται στο δεξιό κόλπο. Όταν ο φλεβόκομβος πυροδοτεί, ηλεκτρική δραστηριότητα διασπείρεται κατά μήκος του δεξιού και αριστερού κόλπου, και προκαλεί τη συστολή τους. Τα ερεθίσματα ταξιδεύουν προς ιόν κολποκοιλιακό κόμβο, ο όποιος είναι ή γέφυρα πού επιτρέπει να πηγαίνουν τα ερεθίσματα από τους κόλπους στις κοιλίες. Το ερέθισμα τότε οδεύει διαμέσου των τοιχωμάτων των κοιλιών, προκαλώντας την συστολή τους.
 
Τα φυσιολογικά ηλεκτρικά ερεθίσματα της καρδιάς έχουν ως αποτέλεσμα τη φυσιολογική πλήρωση με αίμα και τη συστολή της καρδιάς. Η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης θρομβοεμβολικού και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης ΑΕΕ κυμαίνεται περί το 5% ανά έτος, δηλαδή είναι 5-6 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο σε ασθενείς αντίστοιχης ηλικίας με φλεβοκομβικό ρυθμό. Η πρόληψη θρομβοεμβολικού επεισοδίου γίνεται με τη χορήγηση κατάλληλης αντιθρομβωτικής αγωγής και αποτελεί βασικό θεραπευτικό στόχο, παράλληλα με την αντιαρρυθμική αγωγή, στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής.
 
 

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις συνηθέστερες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.Προσβάλλει περισσότερο από το 1% του γενικού πληθυσμού και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερες από 5 νέες περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής ανά 10.000 κατοίκους. Στη χώρα μας σήμερα υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 40-50 χιλιάδες άτομα με κολπική μαρμαρυγή. Πρόκειται για ένα πρόβλημα του οποίου η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία. Η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα μέχρι την ηλικία των πενήντα ετών εκτιμάται ότι φτάνει περίπου στο 1% του γενικού πληθυσμού. Από κει και πέρα όσο περνούν οι δεκαετίες τόσο αυξάνεται η συχνότητά της και υπολογίζεται οτι αγγίζει το 5% για ηλικίες > 65 ετών και σχεδόν το 10% για ηλικίες > 80 ετών.
 
 

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Στην κολπική μαρμαρυγή, τα τοιχώματα των κόλπων αποκτούν την ικανότητα να παράγουν εκατοντάδες ερεθίσματα το λεπτό τα οποία με τη σειρά τους αφ' ενός καταπιέζουν το φυσιολογικό ρυθμό αφ' ετέρου ταξιδεύουν προς τις κοιλίες και τις αναγκάζουν να συστέλλονται με αυξημένη συχνότητα (150 σφύξεις το λεπτό) (Κολπική μαρμαρυγή με ταχεία κοιλιακή ανταπόκριση). Ο ρυθμός πού προκύπτει είναι αποδιοργανωμένος, ταχύς και ανώμαλος. Επειδή τα ερεθίσματα ταξιδεύουν στους κόλπους με ακανόνιστο τρόπο, οι κόλποι είναι ανίκανοι να συσταλθούν με κανονικό ρυθμό.
 
Η καρδιακή συχνότητα στους κόλπους μπορεί να ποικίλει από 300 έως 600 σφυγμούς το λεπτό. Ευτυχώς ο κολποκοιλιακός κόμβος περιορίζει τον αριθμό των ερεθισμάτων πού οδεύουν στις κοιλίες. Η καρδιακή συχνότητα πού προκύπτει είναι ανώμαλη και κυμαίνεται περίπου από 50 σε 150 σφίξεις το λεπτό.
 
 

Συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής

Πολλοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν ο καρδιακός ρυθμός τους δεν είναι πολύ γρήγορος
Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
 
- Αίσθημα παλμών - ένα ξαφνικό φούσκωμα, φτερούγισμα ή ταχυπαλμία στο στήθος.
- Έλλειψη ενέργειας ή αίσθημα υπερκόπωσης.
- Ζάλη - αίσθημα ελαφριάς κεφαλαλγίας ή λιποθυμίας.
- Θωρακική δυσφορία - πόνος, πίεση στο στήθος.
- Δύσπνοια - δυσκολία αναπνοής σε συνήθεις δραστηριότητες ή στην ηρεμία.
 
Πολλές φορές η κολπική μαρμαρυγή διαπιστώνεται μετά το συμβάν, μετά δηλαδή από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιοΥπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που ένας ασθενής έχει παρουσιάσει ήδη ένα - δύο εγκεφαλικά επεισόδια και μετά ανακαλύπτεται ως αιτία η ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η καρδιακή αρρυθμία πολλές φορές δεν είναι μόνιμη, αλλά παροξυντική. Εμφανίζεται, δηλαδή, ξαφνικά και ίσως για λίγο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτόν, μπορεί να χρειάζεται μία ειδική εξέταση – το 24ωρο ηλεκτροκαρδιογράφημα (Holter ρυθμού) – για να διαπιστωθεί η ύπαρξη της νόσου. Ακόμη και κάποιες περιπτώσεις άνοιας μπορεί να σχετίζονται με μικρά εγκεφαλικά επεισόδια (που δεν έχουν γίνει αντιληπτά και για αυτόν τον λόγο ονομάζονται “σιωπηλά”), που και αυτά μπορεί να οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή. Πολλές φορές δεν υπάρχει η απαραίτητη γνώση και η ενημέρωση για τα συμπτώματα, που πρέπει να οδηγήσουν άμεσα σε καρδιολογική εκτίμηση και έλεγχο».
 
 
 

Πως γίνεται η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής;

Η διερεύνηση της κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να ξεκινά από την κλινική καρδιακή εξέταση. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο θέτει κατά κανόνα τη διάγνωση. Όταν πρόκειται για μια μόνιμη, χρόνια κατάσταση, τότε με ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα τη διαγιγνώσκεις. Το πρόβλημα είναι οι παροξυσμικές μορφές της κολπικής μαρμαρυγής, όπου μπορεί να απαιτηθεί η τοποθέτηση Holter ρυθμού, δηλαδή η καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος για ένα 24ωρο.
Επιπλέον θα πρέπει να γίνονται αιματολογικές  εξετάσεις, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται και εξετάσεις για τον θυρεοειδή (έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών) αλλά και έλεγχος ηλεκτρολυτών (Νατρίου και Καλίου) Ασφαλώς στα άτομα που έχουν πιθανότητες να έχουν στεφανιαία νόσο, εφόσον δε βρεθεί κάτι από τις προηγούμενες εξετάσεις, θα πρέπει να γίνονται λειτουργικές δοκιμασίες, π.χ. δοκιμασία κοπώσεως, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου κ.ά.
 

Υπερηχοκαρδιογράφημα: Η αναζήτηση της αιτίας της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται κυρίως με το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και το υπερηχοκαρδιογράφημα. Θα πρέπει, λοιπόν, πρώτα απ΄ όλα να διευκρινισθεί η αιτία και αναλόγως να προσαρμοσθεί η αγωγή. 

 
 

Επιπλοκές κολπικής μαρμαρυγής

Πολλοί άνθρωποι ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα. Για πολλά χρόνια η κολπική μαρμαρυγή θεωρούνταν μία αβλαβής διαταραχή. Εν τούτοις, τώρα είναι γνωστό ότι η χρόνια κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα:
 

Θρομβοεμβολικά επεισόδια:

Επειδή οι κόλποι συστέλλονται γρήγορα και ανώμαλα, το αίμα δεν ρέει αρκετά γρήγορα σε αυτούς. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες το αίμα να θρομβωθεί. Αν ο θρόμβος εξωθηθεί από την καρδιά, μπορεί να ταξιδέψει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό. Οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε με επτά φορές αυξημένες πιθανότητες για εγκεφαλικό από το γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα συμβαίνουν 30.000-32.000 εγκεφαλικά επεισόδια τον χρόνο και 20%-25% από αυτά οφείλονται σε κολπική μαρμαρυγή. Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια παρουσιάζουν υψηλή θνητότητα (10%-25%), αλλά ταυτόχρονα αποτελούν σημαντική αιτία αναπηρίας, με μεγάλη επιβάρυνση για τον ασθενή και την οικογένειά του. Θρόμβοι μπορούν, επίσης, να εμβολισθούν και σε αλλά μέλη του σώματος (νεφροί, καρδιά, έντερα) προκαλώντας βλάβη. Η πάθηση αυτή αποτελεί επομένως ένα σοβαρό προδιαθεσικό παράγοντα για την δημιουργία θρομβοεμβολικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η χρόνια χορήγηση αντιπηκτικών μειώνει κατά 60% την πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά δεν την εκμηδενίζει. Όταν χρησιμοποιούνται αντιπηκτικά, χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις για να εξασφαλιστεί ότι η πηκτικότητα του αίματος είναι σε ασφαλές και αποτελεσματικό επίπεδο, δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας.
 

Μυοκαρδιοπάθεια

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να μειώσει την αντλητική ικανότητα της καρδιάς μέχρι 20 έως 30%. Η κολπική μαρμαρυγή που συνδυάζεται με γρήγορη καρδιακή συχνότητα για μακρά χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια τη λεγόμενη ταχυμυοκαρδιοπάθεια. Η χρόνια κολπική μαρμαρυγή χωρίς θεραπεία συνοδεύεται με αύξηση του κινδύνου για θάνατο.
 

Ο σκοπός της θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής είναι:

- να επανέλθει φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός εάν η κολπική μαρμαρυγή ειναι πρόσφατη.
- να υπάρχει έλεγχος της υψηλής καρδιακής συχνότητας εάν η κολπική μαρμαρυγή είναι χρόνια.
- να γίνει πρόληψη δημιουργίας θρόμβων και εκδήλωσης εγκεφαλικού.
 
Πολλές επιλογές είναι διαθέσιμες για θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής. Αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα, μεταβολές του τρόπου ζωής και πολλές παρεμβάσεις όπως η καρδιομετατροπή, η θεραπεία με κατάλυση και η εγχείρηση. Η θεραπευτική επιλογή εξαρτάται από το ρυθμό και τα συμπτώματα.
 

Φαρμακευτική αγωγή στη κολπική μαρμαρυγή

Η χορήγηση φαρμάκων για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής εξαρτάται από το θεραπευτικό στόχο:
 

Ανάκτηση και διατήρηση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού:

Πολλά φάρμακα είναι διαθέσιμα για την ανάκτηση (επαναφορά) και διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα είναι η αμιοδραρόνη, η σοταλόλη, η προπαφαινόνη και η ιμπουτιλίδη καθώς και το νεώτερο αντιαρρυθμικό βερνακαλάντη. Τα τρία πρώτα χορηγούνται και χρονίως για την πρόληψη της επανάληψης των κρίσεων ενώ τα δύο τελευταία ενδοφλέβια για γρήγορη ανάταξη της κολπικής μαρμαρυγής.
 
Σχετικά με τη βερνακαλάντη (εμπορικό όνομα Brinavess) χρησιμοποιείται για την ταχεία αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού σε ενήλικες ασθενείς (ηλικίας 18 ετών και άνω) οι οποίοι εμφάνισαν πρόσφατα κολπική μαρμαρυγή και η οποία έχει διάρκεια κάτω των επτά ημερών.
Αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά στο 30 με 60% των περιπτώσεων, αλλά μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητα τους με την πάροδο του χρόνου. Πολλά έχουν δυνητικά σοβαρές παρενέργειες και ο κάθε ασθενής αντιδρά διαφορετικά στα φάρμακα. Μπορεί να χρειασθεί ή δοκιμή πολλών φαρμάκων για να βρεθεί το καλλίτερο για ένα συγκεκριμένο ασθενή.
 
Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διάρκειας > 48 ωρών, οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε ηλεκτρική ή φαρμακευτική ανάταξη της αρρυθμίας, πρέπει να τίθενται σε αντιπηκτική αγωγή για τρεις εβδομάδες πριν από την ανάταξη και για τέσσερις εβδομάδες μετά από την αποκατάσταση του φλεβοκομβικού ρυθμού. Παρόμοια τακτική απαιτείται και για τους ασθενείς με κολπικό πτερυγισμό.

Έλεγχος καρδιακής συχνότητας:

Ό έλεγχος της καρδιακής συχνότητας μπορεί να γίνει με τη χορήγηση διγοξίνης η δυο άλλων κατηγοριών φαρμάκων πού ελέγχουν την καρδιακή συχνότητα, τους β-αναστολείς και τους αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

Πρόληψη των θρομβοεμβολικών επεισοδίων-εγκεφαλικού:

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την κολπική μαρμαρυγή δεν οφείλεται στην αρρυθμία αυτή καθαυτή. Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ο αριστερός κόλπος της καρδιάς, αποδιοργανώνεται, παύει να συστέλλεται και το αίμα λιμνάζει εκεί διευκολύνοντας τη δημιουργία θρόμβου. Οι θρόμβοι αυτοί μπορεί μέσω της κυκλοφορίας να φτάσουν στα αγγεία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Για αυτό το λόγο οι ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή πρέπει να παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα τα οποία αναστέλλουν μερικώς την πήξη του αίματος και εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβου.
 
Το κλασικό αντιπηκτικό φάρμακο είναι η ασενοκουμαρόλη (Sintrom). Δρα ως ανταγωνιστής της βιταμίνης Κ. Η ασενοκουμαρόλη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού 60-80% σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.
 
Στα πλεονεκτήματα των αντιπηκτικών πρέπει να αναφερθούν η καλά τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, το χαμηλό κόστος, η απουσία παρενεργειών εκτός φυσικά από την αιμορραγία. Όταν χρησιμοποιείται η ασενοκουμαρόλη, χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις για να εξασφαλιστεί ότι η πηκτικότητα του αίματος είναι σε ασφαλές και αποτελεσματικό επίπεδο. Πρακτικά έχει πολύ στενό θεραπευτικό εύρος και χρειάζεταιι τακτική παρακολούθηση του INR (εξέταση που γίνεται στο αίμα) ώστε να διατηρείται εντός θεραπευτικών ορίων. Συνήθως το INR πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2-3. Επιπροσθέτως, τα αντιπηκτικά εμφανίζουν πολλές αλληλεπιδράσεις με τροφές και φάρμακα, έχουν μεγάλο χρόνο ημισείας ζωής και καθυστερημένη έναρξη δράσης.

Νεώτερα αντιθρομβωτικά:

Υπάρχουν πλέον διαθέσιμα νέα αντιθρομβωτικά φάρμακα, που συναγωνίζονται επιτυχώς με τα αντιπηκτικά στο πεδίο της πρόληψης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου οε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η δαβιγαρτάνη (εμπορικό όνομα Pradaxa) είναι άμεσος αναστολέας της θρομβίνης, με δράση τόσο επί της ελεύθερης όσο και της συνδεδεμένης με ινώδες θρομβίνης. Έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με τη ασενοκουμαρόλη για την πρόληψη θρομβοεμβολικού επεισοδίου, με λιγότερα αιμορραγικά συμβάματα.
 
Το rivaroxaban (Xarelto) είναι αναστολέας του παράγοντα Xa της πήξης, με εντυπωσιακές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως χορήγηση άπαξ ημερησίως, ταχεία έναρξη δράσης και προβλέψιμη φαρμακοκινητική. Είναι ισοδύναμο της ασενοκουμαρόλης για την πρόληψη αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπροσθέτως, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης μείζονος αιμορραγικού συμβάματος.
 
Τα νεότερα αντιπηκτικά έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ασενοκουμαρόλη. Είναι κάπως περισσότερο αποτελεσματικά, δεν απαιτούν εξετάσεις αίματος για μέτρηση της πικτηκότητας του αίματος, η δραστικότητά τους δεν επηρεάζεται από τη διατροφή και εμφανίζουν λιγότερες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.
 

Παρενέργειες αντιπηκτικών και αντιθρομβωτικών φαρμάκων.

Τα αντιπηκτικά και αντιθρομβωτικά φάρμακα μπορεί να μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού, έχουν όμως κάποιες σημαντικές παρενέργειες κυριότερη από τις οποίες είναι η αιμορραγία.
 
Επίσης, τα αντιπηκτικά έχουν αρκετές αντενδείξεις, οι κυριότερες των οποίων είναι:
- Αιμορραγική διάθεση – Θρομβοπενία
- Εγκεφαλική αιμορραγία
- Εγκεφαλικό ανεύρυσμα – όγκος
- Ενεργό γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος
- Πάθηση του πεπτικού συστήματος επικίνδυνη για αιμορραγία
- Σοβαρή νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια
- Βαριά αρρύθμιστη υπέρταση
- Υπερευαισθησία – αλλεργικές αντιδράσεις
Τέλος, θεωρείται ότι ηλικιωμένοι ασθενείς με προβλήματα αστάθειας και πτώσεις στο έδαφος θα πρέπει να αποφεύγουν τα αντιπηκτικά γιατί κινδυνεύουν από εγκεφαλική αιμορραγία αν χτυπήσουν στο κεφάλι.
 

Επεμβατικές θεραπείες της κολπικής μαρμαρυγής

Όταν τα φάρμακα αποδειχθούν ανίκανα να διορθώσουν η να ελέγξουν την κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να χρειασθεί κάποια παρέμβαση:

1) Με ηλεκτρικό ρεύμα (Ηλεκτρική καρδιομετατροπή)

Εάν τα φάρμακα δεν είναι ικανά να επαναφέρουν το φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό μπορεί να απαιτηθεί καρδιομετατροπή με ηλεκτρικό ρεύμα. Μετά τη χορήγηση μιας βραχείας δράσης αναισθησίας, χορηγείται ηλεκτρικό σοκ στο θωρακικό τοίχωμα το οποίο επαναφέρει το φυσιολογικό ρυθμό.

2) Με καθετηριασμό (Ablation ή κατάλυση)

Η θεραπεία κατάλυσης επιλέγεται για ασθενείς πού δεν ανέχονται τα φάρμακα η όταν τα φάρμακα αποτυγχάνουν να διατηρήσουν φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Δυο τύποι κατάλυσης μπορούν να εφαρμοστούν. Η θεραπεία περιλαμβάνει δύο μεθόδους:

Κατάλυση  των πνευμονικών φλεβών:

Σε περιπτώσεις ασθενών πού εμφανίζουν πολύ συχνές υποτροπές οι οποίες δεν μπορούν να προληφθούν με φάρμακα, μπορεί να γίνει στο Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο μία ειδική επέμβαση που ονομάζεται κατάλυση (καυτηριασμός) των εκτόπων εστιών, πού πυροδοτούν την δημιουργία της κολπικής μαρμαρυγής.
 
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ablation του αριστερού κόλπου αν και ο πλέον διαδεμένος είναι η ηλεκτρική απομόνωση των τεσσάρων πνευμονικών φλεβών που μεταφέρουν αίμα των πνευμόνων στον αριστερό κόλπο.
 
Η απομόνωση και κατάλυση των πνευμονικών φλεβών γίνεται με ειδικούς καθετήρες που διέρχονται μέσω της μηριαίας φλέβας στην καρδιά. Μία βελόνα χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει τους καθετήρες στον αριστερό κόλπο. Οι καθετήρες χρησιμοποιούνται και για τη χορήγηση ενέργειας (κατάλυση) και για τη χαρτογράφηση (ψάξιμο για ηλεκτρικά ερεθίσματα που πυροδοτούν την ανωμαλία, που προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή). Η ενέργεια πού χορηγείται από τον καθετήρα στην περιοχή πού συνδέει τον κόλπο με την πνευμονική φλέβα προκαλεί μία κυκλική ουλή. Η ουλή σταματά όλα τα ερεθίσματα πού πυροδοτούνται μέσα στην πνευμονική φλέβα, και έτσι εμποδίζει την εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε όλες τις πνευμονικές φλέβες. Ο στόχος είναι η απομόνωση μάλλον παρά η κατάλυση της εστίας πού είναι υπεύθυνη για την πυροδότηση της κολπικής μαρμαρυγής μέσω κυκλοτερούς αποκλεισμού της αγωγής.
 
   
 

Κατάλυση του κολποκοιλιακού κόμβου:

Μπορεί να εφαρμοστεί σε  συμπτωματικούς ασθενείς με μη ελεγχόμενη κοιλιακή συχνότητα κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, σε αποτυχία πολλαπλών αντιαρρυθμικών φαρμάκων που μπλοκάρουν τον κολποκοιλιακό κόμβο και σε μυοκαρδιοπάθεια λόγω της ταχείας κολπικής μαρμαρυγής. Κατά την κατάλυση, μαλακά σύρματα (καθετήρες) εισάγονται δια μέσου της μηριαίας φλέβας στη βουβωνική χώρα, και από εκεί στην καρδιά. Ηλεκτρική ενέργεια υψηλής συχνότητας διοχετεύεται με τον καθετήρα για να καταστρέψει τον κολποκοιλιακό κόμβο. Αυτή η ενέργεια διακόπτει την οδό αγωγής μεταξύ κόλπων και κοιλιών. Επειδή ή κατάλυση προκαλεί μεγάλη επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, ένας μόνιμος βηματοδότης πρέπει να εμφυτευτεί για να διατηρήσει έναν ικανοποιητικό καρδιακό ρυθμό. Η κατάλυση του κολποκοιλιακού κόμβου συνδυαζόμενη με την εμφύτευση βηματοδότη βελτιώνει τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής. Εν τούτοις, η κολπική μαρμαρυγή συνεχίζεται και τα αντιπηκτικά απαιτούνται για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.   
 
 

3) Με καρδιοχειρουργική επέμβαση

Οι ασθενείς με χρόνια κολπική μαρμαρυγή πού δεν ανακουφίζονται με φάρμακα, παρεμβάσεις ή έχουν άλλες καταστάσεις πού απαιτούν καρδιοχειρουργική επέμβαση είναι υποψήφιοι για χειρουργική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής.
 
Η επέμβαση Maze είναι μια επιτυχής εγχείρηση στην οποία γίνονται μία σειρά από ακριβείς τομές στο δεξιό και αριστερό κόλπο νια να περιορίσουν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα σε καθορισμένες οδούς για να φτάσουν τον κολποκοιλιακό κόμβο.
Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν κολπική μαρμαρυγή σε συνδυασμό με άλλα καρδιακά προβλήματα (όπως βαλβιδική ή στεφανιαία νόσο), πού απαιτούν εγχείρηση. Σε αυτή την περίπτωση, ο χειρουργός μπορεί να συνδυάσει την επέμβαση Maze με την άλλη εγχείρηση για να διορθώσει την κολπική μαρμαρυγή και το καρδιολογικό πρόβλημα.
 
 
Η μερική επέμβαση Maze χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνική, με τη διαφορά ότι οι τομές γίνονται μόνο στον αριστερό κόλπο.
 
Νέες χειρουργικές τεχνικές χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ραδιοσυχνότητα, κρυοθερμία, και μικροκύματα) για να κάνουν ελεγχόμενες λάβες (παρόμοιες με εκείνες της επέμβασης Maze), για να διακόψουν τις παθολογικές οδούς αγωγής, και να επαναφέρουν φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.
 
 
 
Read 2361 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05