Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Σημάδια που σας λένε ότι πρέπει να κόψετε άμεσα το κάπνισμα

 

 

Όλοι οι καπνιστές το αναβάλλουν, ενώ κάποιοι μπορεί να μην το έχουν ποτέ αποφασίσει στα σοβαρά. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν καπνιστές που βασανίζονται καθημερινά με την σκέψη ότι θα πρέπει να κόψουν το κάπνισμα: κάθε φορά, σε κάθε νέο τσιγάρο που ανάβουν, σε κάθε μία ρουφηξιά. Ορισμένοι έχουν κάνει απόπειρες να κόψουν το τσιγάρο, που όμως δεν πήγαν και πολύ μακριά, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν καταφύγει στο “εναλλακτικό κάπνισμα” – μόδα της εποχής – το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή αλλιώς άτμισμα.
 
Οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό και την ποιότητα ζωής το τσιγάρο δεν χρειάζεται να αναφερθούν σ' αυτό το άρθρο, γιατί είναι γνωστές. Καθώς επίσης και χιλιάδες αριθμοί, που προέρχονται από παγκόσμιες επιστημονικές μελέτες και οι οποίες αποδεικνύουν κοντολογίς ότι κάθε τσιγάρο που ανάβει κανείς, τον φέρνει κι ένα βήμα πιο κοντά στον θάνατο.
 
Εμείς σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με όλα αυτά. Θα μιλήσουμε μόνο για τα απτά σημάδια που μπορείτε να διαπιστώσετε μόνοι σας, αν αφουγκραστείτε προσεκτικά τον οργανισμό σας και το περιβάλλον γύρω σας. Σημάδια που σας λένε ότι ήρθε η ώρα να πετάξετε το πακέτο μακριά...
 
Δείτε ποια προβλήματα υγείας ή και συμπεριφοράς – τα οποία δεν έχετε συνειδητοποιήσει – σας έχει προκαλέσει το υπερβολικό κάπνισμα.  Σημάδια που στην ουσία σας λένε...“δεν πάει άλλο”!
 

Έχετε έλκος στομάχου

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην φυσιολογική πέψη, η τροφή κατεβαίνει από το στόμα στον οισοφάγο και στην συνέχεια στο στομάχι. Στη συνέχεια, το στομάχι παράγει υδροχλωρικό οξύ, το οποίοι βοηθά την χώνεψη της τροφής. Αυτό που πολλοί, όμως, δεν γνωρίζουν είναι ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να αποκτήσετε έλκος στομάχου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο καπνός του τσιγάρου επιβραδύνει τον ρυθμό της πέψης των τροφών και παρατείνει και τον χρόνο παραμονής των οξέων της πέψης στο στομάχι, ως εκ τούτου αυξάνει τις πιθανότητες να υποστείτε έλκος. Το κάπνισμα, επίσης, επιβραδύνει την θεραπεία πιθανού εγκατεστημένου έλκους του στομάχου.
 

Έχετε καούρες – γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ο καπνός του τσιγάρου έχει την τάση να χαλαρώνει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο τμήμα του οισοφάγου, πριν το στομάχι. Αυτός ο μυς αποτελεί την “βαλβίδα” που αποτρέπει την επιστροφή του γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο. Όταν συμβαίνει αυτή η χαλάρωση, το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου σας, επιστρέφει προς το πάνω και επιτίθεται στον οισοφάγο. Είναι ο λόγος που έχετε έντονες “καούρες”.
 

Έχετε ερεθισμό – φλεγμονή του φάρυγγα ή πονόλαιμο

Ο πονόλαιμος προέρχεται από φλεγμονή του φάρυγγα, η οποία είναι γνωστή ως φαρυγγίτιδα. Ο φάρυγγας είναι ινομυώδης σωλήνας, ο οποίος συνδέει την στοματική κοιλότητα με τον οισοφάγο και τον λάρυγγα. Το κάπνισμα τί κάνει, λοιπόν; Καταστρέφει την βλέννα που προστατεύει το λαιμό σας από τον καπνό. Όταν δεν υπάρχει βλέννα για προστασία, θα αισθάνεστε σε κάθε ρουφηξιά ένα τραχύ και έντονο αίσθημα καύσου στον λαιμό σας.
 

Έχετε άσθμα

Κάποιος που έχει άσθμα, ούτως ή άλλως δεν πρέπει να καπνίζει! Το κάπνισμα, όμως, μπορεί να μετατρέψει ένα ήπιο βρογχικό άσθμα σε χρόνιο, ενώ οι ασθματικοί ασθενείς που καπνίζουν εμφανίζουν περισσότερες και πολύ πιο έντονες κρίσεις. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους καπνιστές που υποφέρουν από άσθμα, αλλά και αυτούς που εισπνέουν τον καπνό των άλλων. Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου επικίνδυνο, αν όχι ακόμη και περισσότερο επικίνδυνο. Αν έχετε άσθμα θα πρέπει πραγματικά εγκαταλείψετε την καπνιστική συνήθεια. Οι πνεύμονες σας θα σας... ευγνωμονούν για πάντα!
 

Δαπανάτε πάρα πολλά χρήματα σε τσιγάρα

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι ένα πολύ ακριβό “σπορ”. Στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης, μάλιστα, η διακοπή του τσιγάρου για οικονομικούς λόγους, ήταν για κάποιους κίνητρο για να κόψουν το τσιγάρο, ενώ οι πιο ...επιρρεπείς κατέφυγαν στις πιο οικονομικές λύσεις των στριφτών τσιγάρων. Το ποσό – κατά μέσο όρο – των 4 ευρώ το πακέτο, είναι για κάποιους ένας σημαντικός λόγος να εγκαταλείψουν το κάπνισμα. Μπορείτε απλά να υπολογίσετε πόσα χρήματα δαπανάτε για το κάπνισμα μέσα σε ένα χρόνο και να αναλογιστείτε, ποια άλλα πράγματα θα μπορούσατε να απολαύσετε με τα χρήματα αυτά.
 
 

Είστε μανιώδης καπνιστής

Ο μανιώδης καπνιστής, είναι ο γνωστός σε όλους μας τύπος ανθρώπου, που ανάβει το ένα τσιγάρο αμέσως μόλις σβήσει το άλλο. Όλοι αναγνωρίζουμε το φαινόμενο, αλλά κανένας δεν ξέρει για ποιο λόγο συμβαίνει. Το σίγουρο είναι ότι το να είναι κάποιος μανιώδης καπνιστής, είναι το απόλυτο δείγμα μεγάλου εθισμού. Οι καπνιστές χρησιμοποιούν αυτήν την “τεχνική” για να δίνουν την δυνατότητα στον εαυτό τους να έχει μια σταθερή ροή νικοτίνης στο σώμα τους. Είναι κάτι που προσφέρει μια αίσθηση “χαλάρωσης” και “ευεξίας”. Αν φίλοι σας καπνιστές, σας έχουν κατατάξει στην κατηγορία του “μανιώδους” καπνιστή, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα βοήθεια για να σταματήσετε το κάπνισμα.
 

Οι φίλοι και οι συγγενείς σας προσπαθούν να σας πείσουν να κόψετε το κάπνισμα

Σας έχει τύχει να ανάψετε τσιγάρο μπροστά στην οικογένειά σας, να το αφήσετε αναμμένο στο τασάκι, κι όταν γυρίσετε πίσω να μην το έχετε βρει; Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά το τσιγάρο.... το πέταξε ίσως κάποιο από τα παιδιά σας, ή ένα αγαπημένο πρόσωπο που ήταν μαζί σας. Αν τα παιδιά, ή ο σύντροφός σας σας εκλιπαρούν να κόψετε το κάπνισμα, τότε προσπαθούν να σας πείσουν για το καλό της υγείας σας.  Οπότε να τους ακούσετε...
 

Εμφύσημα/ Δύσπνοια

Το εμφύσημα είναι μία μορφή χρόνιας εκφυλιστικής πάθησης των πνευμόνων. Εκδηλώνεται όταν καταστρέφεται η ελαστικότητα των αερόσακων (κυψελίδων) στους πνεύμονες. Έτσι οι αεραγωγοί στενεύουν, αφού η υποστήριξή τους είναι μικρότερη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δυνατότητας πρόσληψης οξυγόνου από τον οργανισμό. Η κύρια αιτία του εμφυσήματος είναι το κάπνισμα, το οποίο ενεργοποιεί ένζυμα που ονομάζονται πρωτεάσες, οι οποίες επιτίθενται και καταστρέφουν τους πνευμονικούς ιστούς.
 

Έχετε “τσιγαρόβηχα”

Αυτό είναι ένα είδος βήχα, που συναντάται μόνο σε καπνιστές. Οποιοδήποτε αντικείμενο ή σωματίδιο, το οποίο εισβάλλει στο αναπνευστικό σας σύστημα, αλλά δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί,  σας προκαλεί βήχα. Αλλά όταν καπνίζετε συμβαίνει και κάτι άλλο... καταστρέφονται οι  βλεφαρίδες, δηλαδή ένα δίκτυο ινών που προστατεύουν και καθαρίζουν το εσωτερικό των πνευμόνων. Όταν οι βλεφαρίδες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους δεν μπορούν να αφαιρέσουν τις βλέννες από τους πνεύμονες, οπότε ο μόνος τρόπος να τις απομακρύνετε είναι ο βήχας.
 

Έχετε ξαναπροσπαθήσει, αλλά έχετε αποτύχει

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αν όμως, έχετε προσπαθήσει να εγκαταλείψετε το τσιγάρο, αλλά δεν τα έχετε καταφέρει, σημαίνει ότι είστε υψηλού κινδύνου καπνιστής και είναι επιβεβλημένο να ξαναπροσπαθήσετε. Αυτή τη φορά σχεδιάστε το καλύτερα και προετοιμάστε τον εαυτό σας. Καθίστε να σκεφτείτε ένα σύστημα ανταμοιβών, ένα σύστημα υποστήριξης, έναν άνθρωπο που θα καλέσετε όταν θα έχετε πρόβλημα. Γράψτε σε ένα χαρτί τι θα πρέπει να κάνετε όταν θα έχετε έντονη επιθυμία να καπνίσετε. Πρέπει να είστε έτοιμοι, ώστε να κατανικήσετε την στιγμιαία παρόρμηση. Καλή επιτυχία!
 
Γράφει η Γιάννα Σουλάκη
 
 
 
Read 876 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05