Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Μύθοι και αλήθειες για την HIV/AIDS λοίμωξη

 

 

Μύθος. Είμαστε και οι δύο οροθετικοί. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε προφυλακτικό.

Αλήθεια. Ακόμα και στο σεξ μεταξύ οροθετικών το προφυλακτικό είναι απαραίτητο. Εκτός από τον ιό HIV υπάρχουν και τα υπόλοιπα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις επιμόλυνσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας οροθετικός επιμολύνεται με άλλο στέλεχος ή υπότυπο του ιού από αυτόν που ήδη έχει. Ο τύπος του ιού του σεξουαλικού συντρόφου μπορεί, επίσης, να έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε ορισμένα φάρμακα. Κατά συνέπεια περιορίζονται οι εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και «διαγράφονται» αυτόματα φάρμακα που θα του ήταν χρήσιμα.

 

Μύθος. Αν βάλω διπλό προφυλακτικό θα έχω καλύτερη προστασία από τον HIV.

Αλήθεια. Διπλό προφυλακτικό δε σημαίνει διπλή προστασία από τον HIV ή τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα διπλά προφυλακτικά σπάνε πιο εύκολα λόγω της τριβής του αέρα που έχει παγιδευτεί ανάμεσα τους. Η καλύτερη προστασία είναι ένα προφυλακτικό και άφθονο υδατοδιαλυτό λιπαντικό, ώστε να είναι πιο εύκολη η διείσδυση.

 

Μύθος. Αν είναι κάποιος οροθετικός φαίνεται.

Αλήθεια. Η εμφάνιση ενός ανθρώπου δε μας λέει απολύτως τίποτα για το HIV status του. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, αν κάποιος είναι οροθετικός, από την εμφάνιση. Ο μόνος τρόπος, για να μάθουμε αν κάποιος είναι οροθετικός, είναι να μας το πει ο ίδιος (αν φυσικά το ξέρει και αν θέλει να μας το πει). Ο μόνος τρόπος, για να μάθουμε εμείς, αν είμαστε οροθετικοί, είναι να κάνουμε το ειδικό τεστ αντισωμάτων για τον hiv.

 
 

Μύθος. Υπάρχουν καινούργια φάρμακα. Αν μολυνθώ από τον ιό HIV μπορώ να πάω την άλλη μέρα στο νοσοκομείο και να μου δώσουν φάρμακα για να γίνω καλά.

Αλήθεια. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του AIDS. Τα καινούργια φάρμακα βοηθάνε τους οροθετικούς να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά δεν αποβάλλουν τον ιό από τον οργανισμό μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν κάποιος είναι σίγουρος ότι o HIV πέρασε στο σώμα του, μπορεί να πάρει κάποια φάρμακα, ώστε να σταματήσει τη μόλυνση.

 

Προσοχή!

Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, για να πάρει κανείς αυτά τα φάρμακα.
Τα φάρμακα πρέπει να τα πάρει μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή που μολύνθηκε.
Τα φάρμακα αυτά έχουν πολλές παρενέργειες και θα πρέπει να τα παίρνει κανείς κάθε μέρα για ένα μήνα.
Η επιτυχία αυτής της αγωγής δεν είναι εξασφαλισμένη, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δεν μπορούν να ελεγχθούν.
 

Μύθος. Αν είναι κάποιος οροθετικός πρέπει να μου το πει για να βάλουμε προφυλακτικό.

Αλήθεια. Σε μια συναινετική σεξουαλική επαφή ο καθένας φέρει την ευθύνη για την προστασία του εαυτού του. Δεν περιμένουμε από τους άλλους να φροντίσουν για εμάς. Ένας οροθετικός δεν είναι υποχρεωμένος να μας αποκαλύψει την οροθετικότητά του, αν δεν είμαστε ο μόνιμος σύντροφός του. Μπορεί να φοβάται να μας το πει. Μπορεί να μην το ξέρει και ο ίδιος. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας του εαυτού μας είναι να προτείνουμε και να επιμένουμε στη χρήση προφυλακτικού.

 

Μύθος. Οι λεσβίες δεν κολλάνε HIV.

Αλήθεια. Όλες και όλοι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό HIV. Δεν έχει καμία σημασία το φύλο ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Σημασία έχει η συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια των διαφόρων σεξουαλικών πρακτικών. Στο σεξ μεταξύ δύο γυναικών δεν υπάρχει το σπέρμα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι μετάδοσης του ιού. Αν και οι λεσβίες απειλούνται λιγότερο από τους γκέι σε σχέση με τον HIV και το AIDS, από τη στιγμή που υπάρχει διείσδυση, εάν υπάρχει επαφή με αίμα και με κολπικά υγρά υπάρχει και η δυνατότητα της μετάδοσης. Δυστυχώς, στην καταγραφή των κρουσμάτων της HIV λοίμωξης δεν υπάρχει κάποια κατηγορία που να αναφέρεται στις λεσβίες και έτσι δεν έχουμε κάποια στοιχεία.

 

Μύθος. Με τον σταθερό μου σύντροφο δεν χρειάζεται να βάζω προφυλακτικό.

Αλήθεια. Το βασικό ερώτημα εδώ είναι πώς ορίζει η καθεμία και ο καθένας την σταθερή ή το σταθερό σύντροφο. Διότι αν έχω κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα διαφορετικό σταθερό σύντροφο είναι διαφορετικό από το να έχω μια «μακροχρόνια, αμοιβαία πιστή και μονογαμική σχέση», όπως λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Έρευνες έχουν δείξει ότι αρκετά άτομα μολύνθηκαν από τον ιό μέσα σε μία σταθερή σχέση είτε επειδή αυτή δεν ήταν ούτε πιστή ούτε μονογαμική, είτε επειδή η/ο σύντροφος δε γνώριζε το HIV status της/του. Ο μόνος τρόπος για να «αφαιρέσουμε» το προφυλακτικό από μία σχέση είναι ο εξής: Καταρχάς αποφασίζουμε ότι θέλουμε να μοιράσουμε τη ζωή μας και το κρεβάτι μας με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Πηγαίνουμε και οι δύο και κάνουμε μαζί το τεστ για HIV. Αν αυτό είναι θετικό για έναν από τους δύο συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό. Αν είναι αρνητικό και για τους δύο συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό και μετά από δύο μήνες ξανακάνουμε το τεστ για hiv έτσι ώστε να καλύψουμε και την περίοδο παραθύρου που μπορεί να μην καλύφθηκε με το προηγούμενο τεστ. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με σταθερή σχέση που δε χρησιμοποιούν προφυλακτικό με την/τον σεξουαλικό σύντροφο, εύκολα ξεχνάνε το προφυλακτικό και στο σεξ εκτός σχέσης, με αποτέλεσμα να μολυνθούν και οι ίδιοι, αλλά να μολύνουν κατ' επέκταση και τη/το σύντροφο τους. Ακόμα και αν δε χρησιμοποιούμε προφυλακτικό σε μία σχέση, είναι απαραίτητη η χρήση του στις σεξουαλικές επαφές εκτός σχέσης.

 
Παναγιώτης Δαμάσκος, Κοινωνιολόγος Υγείας
Υπεύθυνος Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων ΚΕΕΛΠΝΟ
 
 
 
Read 1616 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05