Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Τι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος και πόσο επικίνδυνο είναι;

 
 
 
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχει διάφορες μορφές, συχνά εμφανίζεται ως ένα μικρό εξόγκωμα στην επιφάνεια του δέρματος που μπορεί να...περιλαμβάνει κρατήρα και να αιμορραγεί. Αποτελεί την πιο συχνή και λιγότερο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, αφού καταλαμβάνει το 80% των καρκίνων του δέρματος, το οποίο δεν είναι μελάνωμα. 
 
Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στις εκτεθειμένες περιοχές όπως είναι, το πρόσωπο, ο αυχένας, οι ώμοι και ηπλάτητων ηλικιωμένων ανθρώπων. Η νόσος είναι συνηθέστερη σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει και τις νεότερες ηλικίες. 
 

Που εμφανίζεται και πόσο γρήγορα μεγαλώνει;

Αναπτύσσονται στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας και είναι βλάβες που, φυσιολογικά, εξελίσσονται αργά. Σαφώς, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το φως του ήλιου στην ανάπτυξη αυτής της μορφής καρκίνου, αλλά και άλλοι παράγοντες, διότι δεν προσβάλλονται όλες οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται συστηματικά σ’ αυτόν. Άλλωστε, η φυσιολογική τάση κάθε δερματικού καρκίνου, είναι να μεγαλώνει σε μέγεθος είτε επιφανειακά, είτε σε βάθος. Έτσι, όσο περισσότερο χρόνο υφίσταται προτού υποβληθεί σε θεραπεία, τόσο μεγαλύτερος και βαθύτερος θα είναι. 
 

Ποια σημάδια κινουν υποψίες;

Το πιο πρώιμο σημάδι μπορεί να είναι μια κόκκινη επίπεδη επιφάνεια, ένα μικρό ογκίδιο, ένα μικρό σημείο που αιμορραγεί όταν έρχεται σε επαφή με την πετσέτα, ένα μικρό έλκος (πληγή), ή μια κρούστα στο δέρμα η οποία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν επουλώνεται, δηλαδή, αρχικά είναι μικρά, ρόδινα, σκληρά, σαν μαργαριτάρια μορφώματα. 
 
Σταδιακά, όμως διογκώνονται, έως ότου αναπτυχθεί μια κεντρική περιοχή ατροφικού δέρματος. Μερικοί ασθενείς αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά την ύπαρξη τους, όταν ξύνουν για πρώτη φορά τη βλάβη και αυτή αιμορραγεί λίγο, αλλά δεν επουλώνεται σωστά. 
 

Ποια είναι η σωστή θεραπεία; Δίνει μεταστάσεις;

Όσο, αφορά την θεραπεία είναι πολύ πιο δύσκολη στο στάδιο όπου ο καρκίνος έχει αποκτήσει βάθος και οι ουλές που θα προκληθούν από το επανορθωτικό χειρουργείο θα είναι πολύ πιο εκτεταμένες. Μικροί όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν με απλή εκτομή και απευθείας συρραφή του ελλείμματος ιστού που προκύπτει, αφήνοντας πολύ μικρές ουλές. Η αφαίρεση όμως, μεγαλύτερων όγκων απαιτεί κάποιας μορφής επανόρθωση με τη χρήση ελεύθερων μοσχευμάτων δέρματος ή τοπικών κρημνών. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως δεν μεθίσταται σε άλλα όργανα του σώματος και έτσι η τοπική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι και η τελική θεραπεία 
 

Πώς μπορεί να προληφθεί; 

Επισκεφτείτε άμεσα το δερματολόγο σας αν εμφανίσετε μικρό, σκληρό δερματικό εξάνθημα ερυθρού χρώματος ή αν κάποια ελιά στο σώμα σας παρουσιάσει κάποια από τις παρακάτω αλλαγές: 
 
• αυξανόμενο μέγεθος
• ακανόνιστα και ασύμμετρα άκρα
• φαγούρα, φλεγμονή ή κοκκινίλα
• αλλαγές απόχρωσης
• πάχυνση της επιφάνειας
• αιμορραγία ή σχηματισμός κρούστας. 
 

Γενικότερες προφυλάξεις

• φοράτε ρούχα που δεν τα διαπερνά η υπεριώδης ακτινοβολία
• βάζετε αντηλιακό στα σημεία που μένουν ακάλυπτα στον ήλιο γιατί κινδυνεύουν περισσότερο
• αποφεύγετε το μπάνιο τις μεσημεριανές ώρες και την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
• βάζετε άφθονη αντηλιακή κρέμα μία ή μισή ώρα πριν πάτε για μπάνιο, φροντίζοντας να την ανανεώνετε συχνά. 
 
 
Κάντε ψηφιακή δερματοσκόπηση για να καταγραφούν όλες οι ελιές του σώματός σας και να υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης στην περίπτωση κάποιας αλλαγής.
 
 
Read 1666 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05