Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Γνωρίστε τη νέα τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας για την αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου (A.M.I.S)

 
 
Η οστεαρθρίτιδα είναι η καταστροφή μιας άρθρωσης η οποία αρχικά μεταφράζεται σε πόνο κατά την κίνηση και οίδημα της περιοχής αλλά προοδευτικά εξελίσεται σε περιορισμό της κίνησης, διαταραχή του ανατομικού άξονα, και τέλος σε συνεχή πόνο που δεν ανταποκρίνεται σε φάρμακα ή αναπαυση.
 
Η αρθρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Συνήθως είναι εκφυλιστικής αιτιολογίας δηλαδή είναι πρωτοπαθής και οφείλεται στην υπέρχρηση και την φθορά που η πάροδος των ετών επιφέρει σε ένα σκελετό. Μπορεί όμως να είναι και δευτεροπαθής δηλαδή συνέπεια παλαιού τραυματισμού, ρευματολογικού νοσήματος,
 

Παραγόντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα

- Η παχυσαρκια
- Η ηλικία
- Το γυναικείο φύλλο 
- Ιδιοσυστασιακοί και κληρονομικοί παράγοντες
- Μικροβιακή φλεγμονη της άρθρωσης
- Μεταβολικά νοσήματα
- Νευρομυικές παθήσεις που προκαλούν ασύμετρη φόρτιση
- Ιστορικό ρευματολογικών νοσημάτων (φλεγμονώδης αρθρίτιδα)
 

Η νέα μέθοδος A.M.I.S.

Από την δεκαετια του 60 σαν οριστική αντιμετώπιση έχει καθιερωθεί η ολική αρθροπλαστική δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένω αρθρικών επιφανειών με μεταλικές η συνθετικές επιφάνειες χαμηλής τριής και μεγάλης αντοχής.
 
Σήμερα η νέα επανάσταση της ορθοπαιδικής είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Η αρχή έγινε με τις αρθροσκοπικές επεμβάσεις, αλλά η δυνατότητα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, διευρύνεται συνεχώς.Όσο μικρότερη η τομή τόσο μικρότερη η καταστροφή στους ιστούς, με συνέπεια λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη αιμορραγία και εν τέλει συντομότερη νοσηλεία
 
Με την τεχνική A.M.I.S καταφέρνουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής του ισχίου, ενώ διατηρούμε την ακρίβεια με την οποία τοποθετούνται τα υλικά μέσα από παλαιότερες τεχνικές που απαιτούν μεγαλύτερες τομές και αποκόλληση μυών.
 
 

Τι είναι η τεχνική A.M.I.S.

Ως ελάχιστα επεμβατική, ορίζεται διεθνώς η επέμβαση στο ισχίο, η οποία πραγματοποιείται μέσα από μια τομή μικρότερη από 10 ως 12cm. Πέρα από το ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα, σκοπό έχει τον μικρότερο τραυματισμό των ιστών, την μικρότερη αιμορραγία, και την ταχύτερη λειτουργική αποκατάσταση.
 
Η A.M.I.S. (Anterior Minimal Invasive Surgery) είναι μια τεχνική που εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε Κέντρα της Γαλλίας και της Ελβετίας και ενσωματώνει όλα τα παραπάνω. Σαν τεχνική είναι πολύ απαιτητική και διαφέρει από την τεχνική της κλασσικής ολικής αρθροπλα-στικής ισχίου. Πραγματοποιείται με τον ασθενή σε ύπτια θέση, σε αντίθεση με την κλασσική τεχνική της αρθροπλαστικής, που θέλει τον ασθενή ξαπλωμένο στο πλάι.

Πλεονεκτήματα

- Είναι σχετικά αναίμακτη μέθοδος, για τους μύες του ισχίου.
- Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.
- Λιγότερη αιμορραγία.
- Διατηρείται ο θύλακος της άρθρωσης και κατά συνέπεια εξασφαλίζεται μεγαλύτερη σταθερότητα του ισχίου μετεγχειρητικά. (Δεν εξαρθρώνεται) 
- Διατηρείται ο μυϊκός τόνος., με συνέπεια:
- Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί με ασφάλεια από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.
- Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συντομότερη.
- Η αποκατάσταση είναι θεαματικά ταχύτερη από ότι με την κλασσική αρθροπλαστική του ισχίου.
- Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ανώτερο της κλασσική αρθροπλαστικής, που έχει τομή από 25 cm και πάνω.
 

Ομοιότητες A.M.I.S. και Κλασσικής Αρθροπλαστικής Ισχίου

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με αυτά της κλασσικής αρθροπλαστικής, είναι δηλαδή προθέματα δοκιμασμένα στον χρόνο ως προς την αντοχή και την λειτουργικότητά τους. Αυτό που διαφοροποιεί τις δύο μεθόδους είναι τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία προχωρημένης τεχνολογίας και η επαναστατική τεχνική προσέγγισης του ισχίου.
 

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η A.M.I.S

Η AMIS απευθύνεται στην πλειοψηφία των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, που είναι υποψήφιοι για ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η απόφαση για να υποβληθείτε σε ολική αρθροπλαστική είναι μια απόφαση που θα λάβετε σε συνεργασία με τον ορθοπαιδικό σας, αφού κατανοήσετε το τι θα σας προσφέρει τελικά η επέμβαση αυτή.
 
 
Η ηλικία των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται όλο και μικρότερη. Συνήθως οι ασθενείς είναι από 60 έως 80 ετών, χωρίς αυτό να αποτελεί απόλυτη ένδειξη. Εξαρτάται από την βαρύτητα των συμπτωμάτων και από την βιολογική κυρίως ηλικία του ασθενούς. Τα ηλικιακά όρια είναι ελαστικά τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω.
 

Ποια προβλήματα λύνει η ολική αρθροπλαστική ισχίου:

- Έχετε έντονο πόνο στο ισχίο που περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως: βάδιση, ανεβοκατέβασμα στις σκάλες, είσοδο και έξοδο από αυτοκίνητα.
- Έχετε ενοχλητικούς πόνους ακόμα και στην ανάπαυση ή την νύχτα.
- Έχετε δυσκαμψία και δυσκολεύεστε να φορέσετε τις κάλτσες σας.
- Δεν βλέπετε βελτίωση των συμπτωμάτων με αντιφλεγμονώδη ή με την ανάπαυση.
- Δεν υπάρχει βελτίωση με άλλες μορφές θεραπείας όπως φυσιοθεραπείες.
 
Σχετική αντένδειξη στην μέθοδο A.M.I.S έχουν οι ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, οι ασθενείς με βαρεία οστεοπόρωση καθώς και οι ασθενείς με δυσπλαστικά ισχία ή οι ασθενείς με εγκατεστημένη σύγκαμψη των ισχίων.
 
Η κινητοποίηση μετά από αρθροπλαστική ισχίου με A.M.I.S είναι εντυπωσιακά πιο γρήγορη από ότι μετην κλασσική μέθοδο. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει με βακτηρίες τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, ενώ υπάρχει σαφώς μικρότερος κίνδυνος μετεγχειρητικού εξαρθρήματος του ισχίου λόγω της διατήρης του αρθρικού θυλάκου καθώς και των καταφύσεων των μυών της περιοχής. Η παραμονή στο νοσοκομείο περιορίζεται στις 4 συνήθως ημέρες ενώ αντίστοιχα επιταχύνονται οι χρόνοι που ο ασθενής μπορεί να ανέβει και να κατέβει σκαλιά, ήνα οδηγήσει.
 
 
Γενικά θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εξελιγμένη αυτή τεχνική δείχνει τον δρόμο προς το μέλλον της αντιμετώπισης της οστεαρθρίτιδας του ισχίου καθώς διατηρεί την εμπειρεία των υλικών που χρησιμοποιούνται και στην κλασσική τεχνική ολικής αρθροπλαστικής ενώ ενσωματώνουν και όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
 
 
 
Read 2401 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05