Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Οι κρυφές καρδιακές αρρυθμίες είναι η αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων;

 
 

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Ενας στους 4 ανθρώπους 40 ετών και άνω πάσχει από κολπική μαρμαρυγή – την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία – αν και συχνά δεν το γνωρίζει. 
 
Ο άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν πέντε φορές περισσότερο από τους άλλους να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο – και συχνά η αρρυθμία διαγιγνώσκεται ύστερα από αυτό. Τα εγκεφαλικά αυτά μάλιστα είναι πιο σοβαρά και θανατηφόρα από τα άλλα είδη εγκεφαλικών επεισοδίων.
 
Τριάντα δύο πρωτοποριακά προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης και πρόληψης της κολπικής μαρμαρυγής και των εγκεφαλικών επεισοδίων της βραβεύθηκαν πρόσφατα στο Παρίσι και έλαβαν χρηματοδότηση, στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας «1 million, 1 mission», μεταξύ των οποίων και ένα ελληνικό. 
 
Τα προγράμματα αυτά, τα οποία επιλέχθηκαν διαδικτυακά με 2 εκατομμύρια ψήφους, οργανώνονται από επιστήμονες, ιατρικά κέντρα, επιστημονικές εταιρείες και συλλόγους ασθενών από 18 χώρες σε όλο τον κόσμο.
 
Πρέσβειρα της εκστρατείας ανά τον κόσμο είναι η ηθοποιός Τζέιν Σέιμουρ, της οποίας η μητέρα έπαθε εγκεφαλικό από κολπική μαρμαρυγή και από τότε «είναι φυλακισμένη στο ίδιο της το σώμα», όπως λέει η κόρη της. Την εκστρατεία υποστηρίζουν η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, η Διεθνής Εταιρεία για την Κολπική Μαρμαρυγή, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός κατά των Θρομβώσεων και πολλές καρδιολογικές εταιρείες.
 

Καθυστερημένη διάγνωση

Αίσθηση προκάλεσε ένα βραβευμένο πρόγραμμα με μία εφαρμογή στο iPhone, που μετρά και ανιχνεύει τον ανώμαλο καρδιακό ρυθμό. 
 
Tο ελληνικό πρόγραμμα οργανώνεται και συντονίζεται από την Καρδιολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με διευθυντή τον καθηγητή Σ. Κωνσταντινίδη) και τη Νευρολογική Κλινική του ίδιου πανεπιστημίου (με διευθύντρια την καθηγήτρια Χ. Πιπερίδου), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων.
 
Yπολογίζεται ότι στην Ελλάδα συμβαίνουν 30.000-32.000 εγκεφαλικά επεισόδια τον χρόνο και 20%-25% από αυτά οφείλονται σε κολπική μαρμαρυγή. Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια παρουσιάζουν υψηλή θνητότητα (10%-25%), αλλά ταυτόχρονα αποτελούν σημαντική αιτία αναπηρίας, με μεγάλη επιβάρυνση για τον ασθενή και την οικογένειά του.
 
«Πολλές φορές η κολπική μαρμαρυγή διαπιστώνεται μετά το συμβάν, μετά δηλαδή το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο», λέει ο Κωνσταντίνος Βαδικόλιας, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συντονιστής του προγράμματος. 
 
«Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που ένας ασθενής έχει παρουσιάσει ήδη ένα - δύο εγκεφαλικά επεισόδια και μετά ανακαλύπτεται ως αιτία η ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής».
 
Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η καρδιακή αρρυθμία πολλές φορές δεν είναι μόνιμη, αλλά παροξυντική. Εμφανίζεται, δηλαδή, ξαφνικά και ίσως για λίγο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτόν, μπορεί να χρειάζεται μία ειδική εξέταση – το 24ωρο ηλεκτροκαρδιογράφημα (Holter ρυθμού) – για να διαπιστωθεί η ύπαρξη της νόσου.
 
«Με την πρόοδο και την πρόσβαση σήμερα σε νευροαπεικονιστικές εξετάσεις, μπορεί να διαπιστωθούν βλάβες στον εγκέφαλο και κατόπιν να βρεθεί η αιτία (η κολπική μαρμαρυγή)», λέει ο κ. Βαδικόλιας. 
 
«Ακόμη και κάποιες περιπτώσεις άνοιας μπορεί να σχετίζονται με μικρά εγκεφαλικά επεισόδια (που δεν έχουν γίνει αντιληπτά και για αυτόν τον λόγο ονομάζονται “σιωπηλά”), που και αυτά μπορεί να οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή. Πολλές φορές δεν υπάρχει η απαραίτητη γνώση και η ενημέρωση για τα συμπτώματα, που πρέπει να οδηγήσουν άμεσα σε καρδιολογική εκτίμηση και έλεγχο».
 
 

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Στους ασθενείς υψηλού κινδύνου συστήνεται για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων αντιπηκτική αγωγή, εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις. 
 
Εκτιμάται, όμως, ότι οι μισοί έλληνες ασθενείς δεν παίρνουν την απαραίτητη αντιπηκτική θεραπεία, κυρίως λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν για την παρακολούθηση της σωστής δόσης των έως σήμερα χρησιμοποιούμενων αντιπηκτικών (τακτική εξέταση αίματος, συχνή επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς κ.ά.)
 
Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα πρόβλημα που κάνει την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή με ακανόνιστο ρυθμό. Συμβαίνει όταν τα ηλεκτρικά σήματα αστοχούν, κάνοντας τα πάνω διαμερίσματα της καρδιάς (τους κόλπους) να τρεμουλιάζουν, να «ινιδίζουν». 
 
Αυτό κάνει το αίμα να λιμνάζει σε αυτά τα διαμερίσματα, γεγονός που εμποδίζει την καρδιά να αντλεί αποτελεσματικά αίμα. 
 
Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν «μικροέμβολα» αίματος διαμορφώνονται στην καρδιά, λόγω του ότι οι κόλποι δεν συστέλλονται καλά. Το αίμα κολλά στους κόλπους και δημιουργεί θρόμβους, που μπορεί να ταξιδέψουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.
 

Τα συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν ο καρδιακός ρυθμός τους δεν είναι πολύ γρήγορος. Τα συνήθη συμπτώματα πάντως περιλαμβάνουν:
 
* Αίσθημα παλμών
* Ζάλη
* Πόνους στο στήθος
* Δύσπνοια
 
 
 

Παράγοντες κινδύνου

Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Η αρρυθμία αυτή είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που πάσχουν από καρδιοπάθεια ή καρδιακή ανεπάρκεια. Αν και αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν γνωστή αιτία, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν την αρρυθμία. Αυτοί είναι:
 
* Προηγούμενο εγκεφαλικό
* Υπέρταση
* Διαβήτης
* Υπερθυρεοειδισμός
* Αγγειοπάθεια
* Κατάχρηση αλκοόλ
 
 
 
Read 1352 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05