Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Σκάνδαλο Novartis: Το FBI έχει ντοκουμέντα από μίζες – Τι λέει η δικογραφία

 

Την διαδρομή του «μαύρου» χρήματος από τα ταμεία της Novartis στις τσέπες πολιτικών, γιατρών και ιδιωτών καταγράφουν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που αποτελούν και την «αιχμή του δόρατος» της δικογραφίας, που απέστειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διαβιβάστηκε στη Βουλή. Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι τροφοδότες λογαριασμοί από όπου γίνονταν και οι μαύρες πληρωμές έχουν έδρα την Ελβετία και χρησιμοποιούνταν ο καθένας για διαφορετικό σκοπό: Ο ένας για τις πληρωμές σε γιατρούς, και ο άλλος για τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, υπουργών και κρατικών αξιωματούχων, τον οποίο-για ποσά μέχρι 1.000.000 ευρώ- διαχειριζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος Κώστας Φρουζής. Οι μάρτυρες δεν αναφέρουν την πηγή της γνώσης όσων καταθέτουν, ενώ είναι άγνωστο εάν μαζί με τις μαρτυρίες τους έχουν καταθέσει και στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.
 
Σημεία της δικογραφίας που προκαλούν εντύπωση
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία παρουσιάζει ορισμένα σημεία που προκαλούν εντύπωση. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, σε ένα από τα έγγραφα που εστάλησαν από το FBI στην εισαγγελέα διαφθοράς και περιελήφθησαν στη δικογραφία αναγράφονται τα εξής: «Ιδιοκτήτης της MINDWORK ήταν η Σταυρούλα Νικολοπούλου (Λίνα) (…) Η Λίνα ήταν σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα (…). Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Ο Στουρνάρας ίδρυσε τον ΙΟΒΕ, που ήταν ινστιτούτο που ανέλυε τις οικονομικές τάσεις και παρείχε ακριβές σπουδές στη ΣΒΙΕ φαρμακευτικών τάσεων». Το 2012-2013 ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών κι ότι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ορίστηκε τον Ιούνιο του 2014. Επίσης, ο κ. Στουρνάρας δεν έχει ιδρύσει το ΙΟΒΕ, το οποίο ιδρύθηκε το 1975, όταν εκείνος ήταν 19 ετών.
 
Το δεύτερο «περίεργο» στη δικογραφία
 
Το δεύτερο "περίεργο" στη δικογραφία αφορά σε κατάθεση μάρτυρα. Πρόκειται για την «Αικατερίνη Κελέση» η οποία μπέρδεψε το όνομα «Λαζαρίδης» και πιθανότατα τα ραντεβού που έκανε ο αντιπρόεδρος της Novartis, Κ. Φρουζής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ένα ραντεβού του κ. Φρουζή με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, σκοπός ήταν να επηρεαστεί ο Αντώνης Σαμαράς από τον σύμβουλό του, με τον μάρτυρα να αναφέρει ότι μία από τις συναντήσεις Φρουζή- Λαζαρίδη έλαβε χώρα στο γραφείο του τελευταίου στη Λεωφόρο Αθηνών 110. Εκεί, όμως, βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο και ουδέποτε ο πρωθυπουργικός σύμβουλος είχε γραφείο στο συγκεκριμένο κτίριο. Γραφείο εκεί έχει ο Σωκράτης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που δεν κατονομάζεται σε οποιοδήποτε σημείο της δικογραφία της Novartis. 
 
Π. Σαράκης: «Έλληνες μάρτυρες έδωσαν στο FBI ντοκουμέντα για πολιτικά πρόσωπα»
 
Οι μάρτυρες που προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη, έχουν ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο που αποδεικνύουν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis δήλωσε ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των τριών προστατευομένων μαρτύρων που κατέθεσαν στην Αμερική για τη φαρμακοβιομηχανία. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν υπάρξει πολιτικές αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας» ανέφερε ο κ. Σαράκης μιλώντας στον Ant1. Ο ίδιος σημείωσε ότι κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην Ελλάδα αναφέρονται και στην έρευνα του FBI με ονόματα, διευθύνσεις και ΑΦΜ. Οι έρευνες του FBI γίνονται για την περίοδο 2006-2014 και σύμφωνα με τον κ. Σαράκη, οι τρεις Έλληνες μάρτυρες περιγράφουν τις «αθέμιτες πρακτικές» της εταιρείας. «Υπήρχαν γιατροί που συνταγογραφούσαν φάρμακα έναντι αμοιβής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών προς το συμφέρον της Novartis» πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα
 
Η μάρτυρας με το ψευδώνυμο Κατερίνα Κελέση, δίνει συνολικά 9 καταθέσεις, βάζοντας στο κάδρο τον Κ. Φρουζή, την εταιρία, πρώην υπουργούς αλλά και δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους. "Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά την γνώμη μου στο χώρο της υγείας" αναφέρει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης "αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνούνται κάθε σχέση με την υπόθεση και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για σκευωρία.
 
Η πολιτική αντιπαράθεση
 
Βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι η σύσταση Προκαταρκτικής (προανακριτικής) Επιτροπής που δύναται να οδηγήσει σε ειδικό δικαστήριο και όχι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Κι αυτό γιατί δεδομένου ότι η ψηφοφορία για τη σύσταση Προκαταρκτικής είναι μυστική και γίνεται με κάλπες, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να κρύβει εκπλήξεις. Όπως, για παράδειγμα, κάποια πρόσωπα να παραπεμφθούν με ψήφους και από την αντιπολίτευση. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να «επιστραφεί» η δικογραφία στην εισαγγελία προκειμένου να εκδικασθεί η υπόθεση από την τακτική Δικαιοσύνη, με άρση ασυλίας των εμπλεκομένων που κατέχουν σήμερα την βουλευτική ιδιότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρέπει να επιλεγεί η λύση που θα οδηγήσει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης χωρίς να δίνεται το παραμικρό πάτημα στην αντιπολίτευση να μιλά για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
 
Το τρίπτυχο της γαλάζιας αντεπίθεσης
 
Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στη θέση πως η όλη υπόθεση πρόκειται για μια σκευωρία από την κυβέρνηση με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, κάτι που -όπως λένε- προκύπτει «τόσο από τις αόριστες αναφορές όσο και από τα κενά των καταθέσεων των μαρτύρων». Το τρίπτυχο που θα εστιαστεί η γαλάζια αντεπίθεση είναι:
-Οι προστατευμένοι μάρτυρες, τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί σε ό,τι τους αποδίδεται. 
-Οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Δικαιοσύνη καθώς η ΝΔ κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή εκ μέρους του πρωθυπουργού και για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος Δικαίου». 
-Επαναφορά ψηλά στην ατζέντα του θέματος της υπόθεσης οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία και τοποθέτησή του στο ίδιο επίπεδο με αυτήν της υπόθεσης Novartis. 
 
Κοντονής αδειάζει Πολάκη για την ταυτότητα των μαρτύρων
 
Στο μεταξύ, σε άδειασμα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υποστηρίζοντας ότι ουδείς στην κυβέρνηση γνωρίζει ποιοι είναι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη που έκανε την Τετάρτη το πρωί ο κ. Πολάκης ότι δηλαδή οι τρεις μάρτυρες είναι πρώην στελέχη της Novartis τους οποίους είχαν πιάσει για παράνομο πλουτισμό και «κελάηδησαν» ήρθε ο κ. Κοντονής να δηλώσει πως το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων το καθορίζει η Δικαιοσύνη. «Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και είναι εικασία για το ποιοι είναι οι μάρτυρες αυτοί, επισήμανε» αναφερόμενος προφανώς στα λεγόμενα του κ. Πολάκη. Η έρευνα είναι σε ένα πρώτο επίπεδο, η δικογραφία βρίσκεται στη Βουλή, αξιολογούνται τα στοιχεία και η αξιοπιστία των μαρτύρων για την υπόθεση Novartis ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ας αφήσουμε, πρόσθεσε, την Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να μην μιλάμε για στημένες υποθέσεις, ανέφερε και τόνισε πως είναι απαράδεκτα αυτά που λέει οψίμως η αντιπολίτευση.
 
Κόντρα κορυφής για Novartis 
 
Η υπόθεση της Novartis, η ταυτότητα και ο ρόλος των μαρτύρων καθώς και το «κατηγορητήριο» που «χτίστηκε» πάνω στις καταθέσεις έχει πολώσει επικίνδυνα το πολιτικό σκηνικό. «Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια».
 
Υπογράμμισε δε ότι «σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του Ελληνικού λαού» απαιτώντας ταυτόχρονα «άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis». Απέδωσε δε όλη την υπόθεση σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το επικείμενο τέταρτο μνημόνιο. Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από το γραφείο του πρωθυπουργού. «Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis», τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ασκώντας δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε. Ειδικότερα, σε σχόλιο του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «επιχειρεί με την ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο της Novartis να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη. Την οποία συνδέει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους». 
 
Κ. Φρουζής: «Διαψεύδω ότι έχω δώσει ποτέ χρήματα σε πολιτικούς ή υπεύθυνους σε άλλα πόστα»
 
«Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι έχω δώσει ποτέ χρήματα σε πολιτικούς ή άλλους υπεύθυνους σε άλλα πόστα» τόνισε χθες ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φρουζής. Ερωτηθείς αν έχει καταθέσει για την υπόθεση είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ελλάδα ο κ Φρουζής, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 Fm απάντησε: «Πουθενά. Πρώτη φορά άκουσα το όνομα μου τη Δευτέρα όταν βγήκε στη δημοσιότητα αυτή η υπόθεση» προσθέτοντας ότι «από τη Δεύτερα υπάρχει ποινική δίωξη». «Ήξερα ότι υπήρχε έρευνα, είχα διαβάσει από τον Τύπο ότι είχε ξεκινήσει μια έρευνα στην Αμερική και ότι μιλάνε οι ελληνικές αρχές με τις αμερικανικές, μέχρι εκεί. Όσες φορές ρώτησα αν μπορούμε να μάθουμε αν υπάρχει πρόοδος μου είχανε πει ότι λογικά δεν είναι εύκολο να μάθεις αν υπάρχει πρόοδος. Προσωπικά είμαι πολύ ήσυχος με τη συνείδηση μου οπότε δεν είχα και το άγχος να τρέχω και να ρωτάω συνεχώς. Δεν αναρωτήθηκα γιατί δεν με είχαν φωνάξει να καταθέσω γιατί άμα δεν έχεις τη μύγα δεν έχεις και το λόγο να πας να καταθέσεις. Έντονα βέβαια τις τελευταίες μέρες αρχίζω και καταλαβαίνω ότι έπρεπε να με έχουν φωνάξει να καταθέσω από τη στιγμή που υπάρχει το όνομα μου σε μια δικογραφία», τόνισε.
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 
 
Read 570 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 02