Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Τα τελευταία 50 χρόνια: 10.537 νεκροί από τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη, 120 χιλ. νεκροί και 350 χιλ. ανάπηροι από τροχαία στην Ελλάδα!

 

 

Η πολύνεκρη επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, είναι η πιο πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που σημειώνεται στην Ευρώπη, η οποία από το 1970 και μετά έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο ακραίων ομάδων, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.
 
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 45 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 1970 ως και τον Δεκέμβριο του 2015, στην Ευρώπη έγιναν 18.803 τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 10.537 ανθρώπους.
 
Τα νούμερα αυτά προκύπτουν από την πλατφόρμα Global Terrorism Database, του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, την οποία «ξεσκόνισε» η Washington Post, φέρνοντας στο «φως» ορισμένα άκρως αποκαλυπτικά στατιστικά στοιχεία.
 
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών από επιθέσεις που σημειώθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος, 4.724 σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις, 2.588 σε δολοφονικά χτυπήματα, 2.365 σκοτώθηκαν σε επιθέσεις διαφόρων τύπων, 548 σε καταστάσεις ομηρείας, 159 σε αεροπειρατείες, 114 σε επιθέσεις σε κτίρια, ενώ μερικές χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά ή θεωρούνται αγνοούμενοι ως και σήμερα.
 
Τα τελευταία χρόνια «ενορχηστρωτές» των επιθέσεων είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όμως στα χρόνια που προηγήθηκαν η Γηραιά Ήπειρος βάφτηκε πολλές φορές με αίμα σε επιθέσεις που έκαναν ο IRA και η ETA.
 
Μέχρι το 2000 τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη συνδέονταν με διάφορα εθνικιστικά ή αποσχιστικά κινήματα. Ακριβώς για αυτό το λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία είναι, βάσει των στοιχείων του GTD, οι χώρες με τα περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα, με τις Ρωσία και Ουκρανία να ακολουθούν, ενώ εσχάτως στον «χάρτη» μπήκε και η Γαλλία, με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι.
 
 
Κι ενώ στη δυτική Ευρώπη τα τρομοκρατικά χτυπήματα άρχισαν να γίνονται πιο… σπάνια, αλλά παρέμεναν φονικά, στην ανατολική Ευρώπη παρατηρήθηκε έξαρση, από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991 και μετά.
 
Ειδικά στη Ρωσία η αύξηση της τρομοκρατίας συνδέεται και με τον πόλεμο στην Τσετσενία, ενώ αντίστοιχα τα περιστατικά στην Ουκρανία συνδέονται με την σύρραξη του 2014 που έλαβε χώρα στις ανατολικές της επαρχίες.
 
Από το 2000 όμως και μετά, τη σκυτάλη των τρομοκρατικών επιθέσεων πήραν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
 
Η Ρωσία βίωσε ένα από τα πιο αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι από Τσετσένους Ισλαμιστές σε ένα σχολείο στο Μπεσλάν, της Βόρειας Οσετίας. Στη διάρκεια της τριήμερης ομηρείας σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων ήταν παιδιά.
 
Το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε πολλές φορές το αδίστακτο πρόσωπο των τρομοκρατών, είτε με επιθέσεις γίνονταν επί σχεδόν 30 χρόνια από τον IRA, είτε και με τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου, τον Ιούλιο του 2005, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 50 άνθρωποι και τουλάχιστον 700 τραυματίστηκαν. Αφορμή για το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα, ήταν η εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.
 
Παρόμοια είναι η σχέση της Ισπανίας με την τρομοκρατία. Για χρόνια η βασική οργάνωση ΕΤΑ πραγματοποιούσε επιθέσεις, όμως η πιο φονική επίθεση σε ισπανικό έδαφος έφερε τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα και ήταν τον Μάρτιο του 2004, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 190 άνθρωποι.
 
Πιο πρόσφατο περιστατικό, οι πολλαπλές και συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι, που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, με περισσότερους από 120 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες. Είχε προηγηθεί η επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, στην οποία έπεσαν νεκροί 12 άνθρωποι.
 
Αν και τα τελευταία χρόνια οι τρομοκρατικές επιθέσεις φαίνεται και να «πυκνώνουν», αλλά και να είναι εξαιρετικά φονικές, η στατιστική φαίνεται ότι είναι με το μέρος μας, καθώς οι πιθανότητες να χάσει κάποιος τη ζωή του σε τρομοκρατικό χτύπημα ανέρχονται σε μία στις 9.300.000, συνεπώς είναι πιο πιθανό να πεθάνουμε από άλλη αιτία, παρά από τρομοκρατικό χτύπημα

 

Ελλάδα : 120.000 νεκροί και 350.000 ανάπηροι από τροχαία ατυχήματα!

Στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια είχαμε 120.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες από τροχαία ατυχήματα . Ειδικότερα στην Ελλάδα τα τροχαία συμβάντα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, για τους νέους από 15 έως 29 ετών, τη δεύτερη αιτία θανάτου, για τις ηλικίες 5 έως 14 και την τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών.
 
 
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, πραγματοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας και την Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της Υγείας.
 
Μάλιστα τα ατυχήματα που χαρακτηρίζονται «σοβαρά» και «θανατηφόρα» αυξήθηκαν κατά 3,8% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως τα «ελαφρά» μειώθηκαν κατά 10,9%. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών και το 50% αυτών οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.
 
Η κυριότερη αιτία των τροχαίων είναι η αμέλεια των οδηγών. Η απόσπαση προσοχής του οδηγού από αιτίες όπως είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου, η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι οι συνηθέστεροι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση των τροχαίων. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών και το 50% αυτών οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.
 
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:
 
«Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μάστιγα για τη χώρα μας καθώς έχουν σαν αποτέλεσμα το θάνατο ή τον τραυματισμό των συμπολιτών μας και μάλιστα στις πλέον παραγωγικές ηλικίες. Για το λόγο αυτό ο ΙΣΑ ενώνει τις δυνάμεις του και αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνονται κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι η πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας γιατί ούτε ένας θάνατος στην άσφαλτο δεν είναι αποδεκτός».
 
Από την πλευρά του ο κος Πάνος Ευσταθίου πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της Υγείας τόνισε ότι:
 
«Η σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων είναι μεγάλη ειδικά κατά την περίοδο των εορτών που αυξάνεται η συχνότητά τους. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα τροχαία έχουν μειωτική τάση εξακολουθούν να αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας.»
 
Τέλος η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας κυρία Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά υπογράμμισε τα εξής:
 
«Μέσα από αυτή τη συνεργασία με τον ΙΣΑ και την Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Κρίσεων θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ζωής στους συμπολίτες μας να προστατεύσουν την ζωή τους στο δρόμο. Το αλκοόλ, η ταχύτητα και η απόσπαση της προσοχής από το κινητό τηλέφωνο είναι τρείς παράγοντες που θέλουν μεγάλη προσοχή όταν πιάνουμε το τιμόνι»
 
 
Βασικές οδηγίες για την πρόληψη των τροχαίων κατά τη διάρκεια των εορτών
 
1.Κρατάμε πάντα αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και οδηγούμε με την κατάλληλη ταχύτητα, έχοντας ως γνώμονα όχι μόνο το επιτρεπόμενο μέγιστο όριο σε κάθε σημείο του οδικού δικτύου αλλά και τις εκάστοτε συνθήκες (κατάσταση οδοστρώματος και οχήματος, καιρικές συνθήκες, κατάσταση οδηγού).
 
2.Η απόσπαση προσοχής αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης δυστυχημάτων. Δεν απαντάμε στο κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούμε (ακόμη και αν αυτό γίνεται με νόμιμα μέσα π.χ. Bluetooth, ανοιχτή ακρόαση) ενώ αποφεύγουμε τη δυνατή μουσική, το κάπνισμα και τις έντονες συζητήσεις, καθώς αποτελούν επίσης παράγοντες απόσπασης της προσοχής.
 
3.Αποφεύγουμε να οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ, ακόμη και αν έχουμε καταναλώσει μικρή ποσότητα. Η επιλογή του νηφάλιου οδηγού της παρέας εξασφαλίζει την ασφαλή επιστροφή όλων.
 
4.Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης (παιδικά καθίσματα, ζώνη ασφαλείας) ανάλογα με την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.
 
5.Στην οδήγηση δείχνουμε τον πολιτισμό μας. Συγκρατούμε τα νεύρα μας, κάνουμε υπομονή, χρησιμοποιούμε την κόρνα όσο το δυνατόν λιγότερο και αποφεύγουμε την αντιπαράθεση.
 
6.Χρησιμοποιούμε τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης μόνο για λόγους ανωτέρας βίας (μηχανική βλάβη, ιατρικό επείγον κ.ά.) ή αν μας ζητηθεί από την Τροχαία. Εάν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, αφήνουμε πάντα τη ΛΕΑ ελεύθερη για περιπολικά, ασθενοφόρα ή πυροσβεστικά οχήματα.
 
7.Σεβόμαστε τους πεζούς και τους ποδηλάτες μιας και πρόκειται για τους πιο ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. Επομένως, σταματάμε κάθε φορά στις διαβάσεις πεζών και κρατάμε πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας από τους ποδηλάτες.
 
8.Η υπνηλία και η κούραση είναι από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων. Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά ενώ, κατά τη διάρκειά του, πρέπει να κάνουμε στάσεις για ξεκούραση κάθε 2 - 3 ώρες.
 
9.Η χρήση ζώνης είναι απαραίτητη τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπόλοιπους επιβάτες των οχημάτων. Η μοτοσικλέτα μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές μέσο μετακίνησης μόνο όταν οδηγός και επιβάτες φοράνε κράνος και ειδικό εξοπλισμό προστασίας.
 
10.Η συντήρηση του οχήματος (ελαστικά, φρένα κ.ά.) σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και ανά τακτά χρονικά διαστήματα κρίνεται απαραίτητη, καθώς περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες ατυχήματος εξαιτίας κάποιας βλάβης.

 

πηγή 1

πηγή 2

 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 

 

Read 513 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 02