Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Ακάλυπτη εμβολιαστικά η χώρα μας κατά της μηνιγγίτιδας Β΄στα παιδιά, λόγω ασφαλιστικών ταμείων

 

 

Ανησυχητικά για την πολιτική προληπτικής υγείας που εφαρμόζεται στην χώρα μας, ήταν τα αποτελέσματα μελέτης, που έγινε σε 'Ελληνες παιδίατρους και γονείς, και τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες της Πολιτικής Υγείας από το Πανεπιστήμιο Πελλοπονήσου. Σύμφωνα με την μελέτη, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μας έναντι της θανατηφόρου Μηνιγγίτιδας Β' είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός για το οποίο ευθύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν καλύπτουν το υψηλό κόστος του αντίστοιχου εμβολίου.
 
Χωρίς κάλυψη για την Μηνηγγίτιδα Β' τα 7 στα 10 παιδιά
 
Ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης και οι επιστημονικοί του συνεργάτες, υπογράμμισαν ότι στην μελέτη, η πλειοψηφία - τόσο των παιδιάτρων όσο και των γονέων - θεωρούν την Μηνιγγίτιδα Β ως μία απειλητική για τη ζωή νόσο, με πολύ σοβαρές συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα, οι 2 στους 3 παιδίατρους (66,3%) θεωρούν, ότι η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία με σοβαρές συνέπειες, ενώ αντίστοιχα, οι γονείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα της νόσου (88,5%), καθώς και τις συνέπειές της.  Την ίδια στιγμή, η έρευνα έδειξε ότι ενώ οι 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών για την Μηνιγγίτιδα Β, οι 7 στους 10 γονείς δεν μπορούν αν και θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, για καθαρά οικονομικούς λόγους. Το 94,7% των παιδιάτρων δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του.
 
Η Μ.Βρετανία καλύπτει το κόστος του εμβολίου στα βρέφη
 
Να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (ΝΗS) διαθέτει δωρεάν το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β σε όλα τα βρέφη και στις τρεις δόσεις του (1η δόση: 2 μηνών, 2η δόση: 4 μηνών και αναμνηστική δόση: στους 12 μήνες), όμως, οι γονείς με μεγαλύτερα παιδιά, επιβαρύνονται το κόστος.
 
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας ανέφερε:
 
«Πράγματι η Μηνιγγίτιδα είναι ένα μεταδοτικό και ραγδαίως εξελισσόμενο νόσημα που τα συμπτώματά του το καθιστούν δύσκολο να διαγνωστεί, ειδικά σε βρέφη και νήπια, αφού μοιάζουν με αυτά μίας απλής ίωσης. Οι επιπτώσεις από τη νόσο είναι πολύ σοβαρές, με 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από την Μηνιγγίτιδα να ενδέχεται να χάσει τη ζωή του, ενώ 1 στα 5 άτομα να εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες. Σήμερα είμαστε πολύ τυχεροί γιατί η νόσος μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού.  Υπάρχουν εμβόλια που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, έναντι των οροομάδων A,C W και Y, καθώς επίσης και το νεότερο εμβόλιο έναντι της οροομάδας Β, το οποίο όμως δεν καλύπτεται από την πολιτεία παρόλο που προστατεύει από το συχνότερο αίτιο μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, και ειδικά τα μικρά παιδιά και τα βρέφη κάτω του ενός έτους που κινδυνεύουν περισσότερο».
 
Υπάρχει νομικό κενό
 
Η πλειοψηφία τόσο των παιδιάτρων και των γονέων αναγνωρίζει την Μηνιγγίτιδα Β ως νόσο με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία,υποστηρίζει ο Καθηγητής κ. Κυριάκος Σουλιώτης:
 
«Η πρόληψη συνιστά ένα από τα πιο στοχευμένα εργαλεία άσκησης πολιτικής υγείας, καθώς προφυλάσσει τόσο τον πληθυσμό όσο και το ίδιο το σύστημα υγείας από τις κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές εάν δεν προληφθούν εγκαίρως», είπε και συμπλήρωσε: «Σημειώνεται ότι, το κενό που υπάρχει στην ασφαλιστική κάλυψη του εμβολιασμού για την πρόληψη της νόσου, βρίσκεται σε αντίφαση τόσο με την άποψη των παιδιάτρων όσο και με την επιθυμία των γονέων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι οι γονείς, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της πρόληψης και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, δείχνουν διατεθειμένοι ακόμα και να επιβαρυνθούν, σε κάποιο βαθμό, με το κόστος του εμβολιασμού».
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 

 

Read 497 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 02