Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές ακινήτων σε όλη τη Θεσσαλονίκη

 akinita2

 

Στο χαμηλότερο επίπεδο που θα μπορούσαν να βρεθούν έπεσαν οι τιμές πώλησης των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, σε ποσοστό που φθάνει και στο 60% την τελευταία επταετία, χωρίς να κινείται η αγορά για το μεγαλύτερο μέρος των προσφερόμενων κατοικιών. Μικρές ελπίδες ανόδου τιμών άρχισαν να διαφαίνονται από το ενδιαφέρον βαλκάνιων μικροεπενδυτών, που αγοράζουν παλαιά διαμερίσματα στο κέντρο και ανατολικά. Η αύξηση των πωλήσεων και η ταυτόχρονη μείωση προσφοράς τέτοιων ακινήτων εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν ένα νέο περιβάλλον στην αγορά ακινήτων.
 
Την ίδια ώρα, έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη δυτική Θεσσαλονίκη, εκτός του ότι επιβεβαιώνει την πτώση των τιμών, καταγράφει ανά περιοχή τα χαρακτηριστικά των ακινήτων προς πώληση. Η περιοχή που χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη προσφερόμενη τιμή ανά τετραγωνικό, όπως δείχνει η έρευνα, είναι η Πολίχνη, ενώ η μικρότερη προσφερόμενη τιμή καταγράφηκε στους Αμπελόκηπους.
 
«Η μείωση των τιμών, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, είναι της τάξης του 40% και φθάνει το 60%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν τιμή, δηλαδή κάποια ακίνητα είναι στα αζήτητα και δωρεάν να τα δίνεις, δεν τα παίρνει κανείς. Πρόκειται για ακίνητα μεγάλου εμβαδού, άνω των 120 τ.μ. - 150 τ.μ., ενώ δυσκολία πώλησης υπάρχει και στα ακίνητα που ανακατασκευάστηκαν, έγιναν καλές υποδομές και ο ιδιοκτήτης τα πουλά ακριβότερα απ? ό,τι πωλούνται διαμερίσματα αντίστοιχου εμβαδού και ηλικίας», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Κώστας Γεωργάκος, διευθυντής της Georgakos Properties & Parthenon Real Estate. Με τις νέες μειωμένες τιμές, το κέντρο της Θεσσαλονίκης διατηρείται η πιο ακριβή περιοχή, τα ακίνητα είναι σε καλή κατάσταση και για τα παλαιά διαμερίσματα υπάρχει ζήτηση.
 
Ενδιαφέρον προκαλεί το στοιχείο ότι στη σημερινή στασιμότητα της αγοράς διακρίνεται μία τάση ανόδου τιμών για ορισμένα ακίνητα. «Είναι παλαιά ακίνητα, που πωλούνται από 400 έως 600 ευρώ το τ.μ. και βρίσκονται και στο κέντρο και ανατολικά. Τα αγοράζουν Βαλκάνιοι, μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, οι οποίοι αυτό το διάστημα της κρίσης πραγματοποιούσαν ένα όνειρο δεκαετιών, δηλαδή να αποκτήσουν ένα ακίνητο στη Θεσσαλονίκη. Έτσι κινήθηκαν μαζικά στα ακίνητα που πωλούνταν από 10.000 έως 50.000 ευρώ και μάλιστα είχαν και απαιτήσεις να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις το πέτυχαν. Οι απαιτήσεις αυτές έχουν αυξηθεί τελευταία, θα έλεγα ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν αποθρασυνθεί και δεν μπορούν να βρουν τα ακίνητα που ζητούν σε τόσο χαμηλή τιμή. Σε αυτό συνέβαλε η διάδοση της πληροφορίας ότι η Ελλάδα πλέον αργοπεθαίνει, με αποτέλεσμα να έρχονται οι Βαλκάνιοι με υπερβολικές απαιτήσεις», εξηγεί ο κ. Γεωργάκος.
 
Τα ακίνητα που αγοράζουν οι Βαλκάνιοι (Σέρβοι, Ρουμάνοι, Σκοπιανοί, Βούλγαροι) είναι άνω των 30 ετών, σε περιοχές της βόρειας πλευράς της οδού Εγνατίας, στην Παναγία Φανερωμένη, στη Μαρτίου, την Καλαμαριά, γενικά σε κάποια σημεία με παλιές οικοδομές και σε όλο το μέτωπο του δήμου Θερμαϊκού (Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα). «Με το πλήθος των αγορών που έγιναν, μειώθηκαν αυτού του είδους τα ακίνητα (παλαιά, φθηνά) και σταδιακά βλέπω ότι δημιουργείται τάση αύξησης τιμών. Δεν υπάρχουν παλαιά ακίνητα στις χαμηλές τιμές. Ας σημειωθεί ότι ένα διαμέρισμα που πωλήθηκε 10.000 ευρώ, προ κρίσεως είχε 50.000 ευρώ και κάποιο που πωλήθηκε 40.000 ευρώ είχε 100.000 ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργάκος.
 
akinita3
 
Στη δυτική Θεσσαλονίκη
 
Στη δυτική Θεσσαλονίκη οι τιμές των ακινήτων, αν και υπέστησαν μειώσεις άνω του 40% από το 2009 μέχρι σήμερα, διατηρούνται ακόμη σε υψηλά, σε σχέση με άλλες περιοχές, επίπεδα. Αυτό δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον προπτυχιακό φοιτητή, του οικονομικού τμήματος, Κέβιν Τρενταφίλι, υπό την επίβλεψη του Θεοδώρου Παναγιωτίδη, επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από διαδικτυακές αγγελίες, σχετικά με τις προσφερόμενες τιμές κατοικίας. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 3.720 μικρές αγγελίες, οι οποίες συλλέχθηκαν κατά την περίοδο Μάρτιος - Ιούνιος 2016. Ο φοιτητής μελέτησε, εκτός των άλλων, και την αλλαγή τιμής που έγινε στο ακίνητο τη χρονική περίοδο της έρευνας. Βάσει αυτών των στοιχείων, η περιοχή που χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη προσφερόμενη τιμή ανά τετραγωνικό είναι η Πολίχνη του δήμου Παύλου Μελά, με 959 ευρώ/τ.μ. Στη περιοχή αυτή καταγράφηκαν πολλές μεζονέτες και γι? αυτό οι προσφερόμενες τιμές των ακινήτων είναι υψηλότερες. Οι Αμπελόκηποι κατέγραψαν τη μικρότερη προσφερόμενη τιμή ανά τετραγωνικό 662 ευρώ/τ.μ. Οι Συκιές είναι η δεύτερη ακριβότερη περιοχή και η μέση προσφερόμενη τιμή είναι 891 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν ο Εύοσμος με 871 ευρώ/τ.μ., η Ευκαρπία με 851 ευρώ/τ.μ., η Σταυρούπολη με 803 ευρώ/τ.μ., η Μενεμένη με 784 ευρώ/τ.μ., η Νεάπολη με 742 ευρώ/τ.μ., το Κορδελιό με 739 ευρώ/τ.μ.
 
Όσον αφορά την ηλικία των προσφερόμενων ακινήτων, φαίνεται ότι στους Αμπελόκηπους, που είναι και η χαμηλότερη τιμή ανά τ.μ., διατίθενται τα πιο παλαιά σπίτια, με μέση ηλικία 30,60 έτη. Μεγάλη μέση ηλικία έχουν και τα ακίνητα που πωλούνται στη Νεάπολη με μέσο όρο (μ.ό.) 29,56 έτη. Στην Ευκαρπία βρίσκει κανείς νεότερα ακίνητα, αφού ο μέσος όρος ηλικίας είναι μόλις 8,20 έτη και στον Εύοσμο όπου ο μ.ό. είναι 10,16 έτη. Στις άλλες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης ο μέσος όρος ηλικίας των προσφερόμενων ακινήτων διαμορφώνεται ως εξής (από τα παλαιότερα στα νεότερα): Στις Συκιές 26,07 έτη, στη Μενεμένη στα 22,45 έτη, στην Πολίχνη στα 18,82 έτη, στο Κορδελιό 18,2 έτη, στη Σταυρούπολη 16,85 έτη. Τα περισσότερα σπίτια που πωλούνται έχουν δύο δωμάτια και κυμαίνονται στα 80 τ.μ. Ειδικότερα, όπως έδειξε η έρευνα, τα μεγαλύτερα σε έκταση σπίτια διατίθενται στην Πολίχνη όπου ο μέσος όρος στο εμβαδόν είναι 108 τ.μ. και ο μ.ό. αριθμού δωματίων 2,82. Μεγάλα σπίτια βρίσκει κανείς και στην Ευκαρπία με μ.ό. εμβαδού στα 93 τ.μ. και αριθμού δωματίων 2,23. Στον Εύοσμο ο μ.ό. εμβαδού είναι 88 τ.μ. (μ.ό. δωματίων 2,08), όσο περίπου και στη Σταυρούπολη (87 τ.μ. με μ.ό. δωματίων 2,04), στις Συκιές (86 τ.μ. με μ.ό. δωματίων 2,05) και στο Κορδελιό (85 τ.μ. με μ.ό. δωματίων 2,04). Στους Αμπελόκηπους το μέσο εμβαδόν των προσφερόμενων ακινήτων είναι 82 τ.μ. με μ.ό. δωματίων 1,95 τ.μ., στη Νεάπολη 80 τ.μ. με μ.ό. δωματίων 1,92 τ.μ. και στη Μενεμένη 79 τ.μ. με μ.ό. δωματίων 1,84 τ.μ.
 
 
Πτώση τιμών
 
Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, δηλαδή σε ένα τετράμηνο, 163 ακίνητα σημείωσαν πτώση στις αρχικές τους τιμές πώλησης, τα οποία αντιστοιχούν σε 4,30% του συνόλου των αγγελιών που καταγράφηκαν. Όπως φαίνεται, οι ιδιοκτήτες που δημοσίευσαν τις αγγελίες πώλησης, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους μείωσαν την τιμή, για να τα κάνουν πιο ελκυστικά στους ενδιαφερόμενους. Η περιοχή με τις περισσότερες μειώσεις ήταν ο Εύοσμος, με 65 μειώσεις τιμής, ενώ στη Νεάπολη καταγράφηκε μείωση τιμής σε μόλις 8 ακίνητα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμής, το τετράμηνο της έρευνας, σε ποσοστά επί της εκατό έγιναν στο Κορδελιό (24,96%) και στη Μενεμένη (20,28%). Στις περισσότερες περιοχές το ποσοστό της μείωσης κυμάνθηκε περί το 14% και συγκεκριμένα στους Αμπελόκηπους 14,86%, στην Ευκαρπία 14,78%, στις Συκιές 14,42%, στη Νεάπολη 14,27%. Στον Εύοσμο το ποσοστό μείωσης τιμής έφθασε στο 15%, ενώ στην Πολίχνη ήταν 12,88% και στη Σταυρούπολη 11,80%.
 
Η έρευνα έκανε και μία αποτίμηση της διαχρονικής πορείας της προσφερόμενης τιμής των ακινήτων σε 3 περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης των ακινήτων στους Αμπελόκηπους υπέστη μία μείωση της τάξης του 23,34% από το 2014 μέχρι το 2016. Επιπρόσθετα, στον Εύοσμο η προσφερόμενη τιμή ανά τ.μ. κατέγραψε μείωση 36,62% από το 2009 μέχρι το 2016 (ήτοι από 1.374 ευρώ/τ.μ. στα 871 ευρώ/τ.μ.). Τέλος, στις Συκιές η μείωση αυτή φτάνει το 42,30% στις ίδιες χρονιές (από 1.543 ευρώ/τ.μ. στα 890 ευρώ/τ.μ.). Ο ερευνητής μελέτησε και τους διάφορους παράγοντες που καθορίζουν την τιμή πώλησης ενός ακινήτου. Στις περιοχές αυτές, της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι σημαντικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν τη τιμή ενός ακινήτου είναι: α) Τα τετραγωνικά μέτρα, β) ο αριθμός των υπνοδωματίων, γ) ο όροφος, δ) εάν το ακίνητο διαθέτει πόρτα ασφαλείας. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν θετικά την τιμή. Η ηλικία όμως του κάθε ακινήτου είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει αρνητικά στη διαμόρφωση της τιμής. Σε πολλές περιοχές βρέθηκε ότι κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες που δεν έχουν εισαχθεί στο υπόδειγμα που αναπτύχθηκε μειώνουν την τιμή πώλησης. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι η εγκληματικότητα, ο αριθμός των σχολείων, η απόσταση από το κέντρο της πόλης κτλ.
 
Δημοσιεύτηκε στην «Μακεδονία της Κυριακής» στις 31 Ιουλίου 2016
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 

 

Read 802 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 02