Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

41.000 νέα περιστατικά από καρκίνο ετησίως στην Ελλάδα, 28.000 θάνατοι κάθε χρόνο.

 

Chemotherapy

 

Στερούμαστε  δομών τελικού σταδίου και οι καρκινοπαθείς παραμένουν στα νοσοκομεία με νοσήλια που ξεπερνούν τα 1500 ευρώ την ημέρα
 
Μαζικός δολοφόνος αναδεικνύεται ο καρκίνος στην πατρίδα μας, αφήνοντας στην 2η και 3η θέση τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα εμφράγματα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας και της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, καταγράφονται 41.000 νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως, ενώ τα νεοπλασματικά νοσήματα ευθύνονται για 28.000 θανάτους ετησίως.
 
Ειδικά στο φλέγον ζήτημα του ανύπαρκτου ακόμα Μητρώου Νεοπλασιών (σχεδόν ένα αιώνα από τότε που προβλέφθηκε),  ο πρόεδρος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, κ. Γιάννης Βαρθαλίτης τονίζει πως μόνο το 20% των καρκίνων είναι καταγεγραμμένο στην πατρίδα μας και πως οι εκτιμήσεις γίνονται με βάση τη Βουλγαρία και τη Σερβία, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει σωστός καταμερισμός των ελάχιστων υγειονομικών  κονδυλίων για την κάλυψη των αληθινών αναγκών.  
 
Οι ασθενείς που έχουν οικονομική δυνατότητα πάνε στον ιδιωτικό τομέα όπου μπορεί η ακτινοθεραπεία να χορηγείται με 100% αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά οι πάσχοντες επιβαρύνονται με το clawback και το rebate, που μετακυλίεται στις πλάτες τους! Από έρευνα, που έκανε η ΕΟΠΕ στην Θεσσαλονίκη προκύπτει ότι το 25% των ογκολογικών ασθενών απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα, μην αντέχοντας τις μακριές λίστες αναμονής στα κρατικά νοσοκομεία, ενώ μόνο το 8% πάει σε Δημόσιες δομές.
 
Μαζί με την κατ’ οίκον φροντίδα των καρκινοπαθών, που προβλέφθηκε με υπουργική απόφαση πριν από 24 χρόνια αλλά μετά πάγωσε…) «στα χαρτιά» έμεινε και η δημιουργία Δομών Φιλοξενίας για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου. «Είμαστε η μόνη «προηγμένη» χώρα που δεν έχει τέτοιες δομές και κρατά τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας την 3βάθμια περίθαλψη με τεράστια ποσά, καθώς τα νοσήλια ξεπερνούν τα 1500 ευρώ την ημέρα» προσθέτει  η Ογκολόγος Παθολόγος Ελένη Γαλάνη.
 
Γράφει η Αλεξία Σβώλου
 
Η συνολική εικόνα στην ΕΕ
 
Αναμένονται 1.359.500 θάνατοι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση  μέσα στο 2016. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2011 ήταν 1.314.787.Ο καρκίνος του πνεύμονα κατέχει την πρώτη θέση με 274.000 στους θανάτους, δηλαδή το 20% του συνόλικής θνησιμότητας από καρκίνο.Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες.  Δεύτερος μεγαλύτερος σε επίπτωση καρκίνος είναι του παχέος εντέρου με συχνότητα 16,2/100.000 ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη.Στον καρκίνος του παγκρέατος υπάρχει αυξητική τάση στους προβλεπόμενους θανάτους για τις γυναίκες ενώ για τους άνδρες παρουσιάζει μικρή πτώση κατά 0,5%. Συνολικοί θάνατοι από καρκίνο του παγκρέατος  85.600 που αντιπροσωπεύουν το 6,3% όλων των θανάτων από καρκίνο. Τα ποσοστά θανάτων από λευχαιμία σε παιδιά 0-14 ετών μεταξύ 2009 και 2016 μειώνονται κατά 38% στα αγόρια και κατά 20% στα κορίτσια, κατά 26%  αντίστοιχα και 22% σε νέους και νέες  15-44. Μεταξύ γυναικών 45-69 τα ποσοστά θανάτου μειώνονται κατά 19%.
 
ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ 
 
Όπως αναφέρουν τα διεθνή στοιχεία ένας στους τρεις ανθρώπους θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Η ακτινοθεραπεία που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ίασης της ασθένειας  αντιμετωπίζεται από την πολιτεία με αδιαφορία, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κος Γιώργος Πισσάκας. Σύμφωνα με τον κο Πισσάκα, ενώ θα έπρεπε η χώρα μας να έχει 70 μηχανήματα στο δημόσιο τομέα, υπάρχουν μόνο 27 και αυτά απηρχαιωμένα και υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κάνουν ουρές σε λίστα αναμονής διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, η αναγκάζονται να στρέφονται στα  ιδιωτικά. Αυτή τη στιγμή μαζί με τα ιδιωτικά τα μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα είναι 70.
 
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής καταγγέλλει επίσης, ότι λόγω αδιαφορίας των υπευθύνων και γραφειοκρατίας χάσαμε την ευκαιρία της προμήθειας μηχανημάτων μέσω ΕΣΠΑ παρά το κέρδος των 600.000 ευρώ  που θα προέκυπτε για το δημόσιο από κάθε μηχάνημα. Από τα 8 μηχανήματα που είχαν εξαγγελθεί το 2010 λειτουργούν μόνο 2 και μόλις τοποθετήθηκαν άλλα δύο.
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 

 

Read 809 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 02