Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Εφημερίες – κόλαση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης!

 Ippokrateio Epeigonta 1

 

Το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα , τα τελευταία 7 χρόνια της κρίσης, βασίζει τη λειτουργεία του στις ηρωικές προσπάθειες των ειδικών και των ειδικευομένων ιατρών, οι οποίοι εχουν εδω και πολύ καιρό ξεπεράσει τις δυνατότητες τους και ωστόσο συνεχίζουν τον καθημερινό τους αγώνα, με μισθούς πείνας και εφημερίες - κόλαση, για τις οποίες αμοίβονται τουλάχιστον 4-5 μήνες μετά, με το ποσό των 50 ευρώ ανα 24ωρη εφημερία!

Επτά ώρες αναμονή στα επείγοντα! Τριτοκοσμικές εικόνες με ασθενείς να διαπληκτίζονται με τους νοσηλευτές. Πολύμηνες καθυστερήσεις στη διεξαγωγή χειρουργείων καταγράφονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξαιτίας των ελάχιστων αναισθησιολόγων που έχουν απομείνει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της βόρειας Ελλάδας. Μόλις 10 αναισθησιολόγοι καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όλων των χειρουργικών τμημάτων όταν, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του 2012, θα έπρεπε να ήταν 27! Την ίδια ώρα, τα υλικά και τα φάρμακα δίνονται με το σταγονόμετρο!
 
«Πώς να γίνουν χειρουργεία; Από τη μία δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, από την άλλη δεν έχουμε υλικά και φάρμακα, κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν χειρουργεία. Προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα» είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Λάζαρος Λαζούλας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τους εργαζομένους, είναι τα φάρμακα. Τα τρία τέταρτα του προϋπολογισμού του νοσοκομείου πηγαίνουν για την αγορά φαρμάκων και με τον φετινό προϋπολογισμό των περίπου 37.000.000 ευρώ, που ακόμη δεν έχει δοθεί ολόκληρος, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.
 
Ippokrateio Epeigonta 4
 Ippokrateio Epeigonta 5
 
«Οπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για μονάδες που δεν πρέπει ποτέ να ξεμένουν από φάρμακα και υλικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζούλας. Στους ορόφους του Ιπποκρατείου η εικόνα κάποιας νοσοκόμας να τριγυρνά ζητώντας γάντια ή σύριγγες ή γάζες είναι γνώριμη ακόμη και στους συγγενείς των ασθενών.
 
Οι ανάγκες είναι μεγάλες και, όπως λένε οι εργαζόμενοι, ο αλληλοδανεισμός δεν ισχύει μόνο μεταξύ των κλινικών, αλλά και μεταξύ των νοσοκομείων. «Δίνουμε, παίρνουμε ό,τι μπορούμε και από άλλα νοσοκομεία. Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει, είναι κάτι περισσότερο από τραγική» λένε χαρακτηριστικά.
 
Το νοσοκομείο κάθε μήνα πραγματοποιεί οκτώ γενικές εφημερίες, εκ των οποίων τις πέντε μόνο του και τις υπόλοιπες μαζί με το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος». Σε αυτές τις μέρες περίπου 1.500 άτομα περνούν την πύλη του νοσοκομείου και η ταλαιπωρία των ασθενών είναι τεράστια, καθώς ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τις έξι ώρες!
 
Ippokrateio Epeigonta 2
 
«Οταν οι εφημερίες γίνονται με το άλλο νοσοκομείο, η κατάσταση είναι πιο ανθρώπινη. Οταν είμαστε μόνοι μας, οι άνθρωποι περιμένουν και επτά ώρες. Και μιλάμε για επείγοντα περιστατικά» ανέφερε ο κ. Λαζούλας. Η εικόνα στις εφημερίες θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Η έλλειψη τραυματιοφορέων έχει ως αποτέλεσμα να σχηματίζεται ουρά από φορεία στην είσοδο των επείγοντων περιστατικών, ενώ πολλές φορές οι συγγενείς διαπληκτίζονται με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.«Εχουν δίκιο γιατί οι ασθενείς ταλαιπωρούνται απίστευτα. Ομως κι εμείς πραγματικά κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ωστόσο είναι αδύνατον όλος αυτός ο κόσμος να εξυπηρετηθεί πιο γρήγορα» λέει η νοσηλεύτρια και μέλος του προεδρείου των εργαζομένων Γιώτα Αλατζά. Στα τακτικά ιατρεία τα ραντεβού κλείνονται έπειτα από τέσσερις έως πέντε μήνες αν είσαι… τυχερός! Η μεγαλύτερη καθυστέρηση σημειώνεται στο ρευματολογικό, στο ουρολογικό αλλά και στο οφθαλμολογικό, ενώ για μια εγχείριση καταρράκτη ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον πέντε-έξι μήνες. Η ορθοπεδική, μετά το μεγάλο σκάνδαλο που είχε προκύψει με τις προμήθειες, σήμερα υπολειτουργεί, ενώ οι βοηθοί θαλάμων είναι πλέον… είδος προς εξαφάνιση.
 
Ippokrateio Epeigonta 3
 
Στα υπόγεια του νοσοκομείου δύο χειριστές πλυντηρίων και τέσσερις σιδερώτριες προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τις 800 κλίνες του νοσοκομείου. «Είμαστε το μοναδικό νοσοκομείο που ο ιματισμός δεν πήγε σε εργολάβο, παρ’ όλ’ αυτά τα καταφέρνουμε» είπε ο κ. Λαζούλας. Το νοσοκομείο διαθέτει φύλαξη, όμως οι έξι σεκιούριτι δεν φτάνουν να καλύψουν όλα τα κτίρια, με αποτέλεσμα να σημειώνονται κλοπές. «Προχθές έκλεψαν κι εμένα. Μου πήραν το πορτοφόλι από το σακάκι μου που ήταν μέσα από το γραφείο» είπε ο κ. Τζελέπης.
 
Ippokrateio Epeigonta 6
 
Ανύπαρκτα τα κονδύλια
 
Από τα 120.000.000 ευρώ που ήταν το… μακρινό 2010 ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου, φέτος είναι μόνο 37.000.000 ευρώ. Οι πιστωτές πληρώθηκαν έως και τον περασμένο Μάρτιο, ενώ οι περισσότεροι αρνούνται να παραδώσουν υλικά εάν δεν πληρωθούν. Εάν μάλιστα δεν δοθεί άμεσα το ποσό του 1.360.000 ευρώ, τότε είναι αμφίβολο εάν το νοσοκομείο θα μπορέσει να λειτουργήσει. «Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει η χρονιά εάν δεν δοθούν αυτά τα χρήματα. Σήμερα στο ταμείο του νοσοκομείου κυριολεκτικά δεν υπάρχει σάλιο» κατέληξε ο κ. Λαζούλας.
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 

 

Read 1085 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 02