Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Tesla: Η εταιρεία ενέργειας που θα κάνει παρελθόν την ΔΕΗ

 

tesla 1

 

Ο Καναδοαμερικανός συνιδρυτής της PayPal και ιδρυτής της SpaceX, Ίλον Μασκ, προσπαθεί να αναβιώσει κατά κάποιον τρόπο το όραμα του ινδάλματός του,του Σερβοαμερικανού εφευρέτη Νίκολα Τέσλα. Ο Μασκ ίδρυσε την Tesla Motors με μοναδικό στόχο να αποδείξει ότι ήρθε η ώρα της απεξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα, επενδύοντας σε τεχνολογίες που κρατούνται στα συρτάρια των εργαστηρίων. Με μεγάλο προσωπικό κόστος αλλά με την βεβαιότητα ότι ο κόσμος είναι πια έτοιμος να μην ξαναπάει σε βενζινάδικο και να κόψει την παροχή του πρώην κρατικού, ή όχι, ενεργειακού παρόχου, ο Μασκ παρουσίασε πριν μερικές εβδομάδες –μετά από το Tesla Car- το νέο προϊόν της Tesla Motors που είναι ένα οικιακό σύστημα ενεργειακής αυτονομίας.
 
tesla 3
 
Το PowerWall, όπως ονομάζεται, είναι μια μπαταρία ιόντων λιθίου η οποία φορτίζεται με ηλεκτρισμό παραγόμενο από ηλιακά πάνελ ή ανεμογεννήτριες ή και από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ όσο είναι σε ισχύ το φθηνό νυχτερινό τιμολόγιο και κατόπιν την προσφέρει όταν απαιτηθεί. Πρόκειται για ένα σύστημα πλήρως αυτοματοποιημένο, δεν έχει ανάγκη συντήρησης και το κόστος του θα είναι 3.000 – 3.500 δολάρια μόλις βγει στην αγορά τους επόμενους μήνες. Υπολογίζεται ότι η έκδοση των 10 κιλοβατώρων μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ένα μέσο νοικοκυριό για περίπου οκτώ ώρες. Βεβαίως, για πλήρη αυτονομία θα πρέπει κάποιος να εγκαταστήσει πάνω από μία μπαταρίες αυτού του τύπου και μαζί με τα ηλιακά πάνελ το κόστος μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 20.000 δολάρια. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πλήρη απεξάρτηση από την ΔΕΗ.
 
tesla 4
 
Ήδη, η ανταπόκριση στο Powerwall είναι εκπληκτική στις ΗΠΑ. Η Tesla Motors αναφέρει ότι έχει ξεπουλήσει τις μπαταρίες που είναι προγραμματισμένες να παραχθούν έως τα μέσα του 2016. Μιλώντας την γλώσσα των αριθμών, ο Μασκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση των μετόχων ότι έως τώρα έχουν γίνει 38.000 παραγγελίες για οικιακά συστήματα μπαταρίας και άλλες 2.500 παραγγελίες από τους μεγάλους εμπορικούς πελάτες για εταιρικά συστήματα μπαταρίας.
 
tesla 5
 
Η παραπάνω εξέλιξη δείχνει ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από το ολοένα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Η κρίση δε, έχει κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ και οι ακραίες καιρικές μεταβολές που είναι απόρροια του φαινομένου του θερμοκηπίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχουν οδηγήσει στην συνειδητοποίηση της υιοθέτησης πλέον βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης. Η μεγάλη ζήτηση για το PowerWall της Tesla Motors οδηγεί την εταιρεία στην σκέψη ότι θα πρέπει να επεκτείνει το Gigafactory, δηλαδή το εργοστάσιό της που είναι υπό κατασκευή στη Νεβάδα, ή θα πρέπει να προχωρήσει και σε ένα δεύτερο. Οι πρώτες παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του καλοκαιριού στις ΗΠΑ, ενώ οι παραγγελίες γίνονται συμπληρώνοντας μια ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας και χωρίς την υποχρέωση προκαταβολής ή δήλωσης πιστωτικής κάρτας.
 
Αναλυτές επισημαίνουν ότι, ουσιαστικά, δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα νεωτεριστικό. Όμως, η επιτυχία του Μασκ είναι ότι φέρνει στο προσκήνιο με έντονο τρόπο την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, απευθυνόμενος τόσο στον οικολόγο όσο και στον καταναλωτή που θα σπεύσει να αγοράσει οτιδήποτε καινούργιο και δη, από έναν επιχειρηματία σαν τον ίδιο.
 
tesla 2
 
Από τις τωρινές παραγγελίες του PowerWall τα κέρδη για την Tesla Motors υπολογίζονται στα 800 εκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία του Ίλον Μασκ πρωτοπαρουσίασε κέρδη μόλις το 2013. Το πρώτο της project ήταν το Tesla Car. Το πρώτο αυτοκίνητο που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον του κοινού για την βιώσιμη ηλεκτροκίνηση. Το πρώτο μοντέλο της Tesla Motors ήταν το Tesla Roadster και ακολουθούν τα μοντέλα Model S, X και 3. Από το 2008 έως τον Μάρτιο του φετινού έτους η εταιρεία του Ίλον Μασκ έχει παραδώσει περίπου 70.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ κατασκευάζει και ηλεκτρικό εξοπλισμό για αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Daimler και η Toyota.
 
«Είμαστε μια εταιρεία που διαμορφώνει το μέλλον. Το μέλλον που μας στέρησε το παρελθόν» τονίζει σε συνεντεύξεις του ο Καναδοαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος εμπλέκεται επίσης σε projects που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία του Διαστήματος και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αρκετοί σκέφτονται ότι όλα αυτά ίσως μοιάζουν πολύ καλά για να είναι αληθινά. Μένει, λοιπόν, να αποδειχθεί εάν το όραμα του Μασκ μπορεί να γίνει πραγματικότητα και, μάλιστα, με τον παγκόσμιο αντίκτυπο που ο ίδιος επιθυμεί.
 

 

 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 

 

Read 720 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 02