Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Το 60% των Ελλήνων εμφανίζουν αυξημένο βάρος σώματος

 

Adipositas

 

Ανακοινώσεις στο 35ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο.

 

H πρόοδος της τεχνολογίας των stents, ιδιαίτερα των βιοαποροφούμενων stents παρουσιάστηκε στο 35ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, στις 25 Οκτωβρίου του 2014 στο Ξενοδοχείο «HILTON» της Αθήνας.
 
Σύμφωνα με τους ομιλητές, οι νεότερες ουσίες που καλύπτουν τα νεότερης γενιάς DESstents μαζί με τη μείωση του πάχους του πλέγματος φαίνεται ότι μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά της επαναστένωσης, χωρίς –ωστόσο- να την εξαλείψει!Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν τα βιοαποροφούμενα stents, στα οποία το πολυμερές και το πάχος του πλέγματος τους δεν προδιαθέτει σε θρόμβωση. Έτσι, « εξασφαλίζεται» ότι μένει «ανοικτό» το αγγείο παρά την πλήρη απορρόφηση τους μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα!
 
«Το ετήσιο συνέδριο – κορυφαία καρδιολογική εκδήλωση στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα συνέδριο υψηλής ποιότητας, στο οποίο παρουσιάζονται τα νεότερα δεδομένα και οι σύγχρονες ερευνητικές τάσεις σε όλους τους τομείς της Καρδιολογίας», τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος και συνεχίζει:
 
«Στο 35ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο δόθηκε η ευκαιρία στον Έλληνα Καρδιολόγο να παρακολουθήσει όλες τις νεότερες εξελίξεις σε όλους τους τομείς κ- εξειδικεύσεις της Καρδιολογίας. Οι πιο διακεκριμένοι – έγκριτοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους παρουσίασαν και συζήτησαν γι’ όλα τα «καυτά» θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο Καρδιολόγο.
 
Στο συνέδριο ανακοινώθηκαν και Νέες επαναστατικές θεραπευτικές επιλογές που αλλάζουν το τοπίο στη φαρμακευτική αγωγή της καρδιακής ανεπάρκειας.Με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης καθώς και με την αύξηση της επίπτωσης της Στεφανιαίας Νόσου) ΣΝ εκτιμάται από τους ειδικούς ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο επιπολασμός της καρδιακής ανεπάρκειας.Ο καρδιολόγος καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με βασικό μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την παράταση της επιβίωσής τους.
 
«Εντούτοις, η «φαρέτρα» των φαρμάκων της καρδιακής ανεπάρκειας παραμένει σταθερή εδώ και χρόνια. καθώς κανένα νέα φάρμακο δεν φάνηκε να βελτιώνει την επιβίωση αυτών των ασθενών», ανακοίνωσαν επιστήμονες στο συνέδριο.
 
Κατά τη διάρκεια των εργασιών θίχτηκε και το θέμα της διαρκούς επέκτασης της χρήσης διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας σε ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδας.Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως ένας στους τρεις ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών με σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής δεν υποβάλλεται σε μια χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας παρά το γεγονός ότι η επέμβαση αυτή αποτελεί την μόνη θεραπεία!
 
Η κύρια αιτία της μη πραγματοποίησης της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης είναι ο υψηλός χειρουργικός κίνδυνος, λόγω των σημαντικών συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας, που συχνά «συνοδεύουν» τους ασθενείς προχωρημένης ηλικίας.Το γεγονός αυτό «οδήγησε» στην επινόηση νέων διαδερμικών μεθόδων – τεχνικών, που επιτρέπουν την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας ενδοαγγειακά, χωρίς να χρειάζεται η διενέργεια χειρουργικής θωρακικής τομής.
 
Το 2007 εφαρμόσθηκε κλινικά η πρώτη διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας κι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ασθενών, που θεραπεύονται με αυτή τη μέθοδο! Στη Ελλάδα πραγματοποιείται η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση με απόλυτη επιτυχία σε διάφορα Κέντρα.
 
Σήμερα, η κύρια ένδειξη για διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας αφορά στους συμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση της αορτικής βαλβίδας, οι οποίοι αδυνατούν να υποβληθούν σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας λόγω υψηλού εγχειρητικού κινδύνου εξαιτίας άλλων συνοδών παθολογικών καταστάσεων.
 
Η εμφύτευση αυτή επιτυγχάνει μείωση των θανάτων της τάξης έως και 26% συγκριτικά με την συντηρητική αντιμετώπιση, ενώ προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής! Οι ειδικοί τόνισαν πως την κυριότερη αιτία θανάτου αποτελούν τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα και συν-νοσηρότητες, με κύριο εκφραστή το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
 
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα την κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες. Αναμένεται να γίνει το ίδιο στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι και το 2020, όπως δείχνουν ιατρικά στοιχεία!
 
Συνάμα, φαίνεται πως ο όρος «οξέα στεφανιαία σύνδρομα» εξελίχθηκε σε ένα εύχρηστο – λειτουργικό μέσο για την περιγραφή κάθε συμπτωματολογίας συμβατής με την οξεία μυοκαρδιακή ισχαιμία.Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως σημειώθηκαν σημαντικές πρόοδοι στη διάγνωση- θεραπευτική αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.
 
«Η συνύπαρξη και άλλων παθήσεων, όπως είναι η αναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, εκτιμάται πως αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων», είπαν οι ειδικοί.
 
Για την αναιμία ανέφεραν πως συσχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση (θάνατος, έμφραγμα μυοκαρδίου ή υποτροπιάζουσα ισχαιμία) στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα.Επιπλέον, εξήγησαν ότι η αναιμία συνδέεται με περισσότερες συν-νοσηρότητες, όπως είναι ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια.Οι γιατροί ανακοίνωσαν πως το 20% -30% των ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα έχουν σακχαρώδη διαβήτη.
 
«Οι διαβητικοί ασθενείς εμφανίζουν πιο εκτεταμένη στεφανιαία αθηρωμάτωση, ενώ μπορεί να παρουσιάσουν σιωπηλή ισχαιμία ή έμφραγμα του μυοκαρδίου και έχουν χειρότερη πρόγνωση ακόμα και μετά από επαναγγείωση», εξήγησαν.Σχετικά με νεφρική δυσλειτουργία τόνισαν πως είναι «παρούσα» στο 30% -40% των ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα χωρίς ανάσπαση του ST.
 
«Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση και είναι ένας ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης θνητότητας, καθώς και μείζονος αιμορραγίας. Οι ασθενείς με ΧΝΑ πιο συχνά παρουσιάζονται με συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και χωρίς τυπικό στηθαγχικό πόνο», συμπλήρωσαν.
 
Για την καρδιακή ανεπάρκεια εξήγησαν οι γιατροί πως είναι μια από τις πιο συχνές – θανατηφόρες επιπλοκές των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη θνησιμότητας.
 
«Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους ασθενείς. Συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση ( είτε παρουσιαζόμενη κατά την εισαγωγή, είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας).
 
Στους ασθενείς, που παρουσιάζονται με καρδιακή ανεπάρκεια χωρίς πόνο στο στήθος, είναι δύσκολο το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο να διαγνωσθεί λόγω της αύξησης της τροπονίνης που συσχετίζεται με την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.Πολλές φορές είναι δύσκολο σ’ αυτούς τους ασθενείς να γίνει η διαφοροδιάγνωση της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας από το NSTEMI που επιπλέκεται με καρδιακή ανεπάρκεια και απαιτείται στεφανιογραφία.
 
Ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα και καρδιακή ανεπάρκεια λιγότερο συχνά λαμβάνουν την καθιερωμένη αγωγή (φαρμακευτική – επεμβατική).Οι ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια έχουν ανάγκη άμεσης επαναιμάτωσης.Οι συν-νοσηρότητες αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Οι ασθενείς με συν-νοσηρότητες υπο-αντιπροσωπεύονται στις μελέτες και συχνά υπο-θεραπεύονται.
 
Η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων επηρεάζει την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και καθορίζει τις θεραπευτικές επιλογές. Είναι απαραίτητη η αναγνώριση των συν-νοσηροτήτων και η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής στρατηγικής προς όφελος του ασθενούς», υπογράμμισαν.
 
Οι ειδικοί αναφέρθηκαν, επίσης, στο συσχετισμό, που υφίσταται ανάμεσα στην παχυσαρκία και στα καρδιαγγειακά νοσήματα.Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η παχυσαρκία αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Το 60% των Ελλήνων εμφανίζουν αυξημένο βάρος σώματος και χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι!Χαρακτηριστικό είναι ότι μια μείωση του σωματικού βάρους κατά 4, 5 κιλά «οδηγεί» σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου!
 
Η μέτρηση της περιφέρειας μέσης φαίνεται ότι έχει τη σημαντικότερη προγνωστική αξία ανάμεσα σε όλους τους ανθρωπομετρικούς δείκτες για την εμφάνιση όχι μόνο των καρδιαγγειακών επιπλοκών, αλλά και της αρτηριακής υπέρτασης.
 
Φαίνεται ότι έχει τη σημαντικότερη προγνωστική αξία ακόμα και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος!Οι παχύσαρκοι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλής έντασης και μακράς διάρκειας άσκησης για να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιοαγγειακών επιπλοκών, καθώς και των ορθοπεδικών ατυχημάτων», κατέληξαν.
 

 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 

 

Read 877 times

Related items

Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 02