Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Απόφαση «βόμβα» δικαιώνει τις χιλιάδες αγωγές των εργαζομένων τύπου Stage

 

areios pagos

 

Νέος πονοκέφαλος στο οικονομικό επιτελείο από την απόφαση του Άρειου Πάγου.
 
Χιλιάδες αγωγές για τη διεκδίκηση της διαφοράς του μισθού που δεν έπαιρναν, τα δώρα και τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν, αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία ουσιαστικά αναγνωρίζεται πως οι εργαζόμενοι σε προγράμματα stage παρείχαν εξαρτημένη δουλειά πλήρους απασχόλησης. Αν αναλογιστεί κανείς πως υπολογίζονται περί τις 120.000 οι εργαζόμενοι με προγράμματα stage,  τυχόν  υποβολή αντίστοιχου αριθμούπροσφυγών με τη διεκδίκηση των χρημάτων που δεν τους καταβλήθηκαν (πληρώνονταν με μισθό μαθητείας 500 ευρώ, χωρίς ασφάλιση ενώ το δικαστήριο λέει πως δικαιούνταν κανονικό μισθό, δώρα, κλπ) δημιουργεί μια ακόμα δημοσιονομική βόμβα στην κυβέρνηση. Το θέμα είναι πιο σοβαρό αν αναλογιστεί κανείς πως η απόφαση δικαίωσης των stage, δεν είναι αυτή τη φορά επιπέδου Πρωτοδικείου αλλά Αρείου Πάγου.
 
Τι προβλέπει η απόφαση 
 
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία",  αναγνωρίζει ότι οι συμβάσεις stage δεν αφορούσαν ούτε εργασιακή εμπειρία ούτε μαθητεία, αλλά παρείχαν εξαρτημένη εργασία με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. H  απόφαση δεν θέτει θέμα επαναπρόσληψης, αλλά αναγνωρίζεται ότι θα έπρεπε να αμείβονται με μισθό αντίστοιχο των τακτικών υπαλλήλων των ίδιων θέσεων σε δήμους, περιφέρειες και δημόσιες υπηρεσίες.
 
Η απόφαση 885/14 και εισηγητή τον αρεοπαγίτη Δημ. Μουστάκα, αναγνωρίζει πως δεν πρόκειται περί συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, όπως υποστήριζαν ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, που δικαιολογούσαν τις προσλήψεις με το σκεπτικό ότι οι απασχολούμενοι θα αποκτούσαν προσόντα για τη μετέπειτα εξέλιξη στην εργασία τους. Δεν αναγνωρίζεται επίσης ότι πρόκειται για συμβάσεις μαθητείας, δηλαδή εξοικείωσης του συμβασιούχου με τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου, απορρίπτοντας και τον ισχυρισμό περί παροχής κατάρτισης.
 
Με την ίδια απόφαση διαπιστώνεται πως πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες συνήφθηκαν επανειλημμένως με το ίδιο πρόσωπο αλλά δεν αποτελούν περιεχόμενο ενιαίας σύμβασης αορίστου χρόνου. Αναγνωρίζεται ότι η απασχόλησή τους έφερε τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και ουδέποτε εργάστηκαν ως μαθητευόμενοι. Κατά συνέπεια παρείχαν εργασία αντίστοιχη με αυτή των τακτικών υπαλλήλων και έπρεπε να αμείβονται με τους αντίστοιχους μισθούς.
 
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι σε προγράμματα stage τη διαφορά του δικού τους μισθού έναντι των τακτικών υπαλλήλων της ίδιας θέσης, χωρίς ωστόσο να τίθεται ζήτημα επαναπρόσληψής τους. Για παράδειγμα, 13ο και 14ο μισθό, επιδόματα, οδοιπορικά, οικειοθελείς παροχές. Με δεδομένο ότι οι μισθοί τους ήταν της τάξης των 500 ευρώ, πλέον μπορούν να διεκδικήσουν τη διαφορά, ενώ τίθεται και ζήτημα αναγνώρισης των ημερών εργασίας στο ΙΚΑ, καθώς δεν πρόκειται για περίοδο μαθητείας αλλά για σχέση εξαρτημένης εργασίας.
 
Α. Μητρόπουλος: Σημαντική απόφαση
 
Σημαντική, χαρακτήρισε την απόφαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε πως "επαναβεβαιώνει ο Άρειος Πάγος τα κριτήρια ερμηνείας των εργασιακών σχέσεων.
 
Η παραγραφή είναι η "μεγάλη", η πενταετής και όχι το τρίμηνο που ισχύει όταν απολύεται κάποιος. Όταν ζητάς την επαναπρόσληψη ή να κριθεί άκυρη η απόλυσή σου, έχεις μια τρίμηνη προθεσμία. Αλλά τώρα, όταν ζητάς δεδουλευμένες αποδοχές σε σύγκριση με μια άλλη εργασιακή σχέση, η παραγραφή είναι η "μεγάλη", η πενταετής.
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 

 

Read 1794 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 02