Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Εργαζόμενοι πτυχιούχοι των 400 ευρώ!

 
 
Νέοι με εντυπωσιακό βιογραφικό αναζητούν μάταια εργασία
 
 
 
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
«Πολλοί από τους νέους που καταθέτουν βιογραφικά για εργασία έχουν απίστευτα προσόντα. Κυριολεκτικά ντρέπεσαι να τα διαβάσεις, ειδικά όταν ξέρεις ότι ανάμεσα σε εκατοντάδες θα διαλέξεις τελικά έναν!» Η εξομολόγηση ενός υπεύθυνου προσλήψεων σε μεγάλη εταιρεία είναι ενδεικτική «Ο μισθός μου είναι τόσο μικρός, που πολλές φορές τρύπωνα μαζί με τους φοιτητές μου στο φοιτητικό εστιατόριο για ένα γεύμα», λέει στην «Κ» απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος διδακτορικού, που εργάστηκε ως ωρομίσθιος σε ΤΕΙ. Εικόνες μιας ωμής εργασιακής πραγματικότητας: από τη μια πολύ «βαριά» βιογραφικά και από την άλλη παρατεταμένη ανεργία ή πολύ μικροί μισθοί. Η «γενιά των 700 ευρώ» έρχεται στον νου σχεδόν με... νοσταλγία, καθώς οι μισθοί όσων προσλαμβάνονται αυτή την περίοδο βρίσκονται συνήθως κάτω (ή και πολύ κάτω) από τα 700 ευρώ καθαρά. Μάλιστα, σήμερα μπορούμε να μιλάμε για «πολλές γενιές» των 700 ευρώ, καθώς και οι 40άρηδες, 50άρηδες απολυμένοι -εάν ξαναβρούν δουλειά- «πέφτουν» σε αυτά τα επίπεδα αμοιβών.
 
Για κάθε θέση εργασίας που ανακοινώνεται υπάρχει βομβαρδισμός βιογραφικών. «Οταν βγαίνει αγγελία για μία θέση εργασίας μπορεί να δεχθούμε και 600 βιογραφικά μέσα σε μία εβδομάδα. Το ένα τρίτο απ’ αυτά είναι νέων ανθρώπων που έχουν υψηλότατα προσόντα. Απόφοιτοι πανεπιστημιακής σχολής, με μεταπτυχιακές σπουδές και τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες. Δίπλα σε αυτούς υπάρχουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με μικρότερα τυπικά προσόντα, αλλά με προϋπηρεσία και εμπειρία. Είναι πολύ δύσκολη η επιλογή», λέει στην «Κ» διευθυντής προσωπικού εταιρείας. Αλλά και για όποιον προσληφθεί και ενταχθεί στο μισθολόγιο, ο μισθός είναι 600 ευρώ μεικτά. Ποσό ανεπαρκές για τις στοιχειώδεις ανάγκες, αλλά και τελείως αναντίστοιχο με τις σπουδές. Βεβαίως, σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται τυπική πρόσληψη, οπότε η αμοιβή του εργαζόμενου μπορεί να κατρακυλά μέχρι τα 300-400 ευρώ!
 
Στα 400 ευρώ και «μαύρα» ήταν τον περυσινό χειμώνα η αμοιβή του 27χρονου Κωνσταντίνου Σπ. για οκτάωρη εργασία σε δικηγορικό γραφείο. Απόφοιτος της Νομικής και με μεταπτυχιακό στη Γερμανία δυσκολεύτηκε πολύ να βρει ακόμα και αυτή τη δουλειά. «Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι 150 ευρώ τον μήνα και 45 ευρώ η κάρτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τι μένει; Συνάδελφοι νέοι δικηγόροι που εργάζονται χωρίς ωράριο και πρακτικά μέχρι τα μεσάνυχτα μπορεί να αμείβονται 600-800 ευρώ, στην πραγματικότητα κάτω και από τον ανειδίκευτο εργάτη. Δυστυχώς, δεν έχει αναγνωριστεί το καθεστώς του μισθωτού δικηγόρου», μας λέει.
 
«Οταν στέλνω βιογραφικά, δέχομαι εγκωμιαστικά σχόλια: καταπληκτικό βιογραφικό, διδακτορικό, δημοσιεύσεις, μπράβο! Αλλά από δουλειά τίποτα», λέει στην «Κ» ο Π.Κ., 30 ετών, με πρώτο πτυχίο στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Τελικά, απασχολήθηκε πέρυσι ως ωρομίσθιος στην ΑΣΠΑΙΤΕ το πρώτο διδακτικό εξάμηνο και στο ΤΕΙ Χαλκίδας το δεύτερο. Αμοιβές; 700 και 300 ευρώ αντίστοιχα! «Δεν βγαίνει με τίποτα, ειδικά για εμάς τους μηχανικούς που έχουμε να πληρώσουμε και υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ. Το 80% των φίλων μου είναι ήδη στο εξωτερικό», μας λέει ο Π.Κ.
 
Η Γεωργία είναι 36 ετών και έχει αποφοιτήσει από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Εχει κάνει μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ σε προηγμένη τεχνολογία αποτύπωσης πληροφοριών και χειρίζεται άριστα τρεις ξένες γλώσσες. Η φορολογική της δήλωση αναγράφει εισόδημα 5.000 ευρώ. «Και είναι αληθινό, γιατί για να πληρωθώ κόβω απόδειξη, αφού συνήθως αμείβομαι από διάφορα προγράμματα. Πώς να ζήσεις με τέτοιο εισόδημα;», μας λέει η Γεωργία. Οι δουλειές εξαφανίζονται, οι αμοιβές κατρακυλούν. Αποτέλεσμα; «Πριν από μερικά χρόνια έβγαζα 1.200 - 1.400 ευρώ τον μήνα. Τα τελευταία χρόνια έπεσα στα 800. Πέρυσι ήταν ακόμα πιο άσχημη χρονιά. Με βάση τις σπουδές μου, αλλά και την τεχνολογία που εφαρμόζω θα έπρεπε να αμείβομαι πολύ καλύτερα, αλλά πού να το βρεις;».
 
Δυστυχώς, η πραγματικότητα των ελάχιστων αμοιβών αφορά ολοένα και μεγαλύτερες ηλικίες, όχι μόνο νέους. Ο Π.Στ. εργαζόταν για πολλά χρόνια στον εκτυπωτικό κλάδο, με συσσωρευμένη πλέον εμπειρία και μισθό γύρω στα 1.500 ευρώ. Απολύθηκε κι έμεινε ενάμιση χρόνο στην ανεργία. Βρήκε ξανά δουλειά, με μισθολόγιο, αλλά με μισθό 650 ευρώ μεικτά.
 
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 

 

Read 1284 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 02